heejakawa 18.01.07, 23:45 Czy jest moze ktos z tego watku kto mieszka a Anglii? Ja tak i chetnie bym porozmawialam o leczeniu tutaj. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anne_clare Re: Anglia??? 24.01.07, 12:18 heejakawa, nie wiem, czy na tym forum jest ktoś z Anglii, ale na forum starania (starania.webd.pl/topics14/5840.htm) jest Annie B., która mieszka w Anglii. Pozdrawiam serdecznie anne_clare Odpowiedz Link
rosolkowa Re: Anglia??? 24.01.07, 17:38 hej,ja sie przeprowadzam lipiec/sierpien i tez myslalam zeby poszukac jakiegos kontaktu z dziewczynami w angli.moglabys sie podzielis tym co wiesz? jakie masz jak do tej pory doswiadczenia? jak dlugo tu jestes? gdzie? mozesz polecic lekarzy? czy to prawda ze na wizyty u specjalistow dlugo sie czeka? czy za jakies leki albo badania trzeba placic? jednym slowem wszystko co wiesz......bede bardzo wdzieczna bo troche sie boje,jesetm po 2 laparoskopiach,aktualnie po raz 2 na zoladexie, no i wiesz jak wazne jest zeby sie nie zaniedbac w naszym polozeniu. chce sie tez starac o dzidzie!!! bede tez szukac dalej ,moze znajdziemy wiecej dziewczyn. pozdrawiam goraco i zdrowka zycze Odpowiedz Link
heejakawa Re: Anglia??? 25.01.07, 00:01 witaj rosolkowa :-) Ja w anglii leczenie mozna powiedziec dopiero zaczelam, jeszcze nie mam zdiagnowoanej endo, ale takie sa podejrzenia. Na pierwszej wizycie u GP bylam mniej wiecej we wrzesniu, pazdzierniku i oni przeslali list to szpitala ginekologicznego i czekalam na wizyte ( czeka sie 8-13 tygodni) potem ginekolog stwierdzil ze sa wskazania do laparoskopii ( cysta na jajniku) akurat ktos zrezygnowal i byl termin na 31 stycznia, jezeli bym sie nie zdecydowala to nastepne dopiero na maj ( to bylo koncem listopada). Zlecil mi tez sporo badan, np. hormony i inne badania ktore tu robia u kobiet starajacych sie zajsc w ciaze. jak masz ubezpieczenie wszytsko jest bezplatne, ale to prawda trzeba dlugo czekac. ja ide wiec na laparoskopie 31 stycznia i bardzo bardzo sie boje, bo nigdy to tej pory nie bylam w szpitalu jako pacjent a tym bardziej w anglii. To narazie na tyle pozdrawiam i mam nadzieje ze znajdzie sie nas wiecej i bedziemy sobie pomagac. Powodzenia. Odpowiedz Link
rosolkowa Re: Anglia??? 26.01.07, 14:22 heja, wielkie dzieki za odpowiedz!!!troche mnie podlamala,strasznie dlugo to wszystko trwa.w takim dlugim czasie oczekiwania na wizyty albo laparo moze sie tyle wydazyc,ja mialam na przyklad straszne bole.jestem przyzwyczajona do innego leczenia ,na razie mieszkam w niemczech,tu opieka jest super i wszystko bardzo szybko dziala.strasznie sie boje przeprowadzki do angli!!!troche nie rozumiem jak tu sluzba zdrowia dziala,najpierw idziesz do GP,obojetnie z czym i on cie kieruje do specjalisty?co ze zwyklymi kontrolami u ginekologa,z cytologia co pol roku?tez najpierw do GP czy jak juz masz swojego gina i zdiagnozowana endometrioze to sie umawiasz na regulerne kontrole?moze to kogos smieszyc ze tak wypytuje ale wierzcie mi wszystkie ,jak przyjezdzam do angli(na razie w odwiedziny) to wydaje mi sie ze sluzba zdrowia stoi tu na glowie.jest cos takiego jak prywatne gabinety? tak jak w polsce? znowu zasypalam Cie pytaniami ale nie mam do kogo sie zwrocic,jesli chcesz to napisz na mojego malia rosolkowa@wp.pl ,bede bardzo wdzieczna!!!! tymczasem trzymam kciuki za Twoja laparoskopie 31.ja po pierwszej wrocilam od razu do domu a po drugiej spedzilam tylko 1 noc i dzien w szpitalu.troche pobolalo zaraz po zabiegu ale potem szybko sie zagoilo,po tygodniu prawie normalnie funkcjonowalam.pozdrawiam goraco i czekam na kontakt,agnieszka Odpowiedz Link
kasia_roza Re: Anglia??? 28.01.07, 23:32 Czesc. Ja mieszkam w Walii i również mam podejrzenie endometriozy. Tak moge potwierdzic ze wszystko tutaj przeciaga sie w czasie. Nie powiem że NHS jest lepszy od NFZ. Ja juz chodze z bólami od połowy sierpnia i w dalszym ciągu nie doczekalam sie laparoskopii. Nie wiem jak u Was ale ja odczuwam tępy ból w podbrzuszu po lewej stronie, od samego początku bylam przekonana ze jest to jajnik. Teraz juz nie wiem bo mialam juz tutaj dwa usg: z zewnatrz i od srodka, jedno w Polsce i nic nie wyszło. Lekarz skierowal mnie na laparoskopie i czekam na list. Generalnie procedura jest taka ze na poczatku musisz isc do GP. GP robi wywiad, oczywiscie test ciazowy na pierwszym miejscu, po czym GP robi badanie ginekologiczne!! Jak GP nic nie znajduje jestes skierowana do szpitala na oddzial ginekologii. Po kolejnym badaniu ginekologicznym zostalam wyslana na USG z terminem kilkatygodniowym, potem kilka tygodni czekalam na nastepna wizyte. TYm razem inny lekarz skierowal mnie na USG nerek, do endokrynologa (z racji mojej innej choroby) i na laparoskopie. Odnosnie cytologii tzw. smear test - robi się tutaj co 3 lata - bezplatnie. Ale musisz byc zapisana do jakiegos lokalnego GP. Tabletki antykoncepcyjne rozdają tutaj jak cukierki, za darmo. Inne leki - jezeli jest to choroba przewlekla typu nadczynnosc tarczycy tez sa za darmo. Powiedz mi Agnieszko dlaczego mialas juz dwie laparoskopie??- czy usuwali ci już te guzełki?? Ja w zasadzie nie wiem co mi będą robić bo jeszcze nie mam diagnozy. Bede wdzieczna za wszelkie rady. Odpowiedz Link
rosolkowa Re: Anglia??? 01.02.07, 18:14 heja, wielkie dzieki za wasze odpowiedzi ja mialam pierwsza laparoskopie bo lekarz wykryl torbiel 5cm i podejrzewal endometrioze.po tej laparo postawil diagnoze ze to endometrioza,odkryl zrosty po lewej stronie i mial tak ograniczony dostep do torbieli,ze ja tylko odessal,laparo byla robiona w ambulatorium takze wiecej nie mogl ingerowac.jak sie wyrazil ta lewa moja o jedna wielka platanina...potem bylam pol roku na zoladexie i po tym leczeniu zlecil laparo w celu sprawdzenia skutkow leczenia ,zlikwidowania zrostow i sprawdzenia droznosci jajowodow.bylam w klinice na 2 dni i nocke,zrobili porzadek po lawej stronie i sprawdzili,lewy jajowod jest drozny ale z prawym juz sie nie da nic zrobic,zarosniety na dobre.tak to u mnie bylo.teraz koncze studia,dali mi jeszcze na 3 mies zoladex zeby troche wydluzyc czas kiedy nie pojawia sie nowe torbiele ani zrosty i zaraz po tym chce sie starac o dzidzie.no i to juz w angli i mam strasznego pietra jak slysze o opiece medycznej tam.daj znac jak u Ciebie w walii sie sytuacja rozwija,a moze masz doswiadczenia z ciaza lub bobasami w walii no i pytaj ,jesli moge w czyms pomoc to chetnie!!!jesli chcesz to mozemy mailami sie kontaktowac ; rosolkowa@wp.pl pozdrowionka Odpowiedz Link
heejakawa Re: Anglia??? 29.01.07, 23:48 Hej Aga, napisalam Ci troche wiecej na maila na wp. Pozdrawiam papa Odpowiedz Link
aniamd1 Re: Anglia??? 20.04.07, 18:31 Witam serdecznie Jestem w Anglii prawie 2 lata i zgadam sie z Wami ze opieka medyczna jest tu fatalna, lekarze tak jak my szperaja na google w trakcie wizyty, jedyna roznica polega na tym ze oni moga zapisac lek a my nie- cala szkola leczenia jest tu inna, dlatego po badaniu gin w Polsce zdecydowalam sie na przeprowadzenie operacji w PL a nie tu, mialam 3 torbiele w tym jeden b. duzy a jeden skrecony, tydzien po wykryciu endo bylam juz w szpitalu - wszystko zostalo b. ladnie wyluszczone, jajniki zachowane (drozne), obecnie zazywam danazol, czytajac jednak na forum o tych skutkach ubocznych zastanawialam sie czy moze nie udac sie tu w anglii na ponowna konsultacje medyczna- do prywatnej kliniki, moze ktos z Was jest zorientowany jak ta kwestia tu wyglada, i czy faktyczne (tak jak donosil ktos na forum)Danazol jest wycofany w Europie Zach?? Bede wdzieczna za pomoc Pozdrawiam and fingers crossed!!! Odpowiedz Link
rosolkowa Re: Anglia??? 30.04.07, 23:59 heja,od razu sie troszke musze wytlumaczyc ze mam malo czasu,juz dawno chcialam Ci odpisac.....przeprowadzam sie do angli w polowie lipca (z niemiec gdzie opieke med mam ok!) i jestem przerazona. w tej chwili ,juz poza forum mam kontakt z kasia (heejakawa) i sporo sie od niej juz dowiedzialam. gdybys chciala i miala chwile czasu to zajrzyj na stare posty np na temat zoladexu,troche tam pisalam o moim leczeniu i wlasnie tych zastrzykach. dziewczyny je sobie chwala,ja tez,nie wiem w jakiej cenie bylby w angli,w jaki sposob i za jakie leki sie placi??? bede tez wdzieczna za jakies informacje na temat jak Twoje leczenie tam przebega,masz zdiagnozowana endo? jestes pod okieka gina? masz jakies kontrole,czy jak sie nasila objawy to wtedy dopiero do GP i czekanie na termin itd? ,i czy to prawda ze normalnie kontrole gin,z cytologia robi sie tam za darmo tylko co 3 lata? co wiesz o prywatnym leczeniu? i cenach? o losie ale Cie zasypalam pytaniami!!! mam nadzieje na kontakt,jesli chcesz to na maila: rosolkowa@wp.pl a jesli masz jakies pytania (moze do zoladexu) to chetnie pomoge , jak tylko znajde chwile to podziele sie tez chetnie faktami z mojego leczenia...... na razie pozdrawiam serdecznie!!!! agnieszka Ps: gdzie mieszkasz w angli? Odpowiedz Link