Gość: olus IP: *.krynica.sdi.tpnet.pl 27.10.01, 11:44 Który Linux jest najlepszy do serwerów, łatwy w obsłudze i można go ściągnąć z internetu? Podajcie strone! Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Vaterlan Re: LINUX!!! IP: *.kvz.tudelft.nl 27.10.01, 12:28 Nie wiem czy jest najlepszy do serwerow, ale na pewno jest najlepiej rozwinieta dystrybucja Linuxa - Mandrake. Dla mnie wypas. Najlepsze na koncu, dysponujac szybkim laczem mozna go zainstalowac bezposrednio z internetu przez ftp-a. www.mandrake.com Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: LINUX!!! IP: 212.160.84.* 27.10.01, 12:31 Gość portalu: olus napisał(a): > Który Linux jest najlepszy do serwerów, łatwy w obsłudze i można go ściągnąć z > internetu? Podajcie strone! Cos mi sie wydaje, ze kazdy z nich i tak wymaga umiejetnosci programowania w Bashu, Perlu, Php, C a pare ciekawych odnosnikow znajdziesz np tutaj www.alchemia.prv.pl Tomek Link Zgłoś
Gość: MaciekS Lista takich: IP: *.157.79.154.Dial1.Weehawken1.Level3.net 27.10.01, 19:44 Gość portalu: olus napisał(a): > Który Linux jest najlepszy do serwerów, łatwy w obsłudze i można go ściągnąć z > internetu? Podajcie strone! Nie sluchaj rad ze cos wymaga specjalnego programowania czy Mandrake jest najlepszy. Owszem Mandrake jest doskonalym Linuxem dla desktopow a przy zaawansowanym uzyciu serwera bedziesz musial sie nauczyc wiecej niz tylko instalacja. Gotowe (skonfigurowane) serwery Linuxa w postaci do zaladowania z internetu, czesto w postaci obrazu gotowego CD instalacyjnego znajdziesz na stronach: Caldera Systems: www.caldera.com Red Hat: www.redhat.com Suse (niemiecki ale na AMD i i386 nie oferuja obrazu CD-ROM'u instalcyjnego): www.suse.com Sa to najwieksze dystrybucje Linuxa na swiecie. Jest jeszcze serwer Turbolinux'a ale tego nie sprawdzalem. Powyzsze wiem ze sa "gotowe" (skonfigurowane juz do instalacji) i nie powinienes miec problemow z ich instalacja. Owszem Mandrake mozesz tez zrobic na serwera, ale troche sie napracujesz. Stawianie serwera Caldery sciagnietego z intrenetu i po wypaleniu tego CD instalacyjnego zabralo mi naprawde mniej wiecej tyle ile instalacja Windows98 na golym komputerze. Powodzenia Link Zgłoś
Gość: android Re: LINUX!!! IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 28.10.01, 00:41 To moje osobiste zdanie - SLACKWARE bez iX-ów ;) Notabene zaczynałem od Freesco, później był Zipslack i Red Hat a teraz jest Slackware, o przepraszam chwilowo wróciłem znowu do jednodyskietkowca Freesco, ponieważ rozsypał mi się dysk, no ale to już nie serwer, lecz router ;) A na desktopie mam Mandrake (wespół z niezastąpionym ;) Windows), lecz żałuję tego wyboru - dałem się skusić szumnymi reklamami w mediach.Jak tylko znajde czas, to instaluję Red Hata. Pozdrowka. andek Link Zgłoś
Gość: TomekMX Re: LINUX!!! IP: *.cablered.net.mx 28.10.01, 04:54 Jesli chodzi o Linuxa na serwera ja polecam SuSE (www.suse.com). Wydaje mi sie, ze jest to najlepsze rozwiaznie... Osobiscie mysle, ze Mandrake nie jest najlepszy na serwera... byc moze jest doskonala WorkStation, ale... Nie wiem co chcesz zrobic z tym serwerem, ale byc moze powinienes pomyslec tez czyms innym niz Linux, byc moze FreeBSD jest w stanie Ci pomóc (www.freebsd.org) i jak masz na prawde rzeczy powazne na glowie to nawet powinienes pomyslec o OpenBSD... Powodzenia, TomekMX Link Zgłoś
Gość: TomekMX Re: LINUX!!! IP: *.cablered.net.mx 29.10.01, 05:48 Czesc!!!! Raz jeszcze ja... Byc moze najlepszym rozwiazaniem bedzie jesli przeczytasz to: www.pcmag.com/article/0,2997,s%253D25068%2526a%253D16533,00.asp Po 3 stronach wstepu zaczynaja sie opisy kazdego z Linuxów... warto aby to przeczytal. TomekMX Link Zgłoś
Gość: Bajbek Re: LINUX!!! -RedHat 7.2 IP: 217.153.4.* 31.10.01, 15:42 Ja w dystrybucji RedHat 7.2 znalazłem wszystko co potrzeba do postawienia serwera (serwer WWW, bazy dancyh, PHP). Łatwo się instaluje i nim zarządza. Korzystanie z pakietów w RPM sprawia, że oszczędzam sporo czasu na instalowaniu oprogramowania. Szczegółowe informacje (po angielsku) o tej dystrybucji znajdziesz pod adresem: www.redhat.com www.redhat.com/apps/download/ - tutaj znajdziesz info jak ściągnąć sobie obrazy ISO do wypalenia na CD Link Zgłoś