Dodaj do ulubionych

Sterylizacja jamnika

20.06.11, 21:12
Witam,
jestem strasznie zestresowana bo jutro moja suka ma zabieg sterylizacji. Głównie interesuje mnie to czy przed zabiegiem suka może jeść, chodzi o to że zabieg jest dopiero o 13 a suka przezwyczajona jest do podawania jej pokarmu o 6 rano. Czy jeśli jej dam to może jej zaszkodzić? Weterynarz nawet mi nie powiedział że ma być na czczo, ale czytałam o tym. I chciałabym wiedzieć kiedy mogę podać jej posiłek po zabiegu. I czy będzie mogła pare dni po zabiegu chasać po podwórku. Jestem pełna obaw czy wszystko pójdzie tak jak należy. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi, bo zabieg jest już jutro.
Obserwuj wątek
    • blue.berry Re: Sterylizacja jamnika 20.06.11, 21:42
      wszystko to powinnaś dowiedzieć się od weterynarza. czyli to że sunia powinna być na czczo (ostatni posiłek dzień wcześniej wieczorem), może ew rano trochę się napić. zdecydowanie nie podawaj jej rano jedzenia - nic jej nie będzie : ) po zabiegu pies powinien do ciebie trafic już wybudzony, najlepiej aby była w stanie przejść parę kroków sama. absolutnie nie odbieraj psa nieprzytomnego - weterynarzowi nie wolno wydać takiego psa! sunia po zabiego powinna mieć nałożony kubraczek pooperacyjny:
      www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=8660&cat=204
      dowiedz sie wcześniej czy maja takie w tej lecznicy (i w odpowiednim rozmiarze). jeśli nie to warto kupić (np. w innej lecznicy). sunia po zabiegu powinna być mieć podane środki przeciwbólowe. dowiedz się co ew możesz jej podać dzień, dwa później, jeśli by czuła jakaś bolesność (np. pyralginę). sunia powinna tez przez parę dni dostawać antybiotyk. o zabiegu, tego samego dnia sunia nie powinna jeść (i tak raczej nie będzie chciała). możne dostawać trochę wody do picia, ale może nią wymiotować (skutek uboczny narkozy). wtedy można podawać lód do lizania. szwy będą do zdjęcia po 2 tygodniach. w tym czasie sunia nie powinna biegać, hasać ani wchodzić / schodząc sama po schodach (szczególnie w pierwszym tygodniu). szew powinien się goić bez podciekania, zaczerwienień czy krwawienia czy tez obrzęków - każda taka rzecz świadczy o nieprawidłowości w gojeniu, np. alergicznej reakcji na użyte do szwów nici.
      zresztą... tutaj jest to całkiem nieźle opisane:
      www.zrozumpupila.pl/2011/01/sterylizacja-suki/
      na sam koniec - przyznam że nie chciałbym oddać psa w ręce weterynarza, który nie poinformował mnie o takich podstawach jak zakaz karmienia przed operacją. czy w ogóle sunia miała wcześniej jakieś badania? przed narkozą powinno się zrobić podstawowe badania krwi (morfologia, biochemia), badania moczu i chociażby osłuchać serce. o tym zapewne kompletnie nie było nic mówione?
      • ginusiek2 Re: Sterylizacja jamnika 20.06.11, 21:55
        Weterynarz który umawiał nas na zabieg nie będzie wykonywał sterylizacji. Wykonywać je będzie wterynarz, który obejrzał psa i wypytał o przebyte choroby, stwierdził że suka jest zdrowa i wydał pozwolenie na sterylizację. A i moja znajoma sterylizowała swojego sukę tam i bez problemu ona to wszystko przeszła. A ty kupowałaś może taki kubraczek? Bo nie wiem czy mogę wogle sobie pozwolić na taki zakup bo w sklepie internetowym zawsze jest inaczej niż w lecznicy.
        Ale wracając do sterlizacji, skoro mówisz że nie powinnam jej podawać jedzenia to spróbuję, chociaż jak to każdy jamnik pewnie będzie się domagać jedzenia. Dziękuję za informacje.
        • blue.berry Re: Sterylizacja jamnika 20.06.11, 22:04
          przed operacją:
          moim zdaniem przed każdą operacją należy robić badania krwi i sprawdzać serce. i tego się trzymam. samo obejrzenie psa i wywiad to trochę mało. ale wiem, że w sporej ilości przypadków tak właśnie jest.

jedzenie:
          nie ma opcji "spróbuje". psa NIE wolno karmić przed operacją, bo się np. po sedacji może zadławić wymiocinami.

kubraczek:
          nie rozumiem kwestii "czy mogę wogle sobie pozwolić na taki zakup". chodzi ci o względy finansowe? chyba lepiej zapłacić za pooperacyjne ubranko niż np za ponowne zakładanie szwów. chyba że np zrobisz sama jakieś ubrano z małej podkoszulki. chodzi o to żeby sunia miała zasłonięte szwy - zarówno po to aby się rana nie brudziła, jak i aby zabezpieczyć ja przed lizaniem i drapaniem. dla jamnika takie ubrano nie powinno być drogie - pewnie koło 15-20 złotych.

• ginusiek2 Re: Sterylizacja jamnika 21.06.11, 20:13
            sunia jest już po zabiegu. jakoś to przeżyła ale już 6 godzine leży i tylko raz niedawno się wysiusiała. A wody pić nie chce a widać że potrzebuje. Widze też że ją boli a nie dostała leku przeciwbólowego, czy mogę sama jej coś podać ?
            • blue.berry Re: Sterylizacja jamnika 21.06.11, 22:10
              sunia może polegiwać i spać nawet do 24 godzin. jeśli się wysiusiała to dobrze. jak nie chce pić to trudno - możesz ew próbować dawać jej kostki lodu do polizania lub poić z dużej strzykawki.
              wiesz na pewno że sunia w klinice po zabiegu nie otrzymała żadnego leku przeciwbólowego? zazwyczaj daje się go w zastrzyku. podać można zawsze pyralginę (na jamnika to raczej pół tabletki co najwyżej) ale powinnaś mieć pewność że sunia nie jest pod działaniem żadnego innego leku p.b. dlaczego nie dopytałaś o kwestie leków p.b w lecznicy?
              • blue.berry Re: Sterylizacja jamnika 21.06.11, 22:41
                jednak w kwestii tej pyralginy to lepiej dopytać weta - nie wiem jaka dawka jest bezpieczna dla małego psa. i tak jak napisałam - trzeba mieć pewność ze pies nie dostał w klinice żadnego innego leku.
                złe samopoczucie czasem może bardziej wynikać z narkozy niż z bólu (oczywiście w przypadku zabiegu sterylizacji). a to po prostu pies musi przespać.
    • bialooka Re: Sterylizacja jamnika 22.06.11, 12:57
      ja też was lubie smierc.org
      Ja już wiem a ty sprawdź Co jest po śmierci - śmierć ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka