Gość: eva IP: 213.17.223.* 17.12.04, 20:10 mam oryginał,zainstalowany na moim kompie, pewna osoba chce zainstalować go również na swoim,czy w związku z tym nie będe mieć kłopotów?A co z aktywacją? Pozdrawiam. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Break39 Re: XP HE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 20:26 Oczywiście że będziesz mieć problemy! Po pierwsze uruchomienie Windowsa na innym komputerze wymaga aktywacji i z pewnością posiadany przez ciebie klucz nie będzie pasował do innego zestawu komuterowego. Po 30 dniach windows na drugim komputerze przestanie się uruchamiać. Nie pomoże również podmiana plików odpowiedzialnych za aktywację, ponieważ rozpoznają one podzespoły komputera. Po drugie umowa licencyjna ogranicza używanie windowsa do jednego komputera, a za złamanie licencji możesz zostać pociągnięty do odpowiedzialności - oczywiście to tylko straszenie, ale w razie ponownej aktywacji systemu (wymiana części w komputerze) mogą ci pokazać figę. Link Zgłoś
Gość: kaszub Re: XP HE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 20:43 Wersja BOX nie ogranicza do jednego komputera bo jest przypisana do osoby a nie do sprzętu tak jak to jest z OEM. Wiec wersję BOX mogę zainstalowac sobie w domu na 2 komputerach, w pracy na swoim komputerze i na laptopie. Link Zgłoś
m.gregor Re: XP HE 17.12.04, 22:19 A niby jak dokonasz aktywacji na 4 komputerach? W koncu wersja BOX tez wymaga aktywacji... Link Zgłoś
gray Re: XP HE 18.12.04, 10:01 to jest właśnie zabawne ponieważ aktywacja działa zawsze :D miałem taki przypadek w pracy - dostaliśmy ze 20 nowych komputerów z preinstalowanym windowsem XP HE - każdy z naklejką, płytką instalacyjną i książeczką. na jednym z nich dograliśmy potrzebne oprogramowanie, zrobiliśmy obraz ghostem, skopiowaliśmy po sieci na resztę komputerów i odtworzyliśmy (skutkiem tego na wszystkich komputerach została zainstalowana ta sama wersja z tym samym kluczem) i wtedy przypomniało nam się o aktywacji, a że było ju8ż późno i nie chciało się nam zatem... aktywowaliśmy wszystkie te same windowsy przez internet i działają do dziś. być może jest jakiś problem z rejestracją ale aktywacja nie przysparza najmniejszego :-) oczywiście to wszystko napisałem w celach edukacyjnych i nie biorę odpowiedzialności za stosowanie w/w instrukcji w praktyce ;D Link Zgłoś
Gość: Zacho Re: XP HE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 17:54 He, he, śmiesznie będzie jak podczas któregoś wejścia do windows update MS zbanuje ten klucz. Krótko, nie ma co ryzykować swoim drogim XP niech sobie koleś kupi pirata (lub da ze 200 zł w zastaw) Link Zgłoś