Dodaj do ulubionych

podejrzenie endometriozy:(

19.07.06, 14:45
Witam, wczoraj lekarz, wykonujący USG, powiedział, że podejrzewa u mnie
endometriozę. Spadło to na mnie jak grom z jasnego nieba, bo od kilku miesiecy
staramy sie z mężem o dziecko. Lekarz powiedział, ze aby potwierdzic to
podejrzenie, musi wykonac mi kolejne usg za miesiąc. Jestem załamana, nie moge
sie od wczoraj pozbierac, nie wiem, co mam myślec, czytam jakies posty o tej
chorobie i załamuję sie jeszcze bardziej. Chciałabym mimo wszystko udac sie do
jeszcze innego lekarza, czy może ktoś poleci mi naprawde dobrego specjaliste w
tej dziedzinie w Warszawie. Strasznie się boję, nie wiem, co myslec, co robić...
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • luckymal Re: podejrzenie endometriozy:( 21.07.06, 14:39
      czesc, ja wlasnie wrocilam od lekarza i tez mam podejrzenie endo. MAm 2
      torbile. I nie wiem co mam robic, bo lekarz z kliniki Novum (leczenie
      bezplodnosci), skierowal mnie na HSG (badanie droznosci)i tez podejrzewal endo.
      Poszłam do 2 lekarza, żeby zobaczyć, co on powie. lekarz u ktorego bylam
      dzisiaj powiedzial, ze on by zlecic laparoskopie a nie HSG.
      I nie wiem sama co robic. Tez staram sie o dziecko od kilku miesiecy. Jeden
      lekarz mowi, ze nie ma co sie od razu kroic (bo moze zajde w ciaze, a
      lekarstwem na endo jest ciaza), a drugi mowi, ze z endo trudniej zajsc i jepiej
      to usunac i potem probowac (laparoskopia sprawdzi tez stopień endo). Tez nie
      wiem co robic. A najlepsze jest to, ze mialam robione USG naprawde czesto
      ostatnio i dopiero lekarz z NOvum to wykrył. Powiedziała, ze czesto lekarze to
      mylą z pęcherzykami. Sama nie wiem teraz ktorego lekarza słuchac. Zeby zrobić
      laparoskopię trzeba mieć skierowanie od ginekologa? Idzie się z tym na izbę
      przyjec. TAk sie pytam, bo nigdy w życiu nie byłam w szpitalu i nie wiem jak
      się załatwia miejsce itd.
    • spczolka Re: podejrzenie endometriozy:( 23.07.06, 15:37
      witam,
      na razie nie ma się co bać. lekarz postawił bardzo luźną diagnozę, prawdę mówiąc
      nie wiem na jakiej podstawie. być może szereg twoich dolegliwości może skłaniać
      do podejrzeń o endometriozę. choroba ta występuje u bardzo wielu kobiet. u
      większości z nich przebiega wręcz bezobjawowo i nigdy się o niej nie dowiadują.
      nie przejmuj się na zapas. nawet jeśli lekarz podejrzewa endo to nie powód do
      strachu. prawdopodobnie będziedzie się musieli na początek starać z mężem trochę
      mocniej o dzidziusia. jeśli przez kolejne powiedzmy pół roku nic z tego nie
      wyjdzie to można zacząć robić jakieś badania.
      nie napisałaś na podstawie czego w usg lekarz podejrzewa endo. była jakaś
      torbiel?? jeśli tak to zapewne najpierw zaproponuje kurację hormonalną.
      nie martw się na zapas. pamiętaj, że w stresie nawet w pełni zdrowa kobieta mam
      problemy z zajściem w ciążę. musisz się zrelaksować. odradzam też czytanie o
      endo w internecie. znajdziesz tu wiele przerażających opisów endo w
      zaawansowanym stadium. pamiętaj, że osoby, u których choroba przebiega łagodnie
      (więszość), nie mają potrzeby opisywania tego w sieci.
      na razie nie ma się czym przejmować. w dzisiejszych czasach kobiety nawet w
      zaawansowanym stadium endo zachodzą w ciążę i rodzą zdrowe dzieci.
      pozdrowienia.
      • luckymal Re: podejrzenie endometriozy:( 24.07.06, 08:44
        czesc dzieki za odpowiedz,
        lekarz napisał mi, ze moge miec endo, bo mam 2 torbiele na prawym jajniku ,
        okolo 2 centymetrowe z jakas gesta cieczą. Tylko, ze jeden lekarz kazał robic
        laparoskopie (bo przez to moge miec problemy z zajciem), a drugi, ktory tez
        podejrzewa endo (z kliniki Novum), powiedział zeby zrobic tylko HSG i sie
        starac (mialam wiele razy zapelenie przydatkow, wiec moge miec niedrozne
        jajowody. Dodam, ze ja juz sie rok staram.
        NApisałas mi bardzo mądra rzecz o nie czytaniu w internecie. FAktycznie,
        zaczełam w panice w piątek czytać, wszystko co mi wlazlo na ten temat i tak sie
        przerazilam, ze caly weekend z głowy, zreszta jeszcze sie nie otrzasnelam.
        No nic, dzieki za uspokajajace słowa.
      • ska_kanka Re: podejrzenie endometriozy:( 30.07.06, 15:52
        W moim przypadku podejrzenia o endo wzięły sie podczas usg, które było
        wykonywane poczatkowo jako sonda owulacyjna...
        Minęło juz kilkanascie dni, byłam w miedzyczasie u innego ginekologa, i
        powolutku nabieram dystansu do tego choróbska. Czekam na kolejne usg, ale drugi
        ginekolog powiedziała, że wszystko wskazuje na endo:(. Lecz pocieszyła mnie, że
        duzo kobiet z endo zachodzi w ciążę. Wiec czekam na usg, pozniej laparoskopia
        oraz jednoczenie badanie drożności jajowodów i zobaczymy, co dalej. Podobno po
        badaniu drożności jajowodów kobiety zachodzą w ciąże...?
        • dorotaww gdzie masz endo? 31.07.06, 13:58
          ja iałam endometriozę na ranie po cc, po 4 miesiącach starań, wkońcu miesiącu
          zarzywania tabletek, udało się, teraz czekam na maleństwo. Nie martwcie sie
          bedzie dobrze
          • ska_kanka Re: gdzie masz endo? 31.07.06, 15:57
            A jakie tabletki brałaś?

Narazie gin opisał dwa pecherze po lewej stronie macicy... drugi gin podczas
            badania powiedział, że mam za bardzo unieruchomioną macicę... co by to nie
            znaczyło, brzmi strasznie. Czekam na kolejne badanie usg, na którym ma sie
            wyjasnic co i jak. Niestety, pomimo kilku miesiecy starań, u nas nie ma fasolki:
            (
            Ale Tobie gratuluję i życze wszystkiego dobrego:-)))
            • dorotaww ja zazywałam duphaston od 16dc 31.07.06, 16:28

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka