sloneczko1 25.10.05, 20:48 co wiesz o: 1).Cedynia-972r.n.e 2).Niemcza-1017r.n.e 3).Las Teutoburski-9r.n.e Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ballest Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 21:03 sloneczko1 napisała: > co wiesz o: > 1).Cedynia-972r.n.e > 2).Niemcza-1017r.n.e > 3).Las Teutoburski-9r.n.e Cedynia, to nie byla bitwa z cesarzem, yno z jakims jego pioneczkiem, czytaj margrafem Niemcza, wspomniano, ze Cesarz przechodzil ale nioe zdobyl a byc moze nawet Niemczy Niemcy bronili Teutoburger Wald, Hermann de Cherusker pokonal Rzymian Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:13 hm? i co tera dalyj bydzie z tym wontkym??? Odpowiedz Link
ballest Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:30 Ty miyszkosz niedaleko Teutoburger Wald, to rozwin o Hermanie i jak zasadzka na Rzymian Cheruski zrobiyli i jak Cysaru rzymski jamrowou, ze tela legionow straciou Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:32 niy bouo to niydowno we jakim filmie ?? jo we tyj geszichcie to sie niy zabardzo wyznowom, to lepi sie niy wypowiadom :( Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:33 ballest napisała: > Ty miyszkosz niedaleko Teutoburger Wald, to rozwin o Hermanie i jak zasadzka na > > Rzymian Cheruski zrobiyli i jak Cysaru rzymski jamrowou, ze tela legionow > straciou to tyn las jest kole Labanda???w dolnyj saksonii? Odpowiedz Link
ballest Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:36 Varus, gib mir meine Legionen wieder!« Tak puakou August o swoje legiony! zeus.zeit.de/text/archiv/2002/17/200217_varus.xml Odpowiedz Link
ballest Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:41 www.historycy.org/Las_Teutoburski-t5599.html Warto przeczytac! Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:42 w czwartek jest spotkanie w "Świecie książki" na rynku z Pawłem Rochalom który napisał:Paweł Rochala „Las Teutoburski 9 rok n.e.” Arminiusz, młody wódz Cherusków znad środkowej Wezery, który poprzednio służył w armii rzymskiej, wzniecił powstanie wykorzystując zdobyte doświadczenie wojskowe. Zwabiwszy rzymskiego wodza Werusa na nieznany mu teren między Wezerą a Ems wyciął w pień trzy legiony rzymskie liczące dwadzieścia tysięcy ludzi. Lokalizacja miejsca bitwy nazwanego Lasem Taeutoburskim była przedmiotem niekończących się sporów. I chociaż Rzymianie w ciągu kilku następnych lat utrzymali linię Renu i dla odwetu wyprawiali się w głąb ziem germańskich, to jednak druzgocąca klęska zadana przez barbarzyńców tak bardzo wstrząsnęła cesarzem Augustem, że nie podjął żadnych zdecydowanych kroków, aby przesunąć granicę na wschód od Renu. Była to jedna z najważniejszych bitew w historii Europy, a z pewnością w jej czasach starożytnych. Powstrzymała ekspansję rzymską i zaciążyła na wiele wieków nad losem centralnej Europy. Ziemie leżące za Renem nie dostały się pod panowanie rzymskiego imperium, co wpłynęło na ich dalszą historię – polityczną i społeczną, a także na kulturę i religię. Niektórzy twierdzą, że dopiero przyłączenie krajów Europy Środkowej do Unii Europejskiej w ubiegłym roku jest likwidacją skutków bitwy, jaka się rozegrała prawie dwa tysiące lat temu. Nowa pozycja z niezwykle cennej serii „Historyczne Bitwy” jest pierwszą polską monografią tej doniosłej bitwy. Obejmuje ponad stuletni okres dziejów zmagań między Rzymianami i Germanami, którego kulminacją było starcie tych dwóch sił w Lesie Teutoburskim. Autor stawia szereg interesujących tez, zwłaszcza dotyczących Germanów, z którymi jednak nie zawsze można się łatwo zgodzić, jak na przykład, że „walczyli, zwyczajem barbarzyńskim, niemal całkiem nago”, co nie jest do wyobrażenia chociażby ze względów klimatycznych. (pd) Paweł Rochala „Las Teutoburski 9 rok n.e.” Bellona seria: Historyczne Bitwy rok wydania: 2005 stron: 288 ISBN 83-11-10172-8 Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:44 Las Teutoburski - wąskie pasmo niskich gór w Niemczech (kraje związkowe Dolna Saksonia i Nadrenia Północna-Westfalia) między rzekami Ems i Wezerą o długości ok. 100 km i szerokości ok. 10-15 km. Dolina w której leży miasto Bielefeld dzieli Las Teutoburski na dwie części: północną i południową. Najwyższy szczyt: Velmerstot (468 m n.p.m.), na południe od Horn-Bad Meinburg w północnej części Lasu Teutoburskiego. Rzeka Ems bierze swoje źródła w najbardziej na południe wysuniętej części tego pasma. Roślinność: lasy bukowe. Główne miasta: Bielefeld, Osnabrück. Historia Teutoburski Las (łac. Teutoburgiensis Saltus) w historii powszechnej jest znany jako miejsce zakończonej klęską bitwy legionów rzymskich pod wodzą Warusa z Germanami w 9 roku n.e. Bitwa ta znana jest pod nazwą bitwa w Lesie Teutoburskim. Odpowiedz Link
ballest Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:53 Suoneczko, warto przecztac, bo w Polsce malo pisza na temat tej bitwy, za to zawsze piszom o potyczkach ! Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:48 Jo tysz! Co to je za chop? Jak idzzie o prawa autorske to jo go knipsnyu! www.panthermedia.net/fotodb/prv/00071000/00071463_preview.jpg pyrsk_hanys_hans Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:53 niy Hanys to je Hanys! :)) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:54 To jo sie pszeca ciebie pytou! www.panthermedia.net/index.php?page=image_preview.php&image=71463 Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:53 ale nikaj sam niy pisze wiela tych Germanow było Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 22:54 bo sie pierony po drzewach pochowali :)) Odpowiedz Link
ballest Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 25.10.05, 23:25 Suoneczko musisz se dlugosza spytac, uon ich policzou! Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 26.10.05, 07:24 No a o Cymbrach i Teutonach ście zapomnieli,co pod Noreiom,kajś wele 113-117 p.n.e rzymianom szmary spościeli,i to niy ino ros,a som Rzym bou uotwarty prawie bes wachy,i niy wykorzystali tego,poszli na zachodnie pouednie,to tak choby dzisoj,wszycke chcom urlop na pouedniu. Odpowiedz Link
ballest Re: Ballest mam pytanie do Ciebie 26.10.05, 07:30 Godosz to tak jak pod Grunwaldem, niby doszczyntnie Krzyzakow wybiyli, a Panstwo Krzyzackie dali bouo;) Odpowiedz Link