duschek 29.09.06, 17:19 Dlaczego ,w niektorych zdaniach pisze sie Ich bin,a w innych bin ich ? pyrsk willi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanys_hans Re: Ich bin oder bin ich ? konsultacje jezykowe 29.09.06, 17:46 Ich bin Ich! Odpowiedz Link
olandi1 Re: Ich bin oder bin ich ? konsultacje jezykowe 29.09.06, 17:50 hanys_hans napisał: > Ich bin Ich! Du bist DU :)) Odpowiedz Link
walezka Re: Ich bin oder bin ich ? konsultacje jezykowe 29.09.06, 17:52 w normalnych zdaniach jest ich bin ,a w pytajacych bin ich ale nie jestech pewno niczego na tym świecie ;) Odpowiedz Link
duschek Re: Ich bin oder bin ich ? konsultacje jezykowe 29.09.06, 18:10 to wiem Ich bin = ja jestem ,bin ich ? = czy ja jestem ? ale mnie chodzi oto ,ze w niektorych zdaniach przeklada sie czasownik przed zaimek osobowy Ich np: kehr ich.i to nie oznacza forme pytajaca. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Ich bin oder bin ich ? konsultacje jezykowe 29.09.06, 18:14 Kehr ich einst zur Heimat wieder Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Ich bin oder bin ich ? konsultacje jezykowe 29.09.06, 22:25 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=49494741&a=49511515 Nie tylko w zdaniach pytajacych stawiamy orzeczenie (np. sein) przed podmiotem (ich). Rowniez w niektorych zdaniach oznajmujacych (czytaj nizej) :))) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Ich bin oder bin ich ? konsultacje jezykowe 29.09.06, 17:52 Bin ich gut? Ich bin gut! Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Ich bin oder bin ich ? konsultacje jezykowe 29.09.06, 17:58 hanys_hans napisał: > Bin ich gut? > > Ich bin gut! Ich bin gut drauf:-) www.update-media.de/cover_releases/tobi-bonito_ich-bin-gut-drauf_mittel.jpg Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Ich bin oder bin ich ? konsultacje jezykowe 29.09.06, 22:30 Bin ich gut drauf! :) Odpowiedz Link
olandi1 Re: Ich bin oder bin ich ? konsultacje jezykowe 29.09.06, 17:48 "Ich bin" używo sie zawsze na poczontku zdania np: Ich bin krank (Jestem chory) "Bin ich" używo sie na poczontku zdania w zdaniach pytajoncych np: Bin ich krank? (czy jestem chory), lub w głymbi zdania, w jego rozwiniyńciu np. Wenn ich habe Kopfschmerzen, bin ich krank. (Kiedy mnie boli głowa, jestem chory) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Ich bin oder bin ich ? konsultacje jezykowe 29.09.06, 17:53 Bin ich Sloneczko1 oder nicht? Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Ich bin oder bin ich ? konsultacje jezykowe 29.09.06, 17:55 Ja!!!!! Ich bin Sloneczko1. Odpowiedz Link
oppelner_os Re: 29.09.06, 22:31 Morgen treffen wir uns wieder:))) Treffen wir uns wieder? Ja wir treffen uns wieder. Gehe ich morgen ins Kino? Ja ich gehe morgen ins Kino. gdy zas chcesz podkreslic slowo "jutro" (morgen) Morgen gehe ich ins Kino. Das ist einfach Willi, oder? Odpowiedz Link
duschek Re: Ich bin oder bin ich ? konsultacje jezykowe 29.09.06, 18:16 Danke Olandi zaroz se to zaznacza we hefcie pyrsk willi PS Zadanie odrobione teroz ida na piwko :) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Ich bin oder bin ich ? konsultacje jezykowe 29.09.06, 18:24 duschek napisał: > Danke Olandi zaroz se to zaznacza we hefcie > > pyrsk > willi > > PS > Zadanie odrobione teroz ida na piwko :) Der Richtungsdativ Neuhochdeutsch: Ich gehe in die Kneipe. Richtungsdativ-Dialekt: Ich gehe im Kneipe. Odpowiedz Link
oppelner_os Re: Do Duschka:)))) 29.09.06, 22:20 Przyklad zdania oznajmujacego z przestawionym szykiem: Morgen gehe ich ins Kino. Pytanie: Gehst du morgen ins Kino? Zdanie Zdania w języku niemieckim rządzą się własnymi prawami. Nie ma takiej swobody budowania zdań jak np. w języku polskim. Kolejność występowania poszczególnych części zdania jest tu ściśle określona i należy jej przestrzegać. SZYK WYRAZÓW W ZDANIU POJEDYNCZYM W zdaniu oznajmującym czasownik (w formie osobowej) występuje zawsze na drugim miejscu, niezależnie od tego, jaka część zdania go poprzedza. Podmiot może występować na pierwszym miejscu, to znaczy bezpośrednio przed orzeczeniem - wtedy mamy do czynienia z szykiem prostym: Wir haben täglich zwei Vorlesungen. lub bezpośrednio po czasowniku - wtedy występuje szyk przestawny: Täglich haben wir zwei Vorlesungen. Zwei Vorlesungen haben wir täglich. W szyku przestawnym stawiamy na pierwszym miejscu tę część zdania (z wyjątkiem podmiotu i orzeczenia), którą chce się szczególnie zaakcentować. Jak widzisz Willi w zdaniu oznajmujacym (nie pytajacym) rowniez wystepuje orzeczenie przed podmiotem. Ponadto: ZDANIE WARUNKOWE Zdanie warunkowe jest zdaniem pobocznym, odpowiadającym na pytania unter welcher Bedingung? (pod jakim warunkiem?), in welchem Fall? (w jakim przypadku?), wann? (kiedy). Jest ono wprowadzane poprzez spójnik wenn lub bezpośrednio (wówczas zdanie zaczyna się od czasownika), np: Wenn ich krank bin, gehe ich zum Arzt. (Jeśli jestem chory, idę do lekarza.) Hat er sich erkältet, (so) bleibt er zu Hause.) Was machst du, wenn du etwas nicht verstehst? (Co robisz, jeśli czegoś nie rozumiesz?) Zdanie warunkowe może być również wprowadzane spójnikiem falls (w przypadku gdyby), lub za pomocą czasownika sollen w trybie przypuszczającym, który występuje na początku zdania, np.: Falls es regnet, komme ich nicht. (W przypadku gdyby padał deszcz, nie przyjdę.) Solltest du keine Zeit haben, musst du nicht kommen. (W przypadku gdybyś nie miał czasu, nie musisz przychodzić.) Wiecej gramatyki znajdziesz np. gramatyka-j-niemieckiego.blog.onet.pl/1,AU3048039,index.html Pyrsk:) Oppelner Odpowiedz Link