Dodaj do ulubionych

Dziwny reset kompa.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 13:34
Dzis chodzac po stronach internetowych nagle zresetowal mi sie komputer. Nie
bylo zadnego niebieskiego ekranu, nic. Tak po prostu zwyczajnie sie
zresetowal, a po ponownym uruchomieniu nie bylo nawet zadnej informacji o
bledzie. Zazwyczaj pojawia informacja, ze "system odzyskal sprawnosc po
bledzie" - czy cos w tym stylu - mam XP... Dodam jeszcze tylko, ze w kompie
nie ma zadnych wirusow, trojanow itd. i jest on na biezaco aktualizowany. Nie
bylo z nim problemow od ponad roku - zadnych resetow, zadnych zwisow, zadnych
niebieskich ekranow... Co to moglo byc? Zasilacz nawala, a moze byl nagly
spadek napiecia w gniazdku?? Ktos sie spotkal z takim przypadkiem?
Obserwuj wątek
    • amon-ra Re: Dziwny reset kompa. 29.03.05, 13:48
      Na początek wyłącz automatyczny restart komputera: prawoklik na Mój komputer, Właściwości, zakładka Zaawansowane, przycisk Ustawienia w sekcji Uruchamianie i odzyskiwanie, usuń zaznaczenie przy "Automatycznie uruchom ponownie". Potem kliknij Start, Uruchom, wpisz eventvwr.msc i poszukaj komunikatów o błędach.
      Takie zachowanie komputera zwykle oznacza, iż wystąpił błąd pamięci operacyjnej - jeżeli zdarzyło się to po raz pierwszy, musisz obserwować zachowanie komputera (kontroluj napięcia i temperaturę CPU i MoBo za pomocą specjalnych programów, np. Everest); jeżeli restarty będą się powtarzać, przetestuj kości pamięci RAM programami np. MemTest86, Windows Memory Diagnostic lub GoldMemory.
      • Gość: Robert22 Re: Dziwny reset kompa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 14:14
        To zaznaczenie przy "Automatycznie uruchom ponownie" mam usuniete i niestety nie
        ma zadnych bledow odnosnie tego restartu w eventvwr.msc. Ale juz wiem o co
        chodzi, to rzeczywiscie pamiec, po Twoim poscie przypomnialem sobie, ze dzis
        rano grzebalem w biosie w ustwieniach pamieci i przez pomylke zostawilem
        zmieniona opcje przy taktowaniu magistrali "by SPD", a wczesniej mialem
        ustawione "166mhz" i chyba to mialo wine (mam 2 rozne kosci pamieci)... Dzieki
        za pomoc:).

btw: co to jest "by SPD"? To jakies automatyczne ustawienia?
        • amon-ra Re: Dziwny reset kompa. 29.03.05, 14:35
          SPD to mały układ na kościach pamięci, który przechowuje informacje nt. jej podstawowych parametrów:
          www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_72580.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka