04.11.02, 16:02
Propozycje zmiany trasy lini 460.

1.Targówek-Trocka-Pratulińska-Handlowa-Gorzykowska-Radzymińska-Al.
Solidarności-Metro Ratusz-Al. Jana Pawła II-Rondo ONZ- Świętokrzyska-Emili
Plater -DC
2.Targówek-Trocka-Pratulińska-Handlowa-Gorzykowska-Radzymińska-Al.
Solidarności-Krakowskie Przedmieście-Świętokrzyska-Emili Plater-DC

Jak podobają się wam te propozycje? może macie jakieś własne pomysły? A może
wogule nie chcecie jej ruszać?

a tak na marginesie : Czy nie było propozycji likwidacji 460?
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: 460 04.11.02, 16:15
      matmi napisał:

> Propozycje zmiany trasy lini 460.
      >
      > 1.Targówek-Trocka-Pratulińska-Handlowa-Gorzykowska-Radzymińska-Al.
      > Solidarności-Metro Ratusz-Al. Jana Pawła II-Rondo ONZ- Świętokrzyska-Emili
      > Plater -DC
      > 2.Targówek-Trocka-Pratulińska-Handlowa-Gorzykowska-Radzymińska-Al.
      > Solidarności-Krakowskie Przedmieście-Świętokrzyska-Emili Plater-DC
      >
      > Jak podobają się wam te propozycje? może macie jakieś własne pomysły? A może
      > wogule nie chcecie jej ruszać?
      >
      > a tak na marginesie : Czy nie było propozycji likwidacji 460?

Owszem była taka propozycja.
      • iwo_ Re: 460 04.11.02, 20:41
        Były też propozycje (ale dawno, bo w 1999 roku) by 460 połączyć z 506 i puścić
        na Targówek. Ten pomysł mi się nie podoba, ponieważ 506 jest dobra na całej
        swej długości; od Bemowa po Bródno Podgrodzie.
        Tak, czy owak (wg mnie) trzeba coś zrobić z starym dobrym "małżeństwem", 160 -
        460. Obie linie połączyć i uruchomić jako zwykłą, albo jako przyspieszoną, a na
        pewno wydłużyć na południe Warszawy. Nie wiem czy zauważyliście , ale za za
        dużo linii - także z d. Targówek - kończy trasę w centrum (przy Emili lub przy
        Centralnym): E-3, 160, 460, 500...
        • stront Re: 460 06.11.02, 11:54
          Może nie od razu łączyć, bo z tego nic sensownego nie wyniknie (częstotliwość
          ostatecznie się na pewno nie polepszy).
          Zamiast tego może rzeczywiscie zrobić z 460 jakąś pięćsetę (ktoś sugerował
          przekształcenie 192 w 526, niech więc 192+460=526. Zwłaszcza, iż 174 i 192 to
          linie papużki nierozłączki - zawsze razem.
          • pawciod Re: 460 06.11.02, 18:56
            Zławszcza że wtedy przyspieszone 526 mogłoby zyskac pasażerów od powolniejszych
            tramwajów.
            • iwo_ Re: 460 07.11.02, 19:24
              pawciod napisał:

> Zławszcza że wtedy przyspieszone 526 mogłoby zyskac pasażerów od
              powolniejszych
              >
              > tramwajów.

Nie zawsze tramwaje są wolniejsze od autobusów. Na wydzielonych torowiskach
              (gdy autobusy stoją) tramwaje mkną do celu. Chociaż nie kwestionuję tego, że
              linia 526 (być może z połączenia 192 i 460) była by bardzo wskazana.
              • matmi Re: 460 07.11.02, 19:31
                ja przychylam sie do pomysłu 192+460=5XX.
                • iwo_ Re: Linie 07.11.02, 19:45
                  Teraz pozostaje wysłać pisma do ZTMu. W weekend postaram się coś naskrobać.
                  Zaproponuję roszadę ~~ 118-132 i połączenie ~~ 192+460=526. Zapytam się o
                  problemową pętlę na Zaciszu.
                  • matmi Re: Linie 07.11.02, 20:02
                    czekam na informacje. przedstaw propozycje takiego listu. Może ktoś będzie
                    chciał coś jeszcze dodać.

pozdrawiam
                    • iwo_ Re: Linie 01.01.03, 18:34
                      matmi napisał:

> czekam na informacje. przedstaw propozycje takiego listu. Może ktoś będzie
                      > chciał coś jeszcze dodać.

21 grudnia wysłałem list (mail) do redakcji "Gazety", aby zainterweniowała w
                      sprawie komunikacji miejskiej na Zaciszu (szczególnie po otwarciu stacji A17).
                      Nawet nie wspominałem o 192, 460 itp. Podsunąłem bardziej realne projekty. Jak
                      chcecie to wam skopiuję list.
        • e-tam Re: 460 01.01.03, 22:56
          iwo_ napisał:
          > 460. Obie linie połączyć i uruchomić jako zwykłą, albo jako przyspieszoną, a
          na
          >
          > pewno wydłużyć na południe Warszawy. Nie wiem czy zauważyliście , ale za za
          > dużo linii - także z d. Targówek - kończy trasę w centrum (przy Emili lub
          przy
          > Centralnym): E-3, 160, 460, 500...

Zupełnie się z tym nie zgadzam. 460 to jedna z najlepszych linii w Warszawie i
          lepiej przy niej nie mieszać. Ma bardzo dobrą częstotliwość. A to, że pokrywa
          się ze 160 to dobrze. Dzięki temu trudniej takiej linii dodać przystanek.
          Kiedyś takich par typu 1xx i 4xx było więcej i według mnie ich likwidacja była
          największym błędem ZTMu.

460 zapewnia szybki dojazd z Targówka do Centrum. Bardzo dobrze też, że zahacza
          o Trakt Królewski, dzięki czemu łatwo jest się przesiąść w coś, co jedzie dalej
          na południe. To, że jest krótka też jest jej zalętą. Trudniej na takiej linii
          wprowadzić cięcia w rozkładzie: zabierze się jedną brygadę, a częstotliwość od
          razu leci mocno w dół. Takiej linii może zazdrościć Targówkowi cała Warszawa.
          • matmi Re: 460 02.01.03, 00:59
            ale można by bylo ją wycofać z królewskiej i skierować na świętokrzyską.
            • gacus2 Re: 460 02.01.03, 12:38
              Propozycja nr jeden jest najmozliwsza. Druga odpada: długie stanie na skręcie w
              lewo... 460 w obecnej formie nie ma prawa bytu- jeździ puste (popłudniu) ma
              trase o 5 minut krótszą od 160. Są miejsca w których bardziej sa potrzebne
              autobusy niz akurat na 460.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka