Gość: matt IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 20:07 Mam pytanko-jak powinno sie brac kreatyne? Czy mozna ja laczyc z bialkiem serwatkowym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jogger Re: do joggera 20.03.03, 11:42 Oczywiście można, z tym że kreatyna wchłania się tą samą drogą co aminokwasy, więc konkurują ze sobą. Wyjątek stanowi glutamina, którą biorę z kreatyną i glukozą po treningu. Odzywkę zawierającą białko biorę po 15-20min. Są gotowe odżywki, zawierające i białko, i kreatynę, ale muszą dla uzyskania efektu zawierać więcej kreatyny w jednej porcji niż normalnie (wystarcza 5g), więc jest to nieekonomiczne i obciąża nerki, bo niewchłonięta kreatyna zamienia się w kreatyninę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: do joggera IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 23:54 dzieki za odpowiedz mam takie jeszcze pytanie-jak nalezy brac kreatyne- slyszalem cos o fazach nasycenie i podtrzymania oraz o koniecznosci zrobienia przerwy po jakims czasie suplementacji.Ja cwicze od ponad roku dosc intenywnie 3-4 razy w tygodniu i chcialbym przyspieszyc rozrost miesni.Napisz mi prosze jak nalezy ja przyjmowac (w jakich ilosciach) i ile razy dziennnie, bo slyszalem rozbiezne opinie.Tak jak pisalem w pierwszym poscie-bede to bral z bialkiem z serwatki-ma w sobie tez glutamine-wiec fajnie jakbys napisal mi jak to ze soba pogodzic, zeby osiagnac najlepszy efekt.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: do joggera 21.03.03, 15:40 Są dwa alternatywne systemy: jeden to najpierw ładowanie np. 4*15g dziennie przez tydzień, potem podtrzymanie np. 3tyg po 5g dziennie, 2-3 tyg. przerwy i od nowa. Czasy faz i dawki są zmienne, w zależności od źródła. Ja stosuję metodę ciągłą - 5g po treningu wyłącznie w dni treningowe, żadnych faz. Badania wykazały, że na dłuższą metę oba systemy dają podobne rezultaty, tylko ten drugi jest tańszy, więc pierwszy jest lansowany przez producentów i dystrybutorów :-). Poza tym drugi jest zdrowszy, bo ogranicza ilość kreatyniny. Wyniki badań miałem akurat na granicy max. Czyste białko serwatki radzę ci brać na noc. Jeśli nie masz glutaminy, to nie problem, radzę ci brać 5g (łyżeczkę) kreatyny bezpośrednio po treningu z 2 łyżkami glukozy (trzeba koniecznie rozrobić z wodą tuż przed wypiciem - w domu sypię to do suchej butelki). Po 15- 20min możesz wypić porcję białka rozrobioną z sokiem, najlepiej z białych winogron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: do joggera IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.03.03, 16:38 jeszcze tylko dwie kwestie: 1)w tej chwili biore bialko serwatkowe 3 razy dziennie-czy zgodnie z tym co napisales wystarczy jezeli bede bral je tylko wieczorem, jesli tak to w jakiej ilosci? 2) czy kreatyne mam brac tylko w dni treningowe czy takze w pozostale dni? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: do joggera 23.03.03, 18:37 1. dawka na noc powinna uzupełnić normę - 2.2 g białka na 1kg masy ciała. Np. ważąc 80kg - 176g białka dziennie - 0.4kg piersi kurczaka to 144g białka - na noc 32g białka - przy odżywce 80% będzie więc 40g odżywki, czyli 4 łyżki stołowe. 2. w moim systemie bierze się kreatynę tylko w dni treningowe PO treningu, żeby glukoza -> insulina 'załadowała' wszystko w pozbawione rezerw glikogenu mięśnie. Odpowiedz Link Zgłoś