Dodaj do ulubionych

Co zrobić z gnojem ?

26.10.12, 23:12
Porządkuję duży ogród i uskładał się kopiec zbędnych roślin oraz ich korzenie. Teraz nie wiem co z tym zrobić. Ogrodnicy, jak myślicie co z tego można zrobić.
Jak z brzydoty stworzyć piękność ogrodu ?

Myślę nad tym kiedy kładę się spać
dobranoc Wam Ludkowie :)
papa
Obserwuj wątek
    • 1fatum Re: Co zrobić z gnojem ? 27.10.12, 00:00
      Ja bym wysłał do PiS-u, tam gdzie jego miejsce.

Teraz na poważnie.

Czy mistrzyni ogrodnictwa nie wie, czy raczej wchodzi na forum. Tylko dlaczego z gnojem w temacie?

Jako praktyczny pomysł proponuję tą prezentację:

www.youtube.com/watch?v=MnJjASYZKBE
      • 1fatum Re: Co zrobić z gnojem ? 27.10.12, 00:03
        Trochę inna perspektywa

www.youtube.com/watch?v=QdL6Fc4-vjQ
        • alladyn15 Re: Co zrobić z gnojem ? 27.10.12, 05:27
          Watpie aby pisala to prawdziwa Rita.Jezeli chodzi o poganstwo i tego z tym zwiazane rzeczy to ...ten kto to pisal to juz go nie ma.
          • rita100 Re: Co zrobić z gnojem ? 27.10.12, 14:20
            alladyn15 napisał:

> Watpie aby pisala to prawdziwa Rita.Jezeli chodzi o poganstwo i tego z tym zwia
            > zane rzeczy to ...ten kto to pisal to juz go nie ma.

dobrze wiedzieć, że ten ktoś jest :)
        • rita100 Re: Co zrobić z gnojem ? 27.10.12, 14:19
          1fatum napisał:

> Trochę inna perspektywa
          >
          >
          > www.youtube.com/watch?v=QdL6Fc4-vjQ
          >
          ---------------------------------------
          Zadna z tych perspektyw nie jest możliwa w naturalnym ogrodzie. To co widać na tych filmikach to sztuczna doniczkowa dekoracja. Poszli tam na bardzo drogą łatwiznę (cena jednej doniczki z kwiatami)umieszczając kolorowe chryzantemy doniczka przy doniczce - czyli dekoracja pod publiczkę.
          Przypomina mi to sadzenie drzewek przed blokiem Arternatywy 4 w filmie Bareja.
          • 1fatum Re: Co zrobić z gnojem ? 27.10.12, 18:27
            rita100 napisała:

> Zadna z tych perspektyw nie jest możliwa w naturalnym ogrodzie. To co widać na
            > tych filmikach to sztuczna doniczkowa dekoracja. Poszli tam na bardzo drogą łat
            > wiznę (cena jednej doniczki z kwiatami)umieszczając kolorowe chryzantemy donicz
            > ka przy doniczce - czyli dekoracja pod publiczkę.
            > Przypomina mi to sadzenie drzewek przed blokiem Arternatywy 4 w filmie Bareja.

W takim razie nasr*ć i przyklepać. Będzie naturalnie i swojsko jak w Polsce.

Każda ludzka działalność jest odstępstwem od natury i nie ważne, czy kwiat jest w doniczce, czy w ziemi jest on sztuczny, bo takich natura nam nie dała.

Czemu się baby malują, farbują kudły, chirurgicznie poprawiają urodę po bogu?
            To im wolno, a kwiatowe kompozycje w doniczkach są już be?

Wbrew pozorom, kompost, to nie tylko zielsko, ale bakterie potrzebują żarcia. Trzeba im dawać zlewki z naszego stołu, a nawet od czasu do czasu sypną garstkę nawozu "mocznik". Aby przerobić zielsko muszą być najedzone i jeszcze bardziej głodne. Od czasu do czasu dać im trochę ziemi.
            Raz na jakiś czas wziąć ryl w łapy, albo widły i przerobić masę i na koniec dobrze zlać wodą.

Kompost jest jak drożdżowe ciasto. Tym lepsze im dłużej wyrabiane.
            • rita100 Re: Co zrobić z gnojem ? 27.10.12, 18:52
              1fatum napisał:
              > Wbrew pozorom, kompost, to nie tylko zielsko, ale bakterie potrzebują żarcia. T
              > rzeba im dawać zlewki z naszego stołu, a nawet od czasu do czasu sypną garstkę
              > nawozu "mocznik". Aby przerobić zielsko muszą być najedzone i jeszcze bardziej
              > głodne. Od czasu do czasu dać im trochę ziemi.
              > Raz na jakiś czas wziąć ryl w łapy, albo widły i przerobić masę i na koniec dob
              > rze zlać wodą.
              >
              > Kompost jest jak drożdżowe ciasto. Tym lepsze im dłużej wyrabiane.
              --------------------------------

Piękne gnojowisko. Pełna kultura. Sęk w tym, że u mnie nie powstanie takie mistrzowskie gnojowisko z bakteriami, które trzeba dokarmiać. To jedynie zbiór dóbr ogrodowych, to tylko zielska ogrodowe, żadnych kulinarnych zlewek. To taka samodzielna działka na odludziu, nie będę nosiła obiadków na gnojowisko, bo go dokarmiać. I pewnie jako miejscowa Krakuska nie będę lała wodą gnojowisko, by nie naciagnąć licznik wody.
              Dlatego myślę co z tym fantem zrobić, z ta górą roślinnego składowiska.
              Już wiem, ze pod tym mam jakąś norę. Być może miejsce sobie grzeją jeże na zimę.
              Pomyśle na tym jeszcze tej nocy.

Tak też myślę, czy nie obsypać tego ziemią, nazwac to kopcem i coś fajnego posadzić. Dobry podkład. Marzą mi się takie duże kolorowe dynie.
              • 1fatum Re: Co zrobić z gnojem ? 27.10.12, 20:35
                rita100 napisała:

> Piękne gnojowisko. Pełna kultura. Sęk w tym, że u mnie nie powstanie takie mist
                > rzowskie gnojowisko z bakteriami, które trzeba dokarmiać. To jedynie zbiór dóbr
                > ogrodowych, to tylko zielska ogrodowe, żadnych kulinarnych zlewek. To taka sam
                > odzielna działka na odludziu, nie będę nosiła obiadków na gnojowisko, bo go dok
                > armiać. I pewnie jako miejscowa Krakuska nie będę lała wodą gnojowisko, by nie
                > naciagnąć licznik wody.
                > Dlatego myślę co z tym fantem zrobić, z ta górą roślinnego składowiska.
                > Już wiem, ze pod tym mam jakąś norę. Być może miejsce sobie grzeją jeże na zimę
                > .
                > Pomyśle na tym jeszcze tej nocy.
                >
                > Tak też myślę, czy nie obsypać tego ziemią, nazwac to kopcem i coś fajnego posa
                > dzić. Dobry podkład. Marzą mi się takie duże kolorowe dynie.

Nie można zjeść ciastko i mieć ciastko.
                Kompostownik i kompost, to nie to samo co pryzma śmieci.
                Kompost jest wynikiem wysiłku niezliczanej ilości mikroorganizmów i innych stworów żyjących w rozkładającym się biologicznym materiale.

Pytanie było jednoznaczne i konkretne. Odpowiedź również.

Jeżeli nie można zrobić z tego kompostu, to trzeba gnój odesłać tam, gdzie jego miejsce. Do PiS-u.
                • rita100 Re: Co zrobić z gnojem ? 27.10.12, 21:44
                  1fatum napisał:
                  > Nie można zjeść ciastko i mieć ciastko.
                  Można ciastko udekorować i zjeść dekoracje, czyli tak zrobić by owca była cała, a wilk syty.
                  Trzeba tylko mieć pomysł.

> Jeżeli nie można zrobić z tego kompostu, to trzeba gnój odesłać tam, gdzie jego
                  > miejsce. Do PiS-u.

Jeśli masz takie zdanie to
                  tym bardziej mnie to dopinguje do zrobienia tego miejsca nadzwyczaj estetycznie, by drażnił takich jak Ty swoim blaskiem. Bo gnój to nie zbiór bakterii, które trzeba żywić, ale bezpieczne miejsce dla tych bakterii, które otoczę piękną i użyteczną scenografią. Nie będę ich zalewać wodą jak Ty to proponujesz i zatapiać, by ich na siłę karmić. Twoje metody przypominają mi pewnego gospodarza, który na siłę karmił indora, by więcej ważył przed ubojem. Pac.
    • szwager_z_laband Re: Co zrobić z gnojem ? 27.10.12, 06:30
      Rita dyc kompost zrob i potym przez sito przesioc i mosz piykno miyszanka do ziymi
      • rita100 Re: Co zrobić z gnojem ? 27.10.12, 14:22
        szwager_z_laband napisał:

> Rita dyc kompost zrob i potym przez sito przesioc i mosz piykno miyszanka do zi
        > ymi

Tak, tylko trzymać taki szpetny kopiec latami, to mi się nie widzi. Myślałam o posadzeniu na tym kopcu choć banie na wiosnę abo jaki piękną różę pnącą i zrobić dywan kwiatowy z tej rózy.
        • szwager_z_laband Re: Co zrobić z gnojem ? 27.10.12, 14:49
          Rita dyc teroski idzie se fajne kompostery kupic
          • rita100 Re: Co zrobić z gnojem ? 27.10.12, 18:39

> Rita dyc teroski idzie se fajne kompostery kupic

Dyć jo tego gnoju mom fest mocno kope, nie upcham do tego kompostiera
            • szwager_z_laband Re: Co zrobić z gnojem ? 27.10.12, 18:54
              upchej, upchej i tak Ci sie z tego 2/3 straci
              • rita100 Re: Co zrobić z gnojem ? 27.10.12, 21:45

> upchej, upchej i tak Ci sie z tego 2/3 straci

Nie da rady, to są prawie same korzenie konwalii, a ich rozkład to ho ho
    • gryfny Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 10:22
      Jasny pieron cera marnotrawno sie znodla, dobro wiadomosc na zima bydzie o czym klachac.
      • szwager_z_laband Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 11:57
        jo sie tysz raduja

ale cera to Rita juz niyma, ona tera je ouma

Rita jak tam bajtlik sie chowie?
        • seppel Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 12:06
          Ouuu!
          Rita som sie poukozaua :)
          a jo jom przepasowou :( moze jeszce sam kuknie
          Hallo Rita!!
          • szwager_z_laband Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 12:56
            tysz jom lubisz?
            • ballest Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 13:09
              Rita, zakopej to w ziemi , tak jhak to moj kuzyn Gerd robi, uon nic nie wyciepuje !
              • szwager_z_laband Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 13:16
                Ballest, ma to tnymy, kompostujymy i za 2 lata przesiywomy przez sito

fajny nawoz z tego je!
              • rita100 Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 14:33
                ballest napisał:

> Rita, zakopej to w ziemi , tak jhak to moj kuzyn Gerd robi, uon nic nie wyciepu
                > je !

Dobry pomysł. Od wiosny będę w krzakach kopać dół i wciepywać tam choć skoszoną trawę.
                Dzięki.
            • seppel Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 13:44

> tysz jom lubisz?
              ...
              ich sag mal so,
              es gibt sehr wenige Dinger die mich hier halten
              und Sie ist eine davon
              • rita100 Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 14:14
                I jo gryfnie wos witom.

Problem gnoju to ważny problem dla ogrodu i jego estetyki. Jak tylko zostanie naprawiona galeryja to uobaczycie jak to szpeci, szczególnie tero, kiedy liście opadły z drzew.
              • szwager_z_laband Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 14:34
                -tosz mozno Rita Cie wiyncyj poradzi spokopic, bo jo niy zowdy to poradza;)
          • rita100 Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 14:31
            seppel napisał:

> Ouuu!
            > Rita som sie poukozaua :)
            > a jo jom przepasowou :( moze jeszce sam kuknie
            > Hallo Rita!!

Kuknie, kuknie, nie roz i nie dwa
            Witom Cię Seppel i dobrze mnie ostrzegałeś przed fest mocnym wcieleniem się w rolę babci. Niestety, wciągną mnie ten bajtel do reszty. Nie dało rady się temu oprzeć.
        • rita100 Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 14:27
          >
          > Rita jak tam bajtlik sie chowie?

Cudownie. Całą głowę mam wypełnioną dziecinnymi piosenkami:)
          Jechał pociąg do Krakowa
          wyleciała z niego krowa ;)))))))
          • szwager_z_laband Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 14:32
            to juz poradzi spiywac?!

hm, no to niydugo na zolyty pondzie;)
            • rita100 Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 14:36

> to juz poradzi spiywac?!
              >
              > hm, no to niydugo na zolyty pondzie;)
              --------------------------
              Nie, to jemu trzeba było śpiewać. Od malutkiego jest do tego przyzwyczajany. Ma swoją dziecinną płytkę. Taki zbiór pioseneczek po polsku i angielsku. Tak sobie rodzice życzą.
              • szwager_z_laband Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 14:38
                no ja po angesku to cinyszko - ale tako dzisiej moda;)
              • artjomka Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 20:57
                rita100 napisała:

> Nie, to jemu trzeba było śpiewać. Od malutkiego jest do tego przyzwyczajany. Ma
                > swoją dziecinną płytkę. Taki zbiór pioseneczek po polsku i angielsku. Tak sobi
                > e rodzice życzą.

Servus Rita!
                Jo sie sam niy chca wtykac - ale mozno by sie bajtel tysz pora spjywek po naszymu - to je po sloncku - nauczou?
                Bo fto wjy - kejsik tyn szpecjalista ot zakamuflowany opcje, i jymu podobne - podom weg - to mozno i Slonck nasz odzyje?!
                Pyrsk przi szlustydniu!
                • rita100 Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 21:54
                  artjomka napisał:
                  > Servus Rita!
                  > Jo sie sam niy chca wtykac - ale mozno by sie bajtel tysz pora spjywek po naszy
                  > mu - to je po sloncku - nauczou?
                  > Bo fto wjy - kejsik tyn szpecjalista ot zakamuflowany opcje, i jymu podobne -
                  > podom weg - to mozno i Slonck nasz odzyje?!
                  > Pyrsk przi szlustydniu!
                  ------------------

Serwus
                  Sprawa jest tego rodzaju, że ten bajtel to po ojcu Kaszub, po babci Warmiak, a po prababci Krakowiaczek.
                  Nie chce mu mentlik w głowie robić. Ma dopiero roczek.
      • rita100 Re: Piknie witom Rita 27.10.12, 14:24
        gryfny napisał:

> Jasny pieron cera marnotrawno sie znodla, dobro wiadomosc na zima bydzie o czy
        > m klachac.

przy kominku :)
        www.youtube.com/watch?v=j2J_TLt_daw
        • rita100 Re: Moje gnojowisko 28.10.12, 18:14
          Nie trapcie się bardzo, jak urządzę wiosną to pokażę.
          Na razie tak wygląda

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_k-P1018079.JPG
          • seppel Re: Moje gnojowisko 28.10.12, 18:54
            troocha wjyncy Sniegu
            i problym sie som rozwjonsze ;))
            aber
            jak tam yno Unkraut je (chwasty) to niyzakopuj tego bo na prziszuy rok zajs ze ziymi wylezie
            • rita100 Re: Moje gnojowisko 28.10.12, 20:44
              Tam są prawie same korzenie konwalii, bo moja babcia miała ich cały ogród. To takie kłącza, z którymi będę tez walczyć na wiosnę. Boję się, ze na wiosnę cały kopiec będzie w konwaliach.
              Zobaczę na wiosnę.

O by do wiosny :)
              • seppel Re: Moje gnojowisko 28.10.12, 22:31
                "Babcia mjaua..."
                piszesz tu we czasie przeszuym
                ...mo to dlo Ciebje jakies znaczenie ?
                • rita100 Re: Moje gnojowisko 28.10.12, 22:45
                  Bo kiedyś życie się kończy i jak to mówią nic wtedy nie zabierasz ze sobą. Wyznaczyła mnie na gospodarza i odeszła. A ja staram się urządzać świat po swojemu, stąd te porządki i zmiany i mocka pracy. Osoby wiekowe nie lubią zmian dlatego konwalie swobodnie rozrastały się wszędzie. Moim teraz marzeniem będzie urządzić działkę bardziej sportowo-rekereacyjną, ze względu na wnuka.

dobranoc Seppel

Też mam swój Hejmat
                  www.youtube.com/watch?v=mYaTrKKiptM&feature=related
                  W takich chwilach czuję się też Sloonzakiem
                  Zdróweczk

• seppel Re: Moje gnojowisko 28.10.12, 22:53
                    Ou!
                    Es tut mir sehr leid für Dich
                    gute Nacht
                  • szwager_z_laband Re: Moje gnojowisko 29.10.12, 07:23
                    Rita odymie tysz wyrazy wspoczucia

zawszes sam fajnie o babci godaua

ps

trocha tych konwaliow na pamiontka po babci zostow!
                    • 1fatum Re: Moje gnojowisko 29.10.12, 08:03
                      Przyjmij i moje kondolencje, bo babci nikt nie zastąpi, a ku jej pamięci warto zachować jakiś skrawek "Jej" roślin, by budziły pamięć.

Dobrym rozwiązaniem jest zamiana pozostałości w "sieczkę" używając rozdrabniacza do gałęzi. Podobne rozwiązanie stosuję, kiedy rozdrabniam winogrona. Rozdrabniacz (minimalnie przerobiony) stoi w wannie brodzika (taki jak do kąpieli) Pod wylotem gdzie zwykle jest odpływ stawiam naczynie na sok, a z maszyny wpada drobna sieczka tego co zostało wrzucone.
              • seppel Re: Moje gnojowisko 28.10.12, 22:32
                "Babcia mjaua..."
                piszesz tu we czasie przeszuym
                ...mo to dlo Ciebje jakies szczegolne znaczenie ?
                • rita100 Re: Moje gnojowisko 29.10.12, 09:43
                  Tak musiało być. Babcia była już wiekowa, prawie seteczki dochodziła ale była mądra i pracowita. Godnie umarła, w spokoju i w zadbaniu, otoczona miłością do końca.
                  Trzeba się ciszyć, że żyła

Dziękuję za taki odzew w tym kontku i pozwólcie na zakończenie tematu.

Pozdrawiam wszystkie świkry. Bywają jak matki.
                  Oberschlesien - Mamo
                  www.youtube.com/watch?v=DHz_RYOoWo4&feature=related
                  • berncik Re: Moje gnojowisko 29.10.12, 21:43
                    Hallo Rita :Z tym kompostem naprowda niy ma wiekszego klopotu ,Potrzebujesz tylko troche czasu.Sprobuja napisac jak jo to robia.Mom tu w ogrodzie stylu dwa komposty.I co roku jeden opruzniam i biore jako nawoz. To ziele ktore zakompostowalem popszedniego roku przekladam do tego pustego,Ten material na pol przekompoastowany sie przewietrzy i jeszcze szybciej zamienia sie w kompost Nie dodaje zadnych innych srodkow Compostujoacych i pilnuje zeby bylo duzo regenwürmer one to pomagajom przerabiac.Nie dodaje zadnych kuchennych odpadow z powodu nieprzyjemnych gryzoni.
                    Tak wyglondajom te dwa komposty
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/qc/ga/yobe/vaSVbFNppxS6RLyQSB.jpg
                    Tak wyglondo te kompost ktury w przyszlym roku bedzie przesiewany i uzyty.
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/qc/ga/yobe/TRyrq23Mnl4N41fEgB.jpg
                    Ty Rita nie musisz tych skrzyn robic,jo to robie zeby byl porzadek ale mozna zrobic taka kupe tego zielska i dodawac z jednej strony a zdrugiej wybierac dojrzaly kompost.
                    • rita100 Re: Moje gnojowisko 29.10.12, 22:33
                      Berncik, tak tez myślałam. Znalazłam już takie miejsce w rogu gdzie będę składowała nowe chwasty, a ten kopiec zagospodaruje baniami. Na takim składowisku powinny urosnąć dorodne banie . Prawie przez zimę się to ułoży.
                      Zima mnie zaskoczyła, jeszcze nie okryła róże przez mrozem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka