carollcat 01.05.07, 11:54 Link do wątku kwietniowego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=60082726 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siostra_pelagia Perry Ann-No grave as yet 01.05.07, 12:15 Perry(prawdziwe nazwisko Hulme) wygrana na allegro. Tylko cicho sza, podczytuję zamiast ciężko pracować. Caleba Carra na razie odłożyłam Odpowiedz Link
drfell1 Re: No graves as yet 09.05.07, 08:41 I jak sie czytało? Przeszukałem swoje książki i nie mogę jej znaleźć Odpowiedz Link
drfell1 Re: No graves as yet 09.05.07, 08:50 Przeszukując swoje ksiązki, aby znaleźć No grave as yet (Perry) odkryłem ze zdumieniem grube tomisko Rankina - Rebus: The St Leonard's Years zawierające Strip Jack, The Black Book i Mortal Causes. Musiałem kiedys kupic na allego i zapomnieć. Nie jestem specjalnym wielbicielem Rankina i jego inspektora Rebusa, ale przyznaje że raczej mnie nie zawodzi. Wolę wcześniejsze książki (których tytuły nawiązuja do gier). Natomiast ze wstepu dowiedziałem sie, że dopiero od The Black Book Rankin umieścił Rebusa w rzeczywistym Edynburgu (tzn. posterunek puby itp. sa prawdziwe). Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: No graves as yet 09.05.07, 09:27 Zaczęło mi się nieźle czytać. Ale musiałam odłożyć, bo muszę skończyć Caleba Carra i Josephine Tey (bo są pożyczone, a Perry moja). Jak tylko je przeczytam, wracam do lektury Perry i dam znać Odpowiedz Link
drfell1 Re: Co teraz czytacie? - maj 01.05.07, 16:32 Czekam na opinię o "No Graves As Yet", Ja też kiedyś to kupiłem na allegro, poźniej dokupiłem dwie dalsze części tzn. Shoulder the Sky i Angels in the Gloom. Gdzieś mi sie teraz pierwsza część zarzuciła. nie spieszyłem się z czytaniem bo recenzje były takie sobie. At some Disputed Barricade - 18th March 2007, USA. We Shall Not Sleep - 10th April,2007, USA. Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie? - maj 01.05.07, 17:18 "Gwiazdkowy złodziej" Mary i Carol Higgins Clark. Pierwsze spotkanie z tymi paniami. Przeciętna książeczka, ale jak zaczęłam to już dokończę, tym bardziej że króciutka. Może dlatego, że czytam nie w sezonie Musze szybko czytać, bo już czeka na mnie Zapalniczka Chmielewskiej Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie? - maj 02.05.07, 13:19 ciągle "Słowo oficera" Donny Leon...zaczęłam, ale jak to w weekend, a to spacer zanęci, a to film jakiś dawno sobie obiecany i...tak na razie niemal na początku jestem... Odpowiedz Link
negev56 Re: Co teraz czytacie? - maj 02.05.07, 14:23 Ja kończę "Klub wielbłądów" Baldacciego, bardzo dobra rzecz, polecam. Co prawda jest to kolejna spiskowa teoria dziejów, ale czyta się świetnie, wiadomo, są ci źli i bardzo źli, ale są dobrzy i zbawcy, a nawet wątek miłosny się pojawił. Kto lubi takie historie to warto przeczytać, bo zapowiadają z tymi samymi bohaterami następną część. Odpowiedz Link
zoe125 Re: Co teraz czytacie? - maj 04.05.07, 18:27 Właśnie zaczęłam "Krwawą linię" Sidneya Sheldona. Kiedyś juz czytałam, ale ostatnio powrociłam do Sheldona, który pisze w specyficzny sposób, ale potrafi tez zaskoczyć czytelnika. Odpowiedz Link
opty2 Re: Marinina - Kolacja z zabójcą 05.05.07, 06:46 Aśka jako początkujący analityk na Pietrowce, świetnie sobie radzi Odpowiedz Link
chiara76 zabieram się za "Bezpieczne miejsce", zobaczymy... 05.05.07, 15:43 jakie będę mieć zdanie po lekturze Odpowiedz Link
negev56 Re: z kolei ja zaczynam 05.05.07, 15:55 "Zbrodnię u bram Hadesu" Montanari, kryminał z czasów rzymskich. Dopiero w przyszłym tygodniu spodziewam się przesyłki z książkami Leon, Graham i innymi.Teraz będę tropiła zbrodnie w starożytnym Rzymie. Odpowiedz Link
opty2 Re: Karin Fossum - Oko Ewy 06.05.07, 07:53 mało skomplikowane jak dla mnie ale to debiut autorki może następne będą lepsze Odpowiedz Link
zorija Re: Michael Connelly "cmentarzysko" 06.05.07, 09:26 To jest to! Aż dziw, że tak póżno "odkryłam" Connelly'ego. Odpowiedz Link
negev56 Re: Michael Connelly "cmentarzysko" 06.05.07, 10:12 O tak, Connelly jest świetny, ostatnio na Allegro kupiłam "Poetę", ale jeszcze sporo mi brakuje Odpowiedz Link
nzuri Re: Michael Connelly "cmentarzysko" 06.05.07, 12:58 To ja się pochwalę, że brakuje mi już tylko "Betonowej blondynki". Ponoć na allegro ostatni raz była z rok temu... Odpowiedz Link
nzuri Podziemne rzeki Londynu Fowlera 06.05.07, 12:59 Bardzo mi pasują takie klimaty. Na pewno sięgnę po dalsze części. Odpowiedz Link
zorija Re: Gardner "Sprawa śmiercionośnej zabawki" 07.05.07, 10:53 "Cmentarzysko" takie ciekawe, że już je skończyłam. Odpowiedz Link
negev56 Re: M.Connelly "Poeta" 07.05.07, 16:38 dzisiaj pan listonosz przyniósł paczuszkę, w której siedziała sobie owa książka, juz zabieram sie za czytanie. Przeczytałam "Zbrodnię u bram Hadesu", ojtam, to nie dla mnie, czytając, miałam wrażenie, że jestem w podstawówce, taka jakaś dzieckowa ta książka Odpowiedz Link
kadfael Re: Co teraz czytacie? - maj 07.05.07, 22:43 Najnowszą, czy właściwie "najnowszą" Marininę. Kto wymyślił żeby to wydawać w takiej idiotycznej kolejności? Odpowiedz Link
opty2 Re: Nadciągająca burza - Preston i Child 08.05.07, 08:48 ee... rozczarowana jestem, tyle powiem za dużo było archeologii, za mało się dowiedziałam o głównej bohaterce, miał być triller a wyszło nie wiadomo co dam duetowi jeszcze jedną szansę, przeczytam Taniec śmierci i zobaczę Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie? - maj 08.05.07, 14:02 kamkap napisała: > W końcu moja ulubiona Chmielewską Zapalniczkę oczywiście. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Josephine Tey-Morderstwo przed teatrem 09.05.07, 05:20 Seria z Jamnikiem. Ofiara w typie lewantyńskim, oficer policji zamiast odznaki prezentuje bilet wizytowy. Taka ramotka trochę, ale czyta sie dobrze. Odpowiedz Link
drfell1 Re: Josephine Tey-Morderstwo przed teatrem 09.05.07, 08:40 Kiedyś bardzo lubiłem książki tej autorki - właściwie chyba nadal lubię chociaż dawno do nich nie wracałem. Interesujące, że The Man in the Queue (Morderstwo przed teatrem) została napisana jeszcze w latach 20-tych (wyd. 1929), zanim powstała wiekszość klasycznych powieści tzw. Złotej Ery (Golden Age) i pewne rzeczy które wydaja nam sie typowe dla tego typu książek wtedy nie były takimi. Gdzieś przeczytałem, że jej inspektor Grant nie różni sie od podobnych inspektorów Scotland Yardu z wielu innych książek np. Ngaio Marsh. To prawda, ale ale 1929 te ksiązki jeszcze nie były napisane (Marsh zaczeła pisać w 1934 roku. Przed wojną autorka jescze pisze A Shilling for Candles (1936, na podstawie której Hitchcock nakręcił film, ale która nie zrobiła na mnie specjalnego wrażenia. Dopiero po wojnie kiedy ten typ powieści kryminalnej powoli zaczął odchodzic w przeszłość Josephine Tey (- Morderstwo przed teatrem) wróciła do kryminałów. W 1946 powstaje Trudna decyzja panny Pym (Polsce wyszła w takiej młodzieżowej serii), pierwszy zjej klsyków czyli The Franchise Affair (1948) kolejny czyli Brat Farrar (1949) (Bartłomiej Farrar) mniej znany To Love and Be Wise (1950) i w końcu może najbardziej jej znana Córka czasu (1951). Pośmietnie wyszła w 1952 Tam piaski śpiewają, powieść która dla mnie przynajmniej najbardziej jest podobna do pierwszej czyli - Morderstwa przed teatrem. Odpowiedz Link
drfell1 Rankin - Rebus: The St Leonard's Years 09.05.07, 08:53 Swoje uwagi przez pomyłkę umieściłem we wczesniejszym wątku. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=61651039&a=62064327 Odpowiedz Link
staua Re: Co teraz czytacie? - maj 10.05.07, 21:30 Krajewskiego. Nawet niezle mnie wciagnal... Odpowiedz Link
mario320 Re: Co teraz czytacie? - maj POWROT DO STAROCI 10.05.07, 21:36 Ok, niezle sa te wszystkie nowosci, choc mam wrazenie, ze troche na jedno kopyto. Bo skad tu przeciez brac nowe tematy - chyba juz codzienna gazeta jest bogatsza w sytuacje, ktore niegdys byly nie do wymyslenia przez najbardziej nawt pomyslowych autorow. Ja wrocilem sobie do polskich kryminalow z lat 60.,70. 80. REWELACJA. Odpowiedz Link
negev56 Re: Zapomniany człowiek - R.Crais 13.05.07, 00:40 mam nadzieję, że będzie równie dobra jak Zakładnik czy Ostatnie dochodzenie Odpowiedz Link
zorija Re: Ian Rankin "Kaskady" 14.05.07, 10:01 Poprzednio, jak tata to z biblioteki przyniósł, to to przegapiłam. Dopiero niedawno sobie przypomniałam i porzyczyłam drugi raz. Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie? - maj 14.05.07, 13:51 Śmiertelne rytuały Alicii Gimenez-Bartlett. Dopiero zaczęłam, ale zapowiada sie ciekawie. Odpowiedz Link
negev56 Re: Stuart MacBride- Chłód granitu... 14.05.07, 19:08 Na okładce pisze, że to śmiały thriller z antybohaterem, policjantem z przeszłością i rzecz dzieje się w jakimś szkockim mieście. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie? - maj 14.05.07, 20:16 a ja wreszcie dopadłam "Drugie Ciało" Milorada Pavica ponieważ chyba z dwa miesiące za nią łaziłam, więc się rozkoszuję... Odpowiedz Link
opty2 Re: Mankell - Biała lwica 15.05.07, 07:31 właśnie skończyłam, takie sobie to było Odpowiedz Link
judytta Simon Tolkien "Świadek ostateczny" 15.05.07, 15:32 Właśnie zaczynam czytać Simona Tolkiena "Świadek ostateczny". Jestem zaskoczona bo to wnuk wielkiego J.R.R. Tolkiena który to przedstawiał zupełnie inny gatunek literacki. I książka jak narazie jest naprawdę interesująca, wciąga oby tak dalej. judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
drfell1 The Murder Room i Flesh and Blood 15.05.07, 16:44 Zacząłem czytać P.D. James Murder Room, ale ciężko mi idzie (w dodatku książka w twardej okładce ciężka dosłownie) więc wziąłem do pracy (godzina autobusem w każdą stronę) Flesh and Blood Johna Harveya (paperback)i na razie to czytam. Jest to pierwsza z książek o Franku Elderze, emerytowanym policjancie (przeszedł na rentę? po 30 latach pracy, nie jest taki stary). Resnick tylko raz sie pojawia, żeby sie z nim przywitać. Odpowiedz Link
opty2 Re: A. Christie - Spotkanie w Bagdadzie 16.05.07, 11:16 taka sobie krótka opowiastka Odpowiedz Link
drfell1 Re: The Murder Room i Flesh and Blood 16.05.07, 19:55 Skończyłem Harveya - niezły, ale że zacytuję nie pamietam kogo - "tę książkę już czytałem". Przyznaje tym razem lepiej niż zwykle napisana. W skrócie: Frank Elder przeszedł na wcześniejszą emeryturę. Co noc budzą go koszmary związane ze sprawą seryjnego mordercy, którego ofiarami były nastoletnie dziewczyny, wcześniej przez niego więzione. Przy ostatnich morderstwach miał wspólnika 17-latka "ucznia". Ciała jednej potencjalnej ofiary nie znaleziono. I właśnie ta sprawa zaginionej dziewczyny staje sie jego obsesją. Eldera zostawia żona, mieszka sam. Rzadko widuje córkę, która obecnie jest w wieku wspomnianych ofiar. Wtedy zostaje warunkowo zwolniony wspólnik mordercy, nie dotrzymuje warunków zwolnienia i znika. Zaraz potem znika nastoletnia dziewczyna. Odpowiedz Link
nzuri Connelly "Ostatni kojot" 16.05.07, 13:47 Jedna z pierwszych o Harrym Boschu. Bosch szuka mordercy matki. Dobre - Connelly w najlepszym wydaniu. Odpowiedz Link
negev56 Re: mam pytanie takie :)) 16.05.07, 16:56 u Rankina, Graham, czy jeszcze u kogoś innego, pojawił się inspektor policji, przełożony innych gliniarzy, który po służbie udzielał się chyba w chórze? Wiem ,że to gdzieś było, ale nie pamiętam gdzie, potrzebne jest mi to do śledzenia poczynań innego autora, którego książkę czytam. Odpowiedz Link
drfell1 Re: mam pytanie takie :)) 16.05.07, 19:41 U Kate Ellis - główny bohater Wesley Peterson jest z wykształcenia archeologiem, chociaż pracuje w policji. Zawsze współczesne morderstwo ma analogię w jakiejś "wykopaliskowej" tajemnicy. I o ile pamietam własnie jego szef Gerry Heffernan spiewa w kościelnym chórze (St Margaret). Ale pewnie to nie o niego chodzi. Dość lekkie, przyjemnie się czyta po zaakceptowaniu założenia, że każdej zbrodni musi towarzyszyć podobna z przeszłości. www.kateellis.co.uk/index.html Odpowiedz Link
negev56 Re: mam pytanie takie :)) 16.05.07, 21:24 nie nie, to na pewno nie to, ale dzięki, podejrzewam, że to w 99% Rankin. Odpowiedz Link