minkipinki Deaver: "Lekcja jej śmierci" 15.02.09, 08:03 Bez zachwytów, choć interesuje mnie wątek Sarah, córki Corda. Wolę jednak serię z Lyncolnem i Amelią. Odpowiedz Link
negev56 M.Krajewski & M.Czubaj - Róże cmentarne 15.02.09, 10:18 I tak jak w Alei samobójców, jest upalne lato, seryjny morderca operujący w Katowicach i Warszawie, przenosi się nad morze, chyba tylko po to by nadkomisarz Pater nie mógł pójść na urlop. A swoją drogą jeszcze tak niesympatycznego, wzbudzającego absolutną niechęć głównego bohatera to nie spotkałam. Cóż to za okropny typ. Myślałam, że po pierwszej części trochę ociepli swój wizerunek, ale gdzie tam... Odpowiedz Link
kkokos Re: M.Krajewski & M.Czubaj - Róże cmentarne 23.02.09, 19:10 negev56 napisała: > A swoją drogą jeszcze tak niesympatycznego, wzbudzającego absolutną niechęć > głównego bohatera to nie spotkałam. Cóż to za okropny typ. Myślałam, że po > pierwszej części trochę ociepli swój wizerunek, ale gdzie tam... żartujesz chyba? w porównianiu z zarówno z mockiem, jak i heinzem (czubaj solo) pater jest supersympatyczny! mnie się na razie podoba (książka), choć właśnie dotarłam do passusu: "na drewnianych deskach..." w książce, której bohater jest polonistą - policjantem, ale jednak polonistą - chyba nie uchodzi Odpowiedz Link
negev56 Re: M.Krajewski & M.Czubaj - Róże cmentarne 23.02.09, 19:34 Pomysł na intrygę dobry, pogubienie się Patera/Patra (dalej nie wiem jak odmieniać jego nazwisko, w pierwszej części miał o to pretensje) w śledztwie bardzo normalne. Reszta wątków trochę sztuczna, choćby romans z Joanną i ona sama. Tu taka "damą być" a za chwilę oświadcza, że jakbyco to jest bez majtek... z jej wizerunkiem zgrzyta niemiłosiernie. I dalej utrzymuję, że pan Pater to typ bardzo niesympatyczny, nie potrafię w nim znależź choćby maleńkiego tego czegoś, gbur i tyle . Odpowiedz Link
kkokos Re: M.Krajewski & M.Czubaj - Róże cmentarne 23.02.09, 23:01 Tu taka "damą być" a za chwilę oświadcza, że jakbyco to jest bez > majtek... z jej wizerunkiem zgrzyta niemiłosiernie. nie pisz więcej, plis, bo do majtek jeszcze nie doszłam, dziś zaczęłam Odpowiedz Link
negev56 Re: M.Krajewski & M.Czubaj - Róże cmentarne 24.02.09, 21:36 przepraszam , jakoś za dużo mi się napisało. Chyba nie popsułam Ci przyjemności czytania, mam nadzieję. Odpowiedz Link
opty2 Gunnar Staalesen - Wokół śmierci 15.02.09, 14:26 Varg Veum prywatny detektyw, w przeszłości pracujący w instytucji zajmującej sie opieką nad dziećmi skzywdzonymi, szuka obecnie winnych śmierci kilku osób, choć wciąż pojawia się jeden z jego podopiecznych, na którego jak gdyby wskazują wszelke okoliczności, jestem w połowie i kilka wątków zaczyna się splatać wskazując na zbieg okoliczności, decydujące będzie więc zakończenie Odpowiedz Link
negev56 Re: Gunnar Staalesen - Wokół śmierci 15.02.09, 15:35 No i jak ten Staalesen, może być ? , mój dopiero dotrze w przyszłym tygodniu. Odpowiedz Link
opty2 Re: Gunnar Staalesen - Wokół śmierci 16.02.09, 08:25 negev56 napisała: > No i jak ten Staalesen, może być ? , mój dopiero dotrze w przyszłym tygodniu. no właśnie się zastanawiam jaką mu wystawić notę, przyznam, że mam trudności w ocenie, z jednej strony udało się Staalesenowi zaskoczyć mnie co do mordercy, czyli na plus (jak dla mnie) z drugiej strony historia ciągnie sie przez całą książkę cofając się co rusz w czasie, niby wszystko wiemy ale nie do końca, no i sam temat - znowu o nieszczęśliwych dzieciach, kończąc książkę chciałoby się wykrzyknąć: Norwegowie, co się u was do cholery dzieje ! Odpowiedz Link
es_zet_pe Colin Dexter, Ostatni autobus do Woodstock 15.02.09, 19:04 Colin Dexter, z serii o inspektorze Morse. Jak napisałem w wątku o ww., mocno mnie rozczarował i więcej na tą serię nie dam się skusić... Poza tym odświeżyłem sobie bardzo sympatyczną książkę Ryszarda Ćwirleja "Upiory spacerują nad Wartą" - czytałem to chyba pół roku temu. A teraz przerwa od fikcji literackiej - czytam biografię Hitlera autorstwa Iana Kershawa. Odpowiedz Link
drfell1 Re: Harry Kemelman - Rabbi David Small 16.02.09, 10:59 Kolejna seria do której wracam z zamiarem przeczytania po kolei. Tak się składa, że jestem przy poniedziałku (Monday the Rabbi Took Off) Odpowiedz Link
negev56 Gilad Atzmon - Moja jedna jedyna miłość 16.02.09, 18:32 Danny Zilber - światowej sławy żydowski trębacz, tłumy wielbicielek, czarny humor i Mossad. Odpowiedz Link
nzuri Re: Harry Kemelman - Rabbi David Small 17.02.09, 16:36 No własnie, dlaczego u nas poprzestali tylko na dwóch pozycjach? Odpowiedz Link
drfell1 Re: Harry Kemelman - Rabbi David Small 17.02.09, 22:07 Może nie miały powodzenia? Ale to nie pierwszy raz zaczynają wydawać serię i nie kończą. To chyba było wydawnictwo Baobab a oni chyba jeszcze istnieją. Dzisiaj wtorek więc - Tuesday the Rabbi Saw Red Odpowiedz Link
siostra_pelagia Harry Kemelman - Wednesday the Rabbi Got Wet 18.02.09, 08:31 Nie mogłam się powstrzymać. Czwartku niestety nie mam. Odpowiedz Link
elmar43 Re: Harry Kemelman - Wednesday the Rabbi Got Wet 18.02.09, 12:03 Czytałam jedną z rabinem - nie pamiętam którą - i podobała mi się. Miałam nadzieję na całą serię... Ja w międzyczasie zmęczyłam DeMille'a i postanowiłam sobie inne jego ksiązki darować, bo to jednak autor nie dla mnie. A w nocy z poniedziałku na wtorek przeczytałam całe "Pole krwi" Denise Miny - na noc bezsenną było jak znalazł. Teraz mam cała kolejkę książek (bo Merlin wreszcie zrealizował moje zamówienie) i nie wiem, co wziąć na początek Chyba spróbuję jakoś losowo. Odpowiedz Link
drfell1 Re: Harry Kemelman - Wednesday the Rabbi Got Wet 18.02.09, 22:00 Zgadza się, właśnie to czytam Odpowiedz Link
kamkap Re:Polakowa 18.02.09, 14:22 Ekskluzywny macho Pierwsza ksiązka tej autorki, która czytam. Podoba mi sie i na pewno siegne po reszte Odpowiedz Link
januanio Re 19.02.09, 12:58 długo nie pisałem tutaj skończyłem Patterson - sędzia i kat michael koryta - ostatnie dowidzenia Morrell - przymierze ognia zaczynam cos polskiego tym razem Jacek Dąbała - Diabelska przypadłość Odpowiedz Link
negev56 Sophie Hannah - Twarzyczka 19.02.09, 19:54 Zapowiada się na świetny, trzymający w napięciu thriller. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Van Gulik-Sędzia Di i Perła Cesarza 20.02.09, 08:31 Lekkie i sympatyczne. Odpowiedz Link
januanio Bazyliszek 20.02.09, 17:29 zmieniłem zdanie. pierwsze przeczytam bazyliszka - mastertona, potem bedzie czas na polski tytuł Odpowiedz Link
januanio Re: Bazyliszek 23.02.09, 12:03 bazyliszek zakończony, część powieści dzieje się w Krakowie polska ukazana raczej w dobrym świetle. teraz jak zapowiedziałem polski tytuł czytam Odpowiedz Link
opty2 Risto Isomäki - Lit-6 22.02.09, 08:13 thriller o kradzieży izotopu litu, czyli międzynarodowa afera, którą stara się rozwiązać agent rządowy Lauri Nurmi Odpowiedz Link
negev56 Gunnar Staalesen - Wokół śmierci 22.02.09, 14:15 Varg Veum, detektyw porównywany do Marlowe'a, jestem ciekawa... Odpowiedz Link
zorija Re: Krajewski i Czubaj "Róże cmentarne" 23.02.09, 08:31 Bardzo podobała mi się rozprawa z ekipą remontową Odpowiedz Link
opty2 Re: Gunnar Staalesen - Wokół śmierci 23.02.09, 10:12 negev56 napisała: > Varg Veum, detektyw porównywany do Marlowe'a, jestem ciekawa... no z tym Marlowem to raczej przesada ciekawa jestem Twojego zdania Odpowiedz Link
negev56 Re: Gunnar Staalesen - Wokół śmierci 23.02.09, 19:36 już zauważyłam, że do Marlowe'a to mu daleko . Jak przeczytam, oj pewnie pod koniec tygodnia, to się zwierzę . Odpowiedz Link
sineloco Re: Gunnar Staalesen - Wokół śmierci 15.04.09, 22:44 negev56 napisała: > Varg Veum, detektyw porównywany do Marlowe'a, jestem ciekawa... a ja już nie. Obawiam się, że umieszczenie na okładce zdania "detektyw z klasą w typie Marlowe`a..." jest jedynie bełkotem marketingowym.W mojej ocenie ten Varg Veum jest totalną sierotą, a Marlowe`wowi mógłby jedynie buty poczyścić. I ten język, "...gdy już się nie można wytłumaczyć z tatuaży czasu, wyrytych ostrym nożem na twarzy i innych miejscach." Dżizus, co oni palą? Poza tym, to jest raczej lista dialogowa. Przekartkujcie sobie w księgarni,dialog, dialogiem, dialog pogania. Ech, "kryminały" na razie na bok, wracam do "Jeśli powiedzą ci, że padłem" Odpowiedz Link
negev56 Re: Gunnar Staalesen - Wokół śmierci 15.04.09, 22:52 tu daliśmy powiedzieliśmy, co myślimy na ten temat forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=92050741&v=2&s=0 Odpowiedz Link
negev56 Re: Gunnar Staalesen - Wokół śmierci 15.04.09, 22:54 negev56 napisała: > tu daliśmy powiedzieliśmy, co myślimy na ten temat łomatko co za gramatyka, sorry, bez daliśmy miało być Odpowiedz Link
opty2 Re: Risto Isomäki - Lit-6 23.02.09, 10:10 siostra_pelagia napisała: > I podoba się? hm... trochę czuję się jak na wykładzie o zagrożeniach ekologicznych, sporo jest tych wyjaśnień, zaczynam podejrzewać,że własnie o to chodzi w tej książce, treść sensacyjna będzie tylko dodatkiem ale może się mylę, na razie przeczytałam 1/5 książki Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Risto Isomäki - Lit-6 23.02.09, 10:39 To chyba będzie ekothriller z przesłaniem Odpowiedz Link
siostra_pelagia Sophie Hannah-Hurting distance 23.02.09, 22:26 Z ubiegłorocznych zakupów na allegro. Odpowiedz Link
elmar43 Ruth Rendell: Jezioro ciemności 25.02.09, 09:41 Nie najnowsze, ale bardzo wciągające Odpowiedz Link
januanio Jacek Rębacz 25.02.09, 13:37 Jacek Rębacz - zakopane sezon na samobójców pochłonąłem wczoraj w 4 godziny, wciąga na maksa :p teraz się biorę za Jacek Rębacz - zakopane pokój z widokiem na cmentarz Nie wiedziałem ze polskie kryminały są takie fajne Odpowiedz Link
nzuri Tom Egeland "Strażnicy przymierza" 25.02.09, 14:18 Jeszcze nie mam zdania czy lepsze czy gorsze niż "Spirala" Odpowiedz Link
negev56 Re: Tom Egeland "Strażnicy przymierza" 25.02.09, 18:33 To chociaż powiedz, jak ta Spirala, warto poświęcić na nią czas ? Odpowiedz Link
nzuri Re: Tom Egeland "Strażnicy przymierza" 26.02.09, 08:51 negev56 napisała: > To chociaż powiedz, jak ta Spirala, warto poświęcić na nią czas ? Ogólnie - nie jest zła, ale czegoś brakuje (ale może to tylko za bardzo się nastawiłam po entuzjastycznych recenzjach). Jest przyzwoita i daje się czytać. Może zasięgnij jeszcze opinii kogo innego. Starżnicy zresztą też są w porządku - bo już więcej przeczytałam i zdanie mam bardziej sprecyzowane. Ale moim zdaniem obie te ksiązki nie należą do porywających. Odpowiedz Link
negev56 Re: Tom Egeland "Strażnicy przymierza" 26.02.09, 20:26 Dzięki, wobec tego na wakacje odłożę p.Egelanda. Odpowiedz Link
chiara76 Marinina, "Płotki giną pierwsze". 25.02.09, 23:01 a jednak, miałam w planach coś innego, ale jak dzisiaj zobaczyłam w księgarni, to of course musiałam mieć i zaczęłam czytać. Szkoda, że u nas Marinina wydawana tak rzadko i w dodatku niechronologicznie Odpowiedz Link
siostra_pelagia Jens Lapidus-Szybki cash 26.02.09, 08:29 Chyba wolałabym jednak Marininę teraz czytać. Odpowiedz Link
agawa79 Re: Jens Lapidus-Szybki cash 26.02.09, 12:53 A mnie się ta książka podobała bardzo. Nie mogę się doczekać kolejnych powieści Lapidusa. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jens Lapidus-Szybki cash 27.02.09, 08:04 agawa79 napisała: > A mnie się ta książka podobała bardzo. Nie mogę się doczekać > kolejnych powieści Lapidusa. Ja na razie po 100 stronach nie mogę się doczekać, kiedy ten Lapidus się skończy. Ale mam jeszcze 500 stron przed sobą, może go polubię. Odpowiedz Link
agawa79 Re: Jens Lapidus-Szybki cash 27.02.09, 14:59 O, mnie po pierwszych 100 stronach chyba też jeszcze nie zachwyciło. Ale potem porwał mnie rytm i tempo książki, bardzo sprawne prowadzenie i przeplatanie poszczególnych wątków; poza tym spodobał mi się język, tak samo dla mnie obcy, jak środowisko bohaterów. Znaczenia niektórych słów musiałam się domyślać, i to też była fajna rozrywka. Teraz czytam coś, co nie jest "typowym" kryminałem, choć tego się spodziewałam po opisie - Ann Patchett "Belcanto". Ale polecam gorąco, bo to przepiękna proza. Poniżej wklejam opis z Merlina: Na przyjęcie organizowane przez jedno z ubogich państw Ameryki Południowej wdziera się grupa porywaczy, planująca uprowadzenie prezydenta. Ten jednak niespodziewanie został w domu, by obejrzeć kolejny odcinek ulubionej opery mydlanej. Plan zamachowców legł w gruzach, a napaść przeradza się w oblężenie. Między agresorami a ich ofiarami - wśród których jest piękna amerykańska diwa operowa i jej wielbiciel, japoński biznesmen - rodzą się silne więzi, a to, co miało być koszmarem, zamienia się w raj na ziemi... aż do zaskakującego końca. Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie-luty 28.02.09, 14:17 Aleja samobójców Krajewskiego i Czubaja, kończe już. Podoba mi się i juz się czaję w bibliotece na Róże cmentarne Odpowiedz Link
siostra_pelagia Lee Goldberg-Detektyw Monk i dwie asystentki 28.02.09, 18:07 Straciłam chyba cierpliwość do Monka. Nie śmieszy mnie, tylko irytuje. Odpowiedz Link
chiara76 M.Connelly "Punkt widokowy". 28.02.09, 23:13 zaczęłam i muszę powiedzieć, że mnie wciągnął... Odpowiedz Link
zorija Re:Linsday Davies "Shadows in bronze" 01.03.09, 09:52 Nie chcą przygód rzymskiego dedektywa na polski przełożyć, to czytam po angielsku. Odpowiedz Link
negev56 Re: M.Connelly "Punkt widokowy". 01.03.09, 10:10 Bo on tak ma . Przed Tobą jakieś 17 pozycji Connelley'ego, w tym 15 z Harrym Boschem. Zazdraszczam . Odpowiedz Link
drfell1 Death of a Musketeer - Sarah D'Almeida 01.03.09, 11:28 Taka ciekawostka, D'Artagnan,Aramis, Atos i Portos jako detektywi jako detektywi. Dość ściśle wplecione wątki Trzech muszkieterów, włąściwie są to Trzej muszkieterowie powiedzeni własnymi słowami z wątkiem morderstwa. Biorąc pod uwagę, że fragment Wicehrabia de Bragelonne z dedukującym D'Artagnanem jako prekursorem Sherlocka Holmesa pojawiał się a antologiach jako prehistoria powieści kryminalnej to nic dziwnego. Czytałem dość krytyczne recenzje więc raczej się mile rozczarowałem - ale bohaterowie wolą posługiwać się szpadą niż dedukcją i jako kryminał takie sobie. A generalnie Dumas zrobił to lepiej. Autorka napisała jeszcze 4 książki tj.: 2. The Musketeer's Seamstress (2007) 3. The Musketeer's Apprentice (2007) 4. A Death in Gascony (2008) 5. Dying By the Sword (2008) Nie mam, ale jak mi wpadną w ręce to może kupię. Odpowiedz Link