Dodaj do ulubionych

następny dzień po treningu-poł kilo więcej:(

20.07.07, 13:06
Wiem, wiem,że mięsnie cięższe niż tłuszcz, ale to taki skok-następny dzień po
treningu-przybywa mi ok poł kilo.Cos mi się nie chce wierzyć,że tak rozną
mięśnie!wyjasni mi ktoś tę prawidłowość?
Obserwuj wątek
    • 1dycha Re: następny dzień po treningu-poł kilo więcej:( 20.07.07, 13:17
      ja potrafię mieć nawet ponad kilo więcej.
      tłumaczę to sobie, że pewnie w mięśniach się zgromadziła woda albo coś.
      ale też mnie wkurza ten objaw - znika po 2 dniach, albo i nie znika :)
      • delika1 Re: następny dzień po treningu-poł kilo więcej:( 20.07.07, 13:19
        tak, może nam ktoś wytłumaczy??albo linka podesle??czy dycha ma rację z tą wodą
        w mięśniach, i czy jest taka prawidłowość nastepnego po ćwiiczeniach?ćwicze
        tbc, abt, z ciężarkami ,ale 1 kg;)
        • jogger Re: następny dzień po treningu-poł kilo więcej:( 20.07.07, 14:26
          Pół kilo to nic :-) w trakcie wysiłku zużywa się glikogen mięśniowy, posiłek
          potreningowy powoduje nadkompensację glikogenu (powyżej poziomu spoczynkowego)
          dla celów regeneracji, a glikogen zatrzymuje wodę. Gdy jestem na niskich
          węglach, po 'podładowaniu' glikogenu łapię +2,5 kg
          • delika1 Re: następny dzień po treningu-poł kilo więcej:( 20.07.07, 15:22
            jogger, przetłumacz dla laików:)>cenię Twoje posty,ale z tego niewiele
            rozumiem:).Rozumiem,że woda zatrzymuje się w organizmie (to jest jasne;)), ale
            czy to jest przejściwe, czy należy jakoś temu zaradzić?
            • markac28 Re: następny dzień po treningu-poł kilo więcej:( 21.07.07, 12:44
              podbijam tez mnie ten temat interesuje
              • nnalgosia Re: następny dzień po treningu-poł kilo więcej:( 21.07.07, 22:21
                ja tez się dołanczam:) trenuje po 2h 5-6 razy w tygodniu (step, abt, tbc, bs, i
                power pump)
    • enith Re: następny dzień po treningu-poł kilo więcej:( 22.07.07, 04:12
      Wątek spadł mi z nieba :) Od tygodnia zastanawiam się, czemu po rajdzie
      rowerowym trwającym dwa dni (w sumie na liczniku 330 km) waga łazienkowa
      pokazała mi prawie trzy (!) kilo więcej niż przed rajdem. Domyślam się, że
      pewnie mięśnie się regenerują i zatrzymują wodę albo coś. Podłączam się do
      prośby, by wyjaśnić co się dzieje i czy takie skoki wagi są zdrowe.
      • delika1 Re: następny dzień po treningu-poł kilo więcej:( 23.07.07, 14:20
        podbijam i czekamy na odpowiedź fachowca:)
    • nnalgosia Re: następny dzień po treningu-poł kilo więcej:( 26.07.07, 18:11
      i chyba sie niedoczekamy......szkoda...
    • scept89 glikogen + woda 26.07.07, 18:48
      Po wysilku stracony glikogen jest odbudowywany w miesniach z tzw
      superkompensacja (gromadzi sie go wiecej niz bylo)

Stary post:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=342&w=39454183&a=39645681

"wzrostem masy miesni nie da sie tlumaczyc np. +1kg po tygodniu czy
      miesiacu od cwiczen. W 6 miesiecy przy intensywnym treningu bez sterydow mozna
      ponoc wyhodowac 4kg miesni, ale to jest liczba dla kulturystow a nie normalcow.
      www.athleticadvisor.com/Weight_Room/fitness_myths.htm

Jedynym potencjalnym wytlumaczeniem bylby wzrost napakowania miesni glikogenem
      (15g/kg do 30, byc moze nawet 40g/kg). 1g glikogenu wymaga 3g wody.

Zakladajac ze po wysilku kardio i spozyciu weglowodanow zyskalismy 15g/kg miesni
      nowego glikogenu to kazdy kilogram (przedtreningowy i przed-posilkowy) miesni
      winien wazyc 60g wiecej. 70kg facet ma przecietnie 28kg miesni ale nie da sie
      wszystkich napakowac glikogenem na maxa i osiagnac 1.68kg wiecej z napakowania
      glikogenem samych miesni. Z drugiej strony najwieksze miesnie sa w nogach, tak
      ze to ze mm. glistowate dloni i mm zwacze nie zyskaja wiecej glikogenu to male pivo.

Glikogen jest jeszcze w watrobie choc calkowita jego ilosc jest mniejsza niz w
      miesniach szkieletowych i o ile mi wiadomo nie wykazuje super-kompensacji
      powysilkowej u szczurow.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka