Dodaj do ulubionych

czy wystarczy areobik???

11.02.06, 14:52
mam ponad 25 kg do zrzucenia po ciąży. Muszę to zrzucić bo nic na mnie nie
wchodzi sprzed ciąży, a całej garderoby na lato nie mam zamiaru wymieniać.
Zapisałam sie już na areobik, chodzę 2 razy w tygodniu po 60min - widze juz
lekkie efekty, ale zastanawiam się czy nie zapisac się dodatkowo na siłownie.
Bardzo bym chciała zrzucić to jak najszybciej, bo dodatkowo w sierpniu wesele
brata. Stosuję tez dietę ubogą w węglowodany, ale tłustych rzeczy (typu
schabowe, mielone, boczki, tłustych serów itp...) też unikam, nie jem białego
pieczywa, ciemnego tez nie zaduzo. Łącznie 5-6 małych posiłków dziennie i nie
jem po 18.00, nie słodzę herbaty, zero słodyczy. Zastanawiam się czy dam radę
schudnąć tak dużo na samym areobiku i czy do sierpnia. Mąż mi polecił zażywać
l-kartyninę i namawia mnie na Thermo Speed'a - poradźcie, czy jest sens???

proszę doświadczone, znające się na tym osoby i instruktorów o radę lub o
jakieś podpowiedzi. Będę bardzo wdzięczna
Obserwuj wątek
    • Gość: cvxcvc Re: czy wystarczy areobik??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 15:59
      teraz nie widzę sensu zażywać jakichkolwiek dopalaczy, a aerobik 2x w tygodniu
      to mało, najlepiej by było gdybyś postarała się o pół godziny (a najlepiej 45 -
      60minut) umiarkowanego wysiłku fizycznego dziennie, 6x w tygodniu
      ćwiczenia siłowe na aerobiku będą wystarczające, więc pozostają Ci tylko aeroby,
      a nie widzę sensu w zapisywaniu się na siłownie tylko po to żeby pojeździć na
      rowerku lub pohasać sobie na bieżni ;) (strata kasy :D) więc polecałabym bardzo
      ciepłe ubranko, adidaski i wyruszyć w plener pobiegać (chyba, ze nie możesz to
      np marsze, lub truchto-marsze)
    • aga2309 Re: czy wystarczy areobik??? 21.02.06, 13:41
      niech mi ktoś jeszcze doradzi... od marca będę chodzić na aerobik 4 razy w
      tygodniu, ale mogłabym też 5 ale nie wiem czy dam radę fizycznie to wytrzymać,
      bo wczesniej nigdy nie byłam aktywna... napiszcie mi też czy w dni w które nie
      będę na aerobiku to może powinnam na rowerku w domciu poćwiczyć? noi poradźcie
      mi z tym Thermo Speedem, bo jedna odpowiedź to zbyt dużo mi nie mówi
      • scept89 Re: czy wystarczy areobik??? 21.02.06, 14:35
        aga2309 napisała:
        >Mąż mi polecił zażywać
        >l-kartyninę i namawia mnie na Thermo Speed'a - poradźcie, czy jest sens???

Maz pewnie umiesniony jak Apollo? Zalecanie Thermo Speed'a ma wiecej taki jakbys Ty namawiala meza na zazywanie sterydow bo biedaczek taki chuderlawy no i kolezankom go w takim stanie nie mozesz pokazac...

1) nie odchudzamy sie na wesela w Atomicach/studniowki/noworoczne przyjecia/ciuch kupiony kiedykolwiek. Jesli cos normalnie musi zabiera X miesiecy (pamietaj takze ze zdecydowanej wiekszosci ludzi nie udaje sie utrzymac sensowne wagi) to heroiczne postanowienia niewiele daja. Lepiej wolniej a pewnie niz szybko z katastrofa i jo-jo. 25kg to jest b.duzo (btw jaka jest Twoja obecna waga i wzrost?) i najprawdopodobniej jest to zadanie na rok lub dluzej.

2) kazdy wysilek spalajacy kalorie pomaga w spalaniu. Chodzi tylko o to ze mozna przesadzic, wpasc w przetrenowanie/kontuzje przy zbyt ambitnych programach. Normalnie 30min rowerowania dziennie nikogo nie zabilo, ale tez Ty sama musisz obserwowac czy nie wystepujaj jakies bole stawow/sciegien czy tez silne zakwasy -> musisz miec czas na regeneracje.
        • Gość: osiaa Re: czy wystarczy areobik??? IP: *.echostar.pl 21.02.06, 14:50
          A jaki jest ten aerobik, bo u mnie w klubie to zwykły aerobik mimo iz trwa 60
          minut, to tylko 15-20 minut to jest intensywna część, a reszta to ćwiczenia na
          macie. Naljepszy jest fat burning, który trwa ponad 40 minut. Kiedyś były płyty
          w gazetach z nim. Polecam. ja zrezygnowałabym z siłowni, bo żeby schudnąć to
          trzeba intensywnie cwiczyć minimum pół godziny przy odpowiednio wysokim
          tętnie.Moze spróbuj pobiegac.
        • aga2309 do scept89 21.02.06, 16:57
          po 1.
          to bardzo obrażasz mojego męża, a jeśli uważasz go za jakiego chudego debila, to
          wierz mi że nie chciałbyś mieć z nim do czynienia. Pisząc tak to sam masz chyba
          takie kompleksy i z domu nosa nie wystawiasz bo obciach jakimkolwiek kobietom
          się pokazywać

po 2.
          prosiłam o radę a nie obrażanie mojego męża

po 3.
          a dlaczego nie odchudzać się na wesela, studniówki itp??? zawsze to przecież
          jakiś cel... gdybym nie miała żadnego celu to bym napewno się nie zapisała na
          ten aerobik i siedziała bym w domu z dzieciakiem i 25 kg a tak siedzię już tylko
          z 23kg.

po 4.
          "Chodzi tylko o to ze mozn
          > a przesadzic, wpasc w przetrenowanie/kontuzje przy zbyt ambitnych programach>
          czy 4 razy w tygodniu aerobik i ewentualnie rowerek w domu to przetrenowanie???
          na aerobik chodze już ponad miesiąc i oprócz tego że miałam cholerne zakwasy
          tylko po pierwszym razie to ze mną ok.

po 5.
          czy ty wogóle wiesz co to jest Thermo Speed??? Bo porównanie go ze sterydami to
          bardzo duża przesada

po 6.
          nawet jak schudne dosyć szybko, to nie zamierzam rezygnować z aerobiku, bo to
          moja jedyna chwila dla siebie, mając w domu takie malutkie dzieciatko

• scept89 The lady doth protest too much, methinks. 22.02.06, 12:32
            Ogladasz olimpiade? Sportowcy biora w niej udzial z (pominmy inne na moment) z
            dwoch powodow:
            1) porownanie wlasnych mozliwosci z innymi (idealistyczne)
            2) pokonanie innych (bardziej przyziemne)

Jesli biora srodki dopingujace to praktycznie odpada punkt 1.

Podobnie z fitness i odchudzaniem:
            1) dla zdrowia
            2) urody (okreslanej niekiedy jako proznosc)

jesli zaczynasz zazerac dopalacze to nie wmawiaj sobie i innym ze dla zdrowia to
            robisz. Osoby namawiajace Cie na takowe takze nie mysla o Twoim zdrowiu _w
            pierwszej kolejnosci_. Idz do lekarza i spytaj czy zaleca dopalacze (pomijam
            zadnych $$$ i rozglosu kretynow z dyplomem aka "dr" [lek med prosty]
            Kwasniewski). Bywaja sytacje w ktorych heroiczne metody maja zastosowanie (np.
            gastric bypass w morbid obesity) ale nie ma sensu rzucanie sie na nie regulowane
            piguly ze skutkami ubocznymi i efektem odstawienia.

Znajdz takze kolezanke o podobniej odchudzonej wadze i wzroscie (Ty minus
            25kg), wpakuj jej 25 kg plecak i wyslij na intensywne zajecia aerobiku pare razy
            na tydzien -> po miesiacu zapytaj jak jej sciegna i stawy to znosza.

No coz, Twoj plan to 25kg w pol roku/1kg na tydzien przez 25tygodni? Powodzenia.
            Powiadom nas prosze o tym osiagnieciu kiedy juz go dokonasz. Serio.

• aga2309 Re: The lady doth protest too much, methinks. 22.02.06, 13:59
              czyli według ciebie dlaczego ja chcę się odchudzić??? tylko na wesele??? błąd,
              duży błąd... owszem wesele brata jest dodatkową motywacją a może nawet i dużą
              ale nie jedyną, chcę znów dobrze wyglądać, ciężko mi z tymi kg, ciuchy sprzed
              ciąży, np. spodnie, spódnice nie wchodzą na moje nogi nawet do połowy uda...
              cała garderoba do wymiany, narazie jest zima więc mogę nie wychodzić z domu, a
              pozatym mam jeszcze ciuszki ciążowe. Wyglądam jak balon - chcę się odchudzić dla
              zdrowia, samopoczucia, urody... chodzę na ten aerobik i bardzo żałuję że narazie
              (!!!) tylko 2 razy na tydzień, bo:
              1. wreszcie się wysypiam
              2. mam lepsze samopoczucie
              3. nie boli mnie głowa
              4. zawsze na drugi dzień po fitnesie mam ochotę pójść jeszcze raz
              5. nie jestem aż tak bardzo zmęczona zajmowaniem się i noszeniem dziecka
              chyba wystarczy argumentów, dlaczego m. in. chcę chodzić częściej. z
              doświadczenia wiem że w domciu raczej za dlugo na tym rowerku bym nie ćwiczyła,
              więc czas na regenerację będę miała 3 dni w tygodniu. u lekarza była, fakt u
              swojego ginekologa, który powiedział, że mam schudnąć bo ta waga odbije się na
              moim zdrowiu (a jestem zdrowa narazie, nic mi nie dolega - nie mam problemów z
              sercem, z cisnieniem, ze stawami, z krążeniem itd... wszystko ok.)... a i wagę
              mam gubić tak by nie przekroczyć 1,5kg na tydzień. Lekarz rodzinny mówi to samo,
              najlepiej optymalnie 1kg na tydzień - czyli 4 kg na miesiąc (5%wagi)

na aerobik chodzę już 1,5 miesiąca i jakoś stawy mnie nie bolą

i możesz byc pewny że napiszę o swoich rezultatach jak już to cielsko zgubię
              • jogger Re: The lady doth protest too much, methinks. 22.02.06, 17:10
                Ponieważ masz ambitne plany :-) radzę Ci wstrzymać się z termogenikami dopóki
                nie dojdziesz do zastoju pomimo wzrostu objętości treningów.
    • kasiulek_mysiulek Re: czy wystarczy areobik??? 24.02.06, 22:06
      Moja dietetyczka twierdzi, że należy założyć plan realny a nie optymistyczny,
      dlatego obliczyła mi, że 15 kg schudnę na pewno w ciągu dwóch lat (choć ja
      myślę, że i w ciągu roku się da). Ale ja mam 15 kg do schudnięcia, nie 25!

Motywację masz dobrą, każda jest dobra byle nasza, własna, a nie że koleżanka
      mi powiedziała, że cos ostatnio przytyłam albo rodzina naciska.
    • kruszynka301 Re: czy wystarczy areobik??? 25.02.06, 10:33
      chodzę już kilka lat na aerobik, i z moich obserwacji wynika, że osoby puszyste najpierw chodzą codziennie (nawet 2-3 godziny pod rząd), przez 2-3 miesiące, a kiedy większych efektów nie ma (bo to niemożliwe w tak krótkim czasie), więcej się nie pokazują. Podstawą do schudnięcia jest dieta (najlepsza to JP stosowana dożywotnio, z dużą ilością świeżych warzyw i owoców), ćwiczenia służą wyłącznie wymodelowaniu sylwetki, poprawieniu kondycji i samopoczuciu.
      • aga2309 Re: czy wystarczy areobik??? 25.02.06, 12:29
        bez przesady 2-3 godziny pod rząd to ja nie mam z kim dziecka na tak długo
        zostawić. A poza tym to ja wiem że bez diety to ani rusz dlatego ją stosuję. Ale
        z drugiej strony dieta bez gimnatyki to też za dużo nie pomoże. Narazie waga mi
        spada powoluśku ale spada. I jeszcze jedno - teraz to ja już chodzę na aerobik
        nie tylko by schudnąć ale także dlatego że wspaniale się po nim czuję -
        zapominam o całym dniu z dzieckiem na ręku (co właściwie padam ze zmęczenia) -
        czuję się jak nowo narodzona. Wiem że tak szybko jak ci się wydaje to nie
        zrezygnuję. Noi dopiero od marca będę chodzić 4 razy w tygodniu. No może do
        końca sierpnia to mi się nie uda zgubić tych 25 kg, ale 15 to min muszę
        zgubić... sorki - teraz to już tylko 22,5 zostało do zgubienia... ale dzięki wam
        wszystkim za rady. Musze jeszcze tylko bardziej przyłożyć się do tej mojej diety.
        • Gość: gosia Re: czy wystarczy areobik??? IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 15:11
          Czec wydaje mi sie ze powinnas sprobowac isc na aqua aerobik.naprawde przynosi
          swietne rezuatay.Slyszalalm mnoswto roznych opinii, nie obciaza tak stawow. Ja
          tez cche schudna i cche zaczac chodzic tak 4 razy w tygodniu.Szukam tylko w
          Warszawie kgogos kto profesjonalnie prowadzi zajecia aqua aerobiku.Pozdrawiam.
        • kruszynka301 Re: czy wystarczy areobik??? 27.02.06, 16:37
          "Wiem że tak szybko jak ci się wydaje to nie
          > zrezygnuję."
          Opisałam jedynie moje spostrzeżenia, motywy tamte dziewczyny miały identyczne jak Ty - szybko schudnąć. Dlatego musisz od początku wiedzieć, że dojście do ideału wymaga czasu - albo skalpela.
          Zaplanuj sobie jeszcze wizyty u kosmetyczki, ponieważ naciągnięta skóra też musi dojść do formy.
          Ja w czasie ciąży przytyłam jakieś 20-30 kg. Błyskawicznie to zrzuciłam (2 tygodnie, ponieważ głównie była to woda), ale dopiero teraz, po 2 latach intensywnych ćwiczeń, jestem zadowolona ze swoich piersi i brzucha.
          Życzę więc cierpliwości i spokoju.
          • Gość: e Re: czy wystarczy areobik??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 17:33
            a możesz powiedziec jaki rodzaj aerobiku ćwiczysz, że osiągnęłaś taki efekt
            (wspomniany brzuch i piersi)? ABT?TBC?
            • kruszynka301 Re: czy wystarczy areobik??? 27.02.06, 17:47
              Chodzę 3 razy w tygodniu (2 lata), wcześniej przez rok intensywnie pływałam (co drugi dzień).
              Ćwiczę TBC, fittball, oraz body sculpt, czasami basen w niedzielę. Najważniejsi są jednak instruktorzy, na szczęście w moim klubie jest ich kilkoro do wyboru.
      • Gość: crazy dieta jp...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 15:40
        czy masz na myśli dietę J.P.Harpey'a (uboga w tłuszcze bogata w białko)..??
        • kruszynka301 Re: dieta jp...? 27.02.06, 16:27
          nie, dożywotnia dieta J.P. czyli jedz połowę;)
          • Gość: crazy Re: dieta jp...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 17:14
            hahahahha... ;D a ja w google już szukałam...
            • kruszynka301 Re: dieta jp...? 27.02.06, 18:24
              rozbawiona Twoją wypowiedzią wyszukałam w Googlach tę dietę (już na pierwszej stronie;))):
              www.ozon.pl/a_tygodnikozon_2_1_273_2005_11_1.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka