Dodaj do ulubionych

do VIVI KIKI JOGGERA

IP: *.acn.pl 25.11.02, 18:14
Przepraszam za moją głupote, wchodzę tu od niedawna . Przeczytałam mnóstwo
ciekawych rzeczy. Powiedzcie mi czy ATKINS i MONTI to to samo? I jeszcze czy
żurawina i czrewone borówki to to samo?(dotyczy FFP) Dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: Vivi Re: do VIVI KIKI JOGGERA IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 18:35
      Joggera chyba juz tu nie ma.
      Montignac i Atkins to nie to samo!
      Troszke mnei denerwuje jak nowi na forum zamiast poszukac ciagle pytaja o to
      samo. Nie obraz sie, ale 2 czy 3 dnui temu napisalam 2 dlugieeee posty na
      ten temat. Po co mamy sie powtarzac, jak mozesz to po prostu znalezc w
      poprzednich postach!
      • Gość: BEE Re: do VIVI KIKI JOGGERA IP: *.acn.pl 26.11.02, 15:40
        Dzieki ,szukam. Pozdrawiam
    • Gość: viv Re: do VIVI KIKI JOGGERA IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 16:57
      to jest fragment mojej wypowiedzi zawarty w jednym z poprzednich wtkow. chyba
      moze ci pomoc zorientowac sie w roznicach miedzy dietami:
      W tamtym watku jedna z dziewczyn pytala czy Atkins i Montignac i dieta
      nielaczenia to samo . Napisalam tak:

CHyba troszeczke pomieszalas... Juz bardzo dlugo zajmuje sie tym tematem, i
      moge ci napewno powiedziec ze to sa calkowicie rozne diety. Czesto ze soba
      sprzeczne. Dieta nielaczenia niepozwala laczyc bialka i weglowodanow. Za to
      dieta Montignaca czy np. Sommersizing - niepozwalaja laczyc weglowodanow
      (zych) z tlusczami. Wytlumacze co to oznacza: Np dieta nielaczenia (zwana
      dieta Haya itp.) nie pozwolilaby na zjedzenie chleba razowego z chudym
      twarozkiem. Za to dieta Montignaca i Sommersizing zaleca takie polaczenie,
      ale za to zabrania laczyc np chleba z maslem ( co w dietach nielaczenia - np
      Haya - jest jak najbardziej dozwolone)

Jedno sie zgadza - wiekszosc diet low-carb (czyli niskoweglowodanowych)
      niepozwala na ziemniaczki , maczne rzeczy, chleb. Natomiast to w jakim stopniu
      diety te sa restrykcyjne to inna sprawa, Np dieta Atkinsa pozwala tylko na
      przystwajanie weglowodanow w postaci warzyw (nawet owoce sa zakazane) Za to
      dieta montignaca, nielaczenia i np Fat Flush Plan pozwala na owoce i co wiecej
      mozna jesc przetwory maczne- np makaron z pelnego przemialu, albo chleb
      pumpernikel. Jak widzisz podejscie do skladnikow odzywczych jest calkiem
      rozne - i nie mozna uproscic tego tak jak to zaproponowalas. Wiec to nie jest
      zgodne z prawda, ze diety te wykluczaja chelb i make - kazda wyklucza inaczej.

Wlasciwie to niedobrze upraszczac, ale sprobuje to zrobic by ci pomoc to
      zrozumiec
      Diety w zasadzie sa albo
      1- niskoweglowodanowe (Atkins, Optymalna, Zone, Fat Flush Plan, Montignac,
      Sommersizing, dieta Sugarbusters etc)
      2- niskotluszczowe - np diety owocowe, makrobiotyczne, Pritkina
      3- niskokaloryczne - Fat Flush Plan, diety z gazet, diety uwazane za zdrowe,
      wegetarianskie etc.

