Dodaj do ulubionych

czy aerobik może szkodzić?

IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 28.08.01, 13:29
ćwiczę już od pół roku, trochę mnie denerwuje, że nabieram masy mięśniowej
(bardziej rozbudowane mięśnie rąk, ud i brzucha), ale lubię to więc ćwiczę.
Dowiedziałam się jednak, że nadmierne ćwiczenia wcale nie muszą poprawiać
kondycji, ale mogą wręcz zaszkodzić. Jak to wygląda naprawdę?
Obserwuj wątek
    • Gość: sylwia Re: czy aerobik może szkodzić? IP: *.radom.medianet.pl 28.08.01, 14:37
      Gość portalu: ania napisał(a):

> ćwiczę już od pół roku, trochę mnie denerwuje, że nabieram masy mięśniowej
      > (bardziej rozbudowane mięśnie rąk, ud i brzucha), ale lubię to więc ćwiczę.
      > Dowiedziałam się jednak, że nadmierne ćwiczenia wcale nie muszą poprawiać
      > kondycji, ale mogą wręcz zaszkodzić. Jak to wygląda naprawdę?

Ćwicząc aerobic na pewno nie nabiera się masy mięśniowej takiej jak przy
      ćwiczeniach kulturystycznych. Mięśnie jedynie się delikatnie zarysowują i ciało
      nabiera ładniejszych (zgrabniejszych) kształtów. Aerobic na pewno ci nie
      zaszkodzi. Skoro to lubisz, to ćwicz. No chyba, że masz np. kłopoty z kolanami -
      wtedy wybierz ćwiczenia mniej obciążające stawy kolanowe. Nie wyobrażam sobie kto
      mógł ci powiedzieć,że aerobic nie poprawia kondycji?

• Gość: m. Re: czy aerobik może szkodzić? IP: 10.129.1.* 28.08.01, 17:32
        Aerobic sieka kolana, kostki mniej, ale tez sie zdarza. Przy ladowaniu na
        miekkich kolanach jest lepiej, ale nigdy nie laduj na zablokowane!
        • Gość: Aga Re: czy aerobik może szkodzić? IP: *.unregistered.formus.pl 29.08.01, 16:29
          Duże tez zależy od instruktora. Źle wykonywane ćwiczenia mogą zaszkodzić, ale
          instruktor w takim wypadku powinien skorygować błędy. I wtedy to już sama
          radość :-)
        • Gość: mag Re: czy aerobik może szkodzić? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.01, 17:27
          To bzdura! Cwicze od kilku lat i nigdy nic zlego nie dzialo mi sie ani z
          kolanami, ani z kostkami. Wrecz przeciwnie. Sylwia ma obsolutna racje - aerobic
          cudownie wplywa na figure, kondycje i przede wszystkim na samopoczucie.
          • Gość: lisina Re: czy aerobik może szkodzić? IP: 212.100.37.* 28.09.01, 14:14
            Oj, może zaszkodzić, może. Wiem to z własnego doświadczenia. Ubiegły rok
            sędziłam w duzej częsci na sali "fitness studia". Efekt jest taki,ze od
            czterech miesięcy mam problem z wyprostowaniem sie, np. z pozycji kucającej.
            Mam tak zjechane prawde kolano,że ho ho. Przestałam juz chodzić do ortopedy, bo
            na tą chwilę może pomóc mi już tylko interwencja chirurgiczna.Także
            kochani: "SPORT TO ZDROWIE!"
            A tak a propos - moze ktoś miał podobny przypadek i uniknął chirurga?
            • Gość: jogger Re: czy aerobik może szkodzić? IP: 141.145.176.* 01.10.01, 09:59
              Gość portalu: lisina napisał(a):

> Oj, może zaszkodzić, może. Wiem to z własnego doświadczenia. Ubiegły rok
              > sędziłam w duzej częsci na sali "fitness studia". Efekt jest taki,ze od
              > czterech miesięcy mam problem z wyprostowaniem sie, np. z pozycji kucającej.
              > Mam tak zjechane prawde kolano,że ho ho. Przestałam juz chodzić do ortopedy, bo
              >
              > na tą chwilę może pomóc mi już tylko interwencja chirurgiczna.Także
              > kochani: "SPORT TO ZDROWIE!"
              > A tak a propos - moze ktoś miał podobny przypadek i uniknął chirurga?

Jeśli masz uszkodzoną mechanicznie powierzchnię panewki, to będzie ciężko się wywinąć.
              Jeśli puściły ścięgna lub wiązadła, spróbuj kuracji kolagenem (mają to w większości sklepów
              z odżywkami dla kulturystów), ale przygotuj się na kilka miesięcy regeneracji.
    • Gość: mallgosh Re: czy aerobik może szkodzić? IP: *.*.*.* 28.09.01, 13:12
      Gdy masz problem np. z kręgoslupem /skolioza itp./ to może być nieciekawie.
      Trzeba unikać niektórych ćwiczeń.
    • Gość: rena Re: czy aerobik może szkodzić? IP: *.astercity.net / 10.130.129.* 02.03.02, 16:30
      na zajeciach z areobiku moja instruktorka (notabene baletnica z teatru
      wielkiego) zlamala noge... mnie po miesiacu zaczely bolec kolana, stawy...chyba
      lepszy jest areobik w wodzie...
      • jogger Re: czy aerobik może szkodzić? 04.03.02, 12:18
        Bóle mogą być reakcją na nagły wzrost obciążenia - dużo skakania, a jeśli do
        tego w butach bez amortyzacji (poduszek powietrznych bądź żelowych), to nic
        dziwnego. Można jeszcze spróbować lżejszych form aerobiku - bez podskoków.
        • renagregor Re: czy aerobik może szkodzić? 04.03.02, 17:46
          >Można jeszcze spróbować lżejszych form aerobiku - bez podskoków.

a jak sie nazywa taki rodzaj areabiku statyczny?
          • jogger Re: czy aerobik może szkodzić? 04.03.02, 17:51
            Ze słowem LOW - np. LOW INTENSITY, LOW&STRETCH etc
          • jogger Re: czy aerobik może szkodzić? 05.03.02, 09:57
            LOW IMPACT!
            • Gość: atka Re: Do Lisiny IP: *.acn.waw.pl 05.03.02, 20:35
              Chodziłam na aerobic 6 lat - z bardzo dobrymi rezultatami. Dwa miesiące temu
              nabawiłam się dość poważnej kontuzji kolana na nartach - mocno naderwane
              więzadło krzyżowe i uszkodzona łąkotka. Gdybym nie trafiła do Centralnego
              Ośrodka Medycyny Sportowej, miałabym operację. Tam jednak stwierdzono, że mam
              szansę ominąć interwencję chirurgiczną, muszę jednak natychmiast zacząć
              rehabilitację, polegającą na odpowiednio dozowanych ćwiczeniach siłowych nogi.
              Tak zrobiłam i teraz nawet nie kuleję. Nogę mam sprawną i chociaż trzeba
              miesięcy, żeby wszystko się wygoiło, nie odczuwam już żadnego dyskomfortu. To
              się nazywa leczenie ruchem: wzmacnia się odpowiednie mięśnie, żeby odciążyć
              chory staw. Mój lekarz powiedział, żebym odpuściła sobie aerobic i zamieniła go
              na siłownię. Tak więc pożegnałam się z aerobikiem na zawsze, ale nie żałuję.
              • jogger Re: Do Lisiny 06.03.02, 10:12
                Gość portalu: atka napisał(a):

> To
                > się nazywa leczenie ruchem: wzmacnia się odpowiednie mięśnie, żeby odciążyć
                > chory staw. Mój lekarz powiedział, żebym odpuściła sobie aerobic i zamieniła go
                >
                > na siłownię. Tak więc pożegnałam się z aerobikiem na zawsze, ale nie żałuję.

Miałem takie kontuzje kilkakrotnie. Z tym wzmocnieniem to jest tak, że najpierw
                trzeba ćwiczyć wytrzymałościowo dwu- i czterogłowy uda - długie serie ᡖ
                powtórzeń z b. małym obciążeniem, żeby przekrwić okolice stawu i przez to ułatwić
                samoleczenie (usuwanie płynów pozapalnych). Kolagen jest też b. ważny. Potem
                stopniowo zmiejszamy ilość powtórzeń, zwiększając obciążenie. Oczywiście, w
                każdym przypadku ortopeda decyduje o dopuszczeniu do ćwiczeń. Ponieważ łękotka
                regeneruje się dłużej niż wiązadła, według mnie za rok możesz wrócić na aerobik,
                ale tylko low impact (bez podskoków).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka