Dodaj do ulubionych

Cancun 2012

13.05.11, 19:15
Witam wszystkich,przejrzałam to forum wzdłuż i wszerz ale mam jeszcze duże braki w podjęciu decyzji.Otóż na początku przyszłego roku (styczeń lub luty) planuję z mężem wyjechać do Meksyku.Trafiło na Cancun,bo tym razem jadąc bez dzieci zamierzamy całymi dniami smażyć się na plaży a wieczorami trochę poszaleć w jakichś klubach.Problem jest taki że to nasza pierwsza w życiu taka podróż,nie wiem od czego mam zacząć załatwiać takie wczasy,czy trzeba się wcześniej na coś szczepić,czy samolot ma jakieś międzylądowania albo czy są jakieś przesiadki na lotniskach,czy trzeba załatwiać jakieś wizy.No i nasz angielski bardzo kuleje a wręcz go prawie nie ma:)Może ktoś też podpowie jaki hotel w Cancun miałby fajną plażę z wysokimi palmami?A jeżeli dobrze czytałam to pogoda na początku roku jest fajna,więc porę chyba wybrałam dobrą.Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i podpowiedzi,wiem że bardzo dużo pytań,ale liczę na Waszą wyrozumiałość:)
mój mail:emili76@onet.pl
Pozdrawiam

PS.A może ktoś też ma takie plany na przyszły rok,to moglibyśmy dołączyć:)
Obserwuj wątek
    • kasia_p45 Re: Cancun 2012 30.06.11, 22:22
      To ja sie podłącze do pytania bo równiez chce sie tam wybrac w styczniu 2013..Ciekawi mnie jaka wtedy jest pogoda... no i wszystko co dotyczy takiego wyjazdu..
      W oko wpadł mi hotel ClubHotel Riu Tequila (ma go TUI)
      www.tui.pl/wakacje-samolotem/egzotyka/meksyk/hotele;show,2258,clubhotel-riu-tequila-cun32050?hotel=450&
      a na holidaycheck całkiem niezłe opinie..
      Ale może sa jeszcze lepsze..??
      Nie wiem jak ty ale ja jesli juz tam pojade to z jakiegos biura.. A co do angielskiego to tak samo jak u ciebie troche z tym licho... Ale jestem w tej dobrej sytuacji, że zabieramy ze soba syna , ktory jest po anglistyce wiec problem z glowy :))
      Planuje dopiero kolejna zime poniewaz teraz chce sie przyjrzec oferta i dokładnie wszystkiego dowiedziec.. Zresztą na ta zime mam nieco inne plany .. więc dopiero na kolejna zime moge sie ustawic :)) Ale taka podróż to chyba warto dobrze zaplanowac?
      Pozdrawiam :))
    • inna57 Re: Cancun 2012 13.07.11, 15:34
      W skrócie
      - wycieczkę kupować z niemieckich biur przez internet bo taniej
      - wylotów z Polski i tak nie ma
      - dodatkowym kosztem będzie dolot, dojazd do lotniska w Europie
      - potem lot bezpośrednio do Cancun
      - wiz nie ma na pobyty turystyczne
      - opinie o hotelach najbardziej miarodajne na pl.tripadvisor.com/
      - szczepień żadnych obowiązkowych nie ma ale warto zaszczepić się przynajmniej na tężec
      - z szaleniem w klubach radzę uważać Meksyk poza resortami (pilnie strzeżonymi) nie jest bezpieczny (trwają wojny gangów)
      - angielskiego radzę się trochę poduczyć (to nie jest trudne), bez tego nie radzę ruszać w daleką podróż
      - ubezpieczenie wykupić dodatkowo (wyłącznie Elvia albo Allianz na innych ubezpieczycieli w świecie często nie ma co stawiać), licho nie śpi a wypadki chodzą po ludziach
      - w Cancun każdy hotel ma plażę z wysokimi palmami
      - może na pierwszą daleką podróż wybrać jednak coś innego niż Meksyk bo to może być jednak wyzwanie
      - w wielu miejscach są już hotele tylko dla dorosłych więc jak jedziecie bez dzieci własnych to lepiej będzie jak i cudzych dzieci też nie będzie
      - na miejscu w Meksyku są fantastyczne wycieczki fakultatywne, świetnie i bezpiecznie zorganizowane
      - bez znajomości języków (angielski, hiszpański) lepiej nie ryzykować samodzielnych eskapad po za resort

Pewnie tym wpisem zniechęciłam ale uważam że wyzwania są dla ludzi. Chętnie odpowiem na wszystkie pytania.
      • kasia_p45 Re: Cancun 2012 13.07.11, 21:37
        Mnie akurat nie zniechęciłas bo ja takich informacji potrzebuje. Małych dzieci juz nie mam więc ten problem odpada.
        Co do konkretnych ofert to narazie przeglądałam z TUI.. Maja wyloty z lokalnych lotnisk więc to by mi odpowiadało.. Zdaje sobie sprawe, że napewno jest gdzies międzylądowanie (pewnie w Niemczech) i potem dopiero docelowy lot do Meksyku.. nie przeraza mnie to..
        Spodobał mi sie hotel Riu Tequila:
        www.tui.pl/wakacje-samolotem/egzotyka/meksyk/hotele;show,2258,clubhotel-riu-tequila-cun32050?tab=description&hotel=450&
        Chciałabym sie jeszcze cos więcej dowiedziec na temat takiego wyjazdu.. Tak daleko jeszcze nigdy nie byłam... Jedynie tu bliżej: Egipt, Turcja, Grecja, Kanary..itd..
        Jaka pogoda, zwyczaje.. itd
        Czy to prawda, że bezwzględnie nie można tam myć zębów kranówą?
        Bo w Egipcie np myłam i nic mi nie było..
        Widziałam tez na filmikach z hoteli, że po terenie chodza sobie rózne egzotyczne zwierzaczki.. czy np. mozna od nich zarazic sie jakąś choroba??
        Na ile bezpiecznie jest w kurortach? Czy wycieczki fakultatywne napewno sa dobrze i bezpiecznie organizowane?..
        Tak, że jakbyś mogła Inna57 jeszcze rozwinąc swoja wypowiedź to będe Ci bardzo wdzięczna :))
        Z góry dziekuje i pozdrawiam..
        • dor217 Re: Cancun 2012 14.07.11, 03:27
          > Czy to prawda, że bezwzględnie nie można tam myć zębów kranówą?

!!! od ponad 4 lat myję zęby w Meksyku kranówą i nic mi nie jest... tzn. mam nadzieję, że nic mi nie jest;-)
        • inna57 Re: Cancun 2012 14.07.11, 09:30
          No to zaczynam.

- hotele Riu to dobry wybór ale warto sprawdzić czy cena tej samej oferty kupowanej przez niemieckie strony nie będzie bardziej korzystna www.expedia.de lub www.reise.de
          - niestety normą jest że oferta kupowana przez polskie biura jest trochę inna, gorzej położone pokoje to niestety norma, a trzeba pamiętać że w każdym hotelu jest przecież śmietnik lub inne podobne "atrakcyjne" widoki
          - o pogodzie w wybranym terminie znajdziesz wszystkie informacje w internecie, a dodatkowo warto śledzić aktualny stan pogody w wybranym miejscu przez google.earth
          - nie wiem co rozumiesz pod pojęciem zwyczaje ale Meksykanie są bardzo przyjaźni
          - mycie zębów kranówą nie jest niebezpieczne, dla spokojności warto zabrać ze sobą butelkę płynu antybakteryjnego do płukania zębów i dodawać do wody
          - natomiast bezwzględnie nie należy wody z kranu pić
          - wodę nadającą się do picia a także bezpieczny lód do napojów dostarcza hotel najczęściej w formie ogólnodostępnych dystrybutorów
          - dzikie zwierzęta to norma w meksykańskich i nie tylko hotelach; najczęściej są to koati (ostronosy), jaszczurki (czasem spore), duże kraby ale ja spotykałam także mary patagońskie i pancerniki o ptactwie nie wspomnę; większość z tych zwierząt jest przyzwyczajona do obecności ludzi i mimo powszechnych zakazów chętnie dokarmiana przez gości; najbardziej oswojone są koati które uczą swe potomstwo w jaki sposób przekonać tego dużego na dwóch łapach żeby częstował ulubionymi płatkami śniadaniowymi; inne zwierzęta bywają bardziej płochliwe ale nie słyszałam żeby któreś z nich było niebezpieczne
          - w samym Meksyku łatwo natknąć się na różne niebezpieczne zwierzęta (jadowite węże, jadowite pająki, krokodyle) ale nie słyszałam o wizytach tych zwierząt w hotelach i atakowaniu gości
          - Meksykanie bardzo dbają o gałąź przemysłu jaką jest turystyka, więc wycieczki fakultatywne są świetnie zorganizowane, przewodnicy ciekawie opowiadają (po angielsku) o zwiedzanych miejscach; i tu mała dygresja - pamiątki najtańsze są na targowiskach wokół zabytków (np. Tulum), oczywiście normą jest targowanie się ale bardziej chodzi tu o pewną formę nawiązania bliższej więzi pomiędzy sprzedawcą i kupującym; ja na przykład w jednym wypadku zwyczajnie przeprosiłam sprzedającego że nie będę się z nim targowała bo lubię Meksykanów (prawdziwym powodem była szokująco niska cena podana przez sprzedawcę ;)
          - resorty hotelowe są bardzo bezpieczne, główne ulice kurortów zwykle też ale już boczne uliczki niekoniecznie, zwłaszcza dla kogoś kto nie jest mocny w językach obcych
          - przed wyjazdem przeczytajcie jak najwięcej o miejscu gdzie się wybieracie, internet to kopalnia wiedzy
          - spróbujcie nauczyć się choć trochę języka (angielskiego, hiszpańskiego), na to że w jakimś miejscu traficie na polskiego rezydenta nie ma co liczyć, choć nie wykluczam że niektórzy rezydenci są Polakami (już się z tym na świecie spotkałam), może w gazetowym kulturalnym sklepie jest jeszcze kurs multi językowy, z mojego rozeznania jest całkiem dobry.

Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem.
          • kasia_p45 Re: Cancun 2012 14.07.11, 17:16
            Bardzo Ci dziękuje za te cenne informacje. Bardzo są one dla mnie pomocne. Wiem oczywiście, że internet to kopalnia wiedzy więc dlatego tu jestem :)
            Lubię czerpać z różnych źródeł i weryfikować informacje. Wtedy jestem bardziej pewna wszystkiego i wiem czego sie spodziewać.
            Z tego co piszesz rozumiem, że na polskiego rezydenta nie ma co liczyć?..
            Zresztą jesli pojedziemy w trójke z moim synem (anglista) to nie będzie problemu.. Mąż troche gada po niemiecku.. Ja troche słów angielskich tez znam..
            Oczywiście powertuje jeszcze rozmówki hiszpańskie..
            Więc myślę, że będzie z tego niezła składanka :))
            Co do biur podróży to przejrze te co podajesz... może rzeczywiście wynajde coś lepszego.
            Tak czy owak.. jak mi sie cos nasunie to jeszcze zapytam.. Narazie skupiam sie na tym co jusz wiem :))
            jJzcze raz dzięki serdeczne i pozdrawiam :))
            • kasia_p45 Re: Cancun 2012 14.07.11, 18:32
              Alee mi sie ortograf trafil.. "JUŻ" oczwiście miało być :)
              • tartaczek Re: Cancun 2012 20.08.11, 12:42
                Kazdy ma wlasne podejscie go podrozowania. Mnie osobiscie, nikt nie namowilby do mieszkania w hotelach typu - wszystko wliczone. Jak sie ma male dzieci moze to byc wygodne. Szczepienie na tezec nie jest do niczego potrzebne.
                Cancun wedlug mnie jest nieciekawy , chyba ,ze ktos lubie wielkie hotele na plazy. Jukatan jest super miejscem na wypoczynek. Mnie sie od lat nie nudzi,kazdy znajdzie cos dla siebie.
                Zarcie najlepsze i najtansze -na ulicy. Wody z kranu sie nie pije w prawie zadnym tropikalnym kraju.
                LSB napisal w innym watku , ze plaze sa male - jest to nieaktualne. Wladze przeprowadzily ogromny projekt - wydobycia piasku z morza i powiekszenia plaz zniszczonych huraganem pare lat temu. Jak sie lubi podrozowac to trzeba sie uczyc jezykow, nie ma zmiluj sie. Bo inaczej, to tylko zorganizowane wyjazdy. Co zrobisz, jak Cie nagle nie odprawia w drodze powrotnej w Cancun, bo sprzedali wiecej miejsc niz ma samolot , tak jak nam sie zdarzylo? Gdyby nie pomoc jakiegos Amerykanina w hotelu ,ktory tak jak my zostal tam przekierowany (i wiedzial gdzie zadzwonic) to i nastepnego dnia tez bysmy nie wylecieli. Bo obsluge na lotnisku niewiele to interesowalo. Dali nam bilety na wylot z Meksyku na nastepny dzien , bez biletu srodkowego wewnatrz USA(bo brak miejsc). Niespodzianki zdarzaja sie zawsze.
                • kasia_p45 Re: Cancun 2012 24.08.11, 21:18
                  Rozumiem, ze na zorganizowanych wyjazdach z Biur Podrózy takie rzeczy sie nie zdarzaja???
                  A jeśli juz to chyba sie mna zaopiekuja?..
                  Ja oczywiscie tylko zorganizowana .. inaczej sie nie da... :))
              • leonardito Re: Cancun 2012 20.08.11, 14:11
                Kasiu otwieramy Szkole j. hiszpañskiego za darmoche,
                zapraszamy na lekcje :
                leonardito.com/miscn/spanishpolish.php
    • womanontheway Re: Cancun 2012 08.12.11, 17:20
      hey kochani

Udalo mi sie upic bilety w promocji i w lutym uderzam do Meksyku.
      Kierunek Playa del Carmen na odpoczynek plus kilka miast, a moze tylko Chiapas, by zasmakowac troche Meksyku.
      juz sie nie moge doczekac

www.womanontheway.wordpress.com
      • kasik364 Re: Cancun 2012 17.01.12, 11:02
        witam... iedy lecicie do Meksyku?? i do jakiego hotelu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka