Dodaj do ulubionych

Mexico City - rezerwat motyli i piramidy

25.01.14, 19:39
czy ktos moglby mi pomoc znalezc najlepszy sposob na zwiedzenie obydwu miejsc w trakcie jednego weekendu?

Mam wolne 2 dni w Mexico City - sobota i niedziela. Pomyslalem sobie, ze fajnie byloby cos zwiedzic :) szczegolnie, ze to okres gdzie mozna zobaczyc motyle w Rezerwacie Motyli Mariposa Monarca. To moglby byc jeden dzien, a drugi to piramidy w Teotihuacan.
Moze cos jeszcze jezeli czas pozwoli.
Obserwuj wątek
    • grucha273 Re: Mexico City - rezerwat motyli i piramidy 25.01.14, 20:52
      I wystarczy :) Piramidy w Teotihuacan - zachwycające. Potem powłócz się po Mexico - tak po prostu... Idź na plac Garibaldi, posłuchaj mariachi, pooglądaj jak się bawi ulica.
      Warto też Bazylika Matki Boskiej z Guadalupe - nawet jak sie sakralne sprawy nie interesują - zobaczysz zjawiska typowo meksykańskie.

Pozdrawiam
      Lidka
      • a.r.t.u.r.3 Re: Mexico City - rezerwat motyli i piramidy 25.01.14, 21:22
        Ale jak tam najlepiej dotrzec? :)
        startowac bede z Puebli lub z Mexico City...
        • grucha273 Re: Mexico City - rezerwat motyli i piramidy 25.01.14, 21:38
          Trudno mi pomóc bo ja byłam z wycieczką
          • x.kasia Mexico City - Teotihuacan 26.01.14, 18:30

Czesc,

Do Teotihuacan dojedziesz autobusem z Terminal Central del Norte.
            Czas jazdy okolo 1 h. Koszt chyba 40 pesos. Wazne abys wsiadl do
            autobusu z kierunkiem Los Piramides a nie San Juan Teotihuacan.
            Autobusy jezdza co 15-20 min. Ostatni autobus z Teotihuacan wraca
            o 18:00. W zaleznosci gdzie bedziesz wracal mozesz wysiasc na
            stacji metra Indios Verde lub wrocic na del Norte. Wode butelkowana
            zabierz ze soba juz z miasta.

Rezerwat motyli - El Rosario. Jeden dzien to za malo. Nie obejrzysz rezerwatu
            w ciagu jednego dnia z DF (Mexico City). Do Angangueo (wioska w poblizu
            rezerwatu) jest ponad 200 km. I z A. trzeba sie dostac (w gore) do rezerwatu.
            Rezerwat otwarty jest w godzinach 9-18. Aby zobaczyc rezerwat nalezy
            zatrzymac sie na noc w okolicy.

Moja sugestia - drugi dzien poswiec na zwiedzanie stolicy. Moze piknik
            w Xochimilco? Fajna sprawa.

Pozdrowienia - kasia
            • a.r.t.u.r.3 Re: Mexico City - Teotihuacan 29.01.14, 13:05
              Kasia
              dzieki wielkie za info. Wyglada na to, ze w piatek bede w Mexico City z lokalnymi ludzmi z firmy i bede mogl zobaczyc wieksza czesc miasta - to pozwala myslec o innych miejscach :)

rozmawialem tez z nimi o motylach - powiedzieli, ze to nie jest najspokojniejsza okolica i raczej by nie polecali tam jechac. Czy to rzeczywiscie cos co powinienem wziac pod uwage, czy oni raczej maja podejscie, ze europejczycy generalnie sa za delikatni na podrozowanie i wola na zimne dmuchac?

czytalem o rezerwacie - dokladnie jak napisalas, podjechac w poblize, przenocowac i potem ponad godzine na piechote do samego rezerwatu. Zastanawiam sie tez czy jest to cos co powinienem zrobic jak jestem sam - w grupie nie mialbym problemu, ale tak jechac samemu, bez znajomosci hiszpanskiego (tylko angielski) to mam watpliwosci...

taki idealny plan to w piatek wieczorem przejazd do Angangueo (lub czegos w poblizu), sobota na rezerwat (tyle ile sie da - niestety nie mam wiecej czasu, a grunt to zobaczyc - zawsze mozna kiedys wrocic na dluzej), w sobote wieczorem do Mexico, w niedziele piramidy i w niedziele wieczorem powrot do Puebli.

tylko czy nie za bardzo optymistycznie podchodze?

Artur
              • x.kasia El Rosario Mariposa Monarca 29.01.14, 15:57

Artur,

Jedz autobusem w piatek. Musisz dostac sie na dworzec - Terminal Centro Poniente
                (stacja metro Observatorio). Stad jezdza autobusy do Angangueo (mniej) i do
                Zintacauro (wiecej). To drugie miasteczko tez jest baza wypadowa do rezerwatu.
                Dobrze byloby aby lokalni znajomi pomogli Ci znalezc odpowiedni autobus
                i zapytali o najlepsze polaczenie. Turysci zatrzymuja sie rowniez w Ocampo
                ale dwa poprzednie miejsca sa wygodniejsze. Rano rozejrzyj sie za zorganizowana
                grupa jadaca do El Rosario. Najlepiej bedzie wykupic miejsce w "colectivo" - zbiorczy
                mikrobusik. Nie bedziesz sam. Obecnie jest szczyt sezony motylowego i bedzie
                tloczno. Szczegolnie w sobote. Kazdy hotel/hostel da Ci namiary na kogos tam
                jezdzacego. Jest szansa, ze juz w autobusie poznasz kogos jadacego do El Rosario.
                Rozgladaj sie:)

Brakiem znajomosci hiszpanskiego nie przejmuj sie. Opanuj pare niezbednych slow
                takich jak w tytule, nazwy miejsc do ktorych jedziesz, slowo hotel wymawia sie otel.
                "H" w hiszpanskim jest nieme i to pewnie juz wiesz:). Dobrze jest umiec zapytac
                o cene: cuanto cuesta/vale i umiec sie przedstawic - el turista:) Podrozni ktorzy
                potrafia powiedziec po meksykansku dzien dobry (hola) i dziekuje (muchas gracias)
                podrozuja lepiej. Miej przy sobie dlugopis i kartke papieru aby upewnic sie co ceny.

Powodzenia - kasia.
                • a.r.t.u.r.3 Re: El Rosario Mariposa Monarca 29.01.14, 16:41
                  dzieki wielkie za info - masz szeroka wiedze :)
                  porozmawiam z nimi
                  wspomnieli cos o ostatnich rozruchach w tej czesci Meksyku - czy rzeczywiscie moze tam byc teraz niebezpiecznie?

czy moglabys napisac do mnie na maila a.r.t.u.r.3@gazeta.pl
                  mam jeszcze kilka pytan, a mailem bedzie latwiej :)
                  • x.kasia Re: El Rosario Mariposa Monarca 29.01.14, 19:47

Bedziesz sie czul bezpiecznie. Niepokoje w stanie Michoacan dotyczyly walk
                    miedzy kartelem Knights Templar, "rurales" (lokalna zbrojna samoobrona - CAM)
                    i armia meksykanska. Ostatnio rzad zalegalizowal CAM i ujeto El Tio (szef kartelu KT)
                    To wszystko nie dotyczy turystow. To lokalne (stanowe) sprawy. Rykoszety pociskow
                    nie powinny dosiegnac El Rosario:) Wrocisz wypelniony obrazami kolorowych motyli.
                    Bajecznie kolorowych.

Nie mam poczty w Gazecie. Na ewentualne pytania w miare wiedzy odpowiem na forum.
                    • a.r.t.u.r.3 Re: El Rosario Mariposa Monarca 01.02.14, 00:07
                      Dzieki za info - duzo wiesz o Meksyku i co sie tam dzieje :)

no to zaczynam z pytaniami :)

1. bede w Mexico City do popoludnia/wieczoru w piatek - czy autobus to dobry pomysl, zeby jechac wieczorem? moze lepiej wynajac samochod? W niedziele wieczorem musze byc w Puebli - zakladam, ze samochodem bedzie mi sie o wiele sprawniej podrozowalo

2. ile moze kosztowac taka noc w hotelu w poblizu rezerwatu? czy znasz moze jakies miejsce, ktore moglabys polecic?

3. rezerwat - napisalas, zeby dolaczyc do jakiejs wycieczki. Mam z tym zle doswiadczenia, bo przewodnicy raczej unikaja takich sytuacji - chyba, ze mialas na mysli jakies lokalne biura, ktore organizuja wyprawy dla ludzi takich jak ja

4. ubranie - trudno znalezc takie informacje, ale podobno te motyle sa dosyc wysoko, a to oznacza w lutym temperatury w poblizu 0. Czy tak rzeczywiscie jest?
                      • x.kasia Re: El Rosario Mariposa Monarca 02.02.14, 16:46

Ad.1. Jazda autobusem jest bezpieczniejsza niz jazda samochodem po zapadnieciu
                        zmroku. O 19:00 bedzie juz ciemno. Jezeli zobaczysz co sie dzieje w piatek wieczorem
                        przy wyjezdzie z miasta to zgodzisz sie ze mna, ze jazda autobusem jest lepszym
                        pomyslem. Po zmroku mozna urwac zawieszenie na nieoswietlonych "topes".
                        Nie powinno sie jezdzic po zmroku samotnie w Meksyku.
                        Puebla jest doskonale "skomunikowana" z MC i nie bedziesz mial zadnych trudnosci
                        z dotarciem po dwoch godzinach do miasta. Samochod w tym przypadku to "a pain
                        in the butt":) Rozwaz kupienie biletu do Angangueo wczesniej. Jest szczyt sezonu
                        i sa liczne pielgrzymki turystyczne do rezerwatu. Kupowanie biletu w tym samym
                        dniu niesie pewne ryzyko. Moze nie byc miejsc.

Ad.2. Mieszkalam w hotelu Plaza Don Gabino. Noc kosztowala 500 pesos.
                        W okolicy mozna mieszkac taniej.

Ad.3. Nie bedziesz mial zadnych klopotow ze znalezieniem transportu
                        do rezerwatu. To lokalny przemysl i miejscowi z tego zyja. Mozesz wybrac
                        tylko transport do rezerwatu i ogladac sam. Mozesz wykupic wycieczke
                        prowadzona przez przewodnika. Na miejscu widzalam turystow dogadujacych
                        sie na wspolne wypozyczenia jeepa. Bedziesz mial cale spektrum opcji.

W hotelu PDG ojciec z synem (obaj chyba Mario) zajmuja sie calkowita
                        obsluga turystyczna pielgrzymek do rezerwatu. Nawet jezeli nie bedziesz
                        chcial korzystac z ich uslug chetnie udziela informacji jak mozna dotrzec
                        w inny sposob.

Ad.4. Bedzie chlodno wieczorem i wczesnie rano. Ubierz sie "cebulowo"
                        i przykryj polarem lub poncho:) Obuwie wygodne, sportowe wystarcza.
                        Nie mozna wnosic zadnych plynow do rezerwatu. "Budka" z quesadilla
                        jest przed wejsciem do rezerwatu.
                        • a.r.t.u.r.3 Re: El Rosario Mariposa Monarca 02.02.14, 22:43
                          No to autobus. Pisalas wczesniej, ze to ok 200km - czyli jak wyjadę z MC ok 19 to bede ok 23. Nie za późno? Nie lepiej złapać cos o 5 rano i byc ok 8-9 na miejscu?
                          Dzięki za podpowiedź z zakupem biletu - zapytam retorycznie, ale warto spróbować. : nie ma możliwości zakupu przez internet?
                          Ew. podpowiesz adres gdzie mozna sprawdzić rozkład? Ja po hiszpańsku ani w ząb :(

Dzięki za podpowiedź hotelu.
                          Poszukam kontaktu do nich - moze mogliby mnie odebrać późnym wieczorem.

• x.kasia Re: El Rosario Mariposa Monarca 03.02.14, 10:20

Empirycznego doswiadczenia kupowania biletu autobusowego przez internet
                            nie mam. Slyszalam jednak, ze to droga przez meke. Niektore linie autobusowe
                            nie maja swoich stron internetowych a te ktore maja moga nie przyjmowac
                            kart kredytowych wydawanych przez banki spoza Meksyku (linie ADO).

Bilety autobusowe sprzedaja franczyzy OXXO. Natkniesz sie na ktoras na pewno
                            w Puebla. Mozesz tez skorzystac z uprzejmosci agenta w biurze turystycznym
                            w Twojej okolicy. Chetnie doradzi i sprawdzi rozklad jazdy. Moze nawet pomoc
                            z rezerwacja biletu ktory pozniej w ciagu 24h musisz wykupic w OXXO.
                            Ogolne informacje mozesz znalezc na stronie www.ticketbus.com.mx
                            • a.r.t.u.r.3 Re: El Rosario Mariposa Monarca 03.02.14, 11:23
                              nie ma polaczenia na tej stronie, ktora podalas.
                              na stronie OXXO wszystko po hiszpansku...

Zaczyna sie robic trudniej - to moze zapytam wprost. Znasz kogos na miejscu, kto moglby pomoc w zorganizowaniu potrzebnych przejazdow/hoteli itd? Oczywiscie nie za darmo :)
                              warianty moga byc rozne - autobus albo samochod (byle byla to zaufana osoba, ktora mnie nie wywiezie w pole i nie zostawi ;) )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka