cracovian Moj KAYAK jest w kosmosie.. 27.02.06, 01:28 2 CPU x 333MHZ, pare dyskow SCSI, 320 MB RAM - chodzi 24x7 od 1997 roku - wtedy kosztowal ponad 6 tys. $$$. Teraz szuka pozaziemskich cywilizacji i calkiem niezle my idzie: setiathome.berkeley.edu/show_host_detail.php?hostid=1013001 Link Zgłoś
Gość: Mistrzu Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: 205.138.54.* 27.02.06, 04:55 Lata dziewdziedzisiąte to wasz pierwsze komputer. Dzieciaki jakieś jesteście. Mój Pierwszy komputer? Rok? 1977, klasa maturalna liceum. Radziecka maszyna z drukarką i systemem operacyjnym na taśmie papierowiej. Jeśli system operacyjny się nie wpisał to drukarka bluzgała bukwami zamiast literami. RAM? Nie mam pojęcia. Ale szuflady na RAM były dostatecznie duże, żeby schować kilka butelek wina na studniówkę (to już rok 1978). Do dziś mam program zadany na lekcji informatyki na grę ti-tac-toe, czyli po polsku kółko i krzyżyk, na taśmie papierowej. Link Zgłoś
Gość: cracovian Mistrzu... IP: *.asm.bellsouth.net 27.02.06, 09:01 To super, ze Twoj pierwszy komputer jest z 1977 roku. A jest nadal na chodzie? Bo jesli nie to sam jestes dzieciak i w liceum nie nauczyles sie czytac ze zrozumieniem... Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 08:55 ZX81 - wciąż jest na chodzie (ale go nie używam) C64 - j.w. 486DX2 - w pełni sprawny stoi i się kurzy, jako że mam 2 nowsze PC-ty nie widzę potrzeby go odpalać Link Zgłoś
Gość: cracovian Atari 1040ST IP: *.asm.bellsouth.net 27.02.06, 09:06 Mam dwa egzemplarze, z kolorowym i monochromatycznym monitorem. Przeszlo rok temu podlaczylem do syntezatora i czasem sie bawie jak Savage albo Modern Talking w latach osiemdziesiatych ;-) Te komputery nadal dobrych pare stow $ sa warte na eBay... Teraz to jest inwestycja... Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: 213.17.140.* 27.02.06, 09:10 domowe: Schneider CPC 6128 (1986) 386sx 40 MHz (1995?) obecnie PIII 733 MHz (od 2000) słuzbowych z uwagi na długosc takowej listy i cierpliwosc czytających nie wymieniam... ;) Link Zgłoś
Gość: PCManiac Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: *.catv.net.pl 27.02.06, 09:43 Amstrad-Schneider CPC 6128 :-))))) 3" FDD, CP/M, Turbo Pascal, Wbudowany Basic z obsługą błędów, chyba 3 tryby graficzne, port drukarki, i możliwość podłączenia HDD 10MB eechhh.... zapomniałem już o tej maszynce :-)) Link Zgłoś
Gość: nostalgik Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: 63.96.182.* 27.02.06, 09:22 A ja miałem ZX Spectrum +. Pamiętam jak dziś jak biegaliśmy z ojcem po całej kamienicy bo zestaw gier co dostaliśmy z naszego magnetofonu się nie wczytywał mimo że głowicę przekręciliśmy na wszystkie możliwe sposoby. Pamiętam że pierwszy pożyczony też nie wczytywał - wczytywał dopiero drugi - był to stereo magnetofon kasetowy produkcji polskiej o wdzięcznej nazwie HANIA. Oczywiście trzeba było wymusić MONO, ale kto tego nie przeżywał ten nie wie co to komputery .... Łezka mi się kręci jak czytam ten wątek Link Zgłoś
Gość: eltalon Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: 193.201.167.* 27.02.06, 09:30 Pierwsze Atari 65 ze stacją dysków:)) Dalej na chodzie. Potem 386 dx 40mhz i dysk 40mb, ramu 16mb. to dopiero była maszyna. Link Zgłoś
Gość: tajemnica Mój pierwszy raz to był XT... czy pamiętacie? IP: *.aster.pl 27.02.06, 09:32 Mój pierwszy komputer: XT - maszyna super mobilna bo aby ją uruchomić trzeba było system ładować z dyskietki... 360kB pojedynczej pamięci system DOS (ach wtedy co za cud techniki). Dysków twardych nie było za wiele - to był też cud techniki... jak się dysk twardy pojawił to było święto A jak się pojawił Windows to ludzie z niedowierzaniem patrzyli się że można w trybie graficznym pracować. Takie to czasy. Potem 286 i 1MB pamięci z rozbudową do 2 MB. Potem 386 i Windows 3.0, 486 Windows 3.11, i poszło dalej ...a teraz? Każdy w domu ma komputer wielokrotnie (tysiąc razy?) szybszy niż te pierwsze XT, Atari, Commodory, Amigi... Czy wiecie że sondy kosmiczne Voyager-1 i Voyager-2 które miały na celu penetrację Układu Słonecznego i poza nim badać kosmos, miały w sobie wbudowany komputer pokładowy? a tak, i miał on 2 procesory 8086...(z komputera XT) cóż za technika...a poleciały i dalej lecą już poza Układem Słonecznym. Ten drugi ma na swoim pokładzie płytkę z przesłaniem od ludzkości: nagranie Einsteina i widok rysunku Leonarda da Vinci "Ideał Człowieka" (modularny układ), oraz wrysowany jest nasz system planetarny. Cóż moze ktoś kiedys gdzieś odczyta te nasze bazgrołki i sie uśmiechnie... Link Zgłoś
Gość: Informatyk pierwszy Wojskowy Notebook w Polsce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 14:36 Mam Compaq'a Conture HDD 20 MB - kto chętny? Maszynka jest troszeczkę już zdezelowana i akumulatory do de.. ale zawsze to Compaq. Jesteś chętny? Napisz rok2020@wp.pl może odpowiem :)) Link Zgłoś
Gość: PCManiac Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: *.catv.net.pl 27.02.06, 09:38 1. Oryginalny IBM XT, 512KB RAM, HDD 20MB - kontroler MFM!!! (5,1/4" !!! waży chyba 3kg ;-))), grafika mono, bez kontrolera Multi I/O, kontroler LPT, zielony monitor, 2xFDD 5,25" 360kB :-) 2. 286 12MHz, HDD40GB WDC, 2MB RAM w modułach DIP, kontroler Multi I/O, grafika Hercules komputer marki... Hyundai, FDD 5,25" 1,2MB, FDD 3,5" 720kB 3. 386SX/25 4MB RAM (4x SIMM 1MB) HDD WDC 250MB, koprocesor, multi I/O, Gravis Ultra Sound, VGA 256kB - STB VESA Local bus, 1x EISA, 3xISA, Kontroler HDD/FDD zintegrowany na płycie głównej (hehe niektórzy nawet nie wiedzą, że można było nie mieć kontrolera FDD, HDD), monitor analogowy, color, 800x600 interlaced, 640x480 Non interlaced, CD-ROM 4x BTC eeechh.... DooM na tym wymiatał ;-) Link Zgłoś
Gość: Piotrek A kto ma jeszcze jakis numery Bajtka ??? IP: 69.37.37.* 27.02.06, 09:49 W chwili obecnej mieszkam za granica... Ale w Polsce leza w szafie dwa numery bodajze z 1989 roku... trzymam na pamiatke.. Cholera bylem w styczniu i zapomnialem zabrac ze soba :( No ale nic we wrzesniu bede znowu... musze pamietac zeby zabrac, zanim mi ktos je zniszczy... Toz To skarb... Przez co ja przechodzilem... Jako dzieciaki 5 letnie gralismy u kumpla na pozyczonym ZX Spectrum, pozniej kumpel zakupil Comodore 64, na poczatku szkoly sredniej dorobilem sie amigi 500 (ta grafika, ten dzwiek... ten space hulk, settlersi, Cannon fodder itd. to byly piekne czasy i odrabianie lekcji na kolanie na korytarzach :D), inny kumpel mial 600, pozniej byly PC 386, 486, itd. Pierwszy wlasny PC to 3 rok studiow i duron 800, dysk 20 GB, 128MB ramu, SB, monitor 17 Soniak, zlozony wlasnorecznie, ale miodnosc z gry juz nie ta... dziala do dzis - w koncu to bylo 5 lat temu-brat odziedziczyl i uzywa... Chwili obenej Laptop Cel 2.8, Lcd 15, dysk 40 GB... i doszlo do tego ze takie cos na czym za bardzo nie mozna pograc sobie kupilem, no ale coz... i czasu nie ma na przyjemnosci... wiec kupuje sie to co praktyczne... Ech ale czasy ZX, comodore, a pozniej Amigi wspominam z rozrzewnieniem... to byly piekne czasy... PC to juz nie bylo to samo.... Ech... pieknie bylo kiedys... Link Zgłoś
Gość: karol Re: A kto ma jeszcze jakis numery Bajtka ??? IP: *.chello.pl 27.02.06, 10:29 ja mam stare bajtki, komputery, iksy, magazyny amiga, c&a, top secret...czasami je sobie przegladam z sentymentu :) Link Zgłoś
Gość: zaciekawiony Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: *.aster.pl 27.02.06, 09:50 286 ? to był szybki express... Mój pierwszy komputer: ODRA (Wrocław, Polska) system operacyjny RIAD produkcji radzieckiej myśli technicznej, ram ? nie było takowego jako osobnej jednostki, to była część procesora pamięci i systemu... i maszyna była wielkości dużego pokoju, aby ją uruchomić potrzeba było ok.5 min. ustawień odpowiednich przełączników... to była frajda, potem system wgrywał się z tasiemki perforowanej, która trzeba było nakręcać korbką na specjalną tulejkę by podczas odczytu nie zgiąć i nie zgubić bitowych danych, potem pojawiły się dyskietki z systemem, bo dyski twarde to była przyszłość le i nie w naszej części świata... Link Zgłoś
tomek854 Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie 02.03.06, 12:14 Odra miała też czytniki kart perforowanych - moja ciotka była informatykiem w tamtych czasach i do dziś mam spory plik czystych i jedną "nagraną" :-) Oprócz tego mam dyskietkę do amstrada, taśmę perforowaną i szpule z tasmą magnetyczną ;-) Link Zgłoś
Gość: Rico Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 09:59 Mam sprawnego PC. Intel 286 12MHz, 1MB RAM, HDD 40MB, GRAF. TRIDENT 1MB, FDD 5,25 + dyskietki, system DOS. Super komputer do gry SUPAPLEX. Link Zgłoś
divak2 Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie 27.02.06, 10:18 Może to nie taki staroć, ale jeszcze go używam, Cyrix 133 + 48MB RAM, karta S3 i HDD 1.8GB a do tego 2 sieciówki Rtl8029. Pracuje to od października jako router i firewall od sieci domowej siedzi na tym slackware i do tej pory chodzi bezawaryjnie. Link Zgłoś
ewcio2 Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie 27.02.06, 10:24 A ja mam jeszcze w piwnicy Atari i gry właśnie wgrywało się z taśmy magnetofonowej. Póltorej godziny czekania: jedno nieuważne przejście obok i wszystko kończyło się LOAD ERROR :) to były czasy ... Link Zgłoś
Gość: Fu Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 11:02 ZX Spectrum 48kb z klawiatura trupa. Wgrywajac z magnetofonu wychodzilem z pokoju na paluszkach. Na wszelki wypadek. ;) Link Zgłoś
Gość: Sajgon Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.06, 12:27 Siec domowa 1.PC (win2K) 2.PowerMac 8100 (Ethernet) 3.MAc LC475 (Ethernet) 4.Amiga 1200 Tower 2 HDD,CD (Ethernet) +router DLINK Oprócz tego 5.Atari TT ,1040ST,800XE,65 XE,130XE 6.Spectrum+ 7.Philips VG810,Yamaxa CX5m 8.Amiga 500,500+ 600 9.Commodore 64,64C,64G,128,C16 i duzo innych :-) Link Zgłoś
freed Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie 27.02.06, 11:17 na poczatku bylo Comodere 64 i te super gry zapisane na tesmie magnetofonowej. póżniej moj pierwszy PC celeron 300A, karta 3dfx, 64 ramu, cd-rom 32x 4,3GB i oczywiscie modem wew zoltix 36.3kb/s a bylo to w grudniu 1998 pamietam jak dziś, padal snieg wtedy. ( oczywiscie cala skrzynke mam w piwnicy) Link Zgłoś
Gość: steve Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: 156.17.92.* 27.02.06, 12:42 moja skromna kolekcja to: 3 sztuki commodore 64 atari 800xe 286 10mhz 386 33mhz 486 33mhz 486 40mhz No i 3 śmiecie o których nie warto wspominać (celeron 333, pIII500, Athlon1,7xp) Najfajniejszy sprzęcik to oczywiście c64+magnetofon + flop 5,25 Link Zgłoś
azacharewicz Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie 27.02.06, 13:21 Mój pierwszy to 386 DX 33 Mhz z 2 MB RAM (rozbudowane później do 4 MB) i 100 MB dyskiem, później wymieniłem go na 486DX4/100 Mhz z 64 MB RAM SIMM, dyskiem 2 GB, CD-ROM 4x i SB 16. Niestety nie już ich. Najstarszy jaki u mnie działa (jako serwer domowy - ftp) to Celeron 300A z 320MB RAM, dyskiem 40GB, Nagrywarka CD-RW 4x oraz Nagrywarka DVD- RW 8x. Pozdr. Link Zgłoś
szut Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie 27.02.06, 14:15 W 100% na chodzie: Pentium 100MHz, 32 MB RAM (simm, nie edo), grafika 2 MB, SoundBlaster, dysk 2,1 GB (kiedys byl 1,6 GB,ale po jakihcs 6 miesiacach uzytkowania padl), nagrywarka CD, Win98. Karty sieciowej brak, jest modem (ale moze go na jakas prosta karte sieciowa zmienie w najblizszym czasie). Komp z 1996 (chyba), kiedys z czystym DOS+Win3.1+Norton, potem win 95 i w koncu win98, uzywany do dzisiaj. I bardzo rzadko byl na nim windowsowy bluescreen, a win98 przeinstalowywalem tylko 2 razy... Fajnie, ze nadal dziala... Czasami chodzil na nim linux, a nawet OS/2. I nie ma problemu, ze jakas stara gra nie chodzi (jak to jest z XP...). Link Zgłoś
Gość: pit Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.02.06, 13:55 moj pierwszy to ZX Spectrum, ale wersja kanadyjska - nazywala sie TIMEX i miala 64KB ramu, a nie tylko 48 jak zx. Niestety na Atari 800 zabraklo mi kasy - to byl krol wtedy. Do Timexa mozna bylo wlozyuc cartridge i juz to byl polski komputer - Unipolbrit - z lepsza rozdzielczoscia ekranu. I opczywiscie Bajtek i przepisywanie programow w Basicu ;) Pamietacie ten patent na klwiaturze ZX spectrum - miala chyba z 5 trybow pracy, bo na klawiszach byly umiewszczone komndy Basica - naciskales jeden klawisz i juz, ehhh. Niestety sprzedalem go potem. Ale Amige 500 + z rozrszerzeniem panmieci do 1MB mam do tej pory, troche przyzokla, ale dziala. Link Zgłoś
