carollcat 01.03.07, 11:26 Link do lutowego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=56564268 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siostra_pelagia Nicci French-Kraina życia 01.03.07, 13:53 Wprawdzie kolejny seryjny morderca w akcji, ale miłe czytadło. Odpowiedz Link
nzuri Re: Co teraz czytacie? marzec 01.03.07, 14:58 Leena Lehtolainen Kobieta ze śniegu. Nadziwić się nie mogę, że to wczesniej przegapiłam, bo baaardzo mi się podoba. Odpowiedz Link
negev56 Re: Co teraz czytacie? marzec 01.03.07, 18:50 R.Crais "Ostatnie dochodzenie", dawno temu kupiłam i zapomniałam o niej, eh, co za swietną mam pamięć. Odpowiedz Link
zorija Re: Co teraz czytacie? marzec 02.03.07, 08:35 A ja mam odpoczynek od kryminałów i czytam SF Bena Bovy "Cicha wojna". Odpowiedz Link
opty2 Re: Rankin - Black end Blue 02.03.07, 09:28 właśnie skończyłam, niezłe to było Rebus abstynenta udaje, he he, no cóż miał dobre chęci chwila odpoczynku a potem ... "Wiszące ogrody" już czekają Odpowiedz Link
kamkap Re: Rankin - Black end Blue 02.03.07, 17:09 Mankell, Piąta kobieta. Zaczęłam 28 lutego, a że córcia chora, więc nie da poczytać (( Odpowiedz Link
siostra_pelagia S.S.van Dine-Dom nienawiści 05.03.07, 16:07 van Dine to pseudonim, właśc. nazwisko Willard Hurtington Wright. Klasyczna amerykańska powieść kryminalna. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Beckett Simon-Chemia śmierci 05.03.07, 18:24 Oczywiście nie wytrzymałam i zerknęłam, co to za książka. I na chwilkę odłożyłam van Dina i już zostałam przy Beckecie. Odpowiedz Link
negev56 Re: Co teraz czytacie? marzec 06.03.07, 20:53 A ja dalej L.Childa, ale tym razem "Jednym strzałem", Echo w płomieniach było świetne. Lubię, lubię taką sensację, a Jack Reacher to już wogóle... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Faletti Giorgio-Ja zabijam 06.03.07, 21:38 Beckett przeczytał mi się błyskawicznie. Teraz Faletti-jakiś wysyp seryjnych morderców mi się trafił Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie? marzec 07.03.07, 10:51 a ja niebawem kończę "Nie zapomnisz mnie" Philipa Margolin. Odpowiedz Link
zorija Re: Co teraz czytacie? marzec 10.03.07, 09:03 Child&Preston "Relikwiarz". Oczywiście z biblioteki. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Chrurg-Tess Gerritsen 10.03.07, 09:03 W tej powieści chirurg operuje bez znieczulenia, ale czyta się to dobrze, książka napisana sprawnie-na weekend do kawy jak znalazł. Odpowiedz Link
negev56 Re: Co teraz czytacie? marzec 11.03.07, 00:21 "Niebezpieczne kobiety", 17 opowiadanek, wśród których są tacy autorzy jak: Ed McBain, M.Connely, N.DeMille czy I.Rankin, zebranych przez O.Penzlera. W rolach głównych, oczywiście panie. Odpowiedz Link
nzuri Re: Co teraz czytacie? marzec 11.03.07, 08:12 I jak Ci się podobają - mam w planach, ale w planach mam tyle, że musze dokonać ostrej selekcji. Odpowiedz Link
negev56 Re: Co teraz czytacie? marzec 11.03.07, 09:50 nzuri napisała: > I jak Ci się podobają - mam w planach, ale w planach mam tyle, że musze dokonać > > ostrej selekcji. 4 z 17 przeczytałam, lecę po kolei i trochę jestem rozczarowana, spodziewałam się suspensu jak u Hitchcocka, przewrotnych zakończeń, a tu tego nie ma. Z tych 4 przeczytanych jedna pani jest ofiarą a trzy to te złe panie / ale czy napewno? / M.Connelly np. powraca do Cielo Azul, a więc mamy i H.Boscha i McCaleba, za diabła nie mogę sobie przypomnieć, w której powieści Cielo Azul pojawiła się, a wiem, że tak. No, ale to dopiero 4 opowiadania, zobaczymy dalej. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Co teraz czytacie? marzec 11.03.07, 08:29 Dostałaś w ramach prezentu na Dzień Kobiet, jak rozumiem ) A ja znalazłam w bibliotece na półce z kryminałami Mulischa "Procedurę" i czytam. Mało sensacyjnie się zaczyna. Może się rozwinie. Czytał ktoś? Odpowiedz Link
opty2 Re: Coben - Obiecaj mi 12.03.07, 12:22 hm... średnie to było czyżby brak mu pomysłów? Odpowiedz Link
mamaigora1 Re: Coben - Obiecaj mi 16.03.07, 14:19 a mi nawet jakos szybko poszło podoba mi się. Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie? marzec 12.03.07, 22:46 Skończyłam "Boże Narodzenie Herkulesa Poirot" Christie. I jestem w trakcie "Reguły czterech". Odpowiedz Link
zorija Re: Co teraz czytacie? marzec 13.03.07, 11:16 Mi "Reguła.." jakoś nie podeszła. Czytam teraz Gardnera "Blondyna z podbitym okiem" Odpowiedz Link
siostra_pelagia Studio Sex - Liza Marklund 13.03.07, 17:37 Lepiej mi się to czyta niż Rewanż. Zobaczymy, jak będzie dalej. Odpowiedz Link
vema Re: Co teraz czytacie? marzec 13.03.07, 18:27 black &blue rankina....dla mnie rewelka Odpowiedz Link
negev56 Re: Co teraz czytacie? marzec 14.03.07, 17:10 N.DeMille " Nadejście nocy", zapowiada się ciekawie, no i John Corey w roli głównej, znajomy z "Plum Island" i "Gry Lwa". Odpowiedz Link
zorija Re: Co teraz czytacie? marzec 15.03.07, 08:31 Aja niekryminalną lektórę - Umberto Eko "Podziemni Bogowie" Odpowiedz Link
siostra_pelagia Leoni Swann - Sprawiedliwość owiec 15.03.07, 09:17 Owca Maple prowadzi śledztwo w sprawie zabójstwa swego pasterza George`a. Odpowiedz Link
judytta Dom z papieru 15.03.07, 12:42 Wczoraj zaczęłam i wczoraj skończyłam króciótką książkę: "Dom z papieru" Carlos Maria Dominguez "Niezwykły thriller z życia miłośników książek Bluma, profesorka literatury z Cambridge, ginie w wypadku z tomikiem poezji w ręku". Szybko się czyta: polecam)) judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
negev56 Re: Camilleri "Kształt wody" 17.03.07, 18:15 Na chwilkę odłożyłam dzieło z cyklu "zabili go i uciekł" i zajęłam się komisarzem Montalbano, to moja pierwsza z nim książka. Bardzo mi się podoba, i komisarz, i różne typki pojawiające się w owej sprawie, język dosadny, bez znieczulenia, super. Czytam i cały czas widzę mafię sycylijską / pewnie skojarzenia przez nazwiska/. Nabrałam ochoty na jakąś książkę, gdzie rządzi mafia sycylijska. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Camilleri "Kształt wody" 17.03.07, 18:35 Poczytaj sobie Leonardo Sciascia, on pisał o mafii. Znał ją zresztą dobrze, bo jako deputowany brał udział w walce z nią lub Ojca chrzestnego Odpowiedz Link
negev56 Re: Camilleri "Kształt wody" 17.03.07, 18:52 M.Puzo już przerobiony, a teraz ma sie ukazać jego książka "Omerta", może się skuszę. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Camilleri "Kształt wody" 17.03.07, 18:57 Czytałam Omertę, ale już mi się nie podobała tak jak Ojciec chrzestny. Zresztą Camilleri jest świetny, niestety przeczytałam wszystko, co wyszło do tej pory. nawet obejrzałam serial z Montalbanem w roli głównej, ale artystycznie był podobny do tego o Kamienskiej Nasti. Odpowiedz Link
negev56 Re: Camilleri "Kształt wody" 17.03.07, 19:06 No to jeśli chodzi o Camilleriego, wszystko przede mną, mam nadzieję, że kolejność wydawania w Polsce jego książek jest zachowana / to taka mała obsesja, odnośnie kolejności/. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Camilleri "Kształt wody" 17.03.07, 21:47 Narobiłaś mi smaka na Camilleriego, może ja to sobie jeszcze raz przeczytam? Bo na razie u mnie posucha z kryminałami, a następna dostawa dopiero za 2 tygodnie. Ale nie, właśnie wrócił mąż z nowym Poirotem na DVD-Karty na stół, więc zakończymy sobotni wieczór kryminalnie. Odpowiedz Link
opty2 Re: Rankin - Wiszący ogród 19.03.07, 10:43 chyba nie tak dobre jak poprzednie ale przede wszystkim smutne nic dziwnego,że Rebus znowu zacznie pić Odpowiedz Link
zorija Re: Rankin - Wiszący ogród 19.03.07, 11:56 Ja to nawet się popłakałam na końcu... Odpowiedz Link
negev56 Re: Co teraz czytacie? marzec 19.03.07, 20:28 Jestem tak potwornie przeziębiona, gorączka i te rzeczy, że poobracam się trochę wśród nowojorskiej elity i poczytam sobie do poduszki "Portier nosi garnitur od Gabbany" L.Weisberger, nie mam siły walczyć ze złem tego świata. I proszę się nie uśmiechać pod nosem, tak?). Odpowiedz Link
siostra_pelagia Policjanci-Dorothy Uhnak 20.03.07, 08:53 To powrotu do zdrowia życzę. Ja sobie teraz przypominam powieść z życia policji trochę chyba zapomnianej Dorothy Uhnak. A szkoda, bo to świetne powieści i bardzo dobra pisarka (była policjantka zresztą). Odpowiedz Link
siostra_pelagia Jak kamień w wodę....-M. Sjowall, P. Wahloo 21.03.07, 08:46 Trudno się oderwać od lektury, komisarz Martin Beck jak zwykle w wysokiej formie. Kupił właśnie butelkę Nytty Solera. To chyba sherry i od razu nabrałam chęci, by czegoś takiego spróbować. Kiedyś jakiś komisarz popijał likier Ricardo i tak mnie tym skusił, ze zainwestowałam niemałą sumę w zakup, który okazał się likierem anyżkowym. Do dziś mnie trzęsie, jak sobie smak przypomnę. Odpowiedz Link
negev56 Re: Jak kamień w wodę....-M. Sjowall, P. Wahloo 21.03.07, 17:24 siostra_pelagia napisała: > Trudno się oderwać od lektury, komisarz Martin Beck jak zwykle w wysokiej > formie. Kupił właśnie butelkę Nytty Solera. To chyba sherry i od razu nabrałam > chęci, by czegoś takiego spróbować. Kiedyś jakiś komisarz popijał likier > Ricardo i tak mnie tym skusił, ze zainwestowałam niemałą sumę w zakup, który > okazał się likierem anyżkowym. Do dziś mnie trzęsie, jak sobie smak przypomnę. > Swoim wpisem, przypomniałaś mi, jak to czytając "Długie pożegnanie" Chandlera, miałam niesamowitą ochotę na gimleta, popijanego przez Marlowa w barze "Wiktor", czyli sok cytrynowy z ginem, cukrem i angosturą, a Terry Lennox uświadamiał go, że prawdziwy gimlet do gin z sokiem cytrynowym pół na pół. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jak kamień w wodę....-M. Sjowall, P. Wahloo 21.03.07, 17:43 Gimleta to ja z koleżanką na studiach przećwiczyłam. Niestety gin nie jest moim ulubionym trunkiem. A teraz doszłam do fragmentu, jakie zakupy robi Beck na weekend. Butelka koniaku i sześć wzmocnionych piw. I nawet mu w głowie nie zaszumi... Odpowiedz Link
zorija Re: Co teraz czytacie? marzec 22.03.07, 13:25 "C jak cisza" Sue Grafton - jest to moja pierwsza książka tej pani. Długo się wahałam, czy warto kupować, ale widzę, że tu chwalicie. Na razie podoba mi się. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Per-Wahloo-Ciężarówka 23.03.07, 13:46 Niestety bez Sjowall i bez komisarza Becka . Dobrze napisane, wymowa polityczna rzecz gustu, akcja dzieje się w Hiszpanii za panowania Franco. Odpowiedz Link