Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie - czerwiec 2014

• taka_prawda500 Hakan Nesser - Nieszczelna sieć 13.06.14, 18:26
      Chociaż Rzeźniczka... mnie nie zachwyciła, postanowiłam przeczytać całokształt twórczości Nessera od początku, biorąc pod uwagę jak dobrą opinią cieszy się tu na forum. I aż sama jestem zaskoczona jak dobrze się tę książkę czytało! smile Chociaż Van Veeteren na pierwszy rzut oka jawi się jako nieciekawy fizycznie i gburowaty, to wzbudził we mnie ogromną sympatię swoją nieprzeciętną inteligencją i głęboko ukrytym wewnętrznym ciepłem. Następna z kolei już czeka na przeczytanie smile

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/145000/145751/155x220.jpg
      • negev56 Robert Crais - Uprowadzeni 13.06.14, 20:03

• blankaz David Hewson - Dochodzenie 3 13.06.14, 20:46
      Zdążyłam skończyć 2. tom, jak dostałam info o premierze 3. tomu w Publio smile
      Wciąga bardzo.
    • sweetsourmagic John Grisham "The Summons" 13.06.14, 21:57
    • gertaruda Klasa - Dominik W. Rettinger 13.06.14, 22:44
      Wczoraj dostałam przedpremierowy egzemplarz ,,Klasy" Dominika W. Rettingera. Powiem wam, że mimo obowiązków i totalnego nawału obowiązków - książkę skończyłam czytać dopiero, kiedy ona sama się skończyła. O 3 nad ranem ocknęłam się, że nadal siedzę w fotelu i czytam i oderwac sie nie mogę. Ale przejdźmy do konkretów - to co lubię, czyli jest brutalnie i realistycznie. Od pierwszych stron czuje się, że autor skonstruował misterną budowlę fabuły i konsekwentnie ją wykańczał każdym tropem. Jedno słowo naprowadzało mnie do kolejnego etapu powieści. Po prostu sensacyjna bomba!
      • matt.cobosco Re: Klasa - Dominik W. Rettinger 13.06.14, 23:49
        No tak. Nagle się pojawia osoba, której nikt tu wcześniej nie widział i wychwala pod niebiosa autora i książkę, o których nikt nigdy nie słyszał.
        Zbyt grubymi nićmi szyte te zachwyty...
        • nchyb Re: Klasa - Dominik W. Rettinger 14.06.14, 00:10
          to samo pomyślałam
          książka,której jeszcze nie ma, ale zachwyty nowej osoby są smile
          marketing taki?
          • siostra_pelagia Re: Klasa - Dominik W. Rettinger 14.06.14, 16:25
            Kto im te szkolenia robi, że tak fatalnie to "lobbowanie" wychodzi?wink Raczej mało kto się na to nabiera u nas na forum na tego typu opiniesmile
            • siostra_pelagia Re: Klasa - Dominik W. Rettinger 14.06.14, 16:26
              O matko co za składnia. Więc może napiszę w skrócie - nas trudno nabraćsmile
      • gertaruda Re: Klasa - Dominik W. Rettinger 14.06.14, 18:28
        Ok, może składnią nie powaliłam - wybaczcie, zmęczenie (wspomniane dwa razy obowiązki + zarwana noc). Kto zechce, sam się przekona, czy książka jest warta uwagi. Według mnie jest, więc postanowiłam o niej napisać. To forum zdało się być idealnym miejscem do podzielenia się opinią...
        • siostra_pelagia Re: Klasa - Dominik W. Rettinger 14.06.14, 20:27
          Chciałam sprostować. Pisałam o swojej marnej składni, nie o Twojejsmile
    • freekani H. Coben Sześć lat później 14.06.14, 20:43
      Miałam problem z Cobenem. Kilka lat temu przeczytałam 3 książki. Pierwsza mi się podobała, druga nie, trzeciej nawet nie skończyłam. Niechętnie się przymierzałam do tej, a tu... nie mogę się od niej oderwać.
      • zorija Steve Berry "Zagadka aleksandryjska" 15.06.14, 15:57
        Zdawało mi się, że wzięłam z biblioteki I tom przygód Cotton'a, a okazuje się, że IIsmile
        • nchyb Re: Steve Berry "Zagadka aleksandryjska" 15.06.14, 18:06
          Dziedzictwo templariuszy jest pierwsze...
    • agridulce Reginald Hill: Małe sprzątanko 15.06.14, 18:32
      Tęskniłam za brytyjskim humorem.
      • siostra_pelagia Re: Reginald Hill: Małe sprzątanko 15.06.14, 21:57
        Też mi się ten rodzaj humoru podobasmile
        • nchyb Re: Reginald Hill - pytanie... 16.06.14, 09:40
          a ja Reginalda Hilla jakoś ominęłam. Z biblioteki mogę zamówić - Okrutną miłość i Ścięte głowy. Warte uwagi Waszym zdaniem?
          • siostra_pelagia Re: Reginald Hill - pytanie... 16.06.14, 18:29
            Przezornie napiszę, że kwestia gustusmile
            Bardzo lubię Dalziela i Pascoe, czytałam z prawdziwą przyjemnością, często chichocząc z dialogów. Szkoda że wydano w Polsce tylko 4 powieści z tej serii.
            Ja sobie kiedyś cały komplet na allegro zakupiłam.
            • nchyb Re: Reginald Hill - pytanie... 20.06.14, 20:09
              dzięki, wypożyczę, szkoda że u nas tylko 2 są smile
              • agridulce Re: Reginald Hill - pytanie... 24.06.14, 00:08
                Warto spróbować, niezła proza, zabawne dialogi i wiarygodne postaci. Nie czytałam Ściętych głów, ale Okrutna miłość podobała mi się. Po polsku wyszły jeszcze Ostatnie słowa (nie czytałam) i Morderstwo na uniwersytecie (dobre).
    • ebes Mons Kallentoft - Ofiara w środku zimy. 15.06.14, 21:21
      Nie lubię narracji w czasie teraźniejszym, równoważników zdań i przemyśleń trupa, ale jak już się wkręciłam w historię to jakoś się czyta.
      Denerwuje mnie jeszcze w moim e-booku, że pomiędzy kolejnymi scenami nie ma nawet linijki przerwy i mija chwila zanim zaskoczę, że to już inna sytuacja. To już chyba wina wydawcy? Bo zdarzyło mi się to dopiero drugi raz na kilkadziesiąt przeczytanych e-booków.
      • matt.cobosco Jussi Adler Olsen 'Wybawienie" 15.06.14, 22:27
        Jestem prawie w połowie. Podoba mi się i to nawet bardzo! A to wcale nie było takie oczywiste, bo na "Zabójcach bażantów" bardzo się zawiodłem.
    • johndoe82 Andreas Franz - Rytuał zbrodni 16.06.14, 09:27
      Moja pierwsza książka niemieckiego autora jaką czytam. Dopiero zaczynam, więc za wiele nie napiszę. Sięgnąłem po tą pozycję, zachęcony wysokimi ocenami na Biblionetce. Są zabójstwa, jest śledztwo. Dobo kontra zło.
      • matt.cobosco Re: Andreas Franz - Rytuał zbrodni 16.06.14, 11:43
        Z sugerowaniem się wysokimi ocenami książek na portalach czytelniczych to się można nieźle "przejechać". Sam zaglądam raczej na Lubimy Czytać niż na Biblionetkę, a staram się kierować zasadą, że jeśli książka ma wysokie oceny, to może być niezła, a jeśli ma niskie, to prawie na pewno jest kiepska. Zdarzyło mi się przeczytać przynajmniej kilka książek bardzo wysoko ocenionych na LC (np. "Cień wiatru" Zafona, "Droga" McCarthy'ego czy "Terror" D. Simmonsa), które kompletnie mnie rozczarowały, ale nie przypominam sobie ani jednej książki ocenionej tam bardzo nisko, która by mnie pozytywnie zaskoczyła.
        • johndoe82 Re: Andreas Franz - Rytuał zbrodni 30.06.14, 10:07
          Niby tak, każdy w książkach szuka czegoś innego i co innego się podoba. Posiłkuję się ocenami, gdyż nie mam zwyczaju czytać streszczeń na okładkach książek. A po okładce książek nie wybieram smile Staram się omijać książki słabo oceniane, no chyba że są one albo częścią całości albo kolejną danego autora, którego czytam wszystko.
          Ogólnie portale takie jak Biblionetka czy Lubimy czytać dają mi możliwość sprawdzenia nowości, kolejności czytania i popularności danych książek smile
          Czasem, można miło pogadać o literaturze smile
    • opty2 61 godzin - Lee Child 17.06.14, 08:31
      wciąż czekają i czekają, żadnego łomotuwink
      nuda jakaś
      • taka_prawda500 Re: 61 godzin - Lee Child 17.06.14, 22:30
        "61 godzin" mnie się kolarzy trochę z filmem "The thing" a trochę z jakąś Christie. Ja ją czytałam z zapartym tchem.
    • cynamoon6 Trauma- Erik Axl Sund 17.06.14, 18:38
      Poniewaz Obłęd skończył sie cliffhangerem, a nadarzyla sie okazja przeczytania drugiej czesci to czytam.
      Do pierwszej mialam mieszane uczucia.
      Do tej mam jeszcze bardziej mieszane.
      Ta czesc jest zupelnie inna.
      Nie ma okrucienstwa, mimo ze watek z chlopcami nie zostal rozwiazany i powiniem powrocic.
      Akcja skupiona jest na rozdwojonej osobowosci pani psycholog i to rozdwojenie jest dla mnie najgrubszymi nicmi szyte.
      Z tego typu zagadnienia mozna zrobic majstersztyk, albo je polozyc i tu on zdecydowanie lezy.
      Jednak jest cos w tej ksiazce, co sprawia ze nie koniecznie mam ochote ja pyrgnąć w kąt wink
      Nie znaczy to, ze mi sie jakos specjalnie podoba, czytam zeby zobaczyc co dalej.
    • yrsulla Kate Atkinson - One Good Turn 17.06.14, 19:31
      Jackson Brodie znany z "Historii jednej sprawy" znowu w akcji. "Historie" lepsze, moim zdaniem.
    • taka_prawda500 Liza Marklund - Szczęśliwa ulica 17.06.14, 22:37
      Książka z wątku polecanych. Powiem tak: nic jej nie mogę zarzucić, natomiast do połowy to było coś kompletnie obojętnego. Po 200 stronie coś się dziać zaczęło...i dopiero sama końcówka wycisnęła mi łzy z oczu. Jestem u kumpla. który NIE MA Mozilli w komputerze, więc nie wstawię okładki. ZONK. Wstawię z biblioteki w poniedziałek.
      • siostra_pelagia Re: Liza Marklund - Szczęśliwa ulica 18.06.14, 07:44
        Już lubię Twojego kumplawink
    • taka_prawda500 Arno Strobel - Istota 17.06.14, 22:45
      Kolejna książka z listy. Super. Z drugim i trzecim dnem. Skojarzyłam sobie tę książkę z filmem W słusznej sprawie, tam też było drugie dno.
    • taka_prawda500 Hakan Nesser - Punkt Borkmanna 17.06.14, 22:51
      Coraz bardziej podoba mi się Nesseer. Komisarz Van Veeteren myśli tak samo jak Herkules Poirot i chyba dlatego go tak lubię. Jeszcze nie skończ\yłam tej książki, więc nie wiem kto jest zabójcą. Ale super się czyta!!!
      • negev56 Stephen King - Pan Mercedes 18.06.14, 11:17
        • nchyb Re: Stephen King - Pan Mercedes 18.06.14, 22:02
          i jak wrażenia?
          • negev56 Re: Stephen King - Pan Mercedes 18.06.14, 22:54
            Nie za wiele jeszcze wrażeń po 93 stronach, ale nie narzekam.
      • taka_prawda500 Re: Hakan Nesser - Punkt Borkmanna 24.06.14, 18:42
        Zakończenie szokujące, książka znakomita smile
    • opty2 L. Barclay - Największy lęk 23.06.14, 13:05
      drugi Coben moim zdaniem
    • sweetsourmagic Marta Guzowska "Głowa Niobe" 23.06.14, 22:28
    • lafaar Jo Nesbo - Syn 23.06.14, 23:24
    • agridulce Andrea Camilleri: Sezon łowiecki 23.06.14, 23:52
      Z przyjemnością, chociaż czytałam bardziej udane książki AC.
    • agridulce Margaret Millar: Opiekun 23.06.14, 23:56
      Autorka była żoną Rossa Macdonalda, który zresztą nazywał się Kenneth Millar. Uwielbiam Macdonalda, jego żona nieco inna w klimacie, ale całkiem niezła.
    • agridulce Nele Neuhaus: Przyjaciele po grób 23.06.14, 23:59
      Raczej nie zostanę wielbicielką tej pani. I nie wiem, czy sięgnę jeszcze po którąś z jej wyróżnionych powieści.
      • negev56 Peter May - Człowiek z wyspy Lewis 24.06.14, 09:14

• opty2 Re: Peter May - Człowiek z wyspy Lewis 25.06.14, 13:13
          a więc czytamy w duecie smile
          • negev56 Re: Peter May - Człowiek z wyspy Lewis 25.06.14, 14:34
            Myślę sobie, co mi jest tak przyjemnie w trakcie lektury, a to dzięki temu, że razem czytamy smile
            Swoją droga, świetna książka.
            • opty2 Re: Peter May - Człowiek z wyspy Lewis 26.06.14, 08:24
              negev56 napisała:
              > Myślę sobie, co mi jest tak przyjemnie w trakcie lektury, a to dzięki temu, że
              > razem czytamy smile
              > Swoją droga, świetna książka.

smile
              już skończyłam i też mi się podobała,
              May świetnie umie opowiadać,
              a jego opisy natury są bardzo plastyczne,
              więc czytelnik całkowicie przenosi się na Hebrydy smile
    • yrsulla Krzysztof Beśka - Pozdrowienia z Londynu 24.06.14, 12:19
    • taka_prawda500 Karin Slaughter - Pęknięcie 24.06.14, 18:30
      Przeczytałam w czasie długiego weekendu. Dobra jak zwykle książka tej autorki, ale ciągle brakuje mi ludzi z hrabstwa Grant.

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/29000/29007/155x220.jpg
    • taka_prawda500 Joanna Jodełka - Kamyk 24.06.14, 18:35
      Zabrałam ją również na długi weekend i było warto smile
      Szkoda, że wydana w 2012 roku i nie może trafić na listę polecanych. I szkoda, że w tymże roku nie trafiła tu na listę konkursową. Może dlatego tak przypadła mi do gustu, że kocham Poznań, a akcja dzieje się właśnie w tym mieście, polecam smile

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/153000/153433/155x220.jpg
    • taka_prawda500 Dennis Lehane - Nocne życie 24.06.14, 18:41
      A to 27 z 30 polecanych ubiegłorocznych. Moim zdaniem klasycznym kryminałem nie jest, bardziej historią życie gangstera z lat 30-tych XX wieku, ale podobnie jak Rzekę tajemnic tegoż autora czyta się świetnie smile

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/170000/170106/118769-155x220.jpg
      • andaba Jeffery Deaver Lekcja jej śmierci 25.06.14, 23:32
        Książka napisana ponad 20 lat temu, przeoczona dotychczas w bibliotece - i jakaś taka inna, lepiej się czyta niż te nowe, które mnie ostatnio rozczarowują...
        • negev56 Jo Nesbo - Syn 27.06.14, 14:06

• tak_o Harry Bingham: Talking to the dead 29.06.14, 05:01
      Jeszcze jedna książka, od której ciężko mi się było oderwać. Polubiłam główną bohaterkę - DC Fi Griffiths - z jej inteligencją, upodobaniem do przebywania w towarzystwie zmarłych i nieumiejętnością radzenia sobie w kontaktach z innymi ludzmi. Podoba mi się jak próbuje zrozumieć emocje innych ludzi i znaleźć odpowiedź dlaczego jest jaka jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka