Dodaj do ulubionych

Stephen Booth

10.05.07, 21:50
Stephen Booth zadebiutował w roku 2000 powieścią Black Dog umiejscowioną, jak gdzies napisano w kraju Robin Hooda
Bohaterami są Ben Cooper i Diane Fry. Na poczatku serii oboje sa zwykłymi policjantami (PC). Ben Cooper syn bardzo popularnego policjanta, który zginął na służbie jest lubiany przez wszystkich i wydaje sie pewnym kandydatem do awansu, kiedy zostaje przeniesiona bezwgledna i ambitna Diane Fry i to ona dostaje awans. Mimo to Ben Cooper jest jedyną osoba, która wydaje sie mieć trochę sympatii do nowoprzybyłej. Ich wzajemne stosunki są złożone i zmienne.Oboje maja sporo problemów osobistych. Muszą też sie uporac ze swoją przeszłością.
Generalnie czyta sie nieźle, aczkolwiek rozwiązania troche rozczarowują.
Na allegro są pierwsze dwie książki z cyklu:
BLACK DOG
allegro.pl/item192537832_stephen_booth_black_dog.html
DANCING WITH THE VIRGINS
allegro.pl/item190639397_stephen_booth_dancing_with_the_virgins.html
Nie ma niestery trzeciej Blood on the Tongue dziejącej sie po części w rodowisku polskim.
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: Stephen Booth 11.05.07, 08:41
      Ten Nerman ma bardzo dobre książki po angielsku. Wczoraj wylicytowałam u niego
      Ruth Rendell. Czaiłam się jeszcze na Karin Slaughter, ale rodzina dała mi bana
      na allegro w tym miesiącucrying.
      • drfell1 Re: Stephen Booth 11.05.07, 20:13
        Ja u niego kupiłem wspominane GONE TO GROUND Johna Harveya i juz do mnie przyszło.
        • siostra_pelagia Re: Stephen Booth 19.05.07, 19:21
          A myślę sobie tylko 7 zł. No i skusiłam się na Black Dog ( na allegro
          oczywiście). Trzeba się tylko z paczuszkowym umówić, co by przychodził tak,
          żeby rodzina nie widziałasmile
          • drfell1 Re: Stephen Booth 20.05.07, 10:43
            Jestem ciekawy Twojej opinii, dostrzegam słabości serii ale czytam je z przyjemnością.
            Najmniej podobały mi sie ostatnie dwie THE DEAD PLACE i SCARED TO LIVE.
    • siostra_pelagia Re: Stephen Booth 11.11.07, 18:40
      Jestem świeżo po lekturze Black Dog. Wątek kryminalny jak wątek, ale
      najciekawsza jest tu para głównych bohaterów i relacje między nimi.
      Zderzenie postaci policjantki, nowo przybyłej z wielkiego miasta,
      bardzo energicznej z małomiasteczkowym policjantem. Z lekka
      misiowatym, dobrze wrośniętym w lokalną społeczność Edendale. Na
      pewno zostanę przy tej serii, muszę się dowiedzieć, czy ona go w
      końcu uwiedziesmile.
      Sporo Bootha jest w Empiku, ceny skandaliczne. Lepiej poszukać
      sobie na allegro.
      • drfell1 Re: Stephen Booth 12.11.07, 19:56
        No właśnie, książki wciągają, ale wątki kryminalne trochę rozczarowują. Interesująca jest Blood on the Tongue dziejaca się w dużej mierze w "close-knit Polish community" mającej swe tajemnice siegajace czasów wojny.
        Ostatnie, które czytałem The Dead Place (2005) i Scared to Live (2006)wydaja mi sie słabsze. Od tego czasu wyszły jeszcze dwie, jedna "normalna" tzn z Benem Cooperem i Diane Fry Dying to Sin oraz Claws (2007) - nietypowa.
        Claws na która czekam z niepokojem (zamówiłem na Abebooks za przystepna cene i dawno powinna do mnie dotrzeć) jest tzw. "long short story" wydana w serii Crime Express - małych książeczek, można je chyba porównać, nie pod względem formatu, do Ewa wzywa 07 (?).
        W tej ksiązęeczce mamy tylko Bena Coopera samego oddelegowanego do Derbyshire Rural Crime Squad.
        W serii Crime Express wydano m. in. jeszcze "Trouble in Mind" Johna Harveya w którym spotykaja sie dwaj jego bohaterowie prywatny detektyw Jack Kiley z Charlie Resnickiem.
        • siostra_pelagia Re: Stephen Booth 12.11.07, 20:31
          Blood on the tongue nabyłam wczoraj na allegro. Jeszcze mnie pani
          poprosiła o listę książek, które by mnie interesowały. To jest nowy
          Harvey? Fajnie.smileTeż mi się ta seria podoba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka