Dodaj do ulubionych

Ballest mam pytanie do Ciebie

25.10.05, 20:48
co wiesz o:
1).Cedynia-972r.n.e
2).Niemcza-1017r.n.e
3).Las Teutoburski-9r.n.e
Obserwuj wątek
    • ballest Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 21:03
      sloneczko1 napisała:

> co wiesz o:
      > 1).Cedynia-972r.n.e
      > 2).Niemcza-1017r.n.e
      > 3).Las Teutoburski-9r.n.e

Cedynia, to nie byla bitwa z cesarzem, yno z jakims jego pioneczkiem, czytaj
      margrafem
      Niemcza, wspomniano, ze Cesarz przechodzil ale nioe zdobyl a byc moze nawet
      Niemczy Niemcy bronili
      Teutoburger Wald, Hermann de Cherusker pokonal Rzymian
      • szwager_z_laband Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:13
        hm?

i co tera dalyj bydzie z tym wontkym???
        • ballest Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:30
          Ty miyszkosz niedaleko Teutoburger Wald, to rozwin o Hermanie i jak zasadzka na
          Rzymian Cheruski zrobiyli i jak Cysaru rzymski jamrowou, ze tela legionow
          straciou
          • szwager_z_laband Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:32
            niy bouo to niydowno we jakim filmie ??

jo we tyj geszichcie to sie niy zabardzo wyznowom, to lepi sie niy wypowiadom :(
          • sloneczko1 Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:33
            ballest napisała:

> Ty miyszkosz niedaleko Teutoburger Wald, to rozwin o Hermanie i jak zasadzka na
            >
            > Rzymian Cheruski zrobiyli i jak Cysaru rzymski jamrowou, ze tela legionow
            > straciou
            to tyn las jest kole Labanda???w dolnyj saksonii?
            • szwager_z_laband Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:35
              no niy ganc :))
            • ballest Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:36
              Varus, gib mir meine Legionen wieder!«
              Tak puakou August o swoje legiony!
              zeus.zeit.de/text/archiv/2002/17/200217_varus.xml
              • ballest Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:41
                www.historycy.org/Las_Teutoburski-t5599.html
                Warto przeczytac!
              • sloneczko1 Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:42
                w czwartek jest spotkanie w "Świecie książki" na rynku z Pawłem Rochalom który
                napisał:Paweł Rochala
                „Las Teutoburski 9 rok n.e.”
                Arminiusz, młody wódz Cherusków znad środkowej Wezery, który poprzednio służył w
                armii rzymskiej, wzniecił powstanie wykorzystując zdobyte doświadczenie
                wojskowe. Zwabiwszy rzymskiego wodza Werusa na nieznany mu teren między Wezerą a
                Ems wyciął w pień trzy legiony rzymskie liczące dwadzieścia tysięcy ludzi.
                Lokalizacja miejsca bitwy nazwanego Lasem Taeutoburskim była przedmiotem
                niekończących się sporów.

I chociaż Rzymianie w ciągu kilku następnych lat utrzymali linię Renu i dla
                odwetu wyprawiali się w głąb ziem germańskich, to jednak druzgocąca klęska
                zadana przez barbarzyńców tak bardzo wstrząsnęła cesarzem Augustem, że nie
                podjął żadnych zdecydowanych kroków, aby przesunąć granicę na wschód od Renu.

Była to jedna z najważniejszych bitew w historii Europy, a z pewnością w jej
                czasach starożytnych. Powstrzymała ekspansję rzymską i zaciążyła na wiele wieków
                nad losem centralnej Europy. Ziemie leżące za Renem nie dostały się pod
                panowanie rzymskiego imperium, co wpłynęło na ich dalszą historię – polityczną i
                społeczną, a także na kulturę i religię. Niektórzy twierdzą, że dopiero
                przyłączenie krajów Europy Środkowej do Unii Europejskiej w ubiegłym roku jest
                likwidacją skutków bitwy, jaka się rozegrała prawie dwa tysiące lat temu.

Nowa pozycja z niezwykle cennej serii „Historyczne Bitwy” jest pierwszą polską
                monografią tej doniosłej bitwy. Obejmuje ponad stuletni okres dziejów zmagań
                między Rzymianami i Germanami, którego kulminacją było starcie tych dwóch sił w
                Lesie Teutoburskim.

Autor stawia szereg interesujących tez, zwłaszcza dotyczących Germanów, z
                którymi jednak nie zawsze można się łatwo zgodzić, jak na przykład, że
                „walczyli, zwyczajem barbarzyńskim, niemal całkiem nago”, co nie jest do
                wyobrażenia chociażby ze względów klimatycznych. (pd)

Paweł Rochala
                „Las Teutoburski 9 rok n.e.”
                Bellona
                seria: Historyczne Bitwy
                rok wydania: 2005
                stron: 288
                ISBN 83-11-10172-8
                • sloneczko1 Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:44
                  Las Teutoburski - wąskie pasmo niskich gór w Niemczech (kraje związkowe Dolna
                  Saksonia i Nadrenia Północna-Westfalia) między rzekami Ems i Wezerą o długości
                  ok. 100 km i szerokości ok. 10-15 km. Dolina w której leży miasto Bielefeld
                  dzieli Las Teutoburski na dwie części: północną i południową.

Najwyższy szczyt: Velmerstot (468 m n.p.m.), na południe od Horn-Bad Meinburg w
                  północnej części Lasu Teutoburskiego.
                  Rzeka Ems bierze swoje źródła w najbardziej na południe wysuniętej części tego
                  pasma.

Roślinność: lasy bukowe.

Główne miasta: Bielefeld, Osnabrück.

Historia

Teutoburski Las (łac. Teutoburgiensis Saltus) w historii powszechnej jest znany
                  jako miejsce zakończonej klęską bitwy legionów rzymskich pod wodzą Warusa z
                  Germanami w 9 roku n.e.

Bitwa ta znana jest pod nazwą bitwa w Lesie Teutoburskim.
                • ballest Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:53
                  Suoneczko, warto przecztac, bo w Polsce malo pisza na temat tej bitwy, za to
                  zawsze piszom o potyczkach !
              • hanys_hans Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:48
                Jo tysz! Co to je za chop? Jak idzzie o prawa autorske to jo go knipsnyu!

www.panthermedia.net/fotodb/prv/00071000/00071463_preview.jpg
                pyrsk_hanys_hans
                • ballest Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:52
                  Hanys, jest to Hermann ?
                  • szwager_z_laband Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:53
                    niy Hanys to je Hanys!

:))
                  • hanys_hans Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:54
                    To jo sie pszeca ciebie pytou!

www.panthermedia.net/index.php?page=image_preview.php&image=71463
                • sloneczko1 Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:53
                  ale nikaj sam niy pisze wiela tych Germanow było
                  • szwager_z_laband Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:54
                    bo sie pierony po drzewach pochowali :))
                    • ballest Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 23:25
                      Suoneczko musisz se dlugosza spytac, uon ich policzou!
                      • rico-chorzow Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 26.10.05, 07:24
                        No a o Cymbrach i Teutonach ście zapomnieli,co pod Noreiom,kajś wele 113-117
                        p.n.e rzymianom szmary spościeli,i to niy ino ros,a som Rzym bou uotwarty prawie
                        bes wachy,i niy wykorzystali tego,poszli na zachodnie pouednie,to tak choby
                        dzisoj,wszycke chcom urlop na pouedniu.
                        • ballest Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 26.10.05, 07:30
                          Godosz to tak jak pod Grunwaldem, niby doszczyntnie Krzyzakow wybiyli, a
                          Panstwo Krzyzackie dali bouo;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka