Dodaj do ulubionych

Pompki i spięcia

11.06.07, 16:47
Na SFD znalazlem następujący plan na zwiększenie ilości wykonywanych pompek:
robisz, ile możesz najwięcej, dzielisz przez 2 i wykonujesz przez 6 dni w
tyg. co 2h, siódmego dnia odpoczynek, w następnym tyg. dodajesz 2-3 powt.
itd., po 4 tyg. znowu robisz max. ilość, dzielisz przez 2 itd.

Od dziś zaczynam i mam nadzieję, że efekt będzie. Teraz robię piętnaście
pompek, więc zacząlem od 7 powt.

Druga kwestia to mój brzuch. W sumie jest wcięty, ale nie ma się co
oszukiwać - nie mam twardych mięśni; jak napnę, to co innego (wtedy lepiej
widać też kratkę), ale mięśnie pokrytę są warstewką tluszczyku, bardziej
dolne, górne minimalnie.
www.sixpacknow.com/preview3.html
Z tej strony wybralem 2 ćw. - crunches (spięcia) i supported (spięcia 1x50
powt., supported - 1x25 powt. na każdą stronę - to wykonuję najpierw).
W sumie jestem dość chudy - ważę 56 kg przy wzroście 182 cm.
Zależy mi na utwardzenu mięśni, a kaloryfer pewnie i tak w jakimś stopniu
będzie widoczny, zwlaszcza przy mojej wadze.

Dzięki za komentarze.
Obserwuj wątek
    • mach_2 Re: Wczoraj zrobilem... 12.06.07, 12:50
      ...2 serie mojego zestawu na brzuch i dziś mam zakwasy, ale niezbyt tragiczne.
      W każdym razie przy ćw. czulem mięśnie brzucha, więc mam nadzieję, że efekty
      będą.
      • mach_2 Re: 13.06.07, 17:15
        Up
        • jogger Re: 13.06.07, 18:15
          Tłuszcz zejdzie tylko przy długorwałych ćwiczeniach, próbowałeś a6w? powinno
          się ćwiczyć sam brzuch 20min i to po 20-30minutowej rozgrzewce.
          • mach_2 Re: Brzuch 13.06.07, 19:14
            jogger napisał:

> Tłuszcz zejdzie tylko przy długorwałych ćwiczeniach, próbowałeś a6w? powinno
            > się ćwiczyć sam brzuch 20min i to po 20-30minutowej rozgrzewce.

Cześć, Jogger. Dzięki za odp. A6W próbowalem, ale za bardzo bolal mnie kark.
            Poza tym - nie oszukujmy się - na pewno nie doszedlbym do końca. Co do tego
            tluszczu - jestem ektomorfikiem i nie mam go wiele, więc jakoś ujdzie.
            Chcialbym tylko mieć twardy brzuch - nie musi to być przyslowiowa deska, ale
            już coś w tym stylu. A jako że jestem chudy, jakieś zarysy silą rzeczy będzie
            widać (teraz też coś tam widać).

A co sądzisz o tych pompkach? Robię prawie 10 serii po 7 powt. i czuję już
            mięśnie
            • mach_2 Re: Brzuch (+pompki) 14.06.07, 11:24
              www.brzuch.pl/?id=24&tabl=20
              Dodalem 1. ćw. z tego zestawu 2x25 powt., w 2. lączę lokieć z kolanem (wtedy
              czuję, że dolne mięśnie brzucha są b. napięte), 3. to spięcia.

Jeśli chodzi o pompki, czuję, że mieśnie pracowaly, bo zrobienie tych 7
              powtórzeń jest już trudniejsze. No, ale siódmy dzień to odpoczynek.

• jogger Re: Brzuch 14.06.07, 14:01
              --A6W próbowalem, ale za bardzo bolal mnie kark.
              Ja podkładam pod kark zrolowany ręcznik :-)

--Poza tym - nie oszukujmy się - na pewno nie doszedlbym do końca
              Mnie wystarcza na dziś 14 powt. i nie czuję potrzeby dokładania :-)

Mała modyfikacja:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=342&w=64068362&a=64120781
            • jogger Re: Brzuch 14.06.07, 14:10
              Pompki wg. mnie powonno się robić blisko granicy możliwości - zobacz też na sfd
              www.sfd.pl/Pompki_a_wyrabianie_klatki-t334509.html
              gość robi do 300 :-)
              • Gość: jackk3 Re: Brzuch IP: *.ptr.terago.ca 14.06.07, 20:15
                Pompki to raczej cwiczenie wytrzymalosciowe a nie silowe (podobnie jak np.
                zabki). Duzo lepsze rezultay mozna osiagnac z pompkami z obciazenie, pompki z
                nachyleniem (np. nogi wysoko na lawce), pompki na palcach/piesciach (chodzi o
                wiekszy zakres ruchow) czy pompki na jednej rece (wyzsza szkola jazdy). Mozna
                robic pompki z klaskaniem (bardzo dobre na dynamike). Polecam taka wersje:
                robimy pompki na palcach do oporu, przerwa na 30 sek. nie wstajac, powtarzamy
                pompki, znowu 30 sekund itd. az dojdziemy do momentu ze nie mozemy zrobic
                wiecej-wtedy przyjmujemy pozycje jak do pompek i 'trzymamy' ile sie da!
                Pamietam to cwiczenie z treningow Taekwon-Do i pot sie laj strumieniami.
                Pzdr
              • mach_2 Re: Brzuch 15.06.07, 16:03
                Dzięki za odp. Spróbuję tę A6W jeszcze raz. Mówisz, że mogę podlożyć koc pod
                kark i robić mniej powt., np. 14, a po wzmocnieniu mieśni ewentualnie dokladać?

Aha, i jeszcze dość istotne pytanie - robisz 14 powt. x 1 czy x 3?

Co do pompek - chodzi mi po prostu o poprawienie wytrzymalości, tak aby móc
                jednorazowo zrobić, powiedzmy, 50 powt. (o 100 nie myślę, a byloby super).
                Wiem, że wariant Jacka jest ok, ale jesr maly problem - padlbym w trakcie
                drugiej serii. Pompki nie są, niestety moją specjalnością i dlatego zamierzam
                ćwiczyć. Plan, o którym pisalem, pochodzi z SFD.

Może jednak robić coś takiego - pompki 2-3 x dziennie przez 6 dni, z tym że
                każdego dnia dokladam 1 powt. Jak nie będę mógl przejść dalej, robię dalej
                tyle, do ilu doszedlem przez 2-3 dni. Co o tym myślicie?

• Gość: mach_2 Re: Zrobilem 3x12 A6W IP: *.c29.msk.pl 16.06.07, 13:21
                  Owszem, lalo się ze mnie nieźle, ale jakoś zakwasów nie mam (czulem, że mięśnie
                  pracują). Może to dlatego, że przez parę dni robilem spięcia?

W sumie zostanę na etapie 3x10, ale dokladnie, później najwyżej zwiększę ilość.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka