Dodaj do ulubionych

callanetics

IP: *.gliwice.enko.pl 12.08.03, 10:48
Szukam wszelkich informacji na temat callaneticsu -czy ktos przetestowal na
sobie, jakie sa efekty, gdzie mozna kupic jakas instruktazowa kasete, a moze
ktos sie orientuje czy w jakims fitness klubie w Katowicach odbywaja sie tego
typu zajecia??? za wszelkie info serdecznie dziekuje i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: tena Re: callanetics IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.08.03, 22:10
      Hejka!!:)) Ja wyprobowalam na orginalnej kasecie, cwiczenia na brzuch sa
      rewelacyjne, na nogi i uda nie dzialalo u mnie wcale. Chetnie poczytam
      wypowiedzi innych:) Pozdrawiam
    • Gość: :) Re: callanetics IP: *.telkab.pl / 10.8.2.* 14.08.03, 08:47
      Slyszalam, ze te cwiczenia ladnie modeluja sylwetke. Kolezanka bardzo mnie
      zachecala. Mowila, ze kiedys cwiczyla codziennie i w krotkim czasie (!?)
      wyszczuplaly jej uda i biodra. Czy rzeczywiscie callanetics daje takie efekty?

Tena, piszesz, ze u Ciebie tylko te cwiczenia dzialaly na brzuch, na nogi nie.

Ja na razie cwiczylam tylko dwa razy i mam straszne zakwasy :(

:)
      • Gość: baad Re: callanetics IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 14.08.03, 12:26
        Ja ćwiczyłam jakis czas temu przez jakieś dwa, trzy miesiące. Sporo zeszło mi z
        nóg i bioder. Przestałam jednak ćwiczyć bo dla mnie callanetics jest potwornie
        nudny i wolę ćwiczenia w klubie. Jednak jeżeli Tobie to nie przeszkadza, to
        polecam, efekty są.
        • Gość: :) Re: callanetics IP: *.telkab.pl / 10.8.2.* 14.08.03, 13:08
          Dziekuje Baad!

Te slowa, wplywaja na mnie mobilizujaco. Ja wiem, ze cwiczenia callanetics sa
          troche nudne, ale od pol roku "skacze" :) w klubie fitness, kondycje mam
          niezla, za to ksztalty bez zmian :(
          Mam pytanko! Cwicze callanetics z kaseta M. Bojarskiej. Tam babeczka mowi, ze
          cwiczenia trzeba wykonywac w kolejnosci prezentowanej na filmie. Czy
          rzeczywiscie to ma jakies znaczenie?
          • Gość: smolarek Re: callanetics IP: *.it-net.pl 15.08.03, 01:33
            hej, jestem instruktorem fitness, od 2 lat prowadze callanetisc w fitness
            klubie.callanetics jest b. nudny a i owszem, tyle ze przy prawidlowo
            wykonywanych cwiczeniach niesamowicie skuteczny. callanetisc modeluje i
            ksztaltuje sylwetke bez obawy wyrobienia sobie niepotrzebnych 'miesniakow' jak
            przy np. stepie. wciagajcie brzuchy, prostujcie plecy i przede wszystkim
            sluchajcie co mowi do was instruktor czy kobita z kasety.jestem w fitnessie 8
            lat i uwierzcie, ze przy systematycznej pracy mozna zrzucic duzo kg bez obawy,
            ze po przerwaniu cwiczen przytyjecie, zycze powodzenia
            • Gość: helen Re: callanetics IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.03, 15:24
              A ktora kaseta z callaneticsem jest najbardziej warta polecenia??
              • Gość: mamkota Re: callanetics IP: *.24.113.111.Dial1.Chicago1.Level3.net 16.08.03, 00:44
                Ja swojego czasu cwiczylam przy kasecie, na ktorej cwiczenia prowadzila sama
                autorka Callan Pickney (cz jakos tam). Zwracala uwage na czesto popelniane
                bledy, tlumaczyla w jakiej wersji moga cwiczyc osoby starsze, i sprawa dla
                mnie najwazniejsza wszyskie cwiczenia byly wykonywane przez nia i jej grupe w
                czasie 'rzeczywistym' i w zalecanej przez nia ilosci powtorzen.
            • Gość: :) Re: callanetics IP: *.telkab.pl / 10.8.2.* 16.08.03, 04:25
              Gość portalu: smolarek napisał(a):

> hej, jestem instruktorem fitness, od 2 lat prowadze callanetisc w fitness
              > klubie.callanetics jest b. nudny a i owszem, tyle ze przy prawidlowo
              > wykonywanych cwiczeniach niesamowicie skuteczny. callanetisc modeluje i
              > ksztaltuje sylwetke bez obawy wyrobienia sobie niepotrzebnych 'miesniakow'
              jak
              > przy np. stepie. wciagajcie brzuchy, prostujcie plecy i przede wszystkim
              > sluchajcie co mowi do was instruktor czy kobita z kasety.jestem w fitnessie 8
              > lat i uwierzcie, ze przy systematycznej pracy mozna zrzucic duzo kg bez
              obawy,
              > ze po przerwaniu cwiczen przytyjecie, zycze powodzenia

Dziekuje smolarek za slowa wsparcia!

Bardzo bym chciala cwiczyc callanetics w klubie, pod okiem instruktora, ale
              niestety w mojej miejscowosci nikt nie prowadzi takich zajec, dlatego musze
              zadowolic sie cwiczeniami z kaseta. Zastanawia mnie czy musze bezwzglednie
              wykonywac wszystkie cwiczenia po kolei, czy moge sobie odpuscic np. "brzuszki".
              Czy to ma znaczenie? Wole modelowac nogi, niz plaski brzuch (mam budowe
              gruszki - waskie ramionka, plaski brzuch, nadmiernie rozbudowana reszta).
              Obawiam sie, ze popelniam jakies bledy, mimo iz staram sie cwiczyc zgodnie z
              tym co pokazuje instruktor z kasety. Pod kolanami i na lydce "wyskoczyly" mi
              male niebieskie zylki (do tej pory mialam w tych miejscach popekane naczynka.
              Moze nie powinnam wykonyac wszystkich zalecanych powtorzen (mam kasete z
              Mariola Bojarska - tam babeczka zaleca 50 - 100 powtorzen). A moze sa jakies
              przeciwskazania do wykonywania tego typu cwiczen? Dodam, ze cwiczylam tylko 3
              razy. Aha, kolezanka mowial, ze z ta kasetowa istruktorka cwiczenia sa trudne i
              zbyt obciazajace. Cwiczenia pokazywane przez Callan Pinckney sa duzo lepsze
              (nigdy nie widzialam). W innym watku na temat cwiczen callanetics ktos opisuje,
              ze odmian callanetics jest bardzo wiele. Moze dla mnie bylaby odpowiednia jakas
              bardziej przyjazna wersja? Czy w klubach mozna raczej spotkac sie z takimi
              samymi cwiczeniami, czy sa one zmieniane tak jak np. na zajeciach z areobiku?
              Chciala bym dobrze wykonywac te cwiczenia.

• Gość: smolarek Re: callanetics IP: *.it-net.pl 17.08.03, 18:36
                kolejnosc wykonywanych cwiczen jest wanzna, dlatego ze powoli i pokolei
                rozgrzewane sa wszystkie partie ciala. Zanim zacznie sie cwiczy, trzeba
                najpierw rozgrzac te miesnie, i nigdy nie mozna pomijac cwiczen
                rozciagajacych. Rozciaganie miersni jest b.wazne, dlatego ze dostarczamy w ten
                sposob tlenu do miesni. Jesli nie ma tlenu, nie mam mozliwosci spalenia
                tluszczu bo na poziomie koorkowym tez do spalania konieczny jest tlen.A bez
                spalania nie schudnisz. pamietaj tez o tym, ze przy wykonywaniu cwiczen musisz
                napinac miesnie, usztywniac np.noge. nie mozna machac sobie noga bo to nic nie
                da. zawsze trzeba naprezyc cwiczona czesc ciala, nie wstrzymywac oddechu
                (patrz rozciaganie), zawsze wciagac brzuch i robic wydech ustami przy
                napinaniu mienia. a wdech nosem przy rozluznieniu. jest to b. wazne, trzeba
                nauczyc sie oddychac. jesli nie chcesz cwiczyc np. miecni brzucha to nie
                rezygnuj z nich calkowicie, po prostu ogranicz liczbe wykonywanych powtorzen.
                nistety callanetisc jest nudny i w klubach fitness tez nie ma urozmaicenia na
                poszczegolnych zajeciach. to nie aerobic gdzie mozna ukladac rozna
                choreografie.
                aha i jeszcze jedno, pamietajcie, zeby nie jest przynajmniej pol godz, po
                treningu, a najlepiej jesli cwiczymy wieczorem, to nic nie jesc (duzo wody,
                soki, owoce, jogurt, kefir tak). Organizm zaczyna siegac po rezerwy
                energetyczne tj tluszcz dopiero po pol godziny od kiedy zaczynasz cwiczyc, i
                spala jeszcze pol godz po skonczeniu 9przy godzinnym treningu). wiec jesli
                zaraz po cwiczeniach rzucisz si na jedzenie, to organizm odlozy ten posilek na
                Twoich biodrach czy tyleczku, bo bedzie zajety spalaniem z cwiczen.
                za to trzeba pic duzo wody mineralnej, coby sie nie odwodnic. musza byc
                uzupelniane witaminy i mikroelementy, bo jak ich brak, to nie ma prawidlowych
                przemian biochemicznych w org. a co za tym idzie nie ma prawidlowej przemiany
                materii i spalania.
                zycze powodzenia i wytrwalosci
                cwiczcie bo warto
                pozdrawiam smolarek
                • misstinguette Re: callanetics 18.08.03, 15:21
                  Dzięki za cała moc informacji, które i mnie pomogły zrozumieć kilka rzeczy np
                  nie jeść po ćwiczeniach. Cwiczę sama w domu głównie ćwiczenia na brzuch i nogi
                  + pośladki i czasami zdarzało mi się zgrzeszyć i zjeść coś po wieczornej serii
                  ćwiczeń choć szczerze przyznam że najczęściej były to owoce lub jogurt.
                  A korzystając z Twojej wiedzy chiałabym zadać jedno pytanie: czy myślisz, że
                  preparaty typu L karnityna czy Bio Chitin są w stanie pomóc mi osiągnąc ciut
                  lepsze rezultaty? Chodzi mi dokładnie o utratę 2 kg dzięki ćwiczeniom straciłam
                  juz 2 ( ćwiczę rano i wieczorem choć czasami tylko wieczorem, bo nie daję rady
                  rano) godzinę czasu. Poza tym do mieszkania wchodzę po schodach (II piętro):)
                  Z góry dziękuję za informacje
                  pozdrawiam
                  • Gość: smolarek Re: callanetics IP: *.it-net.pl 19.08.03, 17:26
                    misstinguette napisała:

> Dzięki za cała moc informacji, które i mnie pomogły zrozumieć kilka rzeczy
                    np
                    > nie jeść po ćwiczeniach. Cwiczę sama w domu głównie ćwiczenia na brzuch i
                    nogi
                    > + pośladki i czasami zdarzało mi się zgrzeszyć i zjeść coś po wieczornej
                    serii
                    > ćwiczeń choć szczerze przyznam że najczęściej były to owoce lub jogurt.
                    > A korzystając z Twojej wiedzy chiałabym zadać jedno pytanie: czy myślisz, że
                    > preparaty typu L karnityna czy Bio Chitin są w stanie pomóc mi osiągnąc ciut
                    > lepsze rezultaty? Chodzi mi dokładnie o utratę 2 kg dzięki ćwiczeniom
                    straciłam
                    >
                    > juz 2 ( ćwiczę rano i wieczorem choć czasami tylko wieczorem, bo nie daję
                    rady
                    >
                    > rano) godzinę czasu. Poza tym do mieszkania wchodzę po schodach (II
                    piętro):)
                    > Z góry dziękuję za informacje
                    > pozdrawiam

nie jestem zwolenniczka preparatow typu Lkarnityna itp. na swoim przykladzie
                    moge powiedziec, ze prze 6 mcy stosowalam L kartninyne i jedyny efekt byl
                    taki, ze na cwiczeniach niesamowicie sie pocialm. ja wiem, kazdy chwyta sie
                    jakiejs nadziei na schudniecie ,sama wlasnie dlatego siegnelam po ten preparat
                    (przez pol roku przytylam z 45 do 66 kg przy wzroscie 158cm). teraz waze 52 i
                    schudlam tylko dzieki silnej woli i systematycznym cwiczeniom. mieszcze sie w
                    ubrania z okresu 'chudosci' choc waze znacznie wiecej niz wtedy, dlatego ze
                    mam wyrobione miesnie a te waza wiecej niz tluszcz. dlatego tez czasem nie ma
                    spadku wagi przy cwiczeniach, ba jest nawet wzrost ale wiaze sie to wlasnia z
                    ta rozna waga miesni i tluszczu.
                    racajac do preparatow typu np. chrom organiczny, to moze on ci pomoc o tyle,
                    ze reguluje poziom glukozy we krwi, i moze pomoc ci w pozbyciu sie nmadmiaru
                    wody w komorkach. jesli czujesz sie czasami na puchnieta jak balon, moze to
                    oznaczac, ze masz nieprawidlowa gospodarke wodna organizmu. chrom organiczny
                    powinien ci pomoc. dodatkowo powoduje on zmniejszenia laknienia, uczucia
                    glodu. pamietaj jednak, ze nie mozesz go stosowac prze dlugi okres bez
                    przerwy. organizm sie przyzwyczai i nie bedziesz odczuwala pozytywnych
                    skutkow jego przyjmowania, za to bedzie sie kumulowal w twoim organizmie.
                    polecam kuraxje 3 mce (ok 100 tabletek) i przerwa na 1-2 mce. jesli zauwazysz
                    drastyczne napady glodu, ktorych nie bylo w tym czasie jak bralas preparat, to
                    wroc do niego (tabletak dziennie, nie wiecej), ale jesli nie zauwazysz tych
                    negatywnych zmian to daj sobie spokoj z kolejnym opakowaniem.
                    pamietaj o wodzie, trzeba pic minimum litr wody dziennie, dlatego ze podobnie
                    jak z tlenem, wszystkie reakcje biochemiczne w org.zachodza w srodowisku
                    wodnym. jesli nie ma wody, zageszcza sie krew, co w skrajnych przypadkach moze
                    prowadzi do zatorow.
                    trzeba pic wode bo samo picie tez odchudza! pijac niegazowana woda dostarczamy
                    orgaznizmowi produkt 0 kcal, a organizm zeby go wydalic w postaci moczu musi
                    przeciez uzyc energii, a ta bierze sie ze spalania np. tluszczu, a ze jest
                    konieczna woda i tlen, to spalamy zapasy czyli tluszczyk z bioderek, ud itp.
                    proste i logiczne!
                    radze z daleka omija czeste picie coli, napojow slodzonych, bo nawet nie
                    wiecie ile jest tam pustych kalorii. lepiej zjesc raz na jakis czas ciasko z
                    kremem niz pic codziennie cole czy slodzone oranzady itp.
                    pozdrawiam
                    smolarek
                    • misstinguette Re: callanetics 20.08.03, 12:16
                      dziękuję za super odpowiedź. Pytałam z czystej ciekawości, bo naczytałam się
                      trochę o jednym i drugim. sama wolę jednak codzienne ćwiczenia bez dopingu:).
                      Odpuszczę sobie kompletnie i jendo i drugie a skoncentruje się na tym co lubię
                      robić.
                      Co do wagi i mięśni to trochę wiem na ten temat, bo sama jestem tego
                      przykładem. Mam 61 kg przy 165 cm wzrostu i nikt mi nie wierzy. Co niektórzy
                      nawet myślą, że się odchudzam. Wynika to zarówno z mojej budowy jak i właśnie
                      mięsni - nogi, brzuch, pupa to same mięsnie i stąd strzałka na 61, a kiedy
                      zaczynam się odchudzać spada jedynie biust:(:(
                      Tak więc coś w tym jest

Pozdrawiam
            • Gość: Monik Re: callanetics IP: *.toya.net.pl 25.10.15, 23:31
              A w jakim mieście prowadzisz zajęcia? Chętnie bym się wybrała na takie zajęcia.
    • Gość: mo Re: callanetics IP: 212.244.69.* 16.08.03, 18:44
      Nie mam video i TV a chciałabym ćwiczyć. Są jakies pozycje ksiażkowe? Dawno
      temu miałam gazetę,a le w wirze przeprowadzek gdzies zaginęła a chciałabym
      wrócić do tych ćwiczeń...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka