Dodaj do ulubionych

czy indeks glikemiczny...

IP: *.interlinia.kam.pl 01.10.02, 18:16
...zalezy od ilosci spozytego jedzenia? Tzn.jesli np.cos ma IG=30 to mozna
sie tym objadac a poziom insuliny i tak podniesie sie do pewnego,bezpiecznego
poziomu i nie utyjemy?(trzymajac sie wszyskich pozostalych zasad dotyczacych
wyeliminowania zlych weglowodanow oczywiscie) I jeszcze jedno: jedliscie
chlebek Schulstad - Fitness style, ten z wieloma zbozami? Jest pyszny i w
skladzie tez nic niepokojacego nie widac, myslicie ze jest dobry przy
Montignacu? Aha, mam dobra wiadomosc, te ksiazke z przepisami (Ria
Tummers "Szybko i szczupło") mozna dostac w sklepie onetu, ok 27zl. Ja juz
zamowilam:)))pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: mamuszka2002 Re: czy indeks glikemiczny... IP: *.chello.pl 01.10.02, 23:09
      Gość portalu: kaszanka napisał(a):

> ...zalezy od ilosci spozytego jedzenia? Tzn.jesli np.cos ma IG=30 to mozna
      > sie tym objadac a poziom insuliny i tak podniesie sie do pewnego,bezpiecznego
      > poziomu i nie utyjemy?(trzymajac sie wszyskich pozostalych zasad dotyczacych
      > wyeliminowania zlych weglowodanow oczywiscie)
      Tak, tak, tak jak wyżej napisałaś. Można jeść do rozpuku.

I jeszcze jedno: jedliscie
      > chlebek Schulstad - Fitness style, ten z wieloma zbozami? Jest pyszny i w
      > skladzie tez nic niepokojacego nie widac, myslicie ze jest dobry przy
      > Montignacu?

Niepokojący jest tylko karmel, jeśli sie nie mylę.

Aha, mam dobra wiadomosc, te ksiazke z przepisami (Ria
      > Tummers "Szybko i szczupło") mozna dostac w sklepie onetu, ok 27zl. Ja juz
      > zamowilam:)))pozdrawiam!

Też dostępna w sklepie merlin.com.pl ale drożasza 27,50zł.
      • Gość: kaszanka Re: czy indeks glikemiczny... IP: *.interlinia.kam.pl 01.10.02, 23:30
        w merlinie juz bodajze wszystko wykupiono:)to moze odpowiesz mi na jeszcze inne
        pytania?otoz, z jednej strony marchewka jak sie ugotuje to wzrasta jej IG, co
        innego z chlebem (np.grzanka) a co z owocami (tymi z kompotu)?a co do mojego
        pierwszego pytania to moge do woli gorzka czekolade, orzeszki np?:)))))lubie
        coraz bardziej te diete:)
        • Gość: kachna Re: czy indeks glikemiczny... IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 00:41
          >z jednej strony marchewka jak sie ugotuje to wzrasta jej IG, co
          > innego z chlebem (np.grzanka) a co z owocami (tymi z kompotu)?

nie wiem, ale wyglada na to, ze nie ma reguly. jednym produktom IG pod wplywem
          obrobki termicznej rosnie, innym maleje, jak sama zauwazylas. jednak owoce
          gotowane, pieczone itd. zdaje sie ze mozna jesc, tym bardziej ze nie powoduja
          po takich procesach wzdec.

>a co do mojego
          > pierwszego pytania to moge do woli gorzka czekolade, orzeszki np?:)))))lubie
          > coraz bardziej te diete:)

no dieta jest fajna, ale czekolada i orzeszki to w 2. fazie

aha, a to ze IG nie zalezy od ilosci pokarmu tez nie jest takie do konca
          fantastyczne bo oznacza ze drobinka czegos ze zbyt duzym IG juz szkodzi
          • Gość: kaszanka Re: czy indeks glikemiczny... IP: *.interlinia.kam.pl 02.10.02, 18:56
            Gość portalu: kachna napisał(a):

> no dieta jest fajna, ale czekolada i orzeszki to w 2. fazie
            >
            > aha, a to ze IG nie zalezy od ilosci pokarmu tez nie jest takie do konca
            > fantastyczne bo oznacza ze drobinka czegos ze zbyt duzym IG juz szkodzi

ale za to jak sie zje cos zakazanego to mozna wtedy sie napchac czyms o niskim
            IG (np.wspomniane juz orzeszki:))) ), zneutralizowac poziom cukru, zapobiec
            nadmiernemu wydzieleniu insuliny i pozostac szczuplym i pieknym:)czy moze cos
            zle rozumuje...?
    • _jogger Re: jogger 03.10.02, 00:42
      miałeś kompleksy, jesteś niski, byłeś chudy, wątły, zacząłeś ćwiczyć
      teraz siłownia, diety i odżywki to twoje całe życie
      twoje życie kręci się wokół tego, co i kiedy zjeść oraz kiedy i jak ćwiczyć
      masz wrażenie, że je kontrolujesz
      ale ono jest puste
      • Gość: kaszanka Re: jogger IP: *.interlinia.kam.pl 03.10.02, 14:04
        _jogger napisał:

> miałeś kompleksy, jesteś niski, byłeś chudy, wątły, zacząłeś ćwiczyć
        > teraz siłownia, diety i odżywki to twoje całe życie
        > twoje życie kręci się wokół tego, co i kiedy zjeść oraz kiedy i jak ćwiczyć
        > masz wrażenie, że je kontrolujesz
        > ale ono jest puste

a co to za filozofie pseudo-joggera?moze cos w tym jest... ale z drugiej strony
        zycie (np.moje) nie kreci sie wokol jedzenia, kalorii itd. Owszem jest to dla
        mnie wazne ale robie to przede wszystkim dla zdrowia (rowniez psychicznego -
        dla dobrego samopoczucia),mysle jednak, ze daleko mi jeszcze do jakiejs manii :)
        Wiadomo ze nie mozna popadac w skrajnosci ale co zlego jest w dbaniu o siebie?
    • Gość: kicia Re: czy indeks glikemiczny... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 04.10.02, 23:20
      nie wiem jak ot jest szczegolowo na tej diecie ale wiem jedno, kidy jadlam
      orzeszki to wtedy wlasnie przytylam najwiecej, wiec nei wiem czy to jest takie
      super. podkreslam, ze jadlam wtedy wlasnie zdrowo nie laczac roznych produktow
      i nie jedzac innych produktow o wysokim indeksie glikochemicznym, tak wiec
      teraz raczej zwarzam na te orzeszki bo sie sama przekonalam.
    • Gość: kaszanka Re: czy indeks glikemiczny... IP: *.interlinia.kam.pl 05.10.02, 09:22
      jeszcze jedno:
      w fazie II Montignac pisze ze mozna pozwolic sobie na drobne grzeszki pod
      warunkiem ze wypadkowa poziomu cukru byla w normie,aby obnizyc poziom insuliny
      pisze np.o soczewicy a dlaczego nie mozna zjesc wtedy suszonych morel - IG=35 a
      zawartosc czystych weglowodanow az 63g w 100!!! Wiec na chlopski rozum one
      powinny dzialac najskuteczniej...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka