szmiejka 21.12.07, 14:06 Podobno należy dopiero w wigilię. Widziałam, ze Ballest już miesiąc temu miał stroiki z bąbkami. Czy takie stroiki są dozwolone w takiej odległości od świąt? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annak12 Re: kiedy należy ubierać choinkę? 21.12.07, 15:39 szmiejka napisała: > Podobno należy dopiero w wigilię. Przeważnie my strojyli we wilija,rzadko kej dziyń pryndzy. > Widziałam, ze Ballest już miesiąc temu miał > stroiki z bąbkami. Potym moł czas na przygotowanie duchowe,pojednania;) >Czy takie stroiki są dozwolone w takiej odległości od świąt? Osobiście niy jestem za tym,ale tam w Niymcach chyba tak jest,powoli zaczynajom tu "gupieć".Przed wielu domami som już iluminacje świonteczne. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: kiedy należy ubierać choinkę? 21.12.07, 18:41 No dzisiaj juz chyba mozna.A kto u Was stroi te choinke,czy tez papa i mama bo dzieci juz na to "lustu" nie maja? Odpowiedz Link
annak12 Re: kiedy należy ubierać choinkę? 21.12.07, 21:29 gryfny napisał: > hallo Ana,hihi co tyn uśmiych moge znaczyć?krisbaun wele wiliji eli nastympny grzesznik! Socer,jak bajtle boły małe.to niy mogły se doczekać na strojynie,teraz trocham pomagajom,gorzi z rozbiyraniym!Niy ma chyntnych! Odpowiedz Link
ballest Re: kiedy należy ubierać choinkę? 22.12.07, 13:26 Jou przeca nie strojam, yno moja zona, tak samo je z rozbieraniem, moja zona se rozbierou sama;) Odpowiedz Link
gryfny Re: kiedy należy ubierać choinkę? 22.12.07, 14:54 annak12 napisała: > co tyn uśmiych moge znaczyć?krisbaun wele wiliji eli nastympny grzesznik! ale kombinujesz,ino aniol mi sie spomniol Odpowiedz Link
annak12 Symbole choinkowe 23.12.07, 09:59 Symbolika ozdób choinkowych, jak i samego drzewka, częściowo wyrosła na gruncie biblijnym, jednocześnie ma swe korzenie w ludowej tradycji: * Gwiazda betlejemska, którą umieszczano na szczycie drzewka od ubiegłego wieku, miała pomagać w powrotach do domu z dalekich stron. * Oświetlenie choinki broniło dostępu złym mocom, a także odwrócić miało nieżyczliwe spojrzenia ludzi. W religijnej symbolice wskazywało na Chrystusa, który był światłem dla pogan. * Jabłka zawieszane na gałązkach symbolizowały biblijne jabłko, którym kuszeni byli Adam i Ewa. Później zastąpiono je małymi rajskimi jabłuszkami. Wówczas zapewnić miały zdrowie i urodę. * Orzechy, zawijane w sreberka nieść miały dobrobyt i siłę. * Papierowe łańcuchy przypominały o zniewoleniu grzechem, ale np. w okresach rozbiorów miały wymowę politycznych okowów. Zaś w ludowej tradycji niektórych regionów Polski uważano, że łańcuchy wzmacniają rodzinne więzi oraz chronią dom przed kłopotami. * Dzwonki oznaczają dobre nowiny i radosne wydarzenia. * Anioły mają opiekować się domem. * Jemioła. Ten symbol przybył do nas z Anglii. Pod jemiołą całują się zakochani oraz skłócone ze sobą osoby. Pęk jemioły należy trzymać w domu do następnych świąt. * Samo żywe drzewko było symbolem Chrystusa jako źródła życia. Odpowiedz Link
gryfny Re: Symbole choinkowe 23.12.07, 19:36 sloneczko1 napisała: > we Wilijo dzieci strojom gojik Co?...z majem mi sie kojarzy Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Symbole choinkowe 23.12.07, 21:45 no,trocha sie przejynzyczyuach-----miauo byc :krisbaum Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Symbole choinkowe 23.12.07, 23:23 Tradycja choinek narodziła się w Alzacji, gdzie wstawiano drzewka i ubierano je ozdobami z papieru i jabłkami (nawiązanie do rajskiego drzewa). Wielkim zwolennikiem tego zwyczaju był Marcin Luter, który zalecał spędzanie świąt w domowym zaciszu. Choinki więc szybko stały się popularne w protestanckich Niemczech. Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Symbole choinkowe 23.12.07, 23:24 Dawniej na wsiach przyniesienie choinki do domu miało cechy kradzieży obrzędowej: gospodarz rankiem w Wigilię udawał się do lasu, a wyniesiona z niego choinka czy gałęzie, "ukradzione" innemu światu, za jaki postrzegany był las, miały przynieść złodziejowi szczęście. Tradycja przynoszenia żywego drzewa do domu być może ma swe korzenie w praktykowanym dawniej stawianiu w czasie adwentu przystrojonego drzewka w przedsionku kościoła. Odpowiedz Link
betelka Re: Symbole choinkowe 23.12.07, 19:07 ballest napisał: > My, tzn. Fto Betelko? No my :))) Odpowiedz Link