Dodaj do ulubionych

dietetyk w Wwie

IP: *.mol.hu 24.07.02, 13:00
Witajcie, czy ktos moglby podac namiary na sprawdzonego dietetyka w Wwie, dla
osoby ktora nie moze schudnac na zadnej restrykcyjnej diecie, ma slaba wole,
a jak juz sie uda pare kilo to wraca jojo. Wydaje mi sie ze rozsadnym
rozwiazaniem jest ustalenie racjonalnej diety pod okiem specjalist. Jak
myslicie? Znacie takich fachowcow?
Obserwuj wątek
    • nowamloda Re: dietetyk w Wwie 24.07.02, 14:00
      Gość portalu: nat napisał(a):

> Witajcie, czy ktos moglby podac namiary na sprawdzonego dietetyka w Wwie, dla
      > osoby ktora nie moze schudnac na zadnej restrykcyjnej diecie, ma slaba wole,
      > a jak juz sie uda pare kilo to wraca jojo. Wydaje mi sie ze rozsadnym
      > rozwiazaniem jest ustalenie racjonalnej diety pod okiem specjalist. Jak
      > myslicie? Znacie takich fachowcow?

Znam, ale nie jest to wycieczka bez bólu.

W Warszawie jest Instytut Żywienia, który raz na jakiś czas organizuje nową
      grupę do odchudzania. Organizują to niemrawo, bo najpierw trzeba z miesiąc
      czekać na spotkanie (które zaczyna się ok. 10 rano). Potem przychodzi na
      spotkanie pani dietetyczka i bez dzień dobry ani innych zbędnych wstępów po
      kolei wywołuje obecne panie (a jest ich normalnie w grupie około 30, więc trwa
      to tyle, że można wyjść z siebie) i wręcza im broszurkę i jadłospis.

Jeżeli nie poniosą Cię nerwy i wytrzymasz do tureckiego kazania, które
      następuje potem, otrzymasz jeszcze kilka ogólnych wskazówek dotyczących diety.
      Potem przez kilka miesięcy stosujesz dietę i w końcu załapujesz się na
      indywidualne spotkanie u dietetyczki, która ustawia Ci dietę.

Błędem tego systemu jest to, że wszyscy wychodzą z założenia, że nie ma co
      grubasom tłumaczyć o co to chodzi, jak chcą schudnąć to mają się stosować. A
      chodzi o to, że tylko te osoby, które są w stanie zastowosać tę dietę i
      konsekwentnie się jej trzymać przez 2/3 miesiące kwalifikują się do
      kontunuowania programu w instytucie.

Plusem tego programu jest to, że jest bezpłatny (przynajmniej był parę lat
      temu), a poza tym oparty wyłącznie na zmianie planu żywienia, więc nikt Ci nie
      będzie wpychał Herbalifów, zupek Cambridge ani innych tego typu cudów). Ja
      schudłam 20 kilo w ciągu roku tylko zmieniając proporcje jedzenia (zobacz moją
      odpowiedź na wątek beznadzieja) i konsekwentnie trzymając się min. 4 godzin
      ruchu w tygodniu (jak np. od poniedziałku do soboty nabije mi tylko 2, to idę
      na długi spacer w niedzielę).

Do Instytutu znajdziesz numer w książce telefonicznej (mieści się na trasie
      autobusu 180 do Wilanowa). Wystarczy, że zadzwonisz na centralę i powiesz, że
      chcesz się umówić na rozmowę z dietetyczką, żeby rozpocząć program odchudzania,
      to Cię zapiszą na spotkanie (za miesiąc...)

• Gość: nat Re: dietetyk w Wwie IP: *.mol.hu 24.07.02, 14:06
        dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. W miedzyczasie znalazlam namiary na
        Instytu. Poniewaz cala sprawa dotyczy mojego mezczyzny, a faceci jak wiadomo sa
        wstydliwi, to on chyba nie da sie namowic na "terapie grupowa". Ale zapisze go
        na prywatna konsultacje u dietetyka w Instytucie. Czy mozesz polecic jakas
        konkretna osobe?
        • nowamloda Re: dietetyk w Wwie 25.07.02, 10:49

> dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. W miedzyczasie znalazlam namiary na
          > Instytu. Poniewaz cala sprawa dotyczy mojego mezczyzny, a faceci jak wiadomo
          sa
          >
          > wstydliwi, to on chyba nie da sie namowic na "terapie grupowa". Ale zapisze
          go
          > na prywatna konsultacje u dietetyka w Instytucie. Czy mozesz polecic jakas
          > konkretna osobe?

W instutucie pracują guru odchudzania, pani dr. Magdalena Białkowska i dr.
          Agnieszka Jarosz, ale ja nie wiem czy Instytut zapisuje na indywidualne wizyty
          przed odbębnieniem terapii grupowej (bo kiedyś warunkiem rozpoczęcia
          indywidualnego programu było odbębnienie 2/miesięcznej diety, którą rozpoczyna
          terapia grupowa).

Możecie spróbować pójść razem na to pierwsze spotkanie -ostatecznie to ważne
          dla Was obojga, co on może jeść, a czego lepiej nie kupować, żeby go nie
          kusiło. Ja np. nie mam pociągu do słodyczy i nie rzucę się na pączka, ale
          jakbym miała w lodówce taki naprawdę śmierdzący Camembert, to bym się nie
          powstrzymała....
          • Gość: nat Re: dietetyk w Wwie IP: *.mol.hu 25.07.02, 12:28
            dzieki, po porstu musze go tam wyslac niech na miejscu wszystkiego sie dowie.
            czy na swoim przykladzie mozesz potwierdzic ze takie chudniecie po opieka jest
            rozsadne i skuteczne? jak udaje ci sie utrzymac wage? czy dieta opracowywana
            przez dietetykow wymaga duzo wyrzeczen?
            • nowamloda Re: dietetyk w Wwie 25.07.02, 13:03

> dzieki, po porstu musze go tam wyslac niech na miejscu wszystkiego sie dowie.
              > czy na swoim przykladzie mozesz potwierdzic ze takie chudniecie po opieka
              jest
              > rozsadne i skuteczne? jak udaje ci sie utrzymac wage? czy dieta opracowywana
              > przez dietetykow wymaga duzo wyrzeczen?

Ja nie zostałam podopieczną Instytutu, ponieważ poniosły mnie nerwy i nie
              wytrzymałam pierwszej próby sił, czyli terapii grupowej, w związku z tym jak
              przyszłam na indywidualne spotkanie to się dowiedziałam, że nie mogę
              kontunuować programu.

Jestem natomiast pod opieką dietetyczki (ale nie w Warszawie)od roku i schudłam
              20 kg (zobacz moją odpowedż na wątek beznadzieja). Na początku jest się trudno
              przełamać, że w restauracji zawsze trzeba pytać, czy sałatka jest z dressingiem
              i jak tak, to prosić, żeby podali bez albo dressing on the side, ale to
              właściwie jest główny problem. Ilościowo jem teraz więcej niż kiedyś, jak
              próbowałam się odchudzić na własną rękę, bo na wielu produktach
              niskotłuszczowych się oszukiwałam, ponieważ nie zwracałam uwagi, że wiele z
              nich zawiera za dużo cukru.
              Oczywiście problem jest truchę złożony, bo im więcej chudniesz, tym mniej
              możesz jeść, żeby dalej chudnąć (moja dietetyczka co 5 kilo odbierała mi 100
              kalorii, wyrzucając coś z jadłospisu, ale mogłam sama zdecydować, na co nie mam
              specjalnej ochoty).
              Największą zaletą, jest to, że ktoś mnie kontroluje i stara się dociec,
              dlaczego np. schudłam tylko 100 g w ciągu 2 tygodni, mimi że mi się wydaje, że
              stosuję sie do diety (a dlatego, że jadłam 3 jabłka między śniadaniem i
              obiadem, a nie 1 dziennie), ale poważnie to przede wszystkim to, że dieta nie
              jest jednostronna (dietetyczka kontroluje, czy jesz odpowiednią dawkę białka,
              węglowodanów, itp.) i że stopniowo przyzwyczajasz się do zdrowego jedzenia (np.
              ja powinnam jeść na lunch sałalkę i kromkę chleba razowego z rybą lub wędliną -
              jeżeli nie mam akurat możliwości zjeść sałaty, bo nie ma, to mi tego potem w
              ciągu dnia brakuje ponieważ przyzwyczaiłam się jeść dużo warzyw).
              Najgorzej jest a alkoholem, bo ja mam prawo do 2 kieliszków wina tygodniowo, a
              wcele nie jest mi wesoło, jak moi znajomi wlewają w siebie litrami drinki, a ja
              piję Colę light.....
    • Gość: nowamloda Re: dietetyk w Wwie IP: 212.130.55.* 25.07.02, 13:13

> Witajcie, czy ktos moglby podac namiary na sprawdzonego dietetyka w Wwie, dla
      > osoby ktora nie moze schudnac na zadnej restrykcyjnej diecie, ma slaba wole,
      > a jak juz sie uda pare kilo to wraca jojo. Wydaje mi sie ze rozsadnym
      > rozwiazaniem jest ustalenie racjonalnej diety pod okiem specjalist. Jak
      > myslicie? Znacie takich fachowcow?

P.S. Wejdź na forum Zdrowie; Dietetyka, bo tam na pytania odpowiada pani z
      Instytutu Żywienia, więc dostaniesz informacje z pierwszej ręki.

P.S.2. A nie znacie 1) siłowni w Wilanowie, 2) grupy\miejsca w Warszawie, gdzie
      moja Mama mogłaby poćwiczyć razem z innymi paniami w jeg wieku (od 50 w górę).
      Nikt mi nie chce, kurna, odpowiedzieć ......
    • Gość: Aneta Re: dietetyk w Wwie IP: *.bresa.com.pl 25.07.02, 16:40
      dr Tilchner
      ul. Bonifraterska 3/11 lok 48
      831 94 66
      bardzo mi pomogła

powodzenia
      • Gość: ona Re: dietetyk w Wwie IP: *.acn.pl / 10.128.131.* 28.07.02, 17:56
        Ile kosztowała Cię opieka dietetyka (ca)?
        Dzięki za informację.
      • Gość: nat Re: dietetyk w Wwie IP: 171.31.0.* 29.07.02, 17:15
        no nie wiem, mam mieszane uczucia - moj facet tam zadzwonil, wizyta 100 lub 160
        zl, zeleznie od tego czy zaleci diete cambridge czy nie... umowil sie, ale
        chyba nie pojdzie... nie takiego podejscia spodziewalismy sie po dietetyku...
        co Wy myslicie?
    • Gość: M. Re: dietetyk w Wwie IP: *.abx.fr / 192.168.25.* 30.07.02, 08:56
      Ja bylam w instytucie kardiologii na alpejskiej w budynku poradni
      antytytoniowej. Na korytarzu tam siedzi mloda pani dietetyk, bardzo sympatyczna.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka