Dodaj do ulubionych

Czy Glywice mają swoją mitologię?

02.01.06, 20:35
"Glywiczanie, glywiczanki do klawiatury! Nie ważne czy mieszkasz w Glywicach
od urodzenia, czy życie przywiodło Cię tu niedawno, albo przeniosło stąd w
inne, nawet bardzo odległe strony! Nie ważne jest czy Twoja rodzina jest
rdzennie śląska lub spoza Śląska! Nie ważne jest Twoje wyznanie, ani
narodowość, ani wiek, ani czy masz jakąkolwiek wiedzę o historii miast! Jeśli
tylko mieszkasz tutaj, albo jakaś cząstka Ciebie uznaje to miejsce za swoje,
podziel się swoją historią!!! Napisz o swoim mieście lub dzielnicy, o swoim
dzieciństwie i dorosłości w Glywicach!"

Jakie jest Twoje życie w Glywicach?
Jak przebiegało w nich Twoje dzieciństwo?
Kim są mieszkający tu ludzie?
Czy Glywice mają swoją mitologię?
Co czujesz kiedy tutaj wracasz?

gliwice.zobacz.slask.pl/?id=mm

Obserwuj wątek
    • willi2 Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 02.01.06, 21:06
      Witom Cie Rito

Powiem Ci,ze we Gliwicach po maturze w ramach ucieczki przed wcieleniem do
      wojska polskiego uczeszczalem do szkoly ekonomicznej.Pol roku spedzilem zycia w
      Gliwicach i bardzo mi sie podobalo.Najbardziej Bravo :))
      Fajne dziouszki chodzily ze mna do Ekonoma ze Zabrza.
      Ciekawe czy jezdzi jeszcze trawaj 4 ?do Brava
      dobranoc
      Ida spac,bo wstaja o 3,30 do pracy..
      • sloneczko1 Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 02.01.06, 21:56
        tramwaj 4 jeździ cały czas ,a w Bravie dalij można sie bawić:)
        >willi2 napisał: Ciekawe czy jezdzi jeszcze trawaj 4 ?do Brava
      • builder Re:interesujacy text z z`yciu ballesta, 04.01.06, 01:31
        trzy lata temu niejaki willi2 korespondowal ze mna i pisal, z`e ma jakies` 19-
        cie lat-jeszcze byl ponoc` przed matura,
        no tak ballest-fajnie powspominac`,
        a jak jusz zwracasz sie do kobiety to pisz madam Rita bo to nie jest dla ciebie
        z`adno kolez`anka=debilu,

willi2 napisał:

> Witom Cie Rito
        >
        > Powiem Ci,ze we Gliwicach po maturze w ramach ucieczki przed wcieleniem do
        > wojska polskiego uczeszczalem do szkoly ekonomicznej.Pol roku spedzilem zycia
        w
        >
        > Gliwicach i bardzo mi sie podobalo.Najbardziej Bravo :))
        > Fajne dziouszki chodzily ze mna do Ekonoma ze Zabrza.
        > Ciekawe czy jezdzi jeszcze trawaj 4 ?do Brava
        > dobranoc
        > Ida spac,bo wstaja o 3,30 do pracy..

biedaku...., wspolczuja,

by,
        • ballest Madam Rita! 04.01.06, 09:48
          Jou tysz chodziou do Glywic do szkouy 5 lot, nasza szkoua stoua na Dworcowy,
          niedaleko kina Mikrus, to bouo bardzo dugie kina a wazke jak gonek w Familoku!
          U nos w szkole bouuy bardzo fajne gibsdecki, wykonane najlepszom technikom
          sztukaterskom, naprawde po mistrzowsku zrobione.
          Nie roz uech se w nie patrzou na lekcji.
          Tak samo uech lubiou patrzec na wilymstrassa z gory na dou, tam uech prawie
          codziennie chodziou i tylko patrzou, nic wiyncy.
          Co jeszcze, my nazywali muzeu Willa Caro, Poloki nie wiedzieli, co to jest
          Willa Caro, tak samo inne budynki np.Seidenhaus Weichmann, czy Ballestremsche
          Verwaltung.
          Jou miou caukiem inne ausdrucki, jak moji koledzy.
          My godali defaka abo woolworth, a uoni PDT!
          Tak bouo, bo tak se u nos w doma godauo.
          • rita100 Re: mówcie mi prosto - Rita 04.01.06, 21:25
            Ballest, to może pokusisz się o napisanie na temat:
            Jak przebiegało w nich Twoje dzieciństwo?
    • betelka Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 02.01.06, 21:08
      > My gornikiem do Gliwic na zakupy jezdzili. Po ryby, miyso po wuszt.
      > Najbardzi mi sie podobaly jazdy tramwajami. To robiolo szpas.
      > A Gliwice mi sie zawsze podobalo,
      • rita100 Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 02.01.06, 21:53
        hehe , to już możemy zacząć pisać swoje wrażenia Willi2 . Przebijam wszystkich
        w bytnościa w Gliwicach - dokładnie 1 godzina, w tym tylko spacer od Dworca do
        Rynku ul. Zwyciestwa, ale laborat mogłabym napisać. Acha jeszcze jakaś zakąska
        z frytkami na Rynku pod parasolem i to wszystko.
        Ja gorąco zachecam Labanda, szczególnie do tej mitologi.
        Betelka, a Ty nie chcesz podjąc się takiego wyzwania ?

Willi - spokojnych snów, o 3.30 to być może najlepiej zachrapie ;))))
        • broneknotgeld Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 02.01.06, 22:27
          No ja, Rita, Szwager by ich swojymi legyndmi zaciepoł.
          Hehe - stronka może sie piyknie rozkryńcić.
          • szwager_z_laband Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 03.01.06, 14:22
            dlo mie okreslynie mitologi glywickyj to by nojwiyncyj sam pasowauo:

schlesien.nwgw.de/14x2x0.xhtml
            • rita100 Re: Jak przebiegało w nich Twoje dzieciństwo? 03.01.06, 15:49
              ;) Czyli mitologię mamy juz przerobioną :)
              Teraz nowe zadanie :)

Kachlok i klopsztanga

"Jeronie, jak mi terozki żol tego kachloka, do kerego żech sie zowdy tak rod
              przitulił... Zawiyrom ślypia i jużech jest przi mojyj staryj laubie na
              zegrógku, kaj płot powykrziwiany, smutno pochylony, jak tyn pijok nad swojom
              dolom, resztkami sił bronił mojyj prywatności.

Cni mi sie nawet za łoszkliwym hasiokiym i chlywikami, w kerych trzimało sie
              żelostwo zaruściałe, a kere były dlo nos, bajtli, nojciekawszom skarbnicom
              roztomaitych wihajstrów, do niczego niy służoncych,a jednak zdolnych zastompić
              wszystko! Stare lauby, klopsztangi, gelyndry, ławeczki, kadłubeczki...
              kajżeście tero som?...

Beszad
              • rita100 Re: Jak przebiegało w nich Twoje dzieciństwo? 03.01.06, 15:50
                Familok to było coś!

Żodno chałpa dzisiej go niy zastompi! Mioł żywo dusza! Zbiorowo dusza! Było
                niom to szczególne połónczynie codziynnych stropiyń i radości, jakie czasym
                przichodziły na kożdo rodzina... Somsiedzi dużo wiedzieli o sobie, czynsto sie
                odwiedzali, abo tyż spotykali sie razym na zegródku, kaj kożdy mioł pora
                grzóndek dlo szpasu (a dyć niy powiym, co dlo pożytku, bo ołberiba tam rosła
                wielkości gumiklyjzy).

Wlyźć do niego można było od przodku ? czasym bez piyknie zbalstlowano
                drzewniano lauba (kaj szło se tyż czasym ze somsiodkom zicnonć), abo tyż ze
                zadku, od strony chlywików i haźlików, kere tworzyły ta niypowtarzalno
                atmosfera kożdego placu.

Beszad
                • rita100 Re: Jak przebiegało w nich Twoje dzieciństwo? 03.01.06, 15:51
                  Kaj je naszo Domowizna?

Prawie żech obejrzoł wzruszajoncy dokumynt o Slonzokach wypyndzonych przez
                  Stalina na daleko Syberia. Od poczontku zech tego niy oglondol i jakech
                  uslyszol jakies dziwaczne dialogi, to piyrwyj myslolech, ze nasze ludzie
                  naskwol przedrzezniajom rusko godka. Dopiyro za jakis czos spokopilech, ze som
                  to synki i cery Slonzokow, kerym prziszlo zyc na ruskij ziymie. Wtroncali bezto
                  w swoja godka kupa ruskich slowek, ale akcynt, skladnia zdania i zdecydowano
                  wiynkszosc wyrazyn brzmiala blank swojsko.

Wzruszyla mie sam jedna mlodo dziolszka, kero pojechala do Polski sztudirowac,
                  coby wrocic nazot do tyj syberyjskij osady i jako rychtorka uczyc bajtli godki
                  starzikow. To wlasnie tam, posrod zeslanych Ukraincow, Tatarow, Ruskich i
                  Buriatow, z kerymi bez dlugie lata prziszlo jyj zyc, poczula co to je Domowizna.

Naszla mie skuli tego refleksja, jak coroz to mynij pojyncie korzyni w
                  dzisiejszym swiecie lonczy sie z miejscym geograficznym. Jeszcze roz
                  utwierdzilech sie w przekonaniu, ze Slonsk to niy jest juz dzisiej jakis tam
                  ajnfach region, ale sfera myslynio, sposob porozumiywanio sie, skarbiec
                  swiadomosci swojyj historii i kultywowanych wartosci. To wlasnie sprawio, ze
                  rozciepani po colkim swiecie mogymy sam tworzyc jedna rodzina, niyzaleznie od
                  tego, eli na tym geograficznym Slonsku dane nom bylo sie urodzic, eli niy.

Beszad

• rita100 Re: Jak przebiegało w nich Twoje dzieciństwo? 03.01.06, 15:52
                    Mój śniczek o Ślónsku

Staro chałpa, choć góralsko,
                    tako blisko mi sie zdała
                    Starzik siod se przy niyj sielsko,
                    jakoś koza zabeczała
                    W kuchni gorków gro łorkiestra...
                    Strwiąż do Przemszy, nie do Dniestra
                    chnet łobrócił rychtung

I tyn zapach taki znany
                    jakbych nosił go ze sobóm
                    cołki żywot kaś schowany
                    tam głymboko, bliższy grobóm
                    aniżeli światu tymu,
                    co wspomnieniu nojgłymbszymu
                    koże wdycki milczeć

Mruża oczy... chnet ta bryła
                    gór, co korzyń mój przyjyły
                    kontur bliskich hołd wyryła
                    pod powiekóm... Skąd sie wziyły
                    downych przeżyć mych korale?...
                    Nie przeszkadzołech im wcale
                    oplyść duszyczki stynsknionyj

Tam kaj jo żech piyrwyj miyszkoł
                    stoł familok, ajncla jedna
                    była siyń z ausgusem w środku
                    i somsiadka była wredna
                    co ze szmatóm mnie goniła...

W piosku dziołszka sie bawiła,
                    łyżkóm w zymfcioku fyrlała
                    Kajżeś dzisiej jest, ma Frelko?!
                    Toć żdżało już i dzieciato
                    Może jak elefant wielko
                    lub łoszkliwo i szczyrbato,
                    ale przeca tako miło!
                    ...aże serce mi zabiło
                    jakżech spómnioł dziś o Tobie!

Teroz tych dziecinnych lat raj
                    łobrósł już zielónóm trowóm
                    a sómsiadka jest już tam kaj
                    chmurki wysoko nad głowóm
                    het duszyczka jej leciała,
                    stamtąd szmatóm mi machała
                    furgając radośnie

Był poranek, ćwierć na ósmo,
                    z betów zerwołech sie żywo
                    Toć do szkoły!... Starzik luz mo,
                    ino w łokno wejrzoł krzywo
                    zaś gołymbie wróble gónióm!
                    Machnyłech wychodzónc dłonióm,
                    chciołbych mieć takie strapiynia!

Furman wjechoł do ajnfartu
                    kartofle, kartofle woło
                    Jo szykuja sie do startu,
                    bo nie bydzie mi wesoło
                    jak zaś rechtór mie przyłapie
                    na spóźnieniu... W mocnyj łapie
                    ucho moje trzymoł bydzie

Leca, tchu nie mogónc złapać,
                    rozpruwajónc dywan liści
                    Już mnie w gardle zaczył drapać
                    dym polónych wszyndy kiści
                    tych kadzideł mszy jesiennyj
                    dla mej duszy tak zbawiennyj
                    bo wsze troski weń kojóncyj

Jużech usiod w zadniyj ławce
                    Każdy coś blajsztiftym kryśli
                    Jo zaś sie przyglóndóm kawce
                    co tyż łóna sobie myśli?...
                    szwarnie z gałynzi ślatujónc
                    w parapecie upatrujónc
                    kaj pośniodać jest nojlepiyj...

Łoroz zrywo mnie tyn dzwonek
                    pięć minut wolności tylko!
                    głosi wszystkim jak skowronek...
                    ale kiedy łón zamilko
                    jo sie budza gupi blank
                    skónd sie wziyno żdżadło, szrank?...
                    Przeca żech na Śląsku był!!!

Beszad, Ustrzyki Dolne
                    zobacz.slask.pl/?id=sniczek
              • szwager_z_laband Re: Jak przebiegało w nich Twoje dzieciństwo? 03.01.06, 15:57
                Kachloki juzas wuazom we moda i som luksusym, a klopsztangi ... :)

kedys na kozdym placu boua aby jedna klopsztanga, a na niyj jak czesnie na
                drzewie we ogrodku wisiauo pouno bajtli - nojwiynksze eksperty we kopyrtkach a
                na klopsztandze to zawsze bouy ale dziouchy - co one niy poradziouy za
                akrobacje wyrobiac, jak niy kopyrtka w kole jednego kolana to przinajmiyj pou
                godziny musiaua tako jedna z drugom wisiec dziynnie gowom na dou na nojwyzszyj
                sztandze. My synki juzas trynowali, jak ich niy bouo:), obkryncynie ze skokym
                na zadek - wiela razy sie drzisuo na dupa tego juz ani zodyn niy pamiynto. A
                wiycie jeszcze co to bou klopfer?

To bouo take podrynczne narzyndzie do obydziylania lyjtow:)
                • rita100 Re: Jak przebiegało w nich Twoje dzieciństwo? 03.01.06, 16:06
                  Jak wezna kloper to dostaniesz po żici!

hehe te kopyrtki i fikołki to mi nie obce.
                  Klopsztanga stoi w ogrodzie :)
                  • szwager_z_laband Re: Jak przebiegało w nich Twoje dzieciństwo? 03.01.06, 16:08
                    mosz recht tako klopsztanga zowdy sie moge przidac, dyc choby ino jaki lojfer
                    wyklupac roz za ruski rok, abo jak jake bajtle na bezuch przidom:)
                    • rita100 Re: Jak przebiegało w nich Twoje dzieciństwo? 04.01.06, 12:46
                      Popatrz się laband, żyjemy w XXI wieku a dalej idziemy z dywanikiem na trzepak
                      z trzebaczką :) Metoda trzepania dywanu została średniowieczna :)
    • broneknotgeld Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 04.01.06, 13:33
      Mitologia mitologiom, dyć chciołbych polecić gliwicko edycjo "Dziynnika
      Zachodniego" - podobnoś jest tam cosik ło knurowskim djoble.
      • szwager_z_laband Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 04.01.06, 14:16
        cos nowego mosz to dowej sam - niy dej sie prosic! :))
        • rita100 Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 04.01.06, 15:29
          no to prosimy :)
          • broneknotgeld Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 04.01.06, 15:36
            Niy ma tak dobrze, boch kupioł "DZ" w Rudzie Ślonski, a tam prawie niy tyn
            dodatek. Som licza na to, że jakisik glywiczanin kupi i połosprowio ło tym, co
            richtig tam szkryfli.
            • broneknotgeld Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 04.01.06, 17:58
              Ano, znod żech to w necu
              gliwice.naszemiasto.pl/wydarzenia/553950.html
              • szwager_z_laband Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 04.01.06, 19:10
                SUPER BRONEK! - tak sie wuazi prawie do geszichty:))

To jedna z kilku bajek o Knurowie kompletowanych przez miłośnika lokalnej
                historii, Bogusława Szygułę. Pozostałe są zatytułowane „Gryfno Madonna z
                Knurowa” oraz „Muzykalny dioboł z Knurowa”. Jest też opowiastka o skarbniku.
                Ich autorzy chcą pozostać anonimowi, aczkolwiek dowiedzieliśmy się że jednym z
                nich jest Bronisław Wątroba, znany m.in. ze zbierania dawnych banknotów
                zastępczych.

— W każdej z baśni staraliśmy się przemycić nieco historii. Piszemy o
                unikatowej rzeźbie Pięknej Madonny z kościółka św. Wawrzyńca, na kopię której
                zbierane są właśnie fundusze wśród wiernych. Bajka o diable ma nawet
                współczesne akcenty. Muzykalny diabeł straszy wszak w aptece św. Barbary
                stojącej po dziś dzień. Na ilustracji autorstwa zmarłego dwa lata temu Ryszarda
                Kubicy jest nawet charakterystyczne okienko znajdujące się w budynku od
                początku — mówi Bogusław Szyguła.

To właśnie rysunki Ryszarda Kubicy zainspirowały Bogusława Szygułę do spisania
                baśni.

• rita100 Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 04.01.06, 21:23
                  Super i ja dołaczyłam sie do gratulacji w Dzienniku Zachodnim :)
                  • rita100 Re: Co czujesz kiedy tutaj wracasz? 04.01.06, 21:28
                    Co czujesz kiedy tutaj wracasz?
                    Popatrzcie, tez ciekawy temat, może coś napiszecie ciekawego ?
                  • broneknotgeld Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 04.01.06, 22:04
                    Hmm, tak se terozki myśla, że Madonna to jedno, a djoboł druge.
                    Łonczynie tego jakosik niy sztimuje, dyć to już grzyszek autora tekstu.
                    • rita100 Re: gawędy 06.01.06, 13:53
                      Ha , śpiesze Wam powiedzieć , że mam swietną gawędę i stylem przypominająca
                      styl slaski. Zaczynają się i warmińskie ukazywać :) Jest to gawęda Warmiaka
                      Edwarda Cyfusa.
                      Jak się cieszę - oto ona - kurtyna w górę ! ;)))

MOJO SYBILLA
                      Pamniantom jek am sia jekoś tak w mercu, abo to łuż buło w aprylu pod zieczór z
                      Matyldó na łowka pod chałupó łusiedli. Na pogodka. Jom jek zawdy buł rod co
                      znowój dziónek noma fejn na robocie zlecioł, choc to pozietrze w ta ziosna buło
                      sprowdy szpetne. Ale Matylda jekości markotno kele mnie sia łusiadła. Zarom
                      pomniarkowoł. Do godki ji nie buło, tlo co siułka ćmakała po swojamu. Zawdy tak
                      ćmako i gamby nie roztworzy jek jó co tropsi.

Po pu godzinie jek łuż mi w dupa zimno buło im stracha mnioł co zilka dostona
                      mózia: gez cia dzisioj pod kitlami łukójsiuł, abo sprowdy mosz jeke stropsianie?

Wejrzała mi w ślypsie i poziedała: nieszczajścio latoś Klyjmansku bandziewam
                      mnieli aż za gwołt. Po żywam to zidza.
                      Ale nie klep kobziyto, mózia. Żywe zdrowe, kokoszy jojka niosó jek szolóne co
                      razu macać nie brukujesz, a i lis tyż tlo tyle pożer siuła mnioł, a świnia sia
                      łoprosiuła i wszystke prosioczki wyżyli.

Źle bandzie ci mózia Klyjmens! Prazie kokoszy jekeś posztrysowane w ta ziosna,
                      tlo jena kluka mi sia łusiadła. I koty sia razu marcować nie chcó. Łoboczysz,
                      łoboczysz! -No zjadoziuła ma com aż cygaryta zakurzyć musioł!

Jo mom sobzie dobro lołna popsować tlo bez to co kotom sia marcować nie chce? A
                      tam kokoszom co sia porobziuło? Za gwołt w tan tylewizór dulczysz iś łuż bez to
                      cołkam łogupsiała. Jidź łonój lepsi pociyż zmózić, a nie mi sia tu w jeka
                      Sybilla zaboziosz! Zdrozio ci nie brok, ranta yś prazie dostała, zryć co mowam,
                      a ło reszta jek zawdy sia Pon Bóg zorgować bandzie.

Dzisioj tero am sia z cygarytó i śćklonkó zimny maślonki przed cható łusiod
                      som, bo Matylda do Bazylowy Weróniji polazła psiyrogi z jegodami warzyć i tak
                      mi sia prazie Matyldzine godanie w aprylu spomniało. Rod nie rod poziedać musza
                      co Matylda w ta ziosna pewno i recht mniała. Łosranie sprowdy noma latoś
                      jidzie. Noprzód nolepszy człoziek na ty ziamni, śwanty łuż za życio, papsiyż
                      pomer. Te Arabery nie tlo łu siebzie ale i w Ojrópsie ludzi za nic zabzijajó.
                      Taki gorónc i tak sucho jek latoś downom łuż ni mnieli. Jek tak dali bandzie to
                      tlo plewy żniwować bandziam, a na jesiań kartofle jek jegody wykopsiewam. Jek
                      Pon Bóg za tydziań nie pokropsi, to mlyko krowom w cyckach wyschnie.

Bazyl łuż prazie bez tydziań z łoża wylyźć nie chce bo mózi co mu rozum łuż
                      cołkam wysech. Tlo tam politykrom psiorun tan gorónc nie wadzi. Łóni prazie
                      pewno bez tan gorónc noju za nygrów majó. Robzió z noma co chcó w tam sejmnie.
                      Jom doputónd do polityki żodny interesy ni mnioł, ale jek tak dali noju
                      łogupsiać bandó to sia za ta polityka wezna! I psiyrsze co zrobzia to coby tan
                      polski cyrkus, abo jek łóni mózió sejm nie buł na łulicy Wiejski. Niech jó
                      sobzie na Mniejsko przeflancujó. Bo na wsi takych machlorzy i gupków razu nie
                      łoddo!

- Musza ło tam z mojó Sybilló pogodać jek z psiyrogami nazod przydzie.

No to do potam.

• rita100 Re: gawędy 06.01.06, 13:57
                        O mamo, z wrażenia słowniczka nie podałam
                        juz jest :)
                        stropsianie - strapienie
                        żywe - tu zwierzęta w gospodarstwie
                        kluka - kwoka
                        zjadoziuła ma - zdenerwowała mnie
                        łoboczysz - zobaczysz
                        dobro lołna - dobry humor, samopoczucie
                        zorgować -postarać
                        nie wadzi - nie przeszkadza
                        za nygrów - za murzynów
                        machlorz -kłamca, oszust
                        nie łoddo - nie ma, nie znajdziesz
                        • szwager_z_laband Re: gawędy 06.01.06, 14:30
                          zorgowac - sam mom wontpliwosci, co do prawiduowego urzycia, bo przeca
                          zorgowac wiyncyj by sie musiauo kojarzyc ze "martwic", a postarac to by
                          logicznie musiauo byc(tysz z niymieckego zresztom!) bezorgowac - ino czi tak
                          Warmioki godajo(?) To ino je moja mauo uwaga jako slonzoka, a o Warmii pojyncia
                          mom tela co nic:)

a geszichta piykno jak od Francika:))
                          • ballest Re: gawędy 06.01.06, 15:56
                            Laband, chba sie mylisz z tym
                            zorgować -postarać

bo "besorgen" jest postarac sie.
                            • szwager_z_laband Re: gawędy 06.01.06, 16:03
                              dyc tak ech szkryfnou(???)
                              • rita100 Re: gawędy 06.01.06, 19:32
                                to jak zorgować to postarać się czy martwić ?

hehe, Laband pewnie chodzi o to , że 'Pan Bóg niech się już postara'
                                ale ....... to jest nic w porównaniu z waszą pisowną 'oo' i śmiać mi sie chce,
                                kiedy Wy macie jeden śląski język i tyle jego wersji, a w Prusach są dwa jezyki
                                i warmiński i mazurski i jakoś idzie do przodu ;)
                                Piękne są gawędy, szczegolnie te w gwarze, są tak proste i bezpośrednie, tak
                                ludzkie i prawdziwe, że nie mogę się oprzeć czytaniu.

------------
                                No i tak ta Rita przisz'ła, wzieła głoske i mówi: Wypijem z przyjacielem - i
                                trąciła - nie dobrze by było nie wypić. Jek wypiła, zaroz padła ;)))
                                • szwager_z_laband Re: gawędy 06.01.06, 19:36
                                  Mosz recht, ta autyntycznosc je w takich tekstach mozliwo in jak ktos mo som
                                  cos z tego ducha w sobie, a moge to miec ino jak som to tak abo inaczyj
                                  przezou:))

pozdrowiom serdecznie i kibicuja Twojymu wontkowi na forum Dialektologa!
                                  • rita100 Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 11:16
                                    Ten Cyfus, to jedyny w całej Warmii.

Nazwa Gliwic
                                    Dawniej historycy, głównie niemieccy, wiązali pochodzenie nazwy
                                    Gliwice/Gleiwitz (pisane również dawniej: Glywice czy Glewitze; łac.:
                                    Gleiwitzensis) od czeskiego pojęcia chlewa (oboczność g do h). Taką tezę
                                    postawił m.in. autor pierwszej monografii miasta niemiecki autor Beno Nietsche.
                                    Stąd można stwierdzić, że XIII-wieczna nazwa miejscowa została powiązania z
                                    czeskim pochodzeniem.

Twierdzenie Beno Nietschego zostało zweryfikowane przez niemieckich i polskich
                                    językoznawców i zastąpione dwiema innymi koncepcjami:

Gliw albo Gliwa - to imię osobowe, które występowało na terenie Śląska w
                                    średniowieczu. W tym przypadku Gliwice posiadają nazwę patronimiczną utworzoną
                                    od imienia właściciela ziemi lub jej dzierżawcy, względnie założyciela,
                                    zasadźcy Gliwic.

Śliczne imię Gliwa

------------
                                    No i tak ta Rita przisz'ła, wzieła głoske i mówi: Wypijem z przyjacielem - i
                                    trąciła - nie dobrze by było nie wypić. Jek wypiła, zaroz padła ;)))

• broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 12:25
                                      Hehe - Rita, to tak jak ze tymi konkursami godki ślonski.
                                      Szanowne Jury czasami niy wiy co mo w galotach.
                                      No bo jak ktosik powiy hołzy - źle - germanizm
                                      Jak ktosik powiy spodnie - źle - polonizm
                                      Klackajom za to galotom - tako czechizmowi.

Zaś ze Gliwicami utropa zdo sie w tym, że "elemyntowi napływowymu" jakosik
                                      tyn "chlyw" do miasta niy pasowoł i możno stond tworzom sie swoja mitologia.
                                      • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 12:26
                                        Werci se przeczytać uwożni tyn wontek
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=30387861
                                        To niy yno szpas.
                                        • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 12:40
                                          Bronek sam niy idzei nazicher nic pedziec kero z tych poru wersji o pochodzyniu
                                          nazwy glywice je prawdziwo - z tym sie muszymy pogodzic i wszyske pamiyntac. Ta
                                          samo geszichta je ze mianym Laband.

ps

A swojom drogom, jak kukniesz na statystyki i geszichta inkszych mian slonskich
                                          miejscowosci, to nojwiyncyj prawdopodobne je ize te obie sam spominane
                                          przezymie miana (Glywice i Laband)z nojwiynkszym prawdopodobiynstwym mogom
                                          pochodzic od mian wuascicieli/zauozycieli, czyli od personow.

:)
                                          • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 13:03
                                            Szwager, dyć niy możesz pedzieć, że te Hlivice zostały tako "zweryfikowane"
                                            poźniejszymi teoriami, przeca miyszkomy na downych ziymiach czeskich, czechizmy
                                            we naszy godce som czymś normalnym.
                                            Co byś pedzioł na miano somsiedni miejscowośći - Knurowa?
                                            No ja, idzie se wymyślić, że zasadzcom wioski był niyjaki Knur i tako powstoł
                                            Knurow. No dyć miyszkańcy niy za dobrze go wspominali, a mozno nawet już za
                                            jego życio zaczli skiż niego samce świni mianować knurami. Z czasym zaś te
                                            miano przijyło sie i kaj ińdzi.
                                            No - niby szpas, dyć myśla, że spokopisz.
                                            • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 13:18
                                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=30387861&a=34568848

Glywice bouy w swojyj geszichcie i pozniyj "czeskojynzyczne", tak jak mocka
                                              inkszych slonskich miast, ale to dopiyro pozniyj powstaua nazwa szkryflano
                                              przez "H" - przinajmiyj piyrszo nazwa jako je zapisano i udowodniono brzmi
                                              Gliwitz i je ze roku 1276. Czechy juza wprowadziyli swoja wersja dopiyro kajsik
                                              kole roku 1335. Przinaleznosc do Moraw sam je duzo wczesniejszo niyz bouo
                                              osadnictwo i zwionzane znane nom do dzisiej nazewnictwo.
                                              • ballest Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 13:34
                                                Cos mi sie zdaje, ze bardzo duzo slaskich miejscowosci ma nazwe pochodzaca od
                                                wlasciciela, a Polacy probowali na wszelka geneze tej nazwy w polskosci tych
                                                ziem szukac.
                                                Najlepszym przykladem jest Laskarzowka.
                                                Polska nauczycielka zaraz przytoczyla, ze nazwa pochodzo od laski a jak sie
                                                mylyla, nazwa pochodzi od pierwszego wladcy i zalöozyciela niejakiego Laskera.
                                                • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 13:43
                                                  To je dokuadnie tak - w zaleznosci od czasu kedy badacze okreslajom piyrsze
                                                  datowane nazwy, som prowadzone i statystyki, i tak np we drugyj pouowie XIII i
                                                  przeuomie XIII/XIV wieku(wtedy som datowane Glywice i Knurow) na terynie tzw
                                                  kasztelani toszeckyj momy wsumie 25 zanotowanych nazw patronmicznych i je to
                                                  nojwiynkszo liczba z wszyskich typow nazw - druge miejsce w tym czasie majom
                                                  nazwy topograficzne. Przinajmiyj tela jo mom we moich zroduach na tyn temat:)
                                              • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 13:40
                                                Łoj Szwager, przeca idzie mi ło te Czechy z kerych Mieszko wzioł ze Dombrowka,
                                                to już niy były Morawy - tako przinojmni mie uczyli.
                                                • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 13:50
                                                  na temat nazewnictwa w tym czasie co do Glywic i Knurowa niyma nic - z tego co
                                                  jo wiym. O osadnicwe z tego czasu na terynie tzw kasztelani toszeckyj tysz
                                                  wiela niy wiadomo, a najstarszo potwierdzono nazwa z tego terynu je z 1201 roku
                                                  i je niom nazwa Tossecz(Toszek). Ale mosz recht, osady wczesniyj tysz istniauy
                                                  i musiauy sie tysz jakos mianowac. Np miano Szywaud/ciekawo dyskusja kedys na
                                                  tyn temat mieli my na forum Gliwice) niy je piyrszom nazwom tyj miejscowosci,
                                                  bo ta miejscowosc, jak mocka inkszych w tamtych czasach, bouy wprowdzie
                                                  zakuodane na rawie "niymieckim" ale czynsto odbywauo sie to niy na tzw "surowym
                                                  korzyniu"(czyli na terynie kery najprzod "wykarczowano) ino (co bouo
                                                  wygodniejsze) na terynie downych osad(kere sie czynsto w literaturze
                                                  nazywo "suowianskimi":) - z tgo profilowali ajnfach wszyscy, i nowe osadniki, i
                                                  downe miyszkancy i tysz pany.
                                                  • ballest Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 14:16
                                                    Laband, nie zapomnij, ze miedzy Silingami a Morawami jeszcze Chorwaty u nos
                                                    bouy a te tysz nazwy zostawiouy, bo nazwa Slonsk jest uot Silingow, tera juz
                                                    polscy historycy to twierdza!
                                                  • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 14:19
                                                    Ballest - co do nazwa slonska to polecom ci jeszcze jedne ciekawe
                                                    wytuplikowanie tego:

"Jak pisze Prof. Dr. Juergen Udolph, nazwa „Schlesien - Śląsk” do dzisiej budzi
                                                    dyskusje. Co sie rozłazi o pochodzynie i znaczynie tyj nazwy, to polsko
                                                    ( „słowiańsko” ) teoria, kero godo, co słowo „śląsk” je od słowiańskego „ślęg”
                                                    ( ślęgać, ślęganina ), a te przeca od wcześniyjszego „śląkwa”, niy cołkym
                                                    przekonuje.

Tyż niymiecko ( „germańsko” ) teoria, kero godo, co nazwa „Schlesien” pochodzi
                                                    od nazwy plemiynia wspomnianego bez Ptolemeusza Σ ι λ ί γ γ α ι , niy
                                                    przekonuje do końca. Ani nazwa plemiynia, ani góry

( Zobten, Sobótka, monte Silencii ), ani słowiańske słowo „ślęg” niy mogom być
                                                    punktym wyjściowym do nazwy ślonska. Może niom być samo rzeka „Sclenza” ( potym
                                                    pisano ślęża abo Lohe ), kero choć niy najwiynkszo we ślonsku, to razym ze
                                                    swoim lewobrzeżnym dopływym Kleine Lohe ( Mała ślęża ), miyndzy Weistritz (
                                                    Bystrzyca ) i Ohlau (Oława ), je 70 km dugim i ważnym dopływym Odry ( inaczyj
                                                    Wódra abo Oder) na południe od Wrocławia. Jak to dalyj blank mondry
                                                    Prof.Dr.Juergen Udolph pisze, kej wyprowadzymy nazwa ślęża / Lohe od formy
                                                    wyjściowyj Silingiā i weznymy rdzyń i sufiks ( przyrostek ), a do tego
                                                    porównomy z innymi nazwami we zakresie nazywnictwa rzek (zbiorników wodnych )
                                                    od momyntu powstania staroeuropyjskyj hydronomii ( H. Krahe, W. P. Schmid ), to
                                                    bydymy mieć problym pochodzynia nazwy naszego ślonska rozwionzany.

1.

Rdzyń - leży w indogermańskim sīl- , kery sie zachowoł np. we seolop >>
                                                    See <<, sĭl >> spokojny odcinek rzeki << , abo szwec. dial. sel >> spokojnie
                                                    płynonco woda w rzece << ( obejrz „Der Name Schlesien” - aut. Juergen Udolph ) .
                                                    2.

Sufiks - np. : Szeląg Wielki, niem. Schilling, kole Ostródy/Osterode we
                                                    Prusach Wschodnich.
                                                    3.

Nazwy porównawcze - np. : Sihl - dopływ rzeki Limmat w Zurychu; Sile -
                                                    rzeka w Wenecji; Le Syl – rzeka kole Lavau ( Dép. Loire ); Sillo - rzeka w
                                                    Huelva ( Andaluzja ← Wandaluzja - podobno od imiynia przybyłych tam Wandali );
                                                    Seliam - rzeka w Asturii; Silinka - obejrz Wołga - Oka; Silisia - dopływ Meduny
                                                    i jeszcze cołko mocka inkszych.

Tak tyż za autorym tego wywodu: „Pytanie, czy nazwa Schlesien ( Śląsk ) jest
                                                    słowiańskego abo germańskego pochodzynia, rozwionzuje sie przy roztrzygniyńciu,
                                                    co żodno z tych odpowiedzi niy bydzie do zaakceptowanio skiż tego, co u podstaw
                                                    leżonco nazwa rzeki ślęża, powstała przed utworzyniym tych dwóch
                                                    indogermańskich grup dialektowych. Niy je ona ani słowiańskego, ani germańskego
                                                    pochodzynia, ino przinależy staroeuropyjskyj hydronomii. Tak duge wadzynie
                                                    rozwionzało sie same. Nazwa tyj rzeki boła jeszcze zanim powstowały germańske i
                                                    słowiańske szprachy i narody. żodno z tych grup niy miała wpływu na nadanie tyj
                                                    nazwy. Gynał prawie : nazwa Schlesien ( śląsk ) pokazuje, co jyj czas powstania
                                                    boł zanim porobioły sie różnice miyndzy słowianami a germanami . Dopiyro czas i
                                                    historia doprowadzioły do dyferyncji ”. Tela o jeszcze jednyj teorii."
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 14:27
                                                    "Historyjo Ślonska" wydali we Wrocku
                                                    Wiela znojdziesz treści w takim jednym "klocku"
                                                    Wzioł żech jom we rynce - zoglondom do środka
                                                    Możno ło tyj ksionżce poleci nom godka.
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 14:27
                                                    Czi teoryje ło Ślonsku czytom
                                                    Kero prowdziwo? Tyż sie zapytom.
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 14:28
                                                    "Ślęg"

Sowiański wyraz w kerym fest siompi
                                                    Przeloz do rzeki gory plemiynia
                                                    A że historio przeca niy skompi
                                                    Ślonskym nazwali cołko ta ziymia.
                                                    "Silingi"

Ptolemeusz te plemie germańske tu wsadzioł
                                                    A kto ze niym by dzisioj sie richtig powadzioł?
                                                    Łod Silingow Ślonsk wywiod niyjedyn dziejopis
                                                    A historio niymiecko tymu dała popis.
                                                  • ballest Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 14:34
                                                    Bronek, to co laband napisou, jest uot Czaplinskiego (Historia Slonska)
                                                    Proszam Wos ale nie szukajcie nazwy slonska w archaicznych czasach, jak jeszcze
                                                    tam silingow nie bylo, bo wtedy tysz nikt nie wiedziou uo Slonsku.
                                                    Nazwa ta najprwdopodobniej powstala z Silingami i Sleza.
                                                    Bo o nich juz byly wzmianki historyczne.
                                                  • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 14:37
                                                    to co jo szkryfnou je, jak stoi wyzyj niy od Czaplinskego ino to pisze Prof.
                                                    Dr. Juergen Udolph
                                                    "Sil-ęza" (Ślęza)

Sil to woda we rzyce - tyż spokojnym jeziorze
                                                    Abo czasym i wiyncyj - szkryfna tukej że morze
                                                    Ze jynzyka sie wiedzie indoeuropejskiego
                                                    Niy niymiecke niy polske - rodowodu starszego.
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 14:29
                                                    Skond sie Ślonska nazwa wziyła
                                                    W keryj zowdy tako siyła?
                                                    Do dzisioj sie ło to wadzom
                                                    Nic już na to niy poradzom.
                                                  • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 14:29
                                                    No to powiydz cos w miyndzyczasie o tyj pozycji a jo juzas w tym samym czasie
                                                    kukna do Felixa Triesta "Topographisches Handbuch von Oberschlesien"
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 14:45
                                                    Ano, moga polecić, choć żech ty ksionżki w całości niy przeczytoł.
                                                    Jo do ksionżek z moji bibliotyczki zoglondom jak czegoś szukom, dyć niy czytom
                                                    ich "łod dechy do dechy"
                                                    "Historia Śląska"
                                                    pod redakcją Marka Czaplińskiego
                                                    Wrocław 2002
                                                    Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego
                                                  • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 14:47
                                                    jo myslou ize znodues tam cos o Knurowie(?)

ps

obejzymy eli cos nowego sam fleci:)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14682&w=34572796
                                                  • rita100 Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 18:28
                                                    Ależ wspaniała dyskusja. Nie spodziewałam się i tu takich sporów :) Ale też
                                                    można z tej dyskusji wywnioskować, że pochodzenie nazwy Gliwic jest sprawą
                                                    kontrowersyjną. Ale taki laik jak ja bardzo się ubawiłam, że jednak możemy
                                                    sądzić , że korzenie Ślązaków są również w Hliwicach i Knurowie ;))) W takim
                                                    razie możemy sobie wszyscy sobie podać dłoń .
                                                    To było bardzo pouczająca dyskusja, o mało nie padłam z wrażenia ;)

Laband, Bronek jest twardy i tego imienia średniowiecznego nie popuści -
                                                    napenwo było i Gliwo i Gliwa :)

------------------------
                                                    Moż'esz' psić i jesć, ale o mnie nie zapómniej i patrz', co nie trącisz głosko
                                                    w głoske (szklankę w szklankę). No i tak ta Rita przisz'ła, to wzieła głoske i
                                                    mówi: Wypijem z przyjacielem - i trąciła - nie dobrze by było nie wypić. Jek
                                                    wypiła, zaroz padła ;)))

• szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 19:48
                                                    Bronek pokozou sie ze jak nojlepszyj zajty, a mie sie podobo twoj przipisek z
                                                    tym "zaroz padła ;)))" - dobry humor to je skarb:)
                                                  • rita100 Re: Nazwa Gliwic 07.01.06, 20:14
                                                    A mnie się podoba, jak Wy rozmawiacie, jest w tym i emocja i coś pięknego, co
                                                    nazywa się dialogiem. Ubaw miałam przy czytaniu, no i jak z tymi Hliwicami ?
                                                    Podział między Wami jest równy, ale jeśli masz zastrzeźenia to koniecznie
                                                    zamieśc to w tym linku śląskim, aż proszą o współpracę.

Zamieszczając przypisek uczę się trochę warmińskiego :)A najlepiej uczyć się po
                                                    przez zabawę.

----------------
                                                    Moż'esz' psić i jesć, ale o mnie nie zapómniej i patrz', co nie trącisz głosko
                                                    w głoske" (szklankę w szklankę). No i tak ta Rita przisz'ła, a tu sie popsili,
                                                    eno ten młody i jego matka. Wzieła głoske i mówi: " Wypijem z przyjacielem - i
                                                    trąciła - nie dobrze by było nie wypić". Jek wypiła, zaroz padła.
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 08.01.06, 13:53
                                                    Hehe - przeca jako tyn Jungingen tukej niy polegna
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=31052505&v=2&s=0
                                                    Cieszy mie kożdy ciekawy germanizm w naszy godce, to i we polski niy tropi.
                                                    No ja, możno terozki trza by sznupać we staropolskich tekstach, coby podważyć
                                                    zdanie autorytetow. Dlo mnie to jednak ślepo drożka, przeca jeszcze za młodu
                                                    miołch ze polskim utropa.
                                                    Lepi i ciekawi uznać autorytet, kery wprost godo ło germanizmie z XVIII wieku
                                                    (możno z czasow saskich) - dyć w inkszym znaczyniu niż to było piyrwyj.
                                                    Hehe, przeca u nos na knura godo sie tyż guziok, chocioż to słowo wyłazi z
                                                    użycio. Jakosik ta ukłodanka mi pasuje.
                                                    Toż widza terozki "wiyncy drzew we tym lesie".
                                                    No bo kaj, kedy i jako doszło do tego, że piyrwotne znaczynie "zgrubienie,
                                                    skała, szczyt" przeszło na "samca świni"?
                                                    Ano - możno mo ktosik na tyn tymat jakoś teoryjo.
                                                    Śladym może być tyn nasz ślonski "guziok".
                                                  • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 08.01.06, 14:01
                                                    juz zech godou - to je od starego miana(nazwiska)

:)
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 08.01.06, 14:10
                                                    No ja, dałoby sie dowiyść, że i polske słowo "szczytowanie" tyż jest łod tego
                                                    nazwiska. No i zaś my som przi ty "knurski" jurności, do kery niymiecke
                                                    znaczynie wyrazu pasuje jak uloł.
                                                  • rita100 Re: Nazwa Gliwic 08.01.06, 19:43
                                                    szwager_z_laband napisał:

> juz zech godou - to je od starego miana(nazwiska)
                                                    >
                                                    > :)

hehe, a dawniej nazwiska od czegoś nazywano - no więc Laband idźmy dalej , to z
                                                    czym to nazwisko można skojarzyć ? ;)))))
                                                    Już wspominałam o nazwisku Świerad, a pochodzi od własciciela dóbr późniejszego
                                                    miasta Świerad. Oj, Laband, Laband, my z Bronkiem przyprzemy Cię do muru i nie
                                                    będzie już wyjścia. ;))))))
                                                  • rita100 Re: Nazwa Gliwic 08.01.06, 19:53
                                                    Bronek, poczekaj rozpracowuje problem Knurowa. Moze byś tak spojrzał jeszcze na
                                                    herb miasta, może w nim znajdziemy Knura ? ;))) lub się dopatrzymy cos z tego
                                                    rodzaju ? ;))))

"Jedna i druga teza ma swoich zwolenników i przeciwników, choć językoznawcy
                                                    raczej skłonni się przychylać się do drugiej, topograficznej wykładni. W wielu
                                                    opracowaniach niemieckich można się jeszcze spotkać z tezą wcześniejszą,
                                                    powielaną bezpośrednio od Beno Nietschego."

Może by tak siegnąc aż do Sredniowiecza skąd pochodzi imię i żeńskie Gliwa i
                                                    męskie Gliwo, wspominają o tym niemieckie opracowania i to dużo wczesniejsze od
                                                    póżniejszych opracowań. Może wygodnie było przyjąć ta drugą tezę do której
                                                    przychyla się większość, ale nie jst powiedziane , że ta teoroa jest prawdą w
                                                    100 % :)
                                                    No więc Laband, jeszcze się okaże kto będzie stawiał ;)))))))))
                                                    tymczasem lecę....

------------
                                                    No i tak ta Rita przisz'ła, wzieła flaske i głoske i mówi: Wypijem i trąciła -
                                                    nie dobrze by było nie wypić. Jek wypiła, zaroz padła ;)))

• broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 08.01.06, 20:42
                                                    Ło Knuroweuszu

Tyn Knuroweusz ze ksiyńcia łaski
                                                    Za gryfnym lasym dźwigoł osada
                                                    By go czekały tu wiynksze blaski
                                                    Dyć na przeszkodzie stanyła zwada

Jurny był karlus przi "piyrszy nocy"
                                                    Choć tego prawie żodyn niy bronioł
                                                    Wystykło - frelka wlazła mu w łoczy
                                                    Zarozki za niom ze twardym gonioł

Cerze łod hexy tyż sie zdarzyło
                                                    Co Knuroweusz dopod jom w lesie
                                                    Chnet knurowiontko se z tym zjawiyło
                                                    No i łostuda - wieść tako niesie

Muter ze bajtlym frela wygnała
                                                    Do łojca dziecka gyry jom niesom
                                                    Nic że mu wcale dziołcha niy pszała
                                                    Koligacyje fatra dyć cieszom

A łon tyż wygnoł - złość matki rośnie
                                                    Krew przodkow tako w duszy łodzywo
                                                    Z tym go przeklyła - W nastympny wiośnie
                                                    ze swoji skory bydziesz sie dziwoł!

Rok drapko minoł - kwiecie zaś sypie
                                                    I przeklyntymu tako chce skokać
                                                    Knuroweuszu - pieroński gnypie!
                                                    Gierow wystyknie dyć dlo guzioka!
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 08.01.06, 21:34
                                                    Z Knuroweusza guzioka mocie
                                                    "Knur-guz" go Niymce tyż mianowali
                                                    Inksze przigody jego poznocie
                                                    Tako bydziecie forsztelowali
                                                    Co ziymia naszo pamiyńć mo swoja
                                                    Wystyknie klynknoć prziłożyć ucho
                                                    Trza mi to szkryfnońć bo już se boja
                                                    Że Ślonzok dusza bydzie mieć gucho
                                                  • rita100 Re: Nazwa Gliwic 08.01.06, 22:30
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14682&w=34572796
                                                    Fantazjowac Bronek możemy dalej , ale jednak przegraliśmy chyba i trzeba będzie
                                                    stawiać . Może jednak Dialektolog da sie przekupić i postara się udowodnić
                                                    drugą stronę nazwy, która jednak była brana pod uwagę. W każdej bajce ponoć
                                                    jest troszkę prawdy ;)
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 08.01.06, 22:56
                                                    Rita, jak znojda trocha czasu, to wybiera se do bibljotyki i posznupia we
                                                    literaturze. Na argumynty jakowyś autorytetow, trza znojść kontrargumynty
                                                    inkszych autorytetow, a joch tego nawet niy szukoł.
                                                    Wontek zresztom tyczy sie Hlywic, a niy Knurowa (tyn Knurow byda mioł na
                                                    uwadze).
                                                    Co do Hlywic, to jest tu Twoj post potwierdzajoncy pochodzynie łod "chlywa",
                                                    Szwager przipomnioł sprawa "chlywiska" w znaczyniu miejsca wypasu świń.
                                                    Niymiecki zwrot "knur'gus" z jedny strony strony mo jakby polskego "knura", a
                                                    ze drugi strony ślonskego "gusioka".
                                                    "Im dali w las tym wiyncy drzew". Niy przipodkym przi Knurowie jest miejscowość
                                                    Dymbiyńsko (świnie lubiom ajchle). Niy przipodkym z drugi strony momy
                                                    Gierałtowice, a giera znaczy świnia (możno zarozki ktoś powiy, że był
                                                    Gierałtowski - dyć skond jego miano).
                                                    Szkoda że niy mom jakiś monografii Knurowa, dyć łobiyło mi sie ło uszy, co w
                                                    downych czasach na tym terynie rozwijała sie produkcjo chmielu - a do tego
                                                    trza było nawozu - nojlepi świńskiego.
                                                  • rita100 Re: Nazwa Gliwic 08.01.06, 23:04
                                                    Bronek , Ty logicznie myślisz i kojarzysz i przy takim mocnych argumentach
                                                    Laband będzie musiał się poddać z rękami do góry ;))) Tylko , żeby się nie
                                                    obraził, przecież odkrywamy białe karty histori ;)))))Nie spodziewałam sie tak
                                                    zadziornej dyskusji ;) Może podwoić stawkę zakładu ?
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 08.01.06, 23:19
                                                    Przi okazji moga Ci łopowiedzieć, co mi sie kedyś przitrefiyło skuli notgeldow
                                                    piekarskich. Mioł żech kedyć swoja wystawa (jeszcze wtedy yno walorow
                                                    gornoślonskich), we piekarski bibljotyce, kaj na takim symbolicznym łotwarciu
                                                    wdoł se w spor zastosowanego na wystawie miana.
                                                    Joch tam szkryfnoł "Piekary Śląskie - Piekary Niemieckie).
                                                    Spor szoł ło te "niymiecke", bo szanowny pan radny wolołby coby tam było
                                                    Piekary Wielke. Oczywiście niy mioł za grosz racji, ło czym świadczyły same
                                                    notgeldy.
                                                    Hehe - w końcu prziznoł mi racjo, dyć stwierdzioł, że miano kere było na
                                                    wystawie to efekt germanizacji z okresu kulturkampfu. No i na tym dyszkurs sie
                                                    skończoł, choć wcale mie niy przekonoł.
                                                    Jakiś czas potym proszono mie ło napisanie jakegoś tekstu tyczoncego sie
                                                    właśnie notgeldow piekarskich, toz była okazjo sie w to wgłymbić.
                                                    Sznupołch we bibljotece po polski literaturze. Szło mi ło to coby wiedzieć,
                                                    kedy dokładnie wprowadzono została nazwa Piekary Niymiecke.
                                                    Hehe - jakby kerować se tym coch przez dwie godziny przeglondoł, to doszołdych
                                                    do wniosku, że richtig takego miana mogło niy być.
                                                    Szczyńściym na som koniec bibliotekarka prziniosła mi reprint XIX opracowania
                                                    autorstwa bodajże Bronisława Chlebowskiego. Ksionżka miała tytuł "Miejscowości
                                                    Krolestwa Polskiego".
                                                    No i znod żech tam to czego żech szukoł. Miano "pecare teutonikum" wywodzi sie
                                                    z XIII wieku, a zaistniało skiż tego że sprowadziyli tam gwarkow z Niymiec
                                                    kierzy mieli wydobywać rudy srebra.
                                                    Hehe - jakby niy te moje notgeldy to możno uwierzoł bych radnymu piekarskymu
                                                    kery poczuwoł sie być ekszpertym łod historyji swoji miejscowości.
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 09.01.06, 08:52
                                                    Gliwa

Toż w końcu szkryfnońć wom przeca musza
                                                    Jako sie zwała łod hexy cera
                                                    Gliwa - już czorno teroz jyj dusz
                                                    Dyć radom na to wywar ze chmiela

Gusiok se stracioł zły tref tyż tako
                                                    Syn naszy frelki zdrowiuśko chowoł
                                                    Piwo warzyła by człek niy płakoł
                                                    Aże skiż tego sławnom sie stowo

Łoj chmielu zocny - rośnij dziedzinie
                                                    Z ciebie napitku trza wiyncy warzyć
                                                    Szczyńście ty szteli tako niy minie
                                                    Robota zocno - lepszy niy marzyć

Byś był dorodny gnoju ci czeba
                                                    Zaś kaj dymbina ajchlami suje
                                                    Gusiokow gierow jest "konsek nieba"
                                                    Szczyńście w tym Gliwy - to forsztelujesz.
                                                  • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 09.01.06, 12:35
                                                    a w miyndzyczasie jak widza musisz bronek drugi roz stawiac:)

to tak tera skuli "Chlywic" :))
                                                  • rita100 Re: Nazwa Gliwic 09.01.06, 21:42
                                                    Chwileczkę , sprawa nie jest jeszcze rozstrzygnięta. Są dwa głosy na dwa, co
                                                    daje remis. Trzymasz się Laband z Dialektologiem ściśle szkiełka i oczka, a ja
                                                    z Bronkiem rozumem i myśleniem oraz kojarzeniem fantazji, że glina, błoto,
                                                    knur to chlew. Dowód mamy tu "Dawniej historycy, głównie niemieccy, wiązali
                                                    pochodzenie nazwy Gliwice/Gleiwitz (pisane również dawniej: Glywice czy
                                                    Glewitze; łac.: Gleiwitzensis) od czeskiego pojęcia chlewa więcej......" i ta
                                                    teoria nie została całkowicie obalona jesli ją wspominają.
                                                    Ciekawe też, że i legendy o tym milczą. Milczą o Gliwo i Gliwie, a przecież
                                                    były takie średniowieczne imiona.
                                                    Ale już nie zanudzam, może to Bronek do lata udowodni.
                                                    Jak pisze Bronek, Gliwa nawet warzyła piwo - więc to piwo ktoś bedzie musiał
                                                    wypić ;))))))
                                                    Wyszedł nam całkowicie mitologiczny wątek :)
                                                    Wierze, że Bronek jak w przypadku 'Piekar niemieckich' dojdzie do źródeł i
                                                    znajdzie dowód :)

------------------
                                                    " O jedan roz bukało w dźwierze i wołało: " Rita, rita, otwórz, bo sam
                                                    wloza". "Una dostała strach i móziła: "Kiedy przydziesz ze stóma krowam'i ze
                                                    złotem'i kopytam'i i rogam'i, to wom otworza". ;)))
                                                  • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 09.01.06, 22:32
                                                    tego se winszuja, bo we tyn czas bydzie juzas moja kolyj :))
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 09.01.06, 23:34
                                                    Hmm, moga sie mylić, dyć na razie wyglondo to trocha tako jakby strasze teoryje
                                                    wionzały miano Glywic z chlywym abo chlywiskym i ze wpływami czeskimi.
                                                    Toż idzie ogolnie pedzieć, co tyczom sie miejsca. Że prawie takego kaj sie
                                                    hodowało abo wypasało świnie, to już inkszo inkszość, choć nikerym może sie niy
                                                    podobać.
                                                    Nowsze teoryje zaś siyngajom do osoby założyciela, niyjakewo Gliwa, dość
                                                    zagadkowy postaci ło kery wcześnie jakosik było cicho.
                                                    Toż jak to tukej kajsik fachowo już było ujynte, spor tyczy sie ło to czy miano
                                                    mo pochodzynie toponimiczne, czy patronimiczne?
                                                    Jo stowiom na to piyrsze i Rita mie w tym wspiyro (dziynki Rita).
                                                    Szwager, Ty sie skłonisz bardzi ku źrodłosłowiu patronimicznymi, we czym
                                                    wspiyro Cie Dialektolog, podparty inkszym naukowym autorytetym.
                                                    Jo tyż uwożom, ze spor jest niyrozstrzigniony.
                                                    Nowe niy musi przekryślać stare, tym bardzi, że starymu siyłom rzeczy bliży do
                                                    tego co było piyrwyj.
                                                    Swojom drogom, w życiu już tako bywo, że to do czego biydok se przizno i nawet
                                                    możno bydzie se tym asioł, jakisik bogocz uzno za gańba i bydzie storoł sie to
                                                    wymazać z pamiyńci. Tako tyż stary glywicki grod mog we tym "chlywisku" niy
                                                    widzieć nic złego. Co inkszego zaś bogate niymiecke miasto wyrosłe na przemyśle.
                                                    Takymu miastu to co stare zaczło richtig uwiyrać, no i możno zaczło właśnie
                                                    tworzyć se cołkym inkszo mitologia, a że minyło łod tego czasu jakesik połtora
                                                    wieku, to tym ciynży dońść dzisioj prowdy.
                                                  • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 09.01.06, 23:40
                                                    Bronek, wczesniyj padous - co rozumisz przed wczesniyj?

Wczesnyij tysz niy wiedzioues ze wyraz "knur" w znaczyniu dzisiejszym przipisac
                                                    musisz dopiyro wiekom puzniejszym.
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 09.01.06, 23:59
                                                    Hehe - idzie ło teksty czy teoryje bliższe czasowo danymu zdarzyniu.
                                                    Co zaś do tego knura w junzyku polskim to sie niy byda spiyroł, boch przeca som
                                                    starych tekstow polskich niy przeglondoł.
                                                    Szwager, pomyśl tyż możno tak trocha echt po ślonsku - czasami se werci.
                                                    Coś mi sie zdowo, że jak Ci to pasuje, to łodsuwosz Ślonzek łod Polski.
                                                    Hehe - jo sie dziwia, że terozki tako stowiosz mocno na polskość.
                                                    Knur-"knur'guz"-guziok - sproboj to przemyśleć tak po ślonsku.
                                                    Czy jakiś naukowiec zbadoł sprawa, kedy na Ślonsku (niy w Polsce) pojawiyły sie
                                                    w użyciu take słowa jak "guziok" i "knur"?
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 10.01.06, 00:08
                                                    Co do "knura" w polski godce, to możno trefioł do niyj pośrednio właśnie przez
                                                    Ślonsk, choć wpływow saksońskich tyż szłoby sie doszukiwać, no bo nikt niy
                                                    podważy już terozki tego, że to w polski godce typowy germanizm.
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 10.01.06, 07:53
                                                    Czy na ta Gliwa godali Hliwa?
                                                    Ważne że gryfno była z niyj dziywa!
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 10.01.06, 08:12
                                                    Gliwo

Swoje zowitka miano mu dała
                                                    Coby ło fatrze niy myśloł tako
                                                    Wiela radości ze syna miała
                                                    Szczyńśliwe roki lecom jednako

Gliwo wyrosnoł i chmiel uprawioł
                                                    Ze tym we gyszeft matki se wprzongnoł
                                                    Roz mu w dymbinie gusiok se zjawioł
                                                    Kery go jakby do sia prziciongnoł

W łostympy leśne wywiod głymboko
                                                    Kaj swoje lyże i giera mioła
                                                    Z jeji pomocom na Gliwa skoko
                                                    Jucha czerwono richtig fest loła

Karlus jest ranny - gusiok ubity
                                                    Majchrym co matka podarowała
                                                    Giera z przichowkym łostała przi tym
                                                    Dyć se na wander tako wybrała.
                                                  • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 10.01.06, 10:31
                                                    broneknotgeld napisał:

> Hehe - idzie ło teksty czy teoryje bliższe czasowo danymu zdarzyniu.
                                                    > Co zaś do tego knura w junzyku polskim to sie niy byda spiyroł, boch przeca
                                                    som
                                                    >
                                                    > starych tekstow polskich niy przeglondoł.
                                                    > Szwager, pomyśl tyż możno tak trocha echt po ślonsku - czasami se werci.
                                                    > Coś mi sie zdowo, że jak Ci to pasuje, to łodsuwosz Ślonzek łod Polski.
                                                    > Hehe - jo sie dziwia, że terozki tako stowiosz mocno na polskość.
                                                    > Knur-"knur'guz"-guziok - sproboj to przemyśleć tak po ślonsku.
                                                    > Czy jakiś naukowiec zbadoł sprawa, kedy na Ślonsku (niy w Polsce) pojawiyły
                                                    sie
                                                    >
                                                    > w użyciu take słowa jak "guziok" i "knur"?

Bronek, faktym je ze miejscowosc je zakuodane na fali osadnictwa tzw
                                                    niymieckego, faktym je ze je zakuodane w tym a niy inkszym czasie, no i faktym
                                                    je ze nojwiyncyj w tym czasie bouo zakuodanych miejscowosci kere dostowauy
                                                    miana od personow. Do tego wyzaz tyn niy je pochodzynia suowianskego ino
                                                    germanskego. Niywia jaki dowod by ci jeszcze cza. Jo prawie mysla po slonsku,
                                                    bo widza na trzezwo co we slonsku zawdziynczomy germanom a co suowianom. A tera
                                                    som to odniys wszysko do sia.
                                                  • rita100 Re: Nazwa Gliwic 10.01.06, 22:00
                                                    Musimy się jednak zgodzić, że mistrzem mitologi zostaje Bronek, mistrzem
                                                    histori i legend zostaje Laband. Zakład jest już chyba rozsrzygniety, bo
                                                    stworzyliśmy kategorię mitologii, legend i historii. Z punktu widzenia
                                                    mitologicznego Bronek ma rację i naukowcy powinni w dziejach historii Gliwic
                                                    zaznaczyć , że w tym wypadku chodzi o mitologię, a nie stwarzać nam tu sytuację
                                                    konfliktową. Sięgneliście głęboko do historii, gdzie był pierwszy właściciel
                                                    ziemski, ale może to chodzi o jeszcze dawniejsze czasy tej ziemi i czasy
                                                    pogańskie ? One też musiały mieć swoje nazwy tak jak mazurski Jadźwing a Wasz
                                                    Gliwo. Faktycznie , że niektóre nazwy miejscowości pochodziły od włascicieli
                                                    dóbr ziemskich lub od nazwy jakiejś warowni lub zamku, a nazwy warowni i dworów
                                                    ustalano w/g starych nazw nazywanych przez okolicznych mieszkańców, a oni
                                                    najczęście nazwiskami się nie posługiwali tylko starą , starą gwarowa nazwą.
                                                    Daje przykład : -Allen - tak mówili poganie na rzekę Łynę co oznaczało łanię ,
                                                    tak tak, od łani (zwierz lesny) , a -stein to chyba po niemiecku zamek . I tak
                                                    powstała nazwa miasta.

----------------------
                                                    Kelner, ten rosół chyba nie jest z kury !
                                                    - W zasadzie jest z kury. Kucharz zrobił go na wodzie, w której gotowane były
                                                    jajka.
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 10.01.06, 23:22
                                                    Szumi las

Wieść tako niesom dymbiyńske lasy
                                                    -Był Knuroweusz nasz świniopasym
                                                    Kery chcioł wiela frelek łobskokać
                                                    Dyć skończoł żywot w skorze guzioka.
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 10.01.06, 23:24
                                                    Trza by se spytać

Trza by Szumilas teroz sie spytać
                                                    Przeca knurowsko to jest kobiyta
                                                    Ło ta legynda zocny dziedziny
                                                    Ze "wiejski" tako łona "rodziny".
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 10.01.06, 23:43
                                                    Hehe - spoko Szwager, Rita przeca cytowała Niymca, kery se Gliwa niy tykoł, bo
                                                    pewnikym nic ło niym niy wiedzioł.
                                                    No dyć joch dzisioj mioł mało czasy, alech "jak po łogyń" wdepnoł do bibliotyki.
                                                    Chciołch w czytelni dostać reprint Bronisława Chlebowskiego "Miejscowości
                                                    Krolestwa Polskiego". Krucafuks - grzebali dyć niy znodli. Możno tytuł brzmioł
                                                    nawet trocha inaczy, dyć autora żech niy pomyloł, toż winni do tego dońść.
                                                    No dyć prziniyśli mi tomiska inkszego reprintu.
                                                    "Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich"
                                                    Warszawa - 1881

To była praca zbiorowo we kery w spisie wspołautorow wymiyniony był;
                                                    Bronisław Chlebowski - magister nauk filologiczno-historycznym b. Szkoły
                                                    Głównej Warszawskiej.
                                                    No toż zoglondom na Gliwice - notka była dość obszerno, nawet ze opisym obrony
                                                    miasta i nadania mu herbu, kerym do dzisioj sie asi.
                                                    Niy znoloz żech tam żodny wzmianki ło niyjakim Gliwie - pewnikym jeszcze go niy
                                                    znali. Niy znoloz żech tyż tam żodny wzmianki wprost ło chlywach, czy chlywisku.
                                                    Było yno szkryfnione co w starych dokumyntach jednak rożniście je mianowali,
                                                    miyndzy innymi tyż jako "Hliwicz". Niby nic, dyć jednak cosik na dobry
                                                    poczontek.
                                                    No to tela na dzisioj.
                                                  • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 11.01.06, 06:39
                                                    z kerego roku pochodzi ta nazwa Hliwicz?

Boua tam tysz nazwa Glywice??
                                                  • rico-chorzow Re: Nazwa Gliwic 11.01.06, 06:41
                                                    To sam je richtich ciekawe,szkoda,co'ch uod pocontku niy patrzou.
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 11.01.06, 11:06
                                                    Wymiyniyli tam pora rożnych mianow. Notka była łobszerno, bestoż żech jom niy
                                                    przepisywoł, yno drapko przeczytoł.
                                                    Jak bydziesz chcioł to Ci to kedyś spisza w całości i wkleja tukej.
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 11.01.06, 11:23
                                                    Czasu miołch mało, dyć zojrzołch jeszcze do inkszy pozycji

Stanisław Rospond "Słownik etymologiczny miast i gmin PRL"
                                                    Wydawnictwo "Ossolineum" - 1984

Z tego żech se spisoł notka tyczonco sie Knurowa
                                                    -------------------
                                                    Knurów - miasto, uzywano tez formy Knurowa, załozenie datuje się na konec XIII
                                                    wieku, jako osady rolniczej. Identyczna nazwa dzierżawna od przezwiska "Knur"
                                                    (1370) jest koło Nowego Targu. Pierwszy zapis z 1305 r. Cnurowicz = Knurowice,
                                                    n. patronimiczna i potem zniemczona forma Knawersdorf, ale w 1679r. Knurow.
                                                    Wymienność nazw patronimicznych i dzierżawczych nieraz się spotyka. Wyraz knur
                                                    oznacza wieprza (por. kiernoz). Możnaby tę nazwę pojmować jako nazwę miejsca
                                                    hodowli knurów. Charakter rolniczy tej wsi zaczął zmieniać się dopiero w
                                                    ostatniej ćwierci XIX w., gdy w 1975 r w pobliskim Krywałdzie wybudowano
                                                    fabrykę prochu strzelniczego..."
                                                    ---------------------------------------

No toż jakby niy paczeć tyn jednak wadzi sie z tym co szkryfnoł Dialektolog.

Swojom drogom jo już tu zwrocioł piyrwyj uwoga na taki szyk wyrazowy;
                                                    knur-knur'gus-guziok
                                                    Terozki spodobała mi sie inkszo porka
                                                    knur'guz-kiernoz

Jeronie, jak tyn świński wontek wciongo!
                                                    Niy na darmo za bajtla budzioł mie rano kwik wieprzkow ze chlywika co stoł przi
                                                    mojim familoku. To były czasy!
                                                  • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 11.01.06, 13:11
                                                    widza ize mosz dalyj chyntka na tyn temat rozprowiac, ok - mom cos ekstra ze
                                                    suownika slonskego we wydaniu niymieckim:)

Knurr-/kopf(kopp/sack we slonsko-niymieckyj godce znaczy tela co ponury/stary
                                                    zgrzynda/niyzadowolony. Som temat wyrazu w staroslonskyj szprasze "knur"
                                                    natrefisz jeszcze we takim wyrazie "Knurz" - to je take guzowate miejsce na
                                                    drzewie.

Kedys uzywauo sie tego tysz do okreslynia tyj kostki kero mosz na rynce kole
                                                    nasady duoni u wiyrchu(prawo rynka z prawyj a lewo mo to z lewyj:)

• broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 11.01.06, 15:56
                                                    No i piyknie, bo zaś se to wszysko łonczy z tym naszym guziokym.
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 11.01.06, 15:58
                                                    Swojom drogom wertałoby zahaczyć tyż ło dzika jako zwierzyńcia herbowego.
                                                  • rita100 Re: Nazwa Gliwic 11.01.06, 20:09
                                                    Chi, ch'i, ch'i - nach'ichała szie Bronek. Ależ Laband ma problem, chłopca z
                                                    łabędziem mu zwineli a teraz dochodzi do uprawomocnienia mitu o Gliwie i
                                                    Knurze . To wszystko nie jest takie proste dokopać się do dokumentacji i
                                                    źródeł, które zagineły wraz z upływem czasu . Zobaczmy teraz co się dzieje w
                                                    temacie Herb Gliwic. No i co czytamy w tym linku ? Że w wyniku pożaru zgineła
                                                    cała dokumentacja Gliwic i tyle możemy się dowiedzieć.
                                                    gliwice.zobacz.slask.pl/index.php?id=herb
                                                    ps. Tak żartobliwie ;)
                                                    Jedyna prawda i prawda namacalna, to to , że mamy wszyscy uwidocznioną
                                                    kosteczkę (guz) przy dłoni lewej ręki po lewej stronie nadgarstka i na odwrót.
                                                    Spójrzcie na swoje nadgarstki. A jak ten guz przyciśniemy prawym kciukiem
                                                    prawej ręki w miejsce guza lewej ręki to powstaje biała plama. (Spróbujcie
                                                    przycisnąć to miejsce ) I nie wiem czy to czasmi nie jest porównywalne z
                                                    historią białej plamy Gliwic, którą to Bronek wytrwale drąży ;)hehe

---------------------
                                                    Eden chłop szed z roboti, ale tutaj patrszi, a tu jeden chłop wożi jeno bziałke
                                                    na sarieckach z góry i pod góre. I sie tygo chłopa zap'itał, co 'un robzi, a
                                                    ten zaraz 'odpoziedział: "Ja jest sam diaboł, ja głupstwo porobiuł, to ja
                                                    kiare dostał, to muse to staro kobziete az do jej śnierci tu wozić ;)))))
                                                  • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 11.01.06, 20:36
                                                    :)))
                                                  • rita100 Re: Nazwa Gliwic 11.01.06, 20:41
                                                    hehe, nie śmiej sie i do herbu Gliwic się dokopiemy ;)))
                                                  • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 11.01.06, 20:45
                                                    no to juz zastrzegom ze nawet dzisiejszo wersja, kero je wzorowano na jednyj
                                                    staryj, je tysz felerno - typ
                                                  • rita100 Re: Nazwa Gliwic 11.01.06, 20:53
                                                    www.xlo.pl/2003/konkursy/cku-bytom/2004/bartek/gliwice.htm
                                                    Zobaczcie jakie śliczne jest zdjęcie Rynku i Ratusza

Pierwszy dochowany dokument wystawiony przez burmistrza i radę miejską Gliwic
                                                    pochodzi z roku 1400. Na wiszącej przy nim pieczęci widnieje najstarszy znany
                                                    wizerunek herbu. Wprost w polu pieczętnym, dzielonym w słup (pionowo), po
                                                    prawej stronie jest połowa orła zwrócona w prawo, po lewej - okrągła wieża
                                                    obronna, przepruta wąskimi oknami strzelniczymi, zwieńczona blankami i nakryta
                                                    szpiczastym dachem. Identyczny herb widnieje też na małej pieczęci Gliwic
                                                    używanej do pieczętowania dokumentów o mniejszym znaczeniu, której odcisk
                                                    pochodzi również z 1400 roku.

Chyba faktycznie nazwa pochodzi od gliwy czyli gliny, a róznie wymienianej.
                                                  • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 11.01.06, 21:01
                                                    Rita to jest gfaktycznie ino powtorzanie jedyn za drugim tyj abo inkszyj
                                                    wersji - prowdy sie niy dowiysz. Do mie wiyncyj przejkonywujonco je wersja za
                                                    keryom sie sam opowiadom i na kero douech pora argumyntow. Argumynte Bronka do
                                                    mie niy som na tela mocnymi coby mie przekonauy, ale zawsze i o tych inkszych
                                                    wersjach pamiyntom:)

Co do datowania Glywic tysz idzie dyskutowac, ale jak merkuas z kuli tego ize
                                                    sie downo tymu papiory spolouy, dzisiej mogymy sie sam ino domyslac. Niydowno
                                                    pisouech co znodli we Krakowie jedna ciekawostka odnosnie Glywic- zaro jom sam
                                                    dom :))
                                                  • szwager_z_laband Anno Salutis 1005 11.01.06, 21:04
                                                    Anno Salutis 1005 - Lapide fundamentalem posuit et situm civitatis dimensuravit
                                                    dux Oppoliensis, cuius nomen propter in numeras temporum iniurias in oblivionen
                                                    deventi.

We Roku Panskim 1005 - Ksonze opolski dou kamiyn wyngelny i wymierzou plac pod
                                                    miasto. Odniego, od tego ksiyncia, miano skuli mocki klynsk i skuli czasu
                                                    straciouo sie ze pamiynci.

• rita100 Re: Anno Salutis 1005 11.01.06, 21:31
                                                    A prowadza w Gliwicach badania archeologiczne ? W Krakowie cały Rynek jest
                                                    rozkopany i dokopują 3m w dół do pierwszego poziomu Rynku i wiem , że już coś
                                                    znaleziono , pierwszą wagę miastową i mury podziemne. To jeszcze jest owiane
                                                    tajemnica , ale badania trwają.
                                                  • broneknotgeld Re: Anno Salutis 1005 11.01.06, 21:48
                                                    No i pojawiyła se czecio wersjo - łod "gliwy".
                                                    Joch se doczytoł tego, co wyraz znaczy "gliniany", dyć tyż "zgniyły".
                                                    "Zgliwieć" w zanczyniu "zgnić" ponoć jeszcze sie pamiynto, abo i używo.
                                                  • rita100 Re: Anno Salutis 1005 11.01.06, 22:06
                                                    hehe, to w takim razie nie wspominaj Bronek o mieście Zgorzelcu, bo tez fajny
                                                    mit wyjdzie ;)))
                                                    Ale miałes Bronek znaleź ten herb z dzikiem. Ciekawe jaki herb był pierwszym
                                                    herbem Glywic ? Z wiekiem one się napewno zmieniały.
                                                  • broneknotgeld Re: Anno Salutis 1005 11.01.06, 22:16
                                                    Rita, jo niy jest ekspert łod heraldyki i herbowego dzika z poczontkami Gliwic
                                                    niy wionża. Zdo mi sie yno, że dałoby to jakesik ciekawsze tło dlo tego naszego
                                                    dyszkursu. Eksperta łod heraldyki ślonski momy przeca jednak na forum Żagań.
                                                    Jak chcesz, to moga sprobować zaprosić go tukej.
                                                  • szwager_z_laband Re: Anno Salutis 1005 12.01.06, 06:57
                                                    Rita i Bronek:) - ja ta wersja ze "zgniouym" tysz znom - kedys chyba juz my o
                                                    tym godali na podforum Gliwice. A co do wykopalisk to sam Margotka obsztalowaua
                                                    cosik paradnego:)

www.gliwiczanie.pl/Reportaz/wykop/wykop_01.html
                                                  • broneknotgeld Re: Anno Salutis 1005 12.01.06, 16:30
                                                    No piykne.
                                                    Jo sie jednak łopytom na Forum Żegań co do tego dzika we ślonski heraldyce.
                                                  • rita100 Re: Anno Salutis 1005 12.01.06, 19:58
                                                    Co do herbu Glywic, to jego historia jest mało znana. Po prostu taki jest i
                                                    już !
                                                    To Bronek, czekamy na Twoje dowody i jakiekolwiek one będą w przyszlości nie
                                                    zmieni to sytuacji, ze wszyscy jesteśmy z tej gliny i nie z jednego pieca chleb
                                                    jedliśmy, nie jednego z nas te chlewiki wyżywiły i utrzymywały miasta. Jest
                                                    takie duże miasto jak Kraków i kto by się spodziewał, ze wybudowała to miasto
                                                    maleńka miejscowość która miała złoże soli jak Wieliczka. Jaki stosunek ma
                                                    teraz Kraków do Wieliczki to pominę. A sól w dawnych czasach była strasznie
                                                    droga i drogocenna :)
                                                    Będę obserwować Wasz dialog, bo sama już pewnie nic nie wniosę.
                                                    www.wiedza.servis.pl/haslo/Grafika:Gliwice_Herb.PNG
                                                  • broneknotgeld Re: Anno Salutis 1005 14.01.06, 15:22
                                                    Hehe, tego knura do herbu Glywic niy dopasuja, dyć możno dogrzebia se nowy
                                                    mitologji, abo i ło siebie cosik dowiym.
                                                    Przeca żech jest urodzony we 1959 roku - czyli w roku świni.
                                                    Cancero z Forum Żagań łobiycoł przeglondnońć ślonsko heraldyka pod tym kontym,
                                                    yno że to trocha potrwo.
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 21.01.06, 00:09
                                                    Aże tymu żech se dziwoł
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15232&w=34710038&a=35350973
                                                    Co już ktosik tako "zgliwioł".
                                                  • rita100 Re: Nazwa Gliwic 21.01.06, 22:47
                                                    Cięzko wejśc tam, może Bronek powiesz cos więcej ?
                                                  • ballest Re: Nazwa Gliwic 21.01.06, 23:48
                                                    a moze Glywice zaupzou niemiecki nasadnik Siegfried von Gliwi?
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 22.01.06, 13:11
                                                    Hehe - wyboczcie.
                                                    Zapomniołch ło tym, że to forum "zamkniynte".
                                                    Ano - ubawioł mie tam post Bartoszcze ze zwrotym "gliwy".
                                                    Jak tak dali pódzie, to wyraz "gliwy" stanie sie łod nowa popularny.

Gratuluja Wom
                                                    I ciesza sie som.
                                                  • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 22.01.06, 13:45
                                                    A jo w miyndzyczasie wpod na tropy Gliwi u Jonosza:))

"Der Gliwi und der Globerik"

• broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 22.01.06, 15:38
                                                    No ja, dyć niy ma tu jeszcze notki Stanisława Rosponda ze jego "Słownika
                                                    etymologicznego miast i gmin PRL".
                                                    -------------------------------
                                                    Gliwice
                                                    Teoretycznie mogłaby być to n.patr. od nazwy Gliwy (Gliwa), znanego na Śląsku.
                                                    Trzeba jednak raczej uważać, że jest to n. top. czyli wieś założono na
                                                    terenie "gliwym" - gliniastym, dość wilgotnym, "gliwy" - zgniły, "gliwa" -
                                                    grzyb,...
                                                    Bezpodstawne były przypuszczenia, że to pierwotne Chlewice, jakoby od tego, że
                                                    były tu chlewy-stajnie dla bydła pędzonego z Małopolski na Śląsk.
                                                    .........................
                                                  • szwager_z_laband Re: Nazwa Gliwic 22.01.06, 15:41
                                                    teoretycznie to on se moge szkryfnonc i na okopyrtka, ale logicznie to wiyncyj
                                                    prawdopodobno wele historykow je nazwa od miana Gliwo:)

i tak nom sie kouoko czworty roz zawaruo:))
                                                  • broneknotgeld Re: Nazwa Gliwic 22.01.06, 15:57
                                                    Godosz co "zawarło"?
                                                    Chciołbyś.
                                                    Dyć jak som żeś yno podwożoł wszysko co istny szkryfnoł.
                                                    Jak mu Gliwo niy spasowoł, to tyż Chlywice "śmierdziały".
                                                    Swojom drogom kaj ty w tym wontku widzisz "sztyry kołka" i do tego zamkniynte?
                                                    Szwager - niy mitologizuj samego wontku.
                    • broneknotgeld Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 27.01.06, 18:54
                      Pewno se ktosik tymu już dziwo
                      Jako to dali było ze Gliwo
                      -Poranionego bol zdo sie niesie
                      Aż ołma hexa spotyko w lesie

Toż wnuka zielym wykurowała
                      I historyjo łopowiedziała
                      Ze kery karlus spokopioł tela
                      By chcieć mieć djobła za przijociela

Tako se błonko po okolicy
                      Kto go napotko ze strachu rycy
                      Jakby za życio tyn Gliwo gnioł
                      -Dyć łojcobojcom przeca łon boł!
                      • broneknotgeld Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 27.01.06, 22:22
                        Gliwa za synym codziynnie ślinto
                        Dyć łon ło matce tyż niy pamiynto
                        Durś jakby szuko czegoś we lesie
                        Cosik go ciyngym w gynstwina niesie

Aż roz natrefioł znajomo giera
                        Ano uklynknoł przed niom se teraz
                        Czy śmierci szukoł? -Miała prosioki!
                        W strona istnego niesom je kroki

Gliwo zapłakoł - powod był prosty
                        Zdo sie łoboczoł braty i siostry
                        Toż nawet giera to spokopiyła
                        Do familiji z tym go przijyła

Dziwne te stadko po lasach tyro
                        Tako kaj dymby czynsto zaziyro
                        Ze czasym swoja "dziedzina" zysko
                        Se upodobo jedne chlywisko.
                      • rita100 Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 27.01.06, 22:22
                        >Dyć łojcobojcom przeca łon boł!

Bronek , co to znaczy łojcobojcom ?
                        • broneknotgeld Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 27.01.06, 22:25
                          ojcobójca
                          • broneknotgeld Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 27.01.06, 22:25
                            Kaj spotkoł

Kaj Gliwo spotkoł drugi roz giera
                            Gierałtowice richtig som teraz.
                            • broneknotgeld Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 27.01.06, 22:27
                              Chlywisko

Kaj te chlywisko? -Wele Kłodnicy
                              Prawiom co w gliwy tyż okolicy
                              Toż niychej teroz już wos niy dziwo
                              Że cosik znaczoł tyn istny - Gliwo.
                              • broneknotgeld Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 28.01.06, 10:41
                                Dyć polecom dzisiejszy dodatek GW - "Turystyka"
                                Prawie jest tam tekst zatytułowany "Wilcze Gardło".
                                Tukej zacytuja se z niego yno take zdania:
                                "Etymologia Gliwic ma mokrą konsystencję - gliwieć to gnić, rozkładać się i
                                zanikać. Jak antymateria".
                                • broneknotgeld Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 28.01.06, 11:59
                                  Glywicki Gliwo

Syn świniopasa Knuroweusza
                                  Doł nom Glywice - to szkryfnońć musza.
                                  • broneknotgeld Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 28.01.06, 23:44
                                    Już knurowiany tyn wontek majom
                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=351&w=35816122
                                    Dziedzinie swoji bardzi z tym pszajom?
                                    • rita100 Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 31.01.06, 19:47
                                      Bronek, popatrz ile Gliwice miały nazw, az 11, pewnie i wiecej sie znajdzie.

Nazwa Gliwic na przestrzeni wieków
                                      Gliwice należą do tych niewielu miast, których nazwa zapisywana była w
                                      najdawniejszych czasach identycznie lub prawie identycznie jak obecnie, czyli:
                                      Gliwice. Ta nazwa występuje na wielu starych dokumentach i mapach. Wcześniej
                                      nazwa miasta mogła brzmieć Gliwiche lub Gleywicz (podobieństwo do używanej
                                      przez Ślązaków nazwy, czyli Glejwic, która pochodzić może też od późniejszej
                                      nazwy zniemczonej). W XIV wieku w czasie czeskiego panowania na Śląsku
                                      stosowano czeski zapis nazwy, czyli Hlivicz, Hluvitz. Stosowany również
                                      łąciński zapis brzmiał: Glivitium. Niemieckojęzyczni Habsburgowie używali nazwy
                                      Gliwitze, a w późniejszym okresie nazwa miasta przekształciła się w Gliwitz,
                                      Gleiwitz. Można się spotkać też z zapisem: Gleibitz, Geleibitz
                                      • broneknotgeld Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 01.02.06, 17:04
                                        No i pora teoryji tyczoncych sie pochodzynio tego miana.
                                        • broneknotgeld Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 06.03.06, 22:26
                                          Cosik ta glywicko mitologijo stanyła.
                                          Możno ktosik jeszcze inksze teoryje i mity wyciongnie.
                                          • rita100 Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 06.03.06, 22:52
                                            Bronek , chyba temat jest wyczerpany, chyba że się spytam jak jest w gwarze
                                            sląskiej nazwa knura, bo w gwarze warmińskiej kernoz to jest knur.
                                            Więc to by wykluczało nazwę Knurowo od knura.
                                            • broneknotgeld Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 06.03.06, 23:03
                                              Czy idzie Ci ło to, że na Podkarpaciu nazwa miejscowości może sie wywodzić łod
                                              Knura (przezwiska), a na Ślonsku niy?
                                              • rita100 Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 09.03.06, 22:34
                                                Nie , chodzi mi oto, że knur w gwarze inaczej się nazywa - 'kernoz' i to była
                                                pierwsza nazwa samego knura. Więc jak u was na Śląsku nazyywają knura ?
                                                • broneknotgeld Re: Czy Glywice mają swoją mitologię? 10.03.06, 16:03
                                                  Hmm, z "knurym" tyż żech sie osłuchoł.
                                                  Dyć terozki nojczyńści godo sie wieprzek, chocioż i miano "guziok" jest mi
                                                  dobrze znane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka