Dodaj do ulubionych

Prosze o rade

IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.05, 11:01
Czy cwiczenia pomagaja w kazdym wieku?
mam 31 lat, kobieta, jestem bardzo chuda-45 kg, na co skladaja sie drobne
kosci i galaretka tluszczowa, ba to juz nawet nie jest galaretka, to ma
konsystencje wodnista, skora bardzo zwiotczala. Bardzo prosze forumowych
specjalistow o rade, czy jest sens brac sie za cwiczenia, zmiane diety?
Czy cokolwiek moze pomoc? A jesli tak, to co?
Obserwuj wątek
    • Gość: agmaa Re: Prosze o rade IP: 212.244.39.* 26.07.05, 14:17
      ile masz wzrostu?
      • Gość: r Re: Prosze o rade IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.05, 16:53
        167
    • Gość: scept89 cwiczenia IP: *.ljcrf.edu 27.07.05, 03:57
      Gość portalu: r napisał(a):
      > Czy cwiczenia pomagaja w kazdym wieku?

na pewno w wieku lat 31! Planowalas umrzec ze starosci w 30 roku zycia?

>zmiane diety?
      jesli przy 167cm masz 45kg i zwiotczala skore to zalatuje to anoreksja. O jakiej
      obecnej diecie wspominasz?

> Czy cokolwiek moze pomoc?
      przy anoreksji to tylko lekarz wyspecjalizowany w leczeniu tego schorzenia.
      Sprawdz tez poziom hormonow tarczycy.

Jesli jakims cudem wpadlas w ten stan bez wymiotow, srodkow
      przeczyszczajacych/odwadniajacych i glodowek (znalem dziewczyne o milych
      ksztaltach i napietej skorze 166cm/48-50kg) to jak w kazdym przypadku pakujesz
      sie w zbalansowana bialkowo-rybna-warzywno-owocowa diete. W stanach
      niedozywienia nie ma sensu mowienie o cwiczeniach na mase miesniowa ->
      spacery/rower etc. ale bardziej dla kondycji niz dla zmiany ksztaltu ciala.
      Musisz miec nadwyzke kaloryczna i sporo bialka w diecie aby miesne zaczac
      wytwarzac.
      • Gość: r Re: cwiczenia IP: *.dip.t-dialin.net 27.07.05, 12:02
        no prosze, czlowiek poprosi o rade a zostaje od razu posadzony o problemy
        psychiczne NIE RZYGAM ale odzywiam sie raczej byle jak brak mi czasu na
        gotowanie takze glownie slodycze kanapki, ewentualnie duze porcje makaronu z
        miesem pizza itp tryb zycia siedzaco lezacy wiem same bledy ale chce to zmienic
        chetnie wierze ze spotkales jedrne 48kilogramowe sama bym chciala taka byc
        tylko nie wiem co zmienic i czy takie zaniedbania jak moje mozna jeszcze
        naprawic w moim wieku ale dzieki za odpowiedz
        • Gość: scept89 Re: cwiczenia IP: *.ljcrf.edu 27.07.05, 21:22
          Gość portalu: r napisał(a):
          > no prosze, czlowiek poprosi o rade a zostaje od razu posadzony o problemy
          > psychiczne

No coz, nie da sie rad jakichkolwiek udzielac jesli ignoruje sie obecnosc
          potencjalnego slonia w pokoju. Jesli idziesz do lekarza to zapewne nie
          przejmujesz sie pytaniami/badaniami majacymi np. na celu wykluczenia raka?
          Podobnie jesli przy swoim 167 masz 46kg to pierwsze pytanie jest o
          anareksje/heroiczne "diety" etc.

Moim skromnym zdaniem jesli nawet obraze smiertelnie 10 psychicznie
          zbalansowanych kobiet (nie tyle sugerujac im co starajac sie wyjasnic czy nie
          cierpia na anoreksje) a zdolam wyslac jedna anorektyczke do lekarza to i tak warto.

Aha, skoncz z "w moim wieku". Majac 31 lat zdecydowanie brzmi to dziwnie o ile
          sportow wyczynowych nie masz na mysli. Ludzie biegaja niekiedy swoje pierwsze
          maratony po 50ce.

mlody prawie ze 40letni scept ;)
          • Gość: r Re: cwiczenia IP: *.public.hu-berlin.de 28.07.05, 12:09
            no tak , ale jakbym cierpiala na anoreksje to nie meldowalam by sie po rade na
            forum fitness, sa wlasciwsze miejsca -to sie wie w wieku 31 lat
            a co do wieku, slyszalam ze miesnie traca z uplywem czasu zdolnosc regeneracji
            dlatego tak dociekam, no ale teraz wiem, ze warto sie za siebie zabrac, tylko
            caly czas nikt mi nie powiedzial jak!!!!!
            • Gość: scept89 trening IP: *.ljcrf.edu 28.07.05, 20:57
              Trening musi skladac sie z:
              - kardio (plywanie, biegi narciarskie, maszyna wioslarska, kajaki, biegi, rolki,
              rower, orbiterek, stepper, skakanka, wycieczki gorskie, etc.). Nie wszystko na
              raz oczywiscie, ale co Tobie sie spodoba, masz dostep, etc. Zaczynaj bez
              stachanowstwa (np. jogging przez 10min), na ogol nie zwiekszajac
              dystansu/obciazen o wiecej niz 10% na tydzien przynajmniej jesli chodzi o sporty
              obciazajace stawy (bieganie, wedrowki po gorach, jazda rowerem pod gore).
              Staraj sie preferowac sporty rozwijajace zarowno nogi jak i ramiona, cwicz 3x na
              tydzien i najlepiej zmieniaj sporty nawet w ciagu tej samej sesji (20 min
              orbiterka z drazkami, 20 min wiosel, 20 min steppera) albo z sesji na sesje
              (1szy dzien biegi, 2gi d. przerwa, 3d kajak) starajac sie zmieniac partie ciala
              (biegi = nogi, kajak = gorna polowa). Po pary tygodniach (4-6) tydzien lenistwa
              (spacery).

- trening silowy
              przysiady, pompki, podciaganie, brzuszki + cwiczenia z ciezarkami i na
              maszynach. Kup sobie duza pile dymana na brzuszki i do cwiczen z hantlami.

- rozciaganie
              prawie kazdy sport rozwija miesnie nieco niesymetrycznie powodujac przykurcze ->
              ja mam nogi jak klody po rowerowaniu. Zapisz sie na joge, najlepiej taka
              bardziej silowa niz medytacyjna (Ashtanga).

• Gość: r Re: cwiczenia IP: *.dip.t-dialin.net 27.07.05, 12:05
        nie lubie ryb, a to chyba niezbyt korzystnie opychac sie miesem?
        spaceruje duzo ale to najwidoczniej nie wystarcza
        • plonaca.zyrafa Re: cwiczenia 28.07.05, 16:02
          > nie lubie ryb, a to chyba niezbyt korzystnie opychac sie miesem?

Opychac nie. Ale stek czy piers kurczaka z warzywami to o wiele lepszy posilek
          niz pizza.

pozdr :)
    • Gość: instruktor Re: Prosze o rade IP: *.wroclaw.mm.pl 28.07.05, 23:26
      31 lat to najwyzsza pora, zeby sie za siebie wziasc, bieganie, spacerki to
      wszystko pomoze, ale najlepszym sposobem jest zapisanie sie do fitenss clubu na
      zajecia. W grupie o wiele latwiej sie cwiczy i przyjemniej. A poza tym mozesz
      wybrac rozne formy cwiczen, wzmacniajace caly organiz, cardio, z chreografia
      lub bez co umozliwia urozamicenie swojego trening! Jedrnosc skory przywroci
      takrze trenining na silowni, a przy okazji wzmocni kosci, bo z wiekiem latwiej
      sie lamia ;) A co do diety, to jesc jak najwiecej bialka, kurczakow, jogortow,
      jajek i ryb!!! Powodzenia :)
    • Gość: r Re: Prosze o rade IP: *.public.hu-berlin.de 01.08.05, 12:54
      dzieki serdeczne za wszystkie odpowiedzi!!!!pozdrawiam
      • kotekkk Re: Prosze o rade 01.08.05, 13:16
        nie chcę Cię obrazić ale ty masz chyba 131 lat.
        Metalnie.

Dlaczego?
        • Gość: r Re: Prosze o rade IP: *.dip.t-dialin.net 02.08.05, 11:08
          troszke chyba malo wiesz o mnie zeby wydawac takie sady, co kotku?
          • jogger Re: Prosze o rade 02.08.05, 11:47
            Twój sposób odżywiania u większości ludzi powoduje znaczne otłuszczenie. Nie
            masz czasem problemu z tarczycą? Jaka jest Twoja średnia temperatura ciała?
            • Gość: r Re: Prosze o rade IP: *.public.hu-berlin.de 02.08.05, 18:22
              hm, nie wiem jak jest z temperatura,przed paru laty mialam klopoty z tarczyca,
              ale lekarz po obserwacji powiedzial, ze jest ok, waga jest niska od wielu lat,
              wlasciwie od zawsze, i mam wrazenie ze jestem wlasnie otluszczona -te miekkie
              boczki i uda, male ale bardzo miekkie, mysle, ze malo waze bo brak mi miesni
              • jogger Re: Prosze o rade 02.08.05, 21:50
                Przy 45kg została Ci chyba tylko tkanka łączna :-). Zrób pomiar temperatury:
                3dni 3xdziennie przed głównymi posiłkami i oblicz średnią.
                • Gość: r Re: Prosze o rade IP: *.zedat.fu / *.zedat.fu-berlin.de 03.08.05, 12:12
                  ok, podwyzszona temperatura powinna mnie zaniepokoic?
                  • jogger Re: Prosze o rade 11.08.05, 13:26
                    Tak, to może być nadczynność tarczycy
    • Gość: kk oczywiscie ze mozna IP: *.jci.com 10.08.05, 00:42
      ja sie zabralam za sport w wieku 31 lat i po kilku tygodniach widac bylo
      roznice (regularne bieganie, silownia tak z 15-20 min, i duuzo jedzenia: ryby,
      mieso, nabial)

nadal jestem bardzo szczupla (rozmiar 34), ale z ladnie zarysowanymi ramionami
      i suuuper jedrna pupa :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka