Dodaj do ulubionych

cardio czy B-N-P czy Hi-Lo czy box-aerobic?

IP: *.sgh.waw.pl 14.06.02, 21:02
który z tych aerobików najszybciej i najlepiej walczy z sadełkiem?
czy wysiłek fizyczny ma jakiś wpływ na poziom i wahania poziomu insuliny we
krwi?
Obserwuj wątek
    • Gość: mung25 cardio czy B-N-P czy Hi-Lo czy box-aerobic?-uzupeł IP: *.sgh.waw.pl 14.06.02, 21:03
      B-N-P "brzuch - nogi-posladki" aerobik skoncentrowany na tych częściach ciała
      • nuria_22 Re: cardio czy Hi-Lo czy box-aerobic?-uzupełnienie 16.06.02, 13:45
        jeszcze tylko słowo o hi-lo i box-aerobic. to są zajecia o duzej intensywności,
        zdecydowanie najlepiej służące trenowaniu ogólnej wytrzymałości i wydolności
        organizmu (biorąc pod uwagę poziom tętna) oraz siły mięśni.
    • nuria_22 Re: cardio czy B-N-P czy Hi-Lo czy box-aerobic? 16.06.02, 13:40
      na spalanie tłuszczu najlepsza jest sekcja cardio. trening powinien być
      umiarkowanie intensywny - tętno na poziomie 60-70% HRmax (maximal heart rate
      możesz szacunkowo obliczyć wg wzoru 220-wiek. zakładając, że masz np. 25 lat,
      twoje HRmax=195 uderzeń na minutę) podczas ćwiczeń na urządzeniach cardio
      powinnaś pilnować, by twoje tętno utrzymywało się (w tym przypadku) w granicach
      ok 115 - 137 uderzeń. zdziwisz sie, że wcale nie jest to intensywny wysiłek.
      ale za to bardzo skuteczny, choć jego skuteczność zaczyna sie dopiero po
      pierwszych 30 min treningu (chyba, że wcześniej troche poćwiczysz na siłowni,
      żeby zuzyć energie zmagazynowana w mięśniach). zas trening BNP (czy w orginale
      ABT) jest dobry na kształtowanie sylwetki, ale na pewno nie jest najbardziej
      efektywny w spalaniu tkanki tłuszczowej.
      • jogger Re: cardio czy B-N-P czy Hi-Lo czy box-aerobic? 17.06.02, 18:19
        ABT (BNP) zaczyna się od długiej (25-30min) rozgrzewki, przeznaczonej na
        wstępne przepalenie glikogenu mięśniowego. Potem następują serie ćwiczeń na
        dolne partie (bez odpoczynku!), w czasie których podtrzymywane jest tętno
        niezbędne do spalania tłuszczu, a dzięki lokalnemu efektowi termogenicznemu
        (wywołanemu przez zlokalizowane przegrzewanie mięśni) utrata tłuszczu następuje
        w większości z obszarów poddawanych treningowi, oszczędzając twarz i piersi.
        • nuria_22 Re: cardio czy B-N-P czy Hi-Lo czy box-aerobic? 17.06.02, 23:23
          nie wiem jogger, jak często chodzisz na ABT, ale ja przetestowałam juz kilka
          klubów i wielu instruktorów i zapewniam cie, że w teorii może ABT tak własnie
          wygląda, ale nie koniecznie w praktyce. a to, czy ćwiczenia wykonywane w grupie
          będa intensywne akurat dla ciebie, zależy głównie od twojego wytrenowania - ja,
          żeby osiągnąc efekt "palenia" musiałabym zrobić dwa razy więcej powtórzeń i
          najlepiej z expanderami. a na bieżni nie trzeba biegać, wystarczy chodzić. i
          zaopatrzyć sie w dobry biustonosz :-)
          • Gość: mung25 Re: cardio czy B-N-P czy Hi-Lo czy box-aerobic? IP: 213.17.165.* 18.06.02, 09:14
            dzięki wszystkim za rady i opinię. Mam zamiar zapisać się dwa razy w tyg. na
            cardio, raz na ATB. Włąściwie nie muszę modelować górnej części ciała bo ma ok,
            natomiast mam na pośladkach i górnych częściach nóg, no i oczywiście brzuchu i
            dolnej części pleców, wałeczki, a na nogach cellu. Zależy mi więc najbardziej
            na wysmukleniu i wyszczupleniu tych części ciała. Wydaje mi się, że właśnie 2
            razy ostry trening aerobowy i raz ATB będzie dobrym rozwiązaniem.

A co wy sądzicie drodzy eksperci?
            • jogger Re: cardio czy B-N-P czy Hi-Lo czy box-aerobic? 18.06.02, 12:38
              Ćwicząc aeroby ogólne, tłuszcz powinien spalać się równomiernie na całym ciele.
              Często niestety tak nie jest, zwłaszcza u kobiet. Estrogen dba już o to, żeby
              nie nastąpił ubytek tłuszczu z okolic poniżej pasa, gdyż są to uwarunkowane
              genetycznie zapasy na okres ciąży i laktacji. Dlatego nagminnie przy spalaniu
              tłuszczu kobietom ubywa go najpierw na buzi, a potem z piersi :-( , i dopiero
              potem z okolic 'strategicznych' :-) . Dlatego zdecydowanie zalecam jak
              najwięcej ABT. Oczywiście, są też i wyjątki, ale to już kwestia poznania
              własnego ciała. Już po pierwszym cyklu rzeźby mniej więcej widać, jak u kogo to
              działa.
            • nuria_22 Re: cardio 18.06.02, 15:03
              szczerze mówiąc, mysląc o cardio miałam na myśli sekcję cardio na siłowni -
              bieżnie, rowewrki, cyclery, itp. sorry, nie zrozumiałysmy się. podejrzewam, ze
              trening cardio w twoim klubie jest jednak intensywny, a nie o taki wysiłek nam
              chodzi, żeby spalic tkanke tłuszczową. w tej sytuacji, może żeczywiście lepsze
              to ABT
          • jogger Re: cardio czy B-N-P czy Hi-Lo czy box-aerobic? 18.06.02, 12:28
            nuria_22 napisał(a):

> nie wiem jogger, jak często chodzisz na ABT, ale ja przetestowałam juz kilka
            > klubów i wielu instruktorów i zapewniam cie, że w teorii może ABT tak własnie
            > wygląda, ale nie koniecznie w praktyce. a to, czy ćwiczenia wykonywane w grupie
            >
            > będa intensywne akurat dla ciebie, zależy głównie od twojego wytrenowania - ja,
            >
            > żeby osiągnąc efekt "palenia" musiałabym zrobić dwa razy więcej powtórzeń i
            > najlepiej z expanderami. a na bieżni nie trzeba biegać, wystarczy chodzić. i
            > zaopatrzyć sie w dobry biustonosz :-)

Ja akurat lubię dziewczyny ćwiczące bez staników :-) to mi podnosi testosteron,
            więc łączy przyjemne z pożytecznym :-)
            • nuria_22 Re: cardio czy B-N-P czy Hi-Lo czy box-aerobic? 18.06.02, 15:04
              ale wyobraź sobie, jak te piersi cierpią na takim aerobicu, albo na bieżni... :-
              )
              • jogger Re: cardio czy B-N-P czy Hi-Lo czy box-aerobic? 19.06.02, 10:49
                nuria_22 napisał(a):

> ale wyobraź sobie, jak te piersi cierpią na takim aerobicu, albo na bieżni...
                > :-)

Rozmiar cierpienia zależy od rozmiaru :-) ale czego się nie robi dla wywarcia
                wrażenia :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka