Dodaj do ulubionych

słyszę talerz dysku

18.05.07, 16:08
kupilem wlasnie sobie iPoda 80 GB. przez jeden dzień działał doskonale, ale
już następnego zacząłem słyszeć prace talerza dysku. hałas nie jest głośny
jednak słyszalny i irytujący. czy to naturalne? nie wiem czy uszkodziłem go
fizycznie, ale nigdzie mi nie upadł. co robić? jeżeli jest uszkodzony to można
to gdzieś naprawić?

z góry serdecznie dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • michal_ludwik Re: słyszę talerz dysku 18.05.07, 21:09
      może to głupie pytanie, ale ile masz lat?
      Oraz jak się objawia ten dźwięk i kiedy?
      Wytłumaczę się z nich po twojej odpowiedzi.
      • at84 Re: słyszę talerz dysku 18.05.07, 22:11
        nie wiem co moj wiek ma do tematu,
        ale skoro jest to kryterium uzyskanie pomocy: 23 lata.
        co do problemu to dzwięk pojawia się kiedy puszczam
        piosenke. trwa 2 sekundy i koniec.
        wiem ze dysk jest czescia mechaniczna i pracujacy jakies
        tam odglosy wydawac musi, ale dlaczego takie glosne?
        troche tym faktem jestem zaniepokojony...

• michal_ludwik Re: słyszę talerz dysku 19.05.07, 00:01
          już wyjaśniam - wiek jest o tyle istotny, że niektórzy młodzi ludzie mają wyjątkowo wyczulony słuch na
          wysokie tony, piski i tym podobne. Sam tak mam/miewam, że słyszę pisk wyświetlacza z innego
          pokoju, albo pisk łądowarki Nokii. Zastanawiałem się, czy przypadkiem to nie jest ten przypadek.
          Chciałem też byś scharakteryzował ten dźwięk, jak głośny jest, czy zagłusza muzykę, czy słyszysz go w
          słuchawkach, jeśli tak to czy zmiana słuchawek coś zmienia, czy porównywałeś z innymi iPodami?
          w razie czego możesz udać się do sklepu i powołać się na niezgodność towaru z umową i poprosić o
          wymianę.
          • at84 Re: słyszę talerz dysku 19.05.07, 00:32
            kiedy ostatnio przechodzilem badania, pani doktor powiedziala, ze sluch mam
            doskonaly. ale mimo to nie uwazam, ze jestem wyczulony, raczej ostrozny.
            chcialbym zeby moj iPod nie wysiadl zaraz po zakupie.
            jezeli chodzi o dzwiek to nie jest on slyszlny w sluchawce i nie zaglusza
            muzyki, gdyż pojawia sie tylko przed wlaczeniem jakiegos kawalka.
            gdybym chcial go opisac to byloby to cos takiego:
            najpierw dzwiek czegos obracajacego sie (zapewne wirujacy talerz) po czy
            nastepuja dwa trzaski. wszystko w przeciagu niecalych dwoch sekund.
            ogolnie jest to ciche i o ile wirowania nie slysze to trzask jest juz wyrazny.
            najlepszym wyjsciem bedzie chyba zwrocenie sie do serwisu, choc nie wiem czy
            ewentualne reklamacje beda przyjmowane poniewaz iPoda kupilem we Włoszech.
            w kazdym razie dzieki za pomoc i mam prosbe. moglbys podeslac mi jakis link
            gdzie znajduje sie serwis apple?
            pozdrawiam
            • michal_ludwik Re: słyszę talerz dysku 19.05.07, 12:56
              cóż, mogę ci powiedzieć, że używajac iPoda 80GB siostry też słyszałem rozkręcajacy się dysk, ale nie w
              słuchawkach, tylko zwyczajnie dzwięk dochodził z obudowy. Być może byłoby to denerwujace, a może
              nie, przy normalnym użytkowaniu a nie zwyczajnym "bawieniu się".
              Nie było mowy o trzaskach jednak. Jeśli są mocno głośne, to może rzeczywiście jest coś na rzeczy. Daj
              go komuś do posłuchania i zapytaj, czy coś słyszy. Nie mówiac oczzywiscie co dokładnie ma usłyszeć :)
              Inaczej w serwisie wyślą cię na drzewo.
              adres serwisu to: Warszawa ul Mangalia 4 02-758 tel 022 651 61 55 w. 135
              Gwarancję ci uznają, jeśli usterka jest nią objeta. Jeśli nie, to co najwużej mógłbyś reklamować iPoda
              tam, gdzie go kupiłeś na podstawie prawa konsumenckiego obowiazującego w każdym kraju Unii Euro.
          • pawel_bielsko Re: słyszę talerz dysku 19.05.07, 11:03
            Ja tez slysze pisk ladowarki Nokii ;)) Popytalem sie ludzi, czy slysza, a oni mowia, ze nie zwrocili uwagi - co chyba oznacza ze nie slysza. A to ciekawe, do ilu lat slyszy sie taki pisk, do 30?;))
            • michal_ludwik Re: słyszę talerz dysku 19.05.07, 12:51
              paweł, u każdego jest inaczej. Niektórym na całe życie zostaje ;)
              • mameluch Re: słyszę talerz dysku 20.05.07, 20:36
                cholera, ja też jakiś pisk często słyszę, a nie mogę zlokalizować jego źródła.
                myślałem że chodzi o komputer, a to może w rzeczywistości ładowarka?;)

co do ipoda, też coś słyszę. szum delikatny i jakby dwa przeskoki, takie kliki:)
                i z tego co kojarzę, jest tak od nowości, czyli od circa sierpnia zeszłego roku.
                wydaje mi się, że dźwięk podobny, ale chyba wyraźniejszy, jest podczas włączania
                ustrojstwa (po tym jak całkiem się wyłączył, a nie pozostawał w kilkugodzinnym
                stand by).
                wydaje mi się, że nie masz powodów do niepokoju, ale nie zawadziłoby ponękać
                ludzi z serwisu. lepiej dmuchać na zimne, a tak przez internet ciężko
                powiedzieć, czy słyszymy to samo:)
    • fajny_kurczak Re: słyszę talerz dysku 04.06.07, 09:32
      używam tego ipoda od grudnia codziennie, średnio trzy godziny i nie słyszę tych
      dźwięków, pewnie dlatego że skupiam się raczej na muzyce w słuchawkach;-) a
      poważnie, przy starcie jest szum dysku i dwa kliknięcia, ale dla mnie to raczej
      przyjemne, znaczy że moje pudełko żyje;-) jako terapię zalecam wyjęcie z szafy
      kasetowego walkmana i wsłuchanie się w pracę mechanizmu;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka