Dodaj do ulubionych

skutecznosc L-karnityny

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.02, 21:10
bardzo prosze o opinie na temat dzialania / skutecznosci L-karnitymy :) nie
jest to najtanszy srodek i nie wiem czy warto wydac taka kase, dlatego prosze
o rade :) (ile kg w ile czasu?)
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: zig Re: skutecznosc L-karnityny IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.02, 21:14
      a moze polecicie jakies inne prochy?? ;)
      • Gość: Yorick Re: skutecznosc L-karnityny IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.02, 12:48
        nie znam sie zbyt dobrze, ale wiem kilka podstawowych faktów.

na razie opinie są dosyć ostrożne, bo nie wiadomo ile L-ki z tabletek jest
        przyswajane i zostaje w organizmie, a ile się wydala. L-ka jest substancją
        która transportuje tłuszcze do mitochondriów i dzieki niej spalasz więcej
        tłuszczu właśnie, a mniej białek i glikogenu.
        tyle, że najpierw musisz przyzwyczaić organizm do zwiekszonego metabolizmu, a
        potem równie ostro spalać kalorie. tak więc należy bardzo intensywnie ćwiczyć
        przez tydzień-dwa przed łykaniem L-ki, a potem tak samo intensywnie przez 2
        tygodnie, już ją biorąc. potem należy odstawić na jakiś czas, bo organizm się
        przyzwyczaja.
        tak więc żadne prochy nie odwalą za ciebie roboty, mogą ci tylko ją ułatwić.
        pzdrv
    • Gość: WMI Re: skutecznosc L-karnityny IP: 195.112.95.* 14.08.02, 15:38
      Dziala.
      Ale nie sama. To znaczy, lezac na tapczanie i lykajac tabletki nic nie spalisz.
      L-karnityna ulatwia transport tluszczu z komorek tluszczowych, czyli podczas
      wysilku spala sie wiecej tluszczu a mniej weglowodanow i bialka. Nalezy
      przyjmowac okolo pol godziny przed treningiem, wielkosc dawki od 500 do 1000 mg
      trzeba dobrac esperymentalnie, dzialanie mozna wzmocnic biorac witamine C.
      Dawka podobnej wielkosci.
      • Gość: rav Re: skutecznosc L-karnityny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.02, 12:03
        z doswiadczenia wiem, ze nic nie daje. jedyny efekt to psychologiczny. jezeli
        odstawisz cukry i tłuszcze i bedziesz porzadnie zapieprzał aerobowo to bedziesz
        miał efekty. cwiczyc, cwiczyc, cwiczyc- wtedy spalisz wszystko bez wspomagania.
        no chyba, ze potrzebny ci taki dopalacz psychologiczny- to wtedy ok, bierz tak
        jak radzi WMI, ale wedlug mnie, przy porzadnym treningu i odzywianiu nie ma
        roznicy. powodzenia
        • Gość: marika7 Re: skutecznosc L-karnityny IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 16.08.02, 20:54
          szkoda pieniędzy, żadnych efektów przynajmniej w moim wypadku.
          • Gość: yorick Podsumowanie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.02, 15:31
            kilka rzeczy:

- po pierwsze efekt psychologiczny to nie 'tylko', ale 'aż'. w końcu motywacja
            to najważniejsza rzecz
            - po drugie, o ile funckcje L-ki w organizmie są niezaprzeczalne, to faktycznie
            nie udowodniono, że efekty daje 'suplemetacja z przewodu pokarmowego', czyli
            piguły

- ja właśnie sobie biorę L-kę, z 2 przyczyn

* żeby przyspieszyć spalanie tłuszczów
            * żeby oszczędzić inne substraty, a konkretnie - żeby mniej spalać mięśniach,
            bo wtedy to już bym się odchudził na kość samą. dlatego też mam oprócz
            aerobowych lekkie ćwiczenia siłowe i dużo białka w diecie.

na razie 'brzuch piwny' topieje mi w oczach i nie wiem, ile w tym zasługi L-ki -
            może nic. ale na pewno nie szkodzi. pzdrv

PS: czy opinia 'nie działa' nie jest wywołana zawodem, że L-ka nie chciała
            spalić tłuszczu sama, bez ćwiczeń? bo jeśli tak, to się nie dziwię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka