stix
19.05.10, 19:08
www.f1.wp.pl/kat,1715,title,Niki-Lauda-przeprosil-Roberta-Kubice,wid,12284213,wiadomosc.html
Niki Lauda po kwalifikacjach do Grand Prix Monako nazwał Roberta Kubicę niegrzecznym w austriackiej wersji języka niemieckiego słowem "Der Polacke". Choć trzykrotny mistrz świata Formuły 1 na antenie telewizji RTL stwierdził, że to sympatyczne określenie, postanowił osobiście przeprosić Kubicę.
Publicznych przeprosin dla Kubicy zażądała dyrekcja stacji RTL, która była oburzona. A to dlatego, że Lauda użył wspomnianego określenia na antenie niemieckiej telewizji, a jej widzom "Der Polacke" kojarzy się ze słowem, jakim nazywali Polaków hitlerowcy.
Dyrekcja RTL postanowiła szybko "ukręcić łeb" sprawie i uniknąć protestów oburzonych telewidzów. Sam Lauda nie miał nic przeciwko przeproszeniu Kubicy i już w niedzielę rano udał się do siedziby zespołu Renault.
W motorhome francuskiej stajni były kierowca Ferrari i McLarena czekał na Polaka 15 minut i kiedy w końcu go spotkał, przeprosił za nieodpowiednie słowa. - Musiałem powiedzieć Robertowi, że użycie przeze mnie tego słowa miało świadczyć o mojej sympatii dla niego. Cieszyłem się, że zajął drugie miejsce w kwalifikacjach i wystartuje w pierwszej linii - wyjaśnił.