Gość: wapniak Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: *.240.81.adsl.skynet.be 27.02.06, 14:40 ZX Spectrum + 48kbRAM! Działa. Zgroza to magnetofon plus kasety z programami. Nie ma i nie był chyba lepiej oprogramowanego komputera. Bo cóż się zmieniało? Grafika i dźwięk a pomysly wciąż te same... pozdrawiam Szkoda, że bardzo rzadko wyciągam tę "maszynę". Link Zgłoś
Gość: Przem Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: 80.54.27.* 27.02.06, 17:09 wapniak: mialem takiego samego ,gumowa klawiatura i wiecznie przecierajaca sie folia,ktorej nigdzie nie mozna bylo dostac :> Gry z katalogu firmy RAMTOP -same hity ,nagrywali na zamowienie :> Audycja w radio "Halo Komputer" i Krzysztof Surgowt w eterze - antene mocowalem tydzien ,zeby tylko nie bylo przerw w nadawaniu (tzn puszczaniu w eter gier i programow - piractwo?:>) Pozniej mialem Atari 800XL , C64 i przeskok w czasy niemozliwe czyli Amiga... Pierwszy pecet - dysk 100 mb - byla to "studnia bez dna" - niemozliwoscia wydawalo sie go zapelnic :> Pozdrawiam oldschoolowcow. Link Zgłoś
Gość: komputerman Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 17:25 Pentium 200,RAM 32MB,HDD 2.5GB plus monitor 15 kupione w 1998r za koszmarne pieniadze...5000zl.Nie byloby w tym nic dziwnego ale uzywam go do dzis bo kupno nowego komputera do domu to caly czas strata kasy.Dolozylem mu 96MB RAMU (SIM),wstawilem USB na PCI Link Zgłoś
Gość: komputermann Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 17:28 Pentium 200,RAM 32MB,HDD 2.5GB plus monitor 15 kupione w 1998r za koszmarne pieniadze...5000zl.Nie byloby w tym nic dziwnego ale uzywam go do dzis bo kupno nowego komputera do domu to caly czas strata kasy.Dolozylem mu 96MB RAMU (SIM),wstawilem USB na PCI.Wszystko na tym zestawie chodzi-neostrada,drukarka i skaner,aparat cyfrowy,filmy divix :) Link Zgłoś
mdzj Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie 27.02.06, 18:30 Sporadycznie zdarza mi się jeszcze odpalić 386DX@40MHz + 4MiB RAM + HDD40 + Hercules ;-) Korzystam z niego gdy potrzebuję czegoś co egzystuje już tylko na wykopaliskowych dyskietkach 5.25" ew. gdy muszę uruchomić programator działający wyłącznie pod czystym DOSem. P166 (@200) + 160MiB RAM ciągle służy mi czasem jako pomocniczy komp w pracowni. A mój pierwszy własny PCet? Turbo286 @16MHz + 1MiB RAM + HDD40 + VGA + kolorowy monitor (to był rarytas!). Owe 1MiB pamięci stanowiło wówczas niemal połowę wartości komputera, który - pamiętam do dzisiaj - pod koniec '91 kosztował 13e^6 PLZ. Jakieś dwa lata później, za śmieszne 300kPLZ (czyli póżniejsze 30PLN, co nawet w '93 czy '94 nie było już kwotą porażającą) udało mi się dokupić koprocesor (IIT4C87). Specyfikowany na 6MHz, ale bez zająknięcia działający przy 16MHz. To był chyba mój pierwszy praktyczny kontakt z overclockingiem. ;-) Na tak wyposażonej maszynce zdarzało mi się liczyć całkiem pokaźne projekty w Spice czy kompilować 30tys. linii kodu w Pascalu. W obudowie z oryginalnym zasilaczem z tej AT-ki i z oryginalnym HDD40 chodzi do dzisiaj wspomniana wyżej 386-ka. Tamtą płytę główną mam jeszcze gdzieś w szpargałach... ale to chyba już se ne vrati ;-( Na marginesie dodam, że miałem jeszcze okazję popracować na oryginalnym IBM PC 4.77MHz z Basicem w ROMie i DOSem 2.10 na dyskietkach. ;-) A wcześniej? Amstrad CPC6128 a przed nim Timex1000 czyli ZX81 z 2KiB RAM na pokładzie + 16KiB RAM w przystawce. Oba jeszcze posiadam. Niedawno uruchomiony Amstrad sprawiał wrażenie wciąż działającego. Natomiast pierwszym komputerem z prawdziwego zdarzenia, który mogłem z bliska zobaczyć w działaniu i _dotknąć_ (choć oczywiście nie było mowy, żeby się pobawić ;) była polska K202. Link Zgłoś
Gość: turrek Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: *.zeork.com.pl 27.02.06, 22:18 mam znajomego ,ma z 15 starych dysków w swojej firmie na ścianie jako dekorację. Niektóre mają średnice czarnego singla:)) Link Zgłoś
malarz2 Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie 28.02.06, 00:17 A ja właśnie piszę z komputera firmy Zenith. Jest to podrasowany ZENITH DATA SYSTEM. W środeczku Pentium I - 75 MHz , 16 MB Ramu, 1 MB karta graficzna, stacja dyskietek (standardowa) i CD-ROM NEC x4. Orginalnie zamiast CD była stacja 5,25 ale ja już jej nie widziałem. Najlepsze jest to że komputer stanowią z monitorem integralna całość a jak pokazuje mi Windows monitor chodzi na łączu PCI. Komputer został wyprodukowany w 1993 bądź 1994 roku. Tak głosi jego specyfikacja. I całość pracuje stabilnie pod kontrolą WIN 95. A i jeśli ktoś wie może jak ten monitor podłączyc do normalnego kompa niech da znać. (Monitor może pracować nawet w rozdzielczości 1024x768) Link Zgłoś
malarz2 Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie 28.02.06, 00:29 A i wszyscy którzy przychodza zastanawiają się jak z takim starociem współpracuje mysz która zamiast kulki ma laser (chyba). A jak by ktos miał coś nowszego niepotrzebnego niech pisze malarz_2@o2.pl Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: 67.97.242.* 28.02.06, 00:27 Korzystac to juz chyba nie, no chyba ze ktos ma sentyment do takich maszyn. Ja wciaz korzystam z mojego starego Gatewaya, rok 98, PII 350, pamiec 128MB rozbudowalem do max 384MB, twardy dysk 8GB juz dawno nie pamietam co sie z nim stalo :) w tej chwili sa w nim dwa 40GB dyski, 8MB karta graficzna. Do surfowania po internecie i podstawowych czynnosci to jest to wciaz swietna maszyna. Ten sprzet jest jak niesmiertelny ile grzebania on przezyl i wciaz chodzi jak trzeba. Chce jeszcze w nim zmienic processor na 400Mhz, na eBay mozna wciaz dostac :) Tyle juz przezyl ze mna ten komputer, to co bede mu zalowac :) Link Zgłoś
Gość: geek Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 28.02.06, 12:47 Moj pierwszy Apple Macintosh ma 11 lat i wciaz chodzi (czasem dla sentymentu go wlaczam). Mial 64 MB ram, CD rom 2X, wyswietla pare milionow kolorow, dysk twardy 800 mb. Sprzet zewnetrzny podlaczalo sie przez pradawne SCSI, he he... System 7.0 (pierwszy w ogole system komputerowy w calosci przelozony na jezyk polski!, wszystko w ladnych ikonach,wtedy szok!), a to bylo w czasach, kiedy pecety chodzily z DOSem, a makowski Adobe Photoshop dopiero przenoszono z bolami na windowsa. Link Zgłoś
Gość: geek Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 28.02.06, 13:17 Ludzie, o Matko, łooo.... Ale powialo retro, nawet commodorowiec sie poklocil z ataryniarzem :))) Jak fajnie oldschoolowo! Pamieta ktos taki modul muzyczny z Amigi: "Mozliwosci ma Spektruma, lecz to Atarowcow duma, oto i ST, je je je!!" :))) zibi_zd: "... aczkolwiek pamietam moj pierwszy kontakt z amiga i jakas gierke - bitwe lotnicza z czasow I wojny ... jej rzucila mnie ta grafa na cyce :D" bartoszpar: "Na Amisi to pamiętam 1 gierkę z czasów II wojny (tzn. o tamtych czasach ;p) Wings Of Fury - tez przeskok z Atarynki spory ;)" Nie! Pewnie chodzilo o Wings, pierwsza wojna w Europie!!! To byla masakra ta gierka, mialem ja na Amidze 500. Grafika rewelacyjna, grywalnosc boska, tak na 150 %!! Muzyka filmowa, dzwieki akcji - a w pecetach wtedy nawet jeszcze soundblasterow nie mieli, tylko jakies piski. W sumie nie wspomnialem, ze zaczalem od Timexa 2048, to nie byl zaden pecet, tylko podroba ZX Spectrum zrobiona w Portugali (kompatybilna z ZX, tez z gumowymi klawiszami, ktore szybko sie wycieraly), komp wielkosci dzisiejszego palmtopa. Mialem to w pracowni komputerowej w podstawowie. Soft? Trzeba bylo sobie napisac w BASICu. Te listingi na kilka stron A4, np z Bajtka:)) A i tak gdzies w 7 albo 8 tysiecznej linijce programu czlowiek zle postawil przecinek i potem RUN ? SYNTAX ERROR ? Argh!!!!! Qwa! Chodzil na tym Timexie edytor tekstu TAG ktory latwo sie wylaczal, bo np trzymajac chwilke wcisniety klawisz z jakas literka zapelnialo sie bufor :)))) Gierka zycia na Timexie? KnightLore!! Jak by to dzisaj powiedzieli, gra izometryczna :)) Rozglosnia harcerska czasem puszczala gry, tzn nastawialo sie w nocy magnetofon i nagrywalo te piski. Tak sie kiedys sciagalo programy, nie bylo zadnego netu, tylko radiem Grundiga! Potem bylo C64 ze stacja na duze,miekkie dyskietki, potem dwie Amigi. Ale to nie to, ani Amiga ani C64 nie daly mi takiej radochy jak potem Mak. Najlepiej w zyciu wspominam mojego Apple Maczka z 75 mhz. Wycisnalem z niego wszystko, co sie dalo z kompa wycisnac:) I nigdy mnie nie zawiodl.A gierka Broken Sword Shadow of the Templar to miod na maxa! Link Zgłoś
tomek854 Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie 02.03.06, 12:21 > Nie! Pewnie chodzilo o Wings, pierwsza wojna w Europie!!! To byla masakra ta > gierka, mialem ja na Amidze 500. Grafika rewelacyjna, grywalnosc boska, tak na > 150 %!! Muzyka filmowa, dzwieki akcji - a w pecetach wtedy nawet jeszcze > soundblasterow nie mieli, tylko jakies piski. O tak :-) A ile się trzeba było dyskietkami nażonglowac przed każdą misją!!! Wings of fury to było takie na pcta też, widok z boku, start z lotniskowca... Też fajne. A co do dyskietek amigowych, jak mój brat sprzedał amigę i kupił pcta to w dyskietkach ktore nam zostały po amidze wywierciliśmy wiertarką drugą dziurkę i formatowalismy na 1,44 :-) Jedna do dzisiaj chodzi dziala - brat tam cos na niej trzyma. Link Zgłoś
Gość: Very 386 DX IP: *.hsd1.il.comcast.net 28.02.06, 14:24 Ja mam jeszcze sprzed, oj kiedys to byla maszyna Procesor to juz firma Intel 386DX 40 MHz Ram 16 MB Dysk twardy 250 MB CD-ROM 3.5" Oprogramowanie: DOS Norhon Commander (najwiecej uzywany) Windows 3.11 (do dzisiaj posiadam ten WIndows na 10 dyskietkach 3.5" Ale tu moga co niektorzy nie uwiezyc - na tym komputerze pewnego czasu zainstalowalem windows 95 i wszystko (prawie :P ) na nim robilem musial byc caly czas wcisniety klawisz Ctrl bo inaczej chodzil bardzo wolno. Ale to nie trwalo dlugo. Karta graficzna byla Tridum S305 A dziwiekowa to cudenko wielka jakiej do tej pory juz nie robia :) - Sound Blast Na tym kompie zem sie uczyl podstaw i wszystkiego. Oj pamietam cale dnie spedzone przed monitorem. To byly czasy Link Zgłoś
Gość: Koper Re: 386 DX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 17:03 ehh C64 to był komp... zeby zagrac w giere trzeba było głowice nastawiac, a potem czekanie (długie czekanie) :D:D az sie wgra, czasem z błedem, po czym trzeba było powtarzać czynność :).....nie zapomne gierki MONTAZUMA... super gieraaaaa Link Zgłoś
Gość: czaju No baaaaa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 17:32 Ja mam może troche nowszego ale nieźle działa. Na takim sobie AMD K5 350MHz uruchomiłem serwer www, poczty, jabbera, huba DC i jeszcze kilka rzeczy i wygląda stabilnie. Zapraszam do stestowania dchub://czajernia.no-ip.org, czajernia.no-ip.org Link Zgłoś
Gość: kris Re: No baaaaa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 08:00 Ja własnie kupiłem sobie starego laptopa: Toshiba Satellite 210, Pentium 100 Mhz, 24 MB RAM, HDD 2,1 GB - działa całkiem przyjemnie na oryginalnie zainstalowanym Windows 95 !! Link Zgłoś
Gość: Plisak Re: No baaaaa... IP: *.futuro.kielce.msk.pl 01.03.06, 16:35 Wlaśnie mam spakowane Commodore C64, C64D, flopy,magnetofon mydelniczkę, monitory, drzojsiki i kosz dyskietek elastycznych... Czekam na odwilż aby to zakopać w ogrodzie. Kompletowałem to w trdzie na giełdach we wrocławskiej politechnice i w Warszawie na Grzybowskiej. Z trudem zdobywało się jakąkolwiek literaturę. Gdybym miał warunki po temu chętnie bym sobie wyeksponował ten sprzęt w swoim otoczeniu na prawach antyków. Link Zgłoś
w0man29 ZX81 01.03.06, 18:12 8 kilo RAMU .. modlilam sie o Spectrum 48kb z prockiem Z80A a dostalam Timexa 2048 !!! Link Zgłoś
Gość: DarkDante Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:05 Mój pierwszy to Compaq Deskpro 486DXII z szaleńczo szybkim procesorem 33MHz i 4 MB ramu, rozbudowanym pózniej do 8MB. Dysk 40GB i DOS, a potem Windows 3.11 Workgroups. Oczywiscie napęd zewnętrzny to dyskietka 3,5 bo o CD jeszcze wtedy nie słyszano (przynajmniej w Polsce) Link Zgłoś
Gość: DarkDante Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:07 mówimy o pierwszych PCtach. Wogóle pierwszy komp to rzadki model Atari 800XE (nie mylić z 800XL!!!) Link Zgłoś
Gość: rodich Re: Czy macie jeszcze stare kompy na chodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 17:44 a ja mam pentium 100mhz z 16mb ramu i dyskiem caviara 850mb + cd rom 4x. Ktos chce??? Bo u mnie stoi i sie kurzy. Za 150zl oddam. Stan idealny i wszystko dziala oczywiscie. tomar102@tlen.pl Link Zgłoś