opty2 James Thompson - Anioły śniegu 16.08.12, 08:26 jakieś to nierzeczywiste/sztuczne 3,5/6 Odpowiedz Link
chiara76 A. Christie, "Morderstwo odbędzie się...". 16.08.12, 14:15 po "Zatrutym piórze", które zachwyciło mnie bo wydawało mi się, że pamiętam, kto jest sprawcą a tu zaskoczenie bo jednak coś pomyliłam wzięłam się za coś, czego rozwiązanie pamiętam, ale mimo to chętnie sobie przypomnę. Odpowiedz Link
zorija Re: Ann Perry "Pogrzeb we fiolecie" 17.08.12, 08:35 Kryminał w dekoracjach wiktoriańskich. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Jarosław Klejnocki-Południk 21 17.08.12, 19:51 Kolejna książka z serii o komisarzu Nawrockim z Komendy Stołecznej. Niezłe. Odpowiedz Link
negev56 Ken Follett - Filary ziemi 17.08.12, 22:15 Tak mnie jakoś naszło na coś innego, niż typowy kryminał & thriller, choć intryg i morderstw do wyboru, do koloru. A poza tym, już zbyt długo książka ogonkuje. No i podoba mi się to, o czym czytam, jeszcze tylko 600 stron. Follett jednak mistrzem jest i basta. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Ken Follett - Filary ziemi 17.08.12, 23:31 fajnie, ja niestety utkwiłam na ponad setnej stronie i ruszyć chyba nie ruszę Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Ken Follett - Filary ziemi 18.08.12, 05:08 Bez specjalnego bólu przeczytałam. Nawet szybko mi to poszło. Odpowiedz Link
negev56 Re: Ken Follett - Filary ziemi 18.08.12, 12:15 chiara76 napisała: <fajnie, ja niestety utkwiłam na ponad setnej stronie i ruszyć chyba nie ruszę > tak właśnie jest, albo powieść zaskoczy i oderwać się nie możesz, albo nic nie pasuje. Grunt to czytać książki sprawiające przyjemność, nic na siłę siostra_pelagia napisała: <Bez specjalnego bólu przeczytałam. Nawet szybko mi to poszło>. Bo to się dosyć szybko czyta, a strona powieści bez intryg, strona straconą. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Ken Follett - Filary ziemi 18.08.12, 16:10 dokładnie, od dłuższego czasu wychodzę z tego założenia. Za to serial w TV widziałam. Chociaż chyba jednak nie umywa się do książki. Odpowiedz Link
lunatica Skończyłam, 18.08.12, 10:22 "Kobietę bez twarzy" Anny Fryczkowskiej, a teraz pora na "Zaproszenie na morderstwo" Carmen Posadas. Odpowiedz Link
nchyb Uśpione morderstwo - oczywiście Christie :-) 18.08.12, 10:44 mam etap na Agatki... Odpowiedz Link
chiara76 Re: Uśpione morderstwo - oczywiście Christie :-) 18.08.12, 11:13 właśnie ze dwie Agathy temu ją czytałam Odpowiedz Link
nchyb Re: Uśpione morderstwo - oczywiście Christie :-) 18.08.12, 14:20 to tak miło się czyta Chiaro, tak prywatnie to wyżej pytałam o tę nową Polakową, może nie zauważyłaś - jak wrażenia? a co do Agathy, to przywiozłam sobie od mamy chyba z kilkanaście tomików i tak terz z lubością czytuję wieczorami... Odpowiedz Link
chiara76 Re: Uśpione morderstwo - oczywiście Christie :-) 18.08.12, 14:37 aaa, nie zauważyłam, fakt. Nawet u siebie pisałam, czytadło OK, oceniłam zdaje się na 4.5 na 6, w sam raz na wakacje. Odpowiedz Link
nchyb Re: Uśpione morderstwo - oczywiście Christie :-) 19.08.12, 16:57 no to zajrzę do Ciebie Odpowiedz Link
nchyb Pod huncwotem - Martha Grimes 19.08.12, 16:58 kiedyś się do niej zraziłam, ale serii z Richardem nie znam, a ponoć pod cosy/cozy można podciągnąć, to sprawdzę Odpowiedz Link
opty2 36 tydzień - Sarenbrant Sofie 20.08.12, 09:26 chodzi o zniknięcie pewnej kobiety w ciąży, wyszła z pabu i nie dotarła do domu, jestem w połowie i wciąż niczego nie wiadomo, nawet tego czy mi sie to podoba Odpowiedz Link
judytta Do Opty2 22.08.12, 09:06 Witaj I jak " 36 tydzień"? Mam ją zamówioną tzw. ktoś już ponad 2 tyg. temu miał ją oddać a jestem jej ciekawa. W końcu spodobała się czy.. nie bardzo? Odpowiedz Link
opty2 Re: Do Opty2 23.08.12, 08:00 judytta napisała: > Witaj > I jak " 36 tydzień"? > Mam ją zamówioną tzw. ktoś już ponad 2 tyg. temu miał ją oddać a jestem jej ci > ekawa. > W końcu spodobała się czy.. nie bardzo? spodobała mi się tylko częściowo ale ponieważ to debiut i początek serii, więc liczę na znaczną poprawę, dałam 4/6 kupować to nie doradzam ale pożyczyć tak, tylko od razu zaznaczam, że wobec skandynawów to nie jestem do końca obiektywna Odpowiedz Link
maniaczytania Handlarz smiercia - Sara Blædel 20.08.12, 18:02 dopiero zaczelam, zobacze, jak sie rozwinie Odpowiedz Link
nchyb Elizabeth George - Wielkie wybawienie 21.08.12, 20:26 ponoć to miłe cosy mysteries... Odpowiedz Link
chiara76 "Nieszczelna sieć". H. Nesser. 22.08.12, 09:50 Mąż mi zamówił ebooka, to się skusiłam, chociaż poprzedniej jego książki nie skończyłam...zobaczymy jak nowy cykl Odpowiedz Link
negev56 John Vernon - Złe towarzystwo 22.08.12, 21:51 Druga po Wyliczance powieść tego autora. Zaczyna się mocnym uderzeniem i oby tak zostało do końca. I znowu trafiła mi się cegła, skończyłam 830 stronicowe Filary ziemi, to se dobrałam niewiele szczuplejszą, bo o 200 stron. Niby nic nie mam do grubych knig, ale czasami dobrze trafić na jakiegoś chudeusza. Odpowiedz Link
opty2 Stout Rex - Zabójcza gra 23.08.12, 08:09 nooo, to zupełnie co innego niż skandi crime, wyciągnięte z samego dołu, szybko sie nie czyta, bo językowo trzeba się troche pogimnastykować, troche podobne do Daziel end Pascoe, czyli klasyka Odpowiedz Link
kkokos "czuła trucizna" anna manicka 23.08.12, 23:31 skusiłam się, bo o muzealnikach i obrazach zagmatwane, choć niby kompozycja z krótkich przenikających się scen z różnych miejsc i osób ma ułatwiać ułożenie pucla. lekkie i miło się czytało, ale jakoś nie porwało Odpowiedz Link
meme7 Sofie Serabrandt "36 tydzień" 25.08.12, 10:38 Szybko się czyta, pewnie dziś skończę Odpowiedz Link
misiu_haribo Reginald Hill 27.08.12, 10:14 W internetowym Weltbildzie są dostępne cztery książki Reginalda Hilla po 7 zł. każda. Odebrać można osobiście za friko, więc jeśli ktoś ma taką możliwość i nie czytał, to może się skusi, tak jak ja www.weltbild.pl/szukaj.html?query=Hill+Reginald&filterActive=1&p=1&cat_id=&srtField=&productsPerPage=&search=1&filterCategory1= Czytam "Poziom śmierci" Lee Childa. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Lee Child-Jutro możesz zniknąć 27.08.12, 20:47 Siła uderzenia jest równa masie pomnożonej przez przyspieszenie-pomyślał sobie Jack Reacher i szybko znokautował dwóch naiwniaków, którzy usiłowali go zaatakować. Z moich wyliczeń wynika, że należy 9,81 m/s2 (przyspieszenie ziemskie) pomnożyć przez wagę Reachera czyli 110 kg Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Vivianne Moore "Okręt przeklętych" 28.08.12, 18:20 A co to takiego? Odpowiedz Link
nchyb Re: Vivianne Moore "Okręt przeklętych" 28.08.12, 18:41 to trzeci tom serii na który z Zoriją bardzo długo czekałyśmy. Taka sensacyjka w średniowiecznych klimatach, pisałyśmy o tym tu: forum.gazeta.pl/forum/w,33434,104989118,104989118,Ludzie_wiatru_sredniowieczna_sensacja_.html Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Vivianne Moore "Okręt przeklętych" 28.08.12, 19:13 Ludzi wiatru kojarzę Tak ostatnio mnie trochę od historycznych kryminałów odrzuciło. I jak oceniacie? Mam przeczytać? Odpowiedz Link
nchyb Re: Vivianne Moore "Okręt przeklętych" 28.08.12, 21:03 dwa pierwsze tomy sprawiły, ze niecierpliwie czekałam na trzeci, mam go i zaraz po skończeniu tego co czytam teraz - biorę się Odpowiedz Link
zorija Re: Vivianne Moore "Okręt przeklętych" 30.08.12, 09:10 Mnie się bardzo podobało. Ta atmosfera na wyspie... A teraz czytam Operację Seegrund Kobr'a i Volker'a Odpowiedz Link
elmar43 Simon Beckett: Wołanie grobu 28.08.12, 20:55 Stało na półce w bibliotece, to wzięłam Odpowiedz Link
negev56 Maciej Słomczyński - Fabryka śmierci 28.08.12, 21:09 Pierwsze wydanie książkowe, w 1947 powieść ukazywała się w odcinkach łódzkim dzienniku. Bardzo jestem ciekawa jak przed Joe Alexem pisał Jack M. Cooper (Maciej Słomczyński). Odpowiedz Link
nchyb Re: Maciej Słomczyński - Fabryka śmierci 28.08.12, 21:24 lektury zazdraszczam Slomczyńskiego zarówno w wersji Joe-Alexowej, jak i polsko-realiowej Kazimierzo-Kwaśniewskiej - uwielbiam. Dziecięciem będąc w Czarnych okrętach się zaczytywałam. Fabryki śmierci jeszcze nie znam, ale coraz więcej gazetowców wydają i z reguły dobrze się czytają. Trzeba nabyć i to, czy już polecasz?... Odpowiedz Link
negev56 Re: Maciej Słomczyński - Fabryka śmierci 28.08.12, 21:44 Z pewnością warto dla samego Słomczyńskiego, tym bardziej, że to jego jedyna powieść pod pseudonimem Jack M.Cooper (nazwisko ojca). To Matras zaskoczył tym dziełkiem czytelników, specjalnie w tym celu podjechałam do nich, a po przeczytaniu 30 stron ( całość liczy 213), wydaje mi się, że powieść skręca bardziej w sensację, niż kryminał, ale to dopiero początek. Odpowiedz Link
nchyb Re: Maciej Słomczyński - Fabryka śmierci 28.08.12, 21:49 mam blisko pracy księgarnię Matrasa, to jutro zajrzę... Tak jak piszesz, dla samego Słomczyńskiego... Muszę odnaleźć w domu jego biografię (Nie mogłem być inny) i sobie przypomnieć... Odpowiedz Link
opty2 Kjell Eriksson_Księżniczka Burundi 29.08.12, 09:38 autor u nas nowy, choć "stary", rozumiecie coś z tego ? w każdym razie akcja dzieje się w Uppsali (wreszcie gdzieś indziej) pl.wikipedia.org/wiki/Uppsala www.google.pl/search?q=uppsala&hl=pl&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&eisM9UI_mF8WRswa55YCwBg&sqi=2&ved=0CEEQsAQ&biw=1013&bih=563 trup pojawia sie dosyć szybko i grupa dochodzeniowa zaczyna śledztwo, nie powiem, że z werwą, wręcz jakoś ospale, zamordowany jest dosyc znany mieszkańcom i policji, na razie chodził lisek koło drogi i poznaje wszystkich bohaterów dramatu, nie wiedząc czy do czegos to zmierza pewne elementy wskazuja, że to jakaś część wyrwana z chronologii, mordować te wydawnictwa? czy jeszcze nie, bo jestem bliska wrrr.. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Kjell Eriksson_Księżniczka Burundi 29.08.12, 12:06 To w kolejności 4 z serii kryminalnych powieści Erikssona. Mam w tłumaczeniu ang., tylko jakoś zabrać się od paru lat za przeczytanie nie mogę Odpowiedz Link
opty2 Re: Kjell Eriksson_Księżniczka Burundi 29.08.12, 12:43 he he kupowanie przerosło czytanie też tak czasem mam, szczególnie gdy nowości przywalą stosy, czego tam potem się nie znajdzie Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Kjell Eriksson_Księżniczka Burundi 29.08.12, 20:49 I da się to czytać? Czy może sobie jeszcze spokojnie poleżeć? Odpowiedz Link
meme7 Re: Kjell Eriksson_Księżniczka Burundi 29.08.12, 23:40 Moim zdaniem może poleżeć Ale może to znużenie skandynawami? No i irytuje, że to 4 tom serii... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Kjell Eriksson_Księżniczka Burundi 30.08.12, 08:22 To niech sobie leży dalej Odpowiedz Link
opty2 Re: Kjell Eriksson_Księżniczka Burundi 31.08.12, 09:40 siostra_pelagia napisała: > I da się to czytać? Czy może sobie jeszcze spokojnie poleżeć? da sie przeczytać, chociaż mistrzostwo swiata toto nie jest, kupować raczej nie, mozna pożyczyć, trochę za dużo bałaganu w tej książce, autor chyba sam nie wiedział na czym ma sie skupić 3-3,5/6 Odpowiedz Link
siostra_pelagia James Rollins-Ostatnia wyrocznia 29.08.12, 21:00 3 część cyklu przygodowego Sigma, o supertajnej jednostce Departamentu Obrony USA. Czego tu nie ma. Jest tajemnicza srebrna moneta z czasów rzymskich, tajne badania nad dziećmi autystycznymi i szaleniec, który chce zgładzić ludzkość a przynajmniej sporą jej część. Odpowiedz Link
es_zet_pe Persson, Wroński 31.08.12, 20:06 - Leif GW Persson, Między tęsknotą lata a chłodem zimny (czekało od Bożego Narodzenia) - Marcin Wroński, Skrzydlata trumna - 4 część lubelskiego cyklu o komisarzu Maciejewskim, kupione w empiku pod wpływem impulsu tuż przed wyjazdem na wakacje Odpowiedz Link
marek_czarek Re: Co teraz czytacie - sierpień 2012 r. 12.12.12, 08:11 Ja niestety (bo to ciężkie) zacząłem nową książkę Czubaja "Zanim znowu zabiję. Rozczarowanie potworne Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Co teraz czytacie - sierpień 2012 r. 12.12.12, 13:14 Czyżbyśmy mieli na forum wehikuł czasu przenoszący nas do sierpnia? Odpowiedz Link
echtom Re: Co teraz czytacie - sierpień 2012 r. 15.12.12, 20:53 To moja sprawka, bo dodałam komentarz do Tursten. Parę osób nie zauważyło, że sierpień Odpowiedz Link
negev56 Re: Co teraz czytacie - sierpień 2012 r. 15.12.12, 21:16 echtom napisała: > To moja sprawka, bo dodałam komentarz do Tursten. Parę osób nie zauważyło, że s > ierpień > nie nie, tu nie chodzi o Ciebie, tylko o osobę o nicku fxn i kilka innych, które celowo wpisują się w miesiące, które minęły, ot taka zabawa:/. Szkoda, że adminka nie reaguje... Odpowiedz Link
fxn Re: Co teraz czytacie - sierpień 2012 r. 15.12.12, 17:19 Skończona Fuckdoll Corwina-Litwińskiego, a teraz czekam na część drugą. Mam nadzieję, że to będzie szybko wydane, ale oczywiście dobrych książek się tak szybko nie wydaje, bo nie są tak kasowe jak historia matki Madzi. Odpowiedz Link