Jak juz mowilam, w grupie pierwszej diety roznia sie bardzo miedzy soba.
      Najwazniejsze roznice tak naprawde dotycza procentowego udzilu tluszczow ,
      weglowodanow i bilaka w pozywieniu. Np Atkins jak wiesz daje pierwszenstwo
      bilakom, potem tluszczom , na koncu weglowodanom. OPtymalni uwazaja za to ze
      Atkins pozwala na za duzo bialka - co ich zdaniem moze uszkodzic watrobe i
      nerki. Wg autora diety Opyumalnej - najwiecej trzeba jesc tluszczu. Za to
      dieta Zone - pozwala na znacznie wiecej weglowodanow, ale trzeba je jesc w
      odpowiednich proporcjach z bialkiem i tluszczem. To dobra dieta, ale trudna do
      stosowania. Montignac w swojej diecie ni tylko ogranicza weglowodany (ale
      dosc malo restyrykcyjnie) - ale rowniez dodaje zasade nielaczenia (ktora nie
      jest powszechnie uznawana za udowodniona naukowo. Dietetycy uwazaja ze nie ma
      znaczenia z czym co laczyc. Wazne jest ile siepochlonie kalorii w posilku. Z
      ty ze diety nielaczenia pozwalaja na oszukanie siebie (tzn zjedzienie mniej),
      bo w koncu czlowiek zje mniej samej szynki niz by zjadla szynki z chlebem)

Zreszta wiekszosc dietetykow nadal uwaza ze kalorycznosc posilkow jest wazna
      sama w sobie. Nie mozna po prostu ograniczyc weglowodanow, albo jesc potraw
      tylko o niskim Indeksie Glikemicznym (mam nadzieje ze wiesz co to jest, jak
      nie ot wyjasnie) . Trzba rowniez ograniczyc kalorie. W dodatku wiekszosc
      dietetykow nie zgadza sie z tworcami diet niskoweglowodanowych - uwazajac ze
      diety te dlugoterminowo moga powodowac uszkodzenia organow - choroby sercam
      raka, nerki etc. Nie jestem lekarzem, nie wiem... ale to jest bardzo bardzo
      udowodnione, ze spozywanie duzo tluszczy zwierzecych powoduje te choroby (rak,
      serce etc) . Sila rzeczy ograniczajac pieczywo, makarony, i np platki
      sniadaniowe - je sie wiecej czego innego - czyli np sera, miesa, paroweczek,
      jajek etc. - Sama wiec rozumiesz - w dietach low-carb udzial tluszczow
      nasyconych jest za duzy.
      Oczywiscie stosowanie takichdiet nie doprowadizod razu do choroby. Ja
      natomiast boje sie stosowac je dlugo
      Bylam np na diecie Atkinsa - bo uwielbiam sery. Jednak gdy osiagnelam dobra
      wage, przeszlam na diete zrowa, taka z chlebkiem, ryzem, owocami.
      Dlatego wybor diety powinien glownie zalezec od tego jaki jest cel. jesli jest
      malo do zrucenia- swietne sa diety niesokaloryczne -i zdrowe i latwe - z
      ograniczeniem slodyczy. Zwykle to wystarcza. jesli nadwaga jest duza, mozna
      probowac diet low- carb, ale po paru miesiacach (2, 3...)nalezy zaczac jesc
      zdrowo

uff. ale sie napisalam... jaby byly pytania, to pisz.
      • Gość: savena Re: do VIVI KIKI JOGGERA IP: proxy / *.58-136-217.adsl.skynet.be 28.11.02, 09:51
        jak zawsze jestem pelna podziwu dlaciebie vivi i dla joggera i to nie tylko za
        wiedze ale tez za cierpliwosc.jestescie podpora tego forum.
        • Gość: viv Re: doSaveny IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 28.11.02, 10:02
          dziekuje Saveno! Tez jestes nieoceniona!
          Nisteyu odkad Joggera nie ma forum zamiera... szkoda :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka