Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie? - sierpień 2020

02.08.20, 13:45
Chyba tym razem padło na mnie...
Obserwuj wątek
    • andaba Cara Hunter - Kto chce ich śmierci? 02.08.20, 13:50
      Kolejna książka i kolejna, która bardzo mi się podobała. Warto przeczytać wcześniejsze - bo pewne szczegóły z życia bohaterów (ekipy dochodzeniowej) są istotne dla zrozumienia niektórych wątków. Ale i bez tego się da - ja czytałam poprzednia na tyle dawno, że i tak wszystkiego nie pamiętałam.
      Niestety jest też minus - tłumaczenie, mam nadzieję, że tłumaczka angielski zna lepiej niż polski i nie pokiełbasiła za dużo.
      • latarnik88 Tess Gerritsen Czarna Loteria 03.08.20, 16:56
        Nie w moim guście ale dosyć spójnie napisana i wiarygodna.
    • inka.fem Re: Co teraz czytacie? - sierpień 2020 03.08.20, 19:56
      Camilla Lackberg "Pogromca lwów". Dziewiąta część sagi kryminalnej. To jest moja trzecia książka tej autorki (nie czytałam początkowych części). Ciekawa fabuła, zaskakujące zwroty akcji. Wątki obyczajowe fantastycznie dopełniają całość, choć bywa, że naciągnięte i przesłodzone.
    • andaba T.M. Logan - Wakacje 03.08.20, 20:05
      Kryminału w tym niewiele, ale dobre.
      • latarnik88 Nele Neuhaus Przyjaciele po grób 04.08.20, 10:10
        Przeczytana ponownie ,nie pamiętałam treści a bardzo lubię komisarza Olivera i jego koleżankę Pię .
    • silenta Rachel Abbott – Dziecko znikąd 05.08.20, 08:10
      Słodkopierdząca i głupawa kontynuacja Obcego dziecka. Po tej nowelce i po Obcym dziecku już nie sięgnę po książki Rachel Abbott.
      • latarnik88 Jo Nesbo Macbeth 06.08.20, 17:08
        Jakiż on jest zdolny ten autor , w każdym szczególe widać fantastyczne pióro i nie pozostaje nic innego jak tylko
        czytać .
    • opty2 Morderstwo na Île Sordou - LM. Longworth 07.08.20, 09:37
      4 tom z Verlakiem i Mariną,
      tym razem są na wakacjach,
      na wyspie niedaleko Marsylii,
      mnie się podobało smile
      • drilka Re: Morderstwo na Île Sordou - LM. Longworth 07.08.20, 19:42
        Mnie też się podobałosmile Podoba mi się ta ich celebracja życia.
        Oni nie muszą być na wakacjach, żebym czytając te książki czuła się jak na wakacjach.
        • opty2 Re: Morderstwo na Île Sordou - LM. Longworth 08.08.20, 15:45
          masz rację, myślę dokładnie tak samo
          ach ta Prowansja,
          życie na luzie, czerpanie radości z każdego posiłku/piękna/miłego spotkania
    • drilka Robert Dugoni - Brudna sprawa 07.08.20, 19:48
      Mimo, że właśnie kończy mi się urlop to mało czytałam.
      Jestem w połowie. Jest ok.
      Jestem ciekawa co z tego wyniknie.
    • opty2 Peter Robinson - Kiedy ucichnie muzyka 08.08.20, 15:51
      znacie serię z Alanem Banksem?
      to jest tom 23
      temat bardzo na czasie - molestowanie małoletnich przez osoby publiczne,
      małolaty dojrzały i teraz mierzą się ze wspomnieniami, traumą i opinią publiczną,
      a proceder wciąż trwa

• andaba Re: Peter Robinson - Kiedy ucichnie muzyka 08.08.20, 16:26
        Ja znam, kilka czytałam, resztę kuopiłam i czeka aż wydadzą jak najwięcej, żeby przeczytać po kolei. Jedna z moich ulubiony serii.
      • drilka Re: Peter Robinson - Kiedy ucichnie muzyka 08.08.20, 18:34
        Nie czytałam ani jednej. Ale to bardzo fajne uczucie, że cała obszerna, dobra seria przede mnąsmile
    • silenta Karin Slaughter - Niewidzialny 09.08.20, 12:58
      Jak to jest, że książki autorki z cyklu Sara Linton/Will Trent są bardzo dobre a te samodzielne, pisane poza tym cyklem są beznadziejne (dla mnie)? Ta jest z tej serii i bardzo mi się podoba.
    • inka.fem Re: Co teraz czytacie? - sierpień 2020 12.08.20, 13:25
      Camilla Lackberg "Niemiecki bękart". Piąta część sagi. Najlepsza z tych, które czytałam.
    • andaba Eva García Sáenz de Urturi: Cisza białego miasta 12.08.20, 23:31
      Rozczarowała mnie ta książka, strasznie ciężko mi się ją czytało, skróciłabym o połowę.Jakaś taka chaotyczna i powierzchowna mi się wydawała, może za dużo się po niej spodziewałam?
      Zobaczę, jak następne części, inny tłumacz, może będzie lepiej...
      • andaba Re: Eva García Sáenz de Urturi: Rytuały wody 17.08.20, 21:20
        andaba napisała:

> Rozczarowała mnie ta książka, strasznie ciężko mi się ją czytało, skróciłabym o
        > połowę.Jakaś taka chaotyczna i powierzchowna mi się wydawała, może za dużo się
        > po niej spodziewałam?
        > Zobaczę, jak następne części, inny tłumacz, może będzie lepiej...
        Trochę lepsza, nie wiem, czy dzięki tłumaczeniu, czy dzięki tematyce.

Zastanawiam się, czy nie tłumaczenie - tej samej tłumaczki, co przetłumaczyła "Ciszę..." czytałam "Ogród z brązu", który był naprawdę świetną książką, a czytanie mi jakoś pod górę szło..
        • andaba Re: Eva García Sáenz de Urturi: Władcy czasu 19.08.20, 09:57
          Skończyłam ostatnią część i teraz się mogę przejechać po dziele...

Nie rozumiem zachwytów, dla mnie książki były powierzchowne, nudne, przeładowane tanimi efektami.
          Akurat wcześniej przeczytałam trylogię Dolores Redondo - też hiszpańska, też dziejąca się na północy kraju - i choć za wiele w niej było mitologii, to była to zupełnie inna lektura, stojąca w moim mniemaniu kilka szczebli wyżej, wciągająca, pozwalająca żyć życiem bohaterów.

Przeczytać się da, ale to taki kryminalny harlekin.
    • silenta Michael Connelly - Upadek 13.08.20, 17:51
      Kolejna bardzo dobra książka autora a wczoraj w sprzedaży pojawiła się nowa książka z cyklu z Harrym Boschem - tom 21 - "Po złej stronie pożegnania".
    • inka.fem Re: Co teraz czytacie? - sierpień 2020 16.08.20, 09:37
      Kolejna książka Camilli Lackberg "Syrenka". Dobra, jak wszystkie tej autorki.
      • latarnik88 Kasia Magiera Woskowe lalki 18.08.20, 13:36
        Nie czytałam niczego tej autorki , okazuje się , że pisze cyklem i ta jest kolejna w szeregu.Można przeczytać ale nie lubię takiego stylu pisania.
        • latarnik88 Simon Beckett Zapach śmierci 20.08.20, 16:38

Bardzo ciekawa książka , trochę przerażająca , nie pamiętam , ale chyba autor był już czytany przeze mnie.Dzisiaj wypożyczyłam 2 kolejne.
    • andaba Ilaria Tuti - Śpiąca nimfa 21.08.20, 08:39
      Bardzo dobra, wprawdzie zakończenie mnie rozczarowało, ale przynajmniej było dość oryginalne.
      • latarnik88 Simon Beckett Chemia Śmierci 22.08.20, 13:37
        Bardzo ciekawa , nie wiem jak ja przeoczyłam tego autora.Same nieszczęścia spotykają bohatera.Ledwie uchodzi z życiem z kolejnych śmiertelnych pułapek.
    • inka.fem Re: Co teraz czytacie? - sierpień 2020 24.08.20, 10:32
      Nie mogę się rozstać z Camillą Lackberg. Tym razem "Latarnik".
      • latarnik88 Simon Beckett Rany kamieni 24.08.20, 17:23
        Kolejna przeczytana , tym razem bez Dr Huntera w roli narratora.Ciekawe i straszne jednocześnie , czuje się narastające napięcie.Nie wiem jak ja mogłam traktować obojętnie książki tego autora przeglądając półki w bibliotece.Ale mocno straszne , za dnia przeczytam a w nocy śnię różne warianty przeczytanych historii.
        Jednocześnie przeczytane Filary Ziemi Kena Folletta i serial obejrzany .
    • inka.fem Re: Co teraz czytacie? - sierpień 2020 28.08.20, 09:13
      Camilla Lacberg "Ofiara losu". Skaczę nie po kolei, ale mi to nie przeszkadza.
      • latarnik88 Jeffery Deaver Szlif 30.08.20, 15:07
        Niby ciekawe , ale jakoś pogubiłam się w treści.
    • silenta Jędrzej Pasierski - Dom bez klamek 30.08.20, 17:13
      Nie podobała mi się ta książka. Nie lubię zostawiać w trakcie więc doczytałam do końca ale miałam chęć ją porzucić. Postacie sztuczne, dialogi sztuczne i drętwe - za każdym razem mnie zdumiewał rozwój rozmowy, autor nie bardzo umie stworzyć rozmowę konfliktową. Dziwny też pomysł, że oddział depresyjny to oddział zamknięty. A rozwiązanie zagadki takie wyciągnięte z kapelusza.
      • andaba Re: Jędrzej Pasierski - Dom bez klamek 30.08.20, 20:45
        Nie zniechęcaj się, następne są lepsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka