Dodaj do ulubionych

Pytanie o stepper.

IP: *.biuro.elektra.un.pl / 192.168.1.* 14.09.02, 12:36
Chciałam si zapytac ile trzeba ćwiczyć ,zeby zbic tłuszcz ,a nie dorobic sie
mięsni?Jakie mięsnie pracują i czy potem wykonywac jeszcze jakies inne
ćwiczenia na nogi.Z góry dzieki bardzo.
Obserwuj wątek
    • jogger Re: Pytanie o stepper. 16.09.02, 10:48
      Trzeba ćwiczyć na podwyższonym pulsie, takim, żeby jeszcze (z trudem) dało się
      rozmawiać. Tłuszcz zaczyna się spalać po 20-30min ćwiczenia, więc im dłużej,
      tyn lepiej. Jeśli środek ciężkości ciała będzoie przesunięty do przodu,
      bardziej będzie zaangażowany przód uda (czworogłowy) i łydki, jeśli do tyłu -
      tył uda (dwugłowy) i pośladki. Na koniec dodatkowo warto porobić brzuszki.
      • fuga27 Re: Pytanie o stepper. 16.09.02, 11:23
        A ja z kolei chodzę przez 60 minut na stepperze, a potem robie 600 brzuszków
        (normalnych i spięć).Czy to wystarczy? Od dwóch tygodni tak robię, bo wcześniej
        tylko siłownia i godzina rowerka. Strasznie ubolewam, bo zazwyczaj chodzę 3 x w
        tygodniu, a w tym bedę mogła dopiero w piatek, buuu:-(
        • jogger Re: Pytanie o stepper. 17.09.02, 10:48
          Bardzo dobrze. Czy widzisz już rezultaty po dwóch tygodniach? Jeśli nie,
          spróbuj ostrzej robić brzuszki (zadyszka - kilka sekund przerwy - dalej...).
          Ostatnio robiłem brzuszki z tętnomierzem i z przerażeniem spostrzegłem, że nie
          mogę wejść na puls 60% max (góra 50). Teraz staram się bardziej napocić,
          mięśnie brzucha mam napęczniałe od przekrwienia, i liczę na to, że ta ostatnia
          warstewka sadełka wreszcie się wypali :-)
          • fuga27 Re: Pytanie o stepper. 19.09.02, 10:08
            powiem szczerze, że widzę rezultaty; brzuszki staram sie robić do maksymalnego
            zmęczenia, az czuję jak ciagną mnie w srodku mięsnie. Stwierdzam
            bezapelacyjnie, iz jest to najlepszy trening, bo widzę efekty. Fakt, że godzina
            na steperze to sporo i czasem się dłuzy, ale zawsze to przezwyciężam, bo
            najważniejsze sa efekty.
            Jogger, czy bedę musiała wydłużać czas chodzenia na stepperze, aby organizm się
            nie przyzwyczaił do wysyłku?
            • jogger Re: Pytanie o stepper. 19.09.02, 13:54
              W miarę poprawy w przyswajaniu tlenu przez organizm trzeba tylko zwiększać
              tempo (puls powinien pozostać b.z.)
              • fuga27 Re: Pytanie o stepper. 19.09.02, 16:27
                Czylirozumiem,iż mam zwiększyc sobie stopień trudnosci maszerowania i żwawo
                maszerować, czy raczej obniżyći jakby truchtać (mam nadzieję, ze mnie
                zrozumiałeś);
                A czy po steperze i brzuszkach mogę jeszcze pomęczyć bicepsy i tricepsy - gdyz
                nie chcę ich tak mocno zaniedbać. fakt, ze moznaje szybciej odrobić (bo jużmam
                całkiem przyzwoite -jak mówi mój facet: jak rozdeptany bocian:-)), ale mimo
                wszystko...
                • jogger Re: Pytanie o stepper. 19.09.02, 17:17
                  Ćwiczyć należy utrzymując odpowiednie tętno. W praktyce trzeba ćwiczyć na tyle
                  intensywnie, żeby można było jeszcze rozmawiać, ale na granicy możliwości.
                  Ćwiczenia siłowe wykonujemy zawsze PRZED a nie PO aerobach.
                  • fuga27 Re: Pytanie o stepper. 20.09.02, 08:46
                    A mozesz mi jeszcze powiedzieć, dlaczego właśnie w takiej kolejności? Czy nie
                    bedzie wtedy efektu? W sumie nie ćwiczę ich długo 2-3 ćwiczenia po 3serie i15
                    powtórzeń -zawsze jednego dnia bicepsy, a potem tricepsy, itp. Mogę sobie w ten
                    sposób zaszkodzić, czy zmniejszyc efekt?
                    • jogger Re: Pytanie o stepper. 25.09.02, 17:23
                      Po aerobach masz obniżony poziom glikogenu i przy ćwiczeniach siłowych
                      1.mięśniom brak energii do pracy anaerobowej 2.w miarę mozliwości organizm
                      będzie spalał mięśnie (aminokwasy) na potrzeby energetyczne (syntetyzując z
                      nich glukozę). Jest to sposób właśnie na redukcję mięśni.
                      • fuga27 Re: Pytanie o stepper. 25.09.02, 17:34
                        no toteraz przedstawiłeś mi to bardzo obrazowo- NIGDY tak nie bedę robić!
                        Dzieki bardzo:-))
      • Gość: Karolka Re: Pytanie o stepper. IP: *.isko.net.pl / 10.4.2.* 16.09.02, 19:48
        > Trzeba ćwiczyć na podwyższonym pulsie, takim, żeby jeszcze (z trudem) dało
        się
        > rozmawiać. Tłuszcz zaczyna się spalać po 20-30min ćwiczenia, więc im dłużej,
        > tyn lepiej. Jeśli środek ciężkości ciała będzoie przesunięty do przodu,
        > bardziej będzie zaangażowany przód uda (czworogłowy) i łydki, jeśli do tyłu -
        > tył uda (dwugłowy) i pośladki. Na koniec dodatkowo warto porobić brzuszki.

ten temat interesuje takze mnie wiec tez chce zabrac glos a mianowicie:
        wszystko sie zgadza tylko nadal nie wiem czy cwiczyc codziennie np. po pol
        godziny/godzine, czy co drugi dzien czy jeszcze rzadziej lub czesciej a dluzej?
        (pamietajac o tym by zbic tluszcz a nie dorobic sie masy miesniowej)

Z gory dzieki za dodatkowe informacje

• jogger Re: Pytanie o stepper. 17.09.02, 10:53
          Najlepiej często i długo, byle mieć dość wolnego czasu :-). Pół godziny z
          punktu widzenia bezpośredniego spalania tłuszczu to strata czasu, ale zawsze
          poprawi bilans kaloryczny, więc wtedy można ćwiczyć w trybie anaerobowym, czyli
          na długu tlenowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka