siostra_pelagia 25.02.13, 19:31 Myślę, że już pora wpisywać nowości. Na dobry początek zamówiłam Zimowego mordercę Krystyny Kuhn w przedsprzedaży. Nazwisko autorki nic mi nie mówi, ale rzecz związana jest Krakowem, więc zaryzykuję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
negev56 Błażej Przygodzki - Z chirurgiczną precyzją 01.03.13, 15:08 Polski thriller medyczny. Grozą wieje we wrocławskich szpitalach. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Błażej Przygodzki - Z chirurgiczną precyzją 01.03.13, 18:37 Do tej pory wiało grozą w amerykańskich Odpowiedz Link
beatanu Re: Błażej Przygodzki - Z chirurgiczną precyzją 01.03.13, 19:01 siostra_pelagia napisała: > Do tej pory wiało grozą w amerykańskich Eno, spokojnie, aż tak nie wieje. Ale książka fajna. Odpowiedz Link
romy_sznajder Re: Błażej Przygodzki - Z chirurgiczną precyzją 18.04.13, 02:12 Znakomite. Ale bron boze nie czytac przed letura opisu z okadki. Za bardzo wybiega (na 340 str w ...240 (tak! w 240 stronie!) dochodzimy do tego, co nam strescil wydawca). Ale i tak - polecam (fanka polskich autorow). I tak jest zaskoczenie. Odpowiedz Link
jo-an-na-29 Re: Błażej Przygodzki - Z chirurgiczną precyzją 18.03.13, 20:40 Ja pamiętam z młodosci kryminał Chmielewskiej pt Romans wszechczasów Fajny był! Odpowiedz Link
dachauka Re: Polskie kryminały 2013 01.03.13, 20:13 Mała korekta: Krystyna Kuhn, wbrew temu, co sugeruje polsko brzmiące imię, jest Niemką, urodziła się w Würzburgu i pisze po niemiecku. W Polsce spędziła rok, a w ogóle studiowała slawistykę. "Zimowego mordercę" też na pewno przeczytam Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Polskie kryminały 2013 02.03.13, 08:33 To jest duża korekta. Zobaczyłam w opisie Kraków i reszty nie sprawdziłam. Odpowiedz Link
kki13 Re: Polskie kryminały 2013 02.03.13, 09:36 Ja czekam na ostatnią książkę Ewy Ostrowskiej "O zmierzchu" Odpowiedz Link
forum.master Re: Polskie kryminały 2013 14.04.13, 21:35 jakos polskie kryminały do mnie nie przemawiają, w sumie ogólnie ostatnio nie trawię polskich książek. Odpowiedz Link
kki13 Re: Polskie kryminały 2013 15.04.13, 07:53 Ja mam to samo, ale Ewa Ostrowska naprawdę ciekawie pisze Odpowiedz Link
jk.malak Re: Polskie kryminały 2013 15.04.13, 20:07 No właśnie. Ja też mam z tym problem. I od czasu do czasu natykam się na opinię innych osób, bardzo podobne. Ale ciekawi mnie: dlaczego? Co jest takiego w polskich kryminałach, że ich nie lubimy? Macie jakieś opinie, sugestie? Odpowiedz Link
jottka Re: Polskie kryminały 2013 15.04.13, 23:19 mamy jedną - są słabo pisane. język na ogół drewniany, postaci tak pełne życia jak w sławnych kryminałach milicyjnych, fabuła przewidywalna (albo glątwa zupełna, człowiek ziewa i odkłada dzieło) i łatwizna warsztatowa, czyli retro forever, bo kryminał współczesny wymagałby znajomości pracy dzisiejszej policji i sporo reserczu. właściwie jedyny przyzwoity polski autor kryminałów, jaki przychodzi mi do głowy, to miłoszewski, w porywach czubaj. krajewski zanadto lubi mieszankę mistyki i makabry, nie przepadam. ale chętnie się zapoznam z jakim polskim connelym albo polską mcdermid, jeśli ktoś zna takowych Odpowiedz Link
jk.malak Re: Polskie kryminały 2013 16.04.13, 13:54 No, właśnie. Też mi się tak wydaje. Ciągle szukam czegoś ciekawego i ciągle nic.... No owszem, są trochę lepsze i trochę gorszę, czyli takie, których nie da się czytać w ogóle i takie, które od biedy... Zastanawia mnie jednak, dlaczego tak się dzieje. Może praca policji jest taka nieciekawa i szarobura? Może nie da się z tego nic wycisnąć. Chyba się bliżej zainteresuję tym wątkiem. Tzn. pracą policji. Piszę bloga o kryminałach i to mógłby być ciekawy wpis: O pracy polskiej policji i jak to przekuć na fantastyczną książkę )) --------------------------------------------------------- www.falszywytrop.pl Odpowiedz Link
jottka Re: Polskie kryminały 2013 17.04.13, 11:09 jk.malak napisał(a): > Zastanawia mnie jednak, dlaczego tak się dzieje. gdyż pisać każdy może a kryminał - podobnie jak tzw. powieść kobieca - zalicza się w powszechnym mniemaniu do samograjów, wystarczy siąść i napisać, efekty widzimy. > Może praca policji jest taka nieciekawa i szarobura? owszem, o tym w sporej mierze mówią świetne kryminały amerykańskie czy inne brytyjskie, ci wszyscy sfrustrowani inspektorzy, komisarze i inni tacy nie są zwykle przejęci entuzjazmem dla swego fachu. ale - po pierwsze - autor powinien wiedzieć, na czym ta praca polega, a - po drugie i zasadnicze - musi umieć to opisać. na dobry kryminał składa się i resercz, i talent pisarski, czyli ciężka praca jak w każdym innym wypadku, nic specjalnie odkrywczego to nie jest. Odpowiedz Link
grymasisko Re: Polskie kryminały 2013 20.05.13, 21:37 mam podobnie. sapkowski i koniec polskiej literatury dla mnie. Odpowiedz Link
jk.malak Krystyna Kuhn 18.03.13, 17:44 Nie wiem, czy już przeczytałaś Zimowego mordercę. Ja tak. I byłam zaskoczona. Napisałam na blogu recenzję, mimo, że zazwyczaj unikam wszystkiego, co wiąże się z II wojną. Ale ta książka jednak... Polecam. -------------------------------- www.falszywytrop.pl Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Krystyna Kuhn 18.03.13, 19:46 Oficjalna premiera Zimowego mordercy 3.04.2013, tak więc jeszcze czekam. Odpowiedz Link
jk.malak Re: Krystyna Kuhn 19.03.13, 00:25 Ja dostałam egzemplarz do recenzji, ale już jakiś czas temu. Umknęła mi gdzieś data premiery. To zapraszam na razie do recenzji Ja, w każdym razie, będę czekała na następne książki tej autorki. Pozdrawiam Joanna -------------------------------- www.falszywytrop.pl Odpowiedz Link
januanio Re: 26.03.13, 18:08 Obok domu przy Niegłośnej zostaje znalezione ciało znanego dziennikarza, Sławomira Zwardonia. Nie ma wątpliwości, że został zamordowany. Śledztwo prowadzi kapitan milicji Jacek Dydowski. Dzień wcześniej w Wiśle koło Kazimierza tonie dziennikarka Nina Kalicka, serdeczna przyjaciółka Zwardonia. Czy na pewno był to zwykły wypadek? Reporter „Wiadomości Dnia”, Zbyszek Skubalik, nie wierząc w przypadkową zbieżność obu zdarzeń, postanawia rozwiązać zagadkę śmierci przyjaciół. Nie zdaje sobie jednak sprawy, że sam stał się celem, a zabójca zna każdy jego krok. Czy mordercą jest ktoś z redakcji Zbyszka? A może to zorganizowana grupa usuwająca dociekliwych dziennikarzy? Jaką Skubalik skrywa tajemnicę, że wydano na niego wyrok śmierci? Jaki związek ze zbrodnią ma herbata, film Przeminęło z wiatrem i zapiski Zwardonia? Kto wygra mrożący krew w żyłach wyścig z czasem: Skubalik, morderca czy kapitan? Odpowiedź będzie zaskakująca. Scenerią powieści jest Warszawa lat siedemdziesiątych, a także Kazimierz nad Wisłą, Zalesie Górne i mazurska wieś Żakajnie, do których to miejscowości Skubalik dociera swoim sławnym „krążownikiem szos” – trabantem. Odpowiedz Link
januanio Re: 26.03.13, 18:11 "Kto jeszcze nie zetknął się z książkami Ćwirleja, ten powinien uczynić to niezwłocznie. W zalewie nowej polskiej literatury kryminalnej to autor, którego zwyczajnie nie wypada nie znać. Piszę to z całą odpowiedzialnością". Poltergeist (o Mocnym uderzeniu Odpowiedz Link
jk.malak Rekomendacje 27.03.13, 10:35 No i to się nazywa rekomendacja! Duży wybór i kolorowe okładki Ze trzy kupię. A może i napiszę o nich. Ciągle nie mogę się maksymalnie zachwycić jakimś polskich autorem. Ale nie tracę nadziei ----------------------------------- www.falszywytrop.pl Odpowiedz Link
januanio Re: Rekomendacje 27.03.13, 12:00 Nie daję opisów, bo by było zbyt nieczytelne, ale łatwo można znaleźć je na internecie: podobno za kilka miesięcy Odpowiedz Link
ramon_eska Bagłaj Ewa 'Prymuska' tylko nie wiem czy aby na 20.04.13, 17:43 pewno to jest kryminał ? A właśnie zobaczyłam w sąsiednim wątku dyskusję na ten temat. W każdym razie wątek kryminalny jako taki posiada Odpowiedz Link
matt.cobosco Zygmunt Miłoszewski "Bezcenny" 20.04.13, 21:52 To nie jest kolejna część przygód prokuratora Szackiego! --- Akcja toczy się we współczesnej Polsce. Zofia Lorentz, zajmująca się odzyskiwaniem dzieł sztuki utraconych przez RP, otrzymuje niecodzienną propozycję: ma zorganizować... kradzież najcenniejszego obrazu w polskich zbiorach, który zaginął w czasie II wojny światowej, a teraz został zlokalizowany. Ale to tylko początek lawiny wydarzeń... --- Książka ma się ukazać podobno jeszcze przed wakacjami Odpowiedz Link
januanio Re: Zygmunt Miłoszewski "Bezcenny" 20.05.13, 11:57 Aneta Ponomarenko Dom śmierci Strony: 348, Format: 14,5x20,5 cm ISBN: 978-83-935772-7-9 EAN: 9788393577279 Rok wydania: 2013 Wydawnictwo: Szara Godzina Kategorie: powieść, sensacja, kryminał, literatura polska Oprawa: oprawa broszurowa Data wprowadzenia: 20-05-2013 Po dwóch latach od rozwikłania słynnej zagadki kryminalnej w Kaliszu, spokój tego miasta znów został zakłócony. Odnajdywane są makabrycznie okaleczone ciała mężczyzn. Czy coś łączy te morderstwa? Nieznane są motywy sprawcy. I nie są to jedyne zbrodnie w Kaliszu… Te zagmatwane sprawy próbuje rozwikłać sprawdzony duet: agent do specjalnych poruczeń Walery Jezierski i jego przyjaciel, doktor Jakub Zaif, który powraca z Ameryki i pomimo osobistej tragedii staje u boku agenta. Śledztwo zatacza coraz szersze kręgi, a jego efekty są zaskoczeniem nawet dla prowadzących. Dom śmierci to kontynuacja losów głównych bohaterów powieści Strażnik skarbu. Aneta Ponomarenko osadza akcję w dziewiętnastowiecznym Kaliszu i jego okolicach, mistrzowsko odtwarzając atmosferę tamtych czasów. To doskonała lektura dla miłośników powieści obyczajowo-kryminalnych w stylu retro. Odpowiedz Link
januanio Re: 27.05.13, 12:04 Aleksander Błażejowski Sąd nad Antychrystem Strony: 158, Format: 12x19,5 cm ISBN: 978-83-63424-11-4 EAN: 9788363424114 Rok wydania: 2013 Wydawnictwo: Ciekawe Miejsca.net Kategorie: powieść, sensacja, kryminał, literatura polska Oprawa#: oprawa broszurowa Data wprowadzenia: 27-05-2013 Lata 20. XX w. W Warszawie działają rosyjscy zwolennicy powrotu carskiego porządku i agenci komunistycznej bezpieki. Jaką rolę w ich życiu odegra głośny dramaturg Ludwik Karnicki i jego nowe przedstawienie "Sąd nad Antychrystem"? Zagadkę po raz kolejny spróbuje rozwiązać komisarz Borewicz. Odpowiedz Link
januanio Re: 04.07.13, 16:03 Ryszard Hop Polowanie na myśliwego Wydawnictwo: Bellona Data wydania: 14-08-2013 EAN: 9788311125520 ISBN: 978-83-11-12552-0 Mylisz się, jeśli sądzisz, że "Polowanie na myśliwego" jest tylko dobrym kryminałem. Książka ta jest również frapującą relacją myśliwską oraz historią o miłości, która chociaż skończyła się tragicznie, to trwa nadal; o miłości, która dopiero się rodzi. W zimowej panoramie lasu niespodziewanie rozlegają się przynoszące śmierć wystrzały. Niestety, nie są to odgłosy odwiecznego rytuału - polowania, lecz dowody coraz większej bezczelności kłusowników, którym nie wystarcza już zakładanie sideł i potrzasków. Oni ważą się na polowanie z bronią w biały dzień. W rezultacie takiej sytuacji las przestaje być oazą spokoju dla zwierząt i miejscem, w którym człowiek łatwo może odzyskać utraconą pogodę ducha. Akcja powieści rozgrywa się w pięknym mieście Rzeszowie oraz w pobliskim Kamiennym Jarze. Mateusz Górski, emerytowany leśniczy, postanawia przeciwstawić się złu, które brutalnie zabiera dziecku ojca, żonie ukochanego męża, a sarnom, jeleniom i dzikom - opiekuna i obrońcę. Leśniczy nie może tej walki wygrać sam, dlatego angażuje detektywa. Do śledztwa przyłączają się również miejscowi policjanci. Czytając "Polowanie na myśliwego" będziesz uczestniczył w prawdziwym polowaniu na człowieka. Tyl Odpowiedz Link
negev56 Re: Polskie kryminały 2013 11.09.13, 09:01 Wątek trochę zarósł chwastami, a przecież dzieje się i do końca roku dziać się będzie. Wojciech Chmielarz - Farma lalek, według mnie jeden z lepszych polskich kryminałów tego roku. Czytałam. Marta Guzowska - Głowa Niobe, nie czytałam, bo to świeża i jeszcze pachnąca farbą książka Odpowiedz Link
lipka02 Zbieg okoliczności-Katarzyna Pisarzewska 12.09.13, 12:49 Polski kryminał Pani Katarzyny Pisarzewskiej,którego akcja rozgrywa się w małym miasteczku.Wszystkimi wypadkami rządzi zbieg okoliczności,a oprócz wątku kryminalnego mamy nutkę dobrej powieści obyczajowej,gdzie zakończenie nie jest szczęśliwe. Odpowiedz Link
7limonka Re: Polskie kryminały 2013 19.09.13, 15:15 Ja zaopatrzyłam się w najnowszą książkę M. Krajewskiego "W otchłani mroku" Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Polskie kryminały 2013 20.09.13, 05:10 wydawnictwo: Wydawnictwo Klin data wydania: 28 sierpnia 2013 ISBN: 9788362136704 liczba stron: 308 kategoria: thriller/sensacja/kryminał W EFEKCIE doskonale zaostrzonych narzędzi ogrodowych. W EFEKCIE gąszczu odziedziczonej działki. W EFEKCIE szalejącego pędu bambusa. W EFEKCIE uczuć wzgardzonej wielbicielki… Zbyt doskonały kościotrup i rozczłonkowany spadek, bóstwo męskie pełne sadyzmu, latająca czaszka z idealnymi zębami, szalejące emocje na przestrzeni dziesięciolecia, spadkobierczyni o podejrzanej przeszłości i nigdy niespełnione marzenie, by uczłowieczyć faceta. W EFEKCIE wymiar kary bywa dyskusyjny. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Polskie kryminały 2013 20.09.13, 05:15 seria/cykl wydawniczy: mroczna seria wydawnictwo: W.A.B. data wydania: 28 sierpnia 2013 ISBN: 9788377478134 liczba stron: 352 kategoria: thriller/sensacja/kryminał Klasyczny kryminał, wyrafinowany nieuchwytny morderca, trzy dni koszmaru, który zdaje się ciągnąć bez końca. Przed nami drugi tom przygód aroganckiego Maria Ybla, światowej sławy antropologa. W Nieborowie, dawnej arystokratycznej posiadłości, gdzie znajduje się muzeum z kolekcją rzeźb antycznych, odbywa się międzynarodowa konferencja naukowa. Pierwszej nocy zostaje zamordowana artystka fotografująca zabytkowe dzieła sztuki - zabójca odciął jej głowę i przymocował do popiersia jednej z rzeźb. Bez wątpienia sprawcą jest ktoś z naukowców; przerażeni organizatorzy proszą profesora Ybla, by uspokoił gości zapewnieniem, że odcięta głowa to... fragment manekina. Policja nie może dotrzeć na miejsce zbrodni, nikt też nie może się z Nieborowa wydostać. Ciągle padający śnieg sprawia, że nie ma żadnej łączności ze światem. Mija nerwowa noc, a groza narasta, gdy w pałacu zostają znalezione zwłoki kolejnego uczestnika konferencji, zagadkowo przypominającego antyczną rzeźbę z nieborowskich zbiorów. Odpowiedz Link
kokosek92 Re: Polskie kryminały 2013 21.09.13, 15:25 Ja kupiłam nową książkę Pawła Leśniaka "Zachwianie". Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Polskie kryminały 2013 26.09.13, 01:24 seria/cykl wydawniczy: Czarna Seria wydawnictwo: Czarna Owca data wydania: lipiec 2013 (data przybliżona) ISBN: 9788375547160 liczba stron: 480 kategoria: thriller/sensacja/kryminał Z kliniki psychiatrycznej w podwarszawskim miasteczku ucieka psychopata. Dwa dni później w zagadkowy sposób zostaje zamordowana jego lekarz prowadząca. Sprawę bada detektyw Julia Krawiec. Prowadzone przez nią śledztwo obnaża kolejne tajemnice, jakie skrzętnie skrywają przed światem zarówno mieszkańcy miasteczka, jak i z pozoru niezaangażowani w sprawę pacjenci oraz pracownicy kliniki. Wysiłek Julii włożony w rozwiązanie tej skomplikowanej łamigłówki odbywa się kosztem jej prywatnego życia. Doprowadza to do poważnych komplikacji rodzinnych. Odpowiedz Link
pajaczek31 Re: Polskie kryminały 2013 26.09.13, 12:44 Ja kupiłam kryminał Z. Miłoszewskiego pt. "Bezcenny". Odpowiedz Link
trup.w.szafie Re: Polskie kryminały 2013 18.10.13, 13:07 Jedyne polskie kryminały, jakie KUPIŁAM to był Krajewski. Równie szybko sprzedałam Teraz nie ryzykuję, pożyczam w bibliotece, wciąż licząc na cud. Miłoszewskiego czytałam "Domofon" i było to tragiczne... Nieporadnośc językowa polskich kryminałopisarzy przyprawia mnie o palpitacje. Chociaż nie, jeden mi się ostatnio dość podobał, "Zbrodnia w Alei Róż"... Odpowiedz Link
taka_prawda500 Mariusz Zielke - Formacja trójkąta 06.11.13, 15:12 seria/cykl wydawniczy: Czarna Seria wydawnictwo: Czarna Owca data wydania: 23 października 2013 ISBN: 9788375547603 kategoria: thriller/sensacja/kryminał Nowy powieść sensacyjno-kryminalna autora Wyroku. Ginie prezes warszawskiej giełdy, skonfliktowany z maklerami i ministrem skarbu finansista, którego pozbawiono stanowiska za rzekome nieetyczne działania i erotyczne ekscesy. Zagadkę jego śmierci i tajemniczych machinacji finansowych próbuje rozwikłać trójka bohaterów: początkujący dziennikarz „Expressu Finansowego”, niepokorna agentka ABW i porywczy policjant. Gdy natrafiają na ślad niezwykle groźnych bandytów działających w najwyższych kręgach polskiej polityki i wielkiego biznesu, polujący stają się zwierzyną... "Formacja trójkąta" to skandalizująca powieść z dużą dawką emocji i erotyki, ostrą krytyką społeczno-polityczną oraz wieloma nawiązaniami do współczesnych afer. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Tomasz Sekielski - Obraz kontrolny 06.11.13, 15:14 seria/cykl wydawniczy: Sejf tom 2 wydawnictwo: Rebis data wydania: 22 października 2013 ISBN: 9788378184294 liczba stron: 376 kategoria: thriller/sensacja/kryminał Kontynuacja bestsellerowego "Sejfu" Tomasz Sekielskiego. Dowiedz się, kto jest przyjacielem, a kto wrogiem w rozgrywce z bezlitosnym przeciwnikiem. Od operacji "Nabucco", opisanej w "Sejfie", pierwszej książce autora, minęło kilka miesięcy. W kraju zmieniło się mało, tylko Agencja Wywiadu znacznie zwiększyła swe wpływy. Pułkownik Wyrwicki podporządkował sobie inne służby, zabezpieczył Sejf i prowadzi nową operację. Zagrozić mu może jedynie borykający się z problemami Artur Solski. I nowy, potężny przeciwnik, który wie dużo i nie boi się zabijać. W kolejnej rozgrywce, której stawką niekoniecznie jest interes państwa, jeszcze trudniej odróżnić przyjaciół od wrogów. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Krzysztof Kotowski - Święto świateł 09.11.13, 09:45 wydawnictwo: Prószyński i S-ka data wydania: 22 października 2013 ISBN: 9788378396246 liczba stron: 368 kategoria: thriller/sensacja/kryminał W jednym z warszawskich apartamentów zostają znalezione zwłoki czterech mężczyzn. Wszystko wskazuje na to, że zmarli w trudny do wyjaśnienia sposób podczas gry w Go - najstarszej i najtrudniejszej gry strategicznej w historii. Na prośbę nadkomisarza Artura Śmigielskiego sprawę otrzymuje niepokorna i porywcza policjantka, Eliza Dukoto. Razem szybko odkrywają, że ofiary zostały uśmiercone w identyczny sposób jak sto pięćdziesiąt lat wcześniej najwybitniejszy goista – Shūsaku Hon’inbō. Zemsta po latach? A może mord rytualny? Policjantom z pomocą przychodzi Hubert Wanat, błyskotliwy historyk i badacz go. Skomplikowana sieć pułapek, kłamstw i fałszywych tropów prowadzi do przerażającej prawdy... Odpowiedz Link
taka_prawda500 Małgorzata J. Kursa - Niespodziewany trup 09.11.13, 09:55 wydawnictwo: Prozami data wydania: 6 maja 2013 ISBN: 9788363742034 liczba stron: 216 Zuchwały napad na bank, zamaskowani bandyci, przypadkowi świadkowie . I trup. Policja ma co robić, szczególnie że w tym małym miasteczku niewiele jest równie intrygujących spraw. Czy trup ma związek z napadem? Czy świadek rozpozna sprawców? A może oni zdołają wcześniej unieszkodliwić świadka? W tej przesiąkniętej humorem powieści, wątek kryminalny mocno rywalizuje z obyczajowym, gdzie na pierwszy plan wysuwa się dziewczynka, która usilnie pragnie znaleźć kandydata na… tatusia. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Iwona Mejza - Wyszedł z domu i nie wrócił 16.11.13, 00:22 wydawnictwo: Oficynka data wydania: 20 września 2013 ISBN: 9788364307034 liczba stron: 286 kategoria: thriller/sensacja/kryminał Praca w Komendzie Powiatowej w Oświęcimiu toczyła się leniwie, kiedy zaaferowany stażysta Buciek przybiegł z sensacyjną informacją o znalezieniu na cmentarzu parafialnym „podwójnego nieboszczyka”. Do rozwiązania sprawy przystępuje doborowa ekipa policjantów z komisarzem Sławomirem Ożegalskim na czele. Nie wiedzą, że tym samym rozpoczynają swoje najciekawsze dochodzenie, którego tropy doprowadzą ich do wydarzeń sprzed ponad dwudziestu lat. Odpowiedz Link