Dodaj do ulubionych

potliwosc a aktywnosc fizyczna

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 20:54
Czy jedno wplywa jakos na drugie? Zauwazylam ze instruktorzy fitness poca sie
o wiele bardziej niz osoby, ktore np uczeszczaja do nich na zajecia. Sama u
siebie zauwazylam, ze od kad uprawiam regularnie sport (fitness, silownia,
siatkowka - srednio co drugi dzien), poce sie bardziej.
Obserwuj wątek
    • jogger Re: potliwosc a aktywnosc fizyczna 07.06.05, 19:07
      Aktywizuje się tarczyca -> lepsza termoregulacja (po to jest pocenie się :-) )
      • Gość: Ag Re: potliwosc a aktywnosc fizyczna IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 08.06.05, 17:36
        Hmm.. czyli jesli bede wiecej cwiczyc to sie wreszcie zaczne pocic? Bo ja nie
        poce sie wcale (mimo, ze przez 4 lata mialam ogormna nadczynnosc tarczycy) i
        latem czuje sie jak termos. Na zajeciach fitness czy na silowni, latem w upale,
        nawet w saunie - nie poce sie praktycznie wcale... A chyba lepiej by bylo tak
        chlodzic organizm...

Pozdrawiam
        Ag
        • jogger Re: potliwosc a aktywnosc fizyczna 09.06.05, 14:38
          Może pomóc, ale bez gwarancji. Problem z tarczycą podpowiada, że masz
          generalnie zaburzony układ sprzężenia zwrotnego podwzgórze-przysadka-tarczyca.
          Spróbuj pić duże ilości wody, ponad 4l mineralki dziennie, może przyhamuje to
          wazopresynę i ułatwi odprowadzanie wody.
    • Gość: med Re: potliwosc a aktywnosc fizyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 16:53
      chodzi o to, ze im wieksza jest sprawnosc fizyczna, wydolnosc organizmu, tym
      szybciej uruchamia on mechanizmy termoregulacji, a dokladniej termolizy czyli
      utraty ciepla. a dzieki temu cwiczyc mozesz dluzej, miesnie mecza sie pozniej
      itd. czyli im szybciej i bardziej tym lepiej;) no moze bez przesady... pozdrawiam
      • Gość: zainteresowana Re: potliwosc a aktywnosc fizyczna IP: *.chello.pl 27.07.05, 11:00
        Cwicze ok. 5 razy w tygodniu na silowni, najpierw silowo potem aeroby od 40 do 60 minut, po nich doslownie ze mnie splywa, wlosy mam mokre jak po umyciu, bluzka przemoczona z plamami. Nikt tak nie wyglada jak ja! Ale z powyzszych wypowiedzi wynika, ze to dobrze?
        I od strony praktycznej - jakich kosmetykow uzywac, oprocz dezodorantu oczywiscie, zeby zabic zapach potu. Czy sa jakies pachnace spraye do ciala czy cos takiego dla sportowcow?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka