panama69 16.04.06, 13:34 Fundusze na uruchomienie na terenach wiejskich domu opieki dla osób starszych?!Kto może mi pomóc ?Gdzie mogę znależć potrzebne informacje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tabula2 Re: Fundusze na uruchomienie na terenach wiejskic 20.04.06, 08:09 W tej chwili nie ma już srodków finansowych, musisz poczekać na nowy okres programowania na 2007-2013. Jeśli chcesz wiedzieć jakie były zasady udzielania dofinansowania na tego typu projekty poczytaj Uzupełnienie SPO Restrukturyzacja i modernizacja sektora zywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich 2004-2006 w zakresie działania "Różnicowanie działalności rolniczej i zbliżonej do rolnictwa...". Tylko, że są to pieniądze dla rolników i domowników na uruchomienie dodatkowej działalności na obszarach wiejskich. Jak masz jakieś pytania to pisz na tabula2@o2.pl pozdrawiam Odpowiedz Link
hubertus_zamoscicus domy opieki 20.04.06, 08:17 Chyba nie bardzo SPO Rolny pasuje do pytania o "fundusze na uruchomienie na terenach wiejskich domu opieki dla osób starszych". Tu bardziej pasowałBY fundusz społeczny, ale....No właśnie to "ale"...W obecnym okresie programowania z EFS (o ile się nic nie zmieniło, a raczej nie) nie ma takich typów projektów jak dom opieki (czy to w mieście, czy na wsi). W związku z tym nie ma możliwości sfinansowania takiego pomysłu z funduszy unijnych. Taka jest brutalna prawda. Nie sądzę też, by w okresie 2007-13 taki rodzaj projektu pojawił się w zapisach programowych (choć zastrzegam: nie śledzę obecnie konsultacji i procesu powstawania dokumentów). pozdrawiam hubertus Odpowiedz Link
tabula2 Re: domy opieki 20.04.06, 08:59 Gwarantuję, że tego typu projekt można sfinansowac z SPO ROlny pod warunkiem, że osoba która się ubiega o pomoc ma gospodarstwo rolne lub jest domownikiem w gospodarstwie rolnym i spełnia kryteria. Nie kwestionuję możliwości wykorzystania EFS, bo na tym się nie znam, ale SPO Rolny znam od podszewki i wiem co piszę. W tym działaniu chodzi o dodatkowe źródła dochodu w gospodarstwie rolnym, a zakładam, że Pani nie ma zamiaru robić tego charytatywnie a w celach zarobkowych Odpowiedz Link
ewkar113 Re: domy opieki 13.06.06, 14:43 A co ma zrobić osoba, która chce wybudować taki dom na wsi, a nie ma gospodarstwa rolnego ani nie jest domownikiem w gospodarstwie rolnym? Czy są na to środki z innych funduszy? Odpowiedz Link