Dodaj do ulubionych

Studia podyplomowe

05.09.06, 13:23
Witam wszystkich.
Chcę poruszyć kwestię dobrych (czyli nie na zasadzie wkuwamy teorię, płacimy
kasę i dostajemy papierek) studiów podyplomowych.
Dodam, że pracuję w urzędzie i zajmuję się sprawami pozyskiwania FS. Tak
więc, najbardziej interesowały by mnie studia z zakresu funduszy
strukturalnych (chociaż mam tu wątpliwości, co mogą mnie nauczyć na takich
studiach, gdy wszystko i tak trzeba na bieżąco śledzić i samemu dużo czytać).
W grę wchodziłyby także studia z zakresu rozwoju regionalnego itp.
Proszę o podawanie uczelni, kierunku i swojej opinii.
Obserwuj wątek
    • hubertus_zamoscicus Re: Studia podyplomowe 05.09.06, 13:41
      Wydaje mi się, że dla osoby na co dzień zajmującej się funduszami takie studia
      to strata czasu i pieniędzy. Wykładowcy często omawiają programy nieaktualne,
      koncentrując się na tym, co było. A o tym, co będzie wiedzą tyle samo, co i ty.
      Ale oczywiście są jeszcze sprawy formalno-teoretyczne...czasami taki papier
      studiów podyplomowych jest mile widziany u pracodawcy...Czyli, o ile nie jest
      to niezbędne, nie warto się w takie studia bawić. O wiele wiecej można się
      dowiedzieć na szkoleniach - przy okazji poznajesz ludzi z branży i nawiązujesz
      cenne kontakty.
      • adytkao Re: Studia podyplomowe 05.09.06, 22:40
        Nie do końca się z Tobą zgodzę. Cenne kontakty z ludźmi z branży można nawiązać
        nie tylko na szkoleniach. A co wiecej: na studiach są zarówno osoby, które same
        przygotowują projekty jak i osoby, które projekty oceniają, rozliczają itp.
        Więc korzyść jest podwójna ;-)
        To że ktoś się na codzień zajmuje funduszami wcale nie oznacza, że wszystko wie.
        Co do informacji tam zdobywanych...to różnie z tym bywa. Tak jak na każdym
        szkoleniu raz jest ok innym razem niefajnie. Ale ja zawsze wychodzę z założenia
        że czegoś się dowiem.
        Ja na takich studiach byłam i wcale nie żałuję. Jedyny mankament to koszt bo
        faktycznie ta działka jest jeszcze baaaardzo droga. Najlepiej pogadać z szefem,
        może coś dorzuci, zdarzają się też uczelnie które mają dofinansowanie z EFS.
        Warto poszperać.
        Pozdrawiam
        • robin1 Re: Studia podyplomowe 06.09.06, 14:44
          Jeżeli chodzi o koszty to nie stanowi to dla mnie problemu (mam odłożoną kasę).
          Ale proszę o podawanie konkretnych nazw kierunków i uczelni. I tak jak
          wspominałem na początku ,to nie muszą być studia ściśle związane z FS, szczerze
          to sam domyślam się, że to może byc jedna wielka ściema, ale mogą to być też
          inne studia, np. PR, coś z Rozwojem Regionalnym, Pomoc Publiczna itp.
          • adytkao Re: Studia podyplomowe 06.09.06, 18:28
            Ja byłam na zarządzaniu projektami finansowanymi ze środków UE na Uniwersytecie
            Warszawsim.Ten kierunek jest na 2 wydziałach: zarządzania i prawa i
            administracji. Organizacja na WPiA była trochę kiepska, ale ogólnie było ok.
            Sporo kierunków "unijnych" jest też na SGH. A w Lublinie to pewnie na UMCS jest
            coś. Wiem, że takie kierunki organizuje też Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i
            Administracji.
            • robin1 Re: Studia podyplomowe 09.09.06, 16:33
              A jakie proponujecie studia w tym zakresie w:
              - wrocław,
              - katowice,
              - poznań,
              • ecri Re: Studia podyplomowe 18.09.06, 08:29
                w Katowicach może tutaj:

podyplomowe.gwsh.edu.pl/zprue.html
    • olafinek Re: Studia podyplomowe 20.09.06, 11:40
      studia finansowane przez UNIę EUROPEJSKą
      www.cdr.gov.pl/studia/nabor.htm
      425 zł za rok nauki - TO JAK ZA DARMO!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka