Dodaj do ulubionych

Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Cassino

15.06.08, 15:16
miasta.gazeta.pl/opole/1,35106,5220491.html?as=1&ias=3&startsz=x
Wielu polskich żołnierzy wysłano pod Monte Cassino na pewną śmierć, bez
rozpoznania terenu, bez przygotowania. Myśmy tę bitwę absolutnie przegrali -
Edward Głowacki wciąż nie może się z tym pogodzić.

Nieczęsto opowiada o tej bitwie o klasztor Monte Cassino. Głos mu więźnie w
gardle na wspomnienie, ilu kolegów tam stracił. - Część posłana na pewną
śmierć. Bez rozpoznania terenu. Jeden z naszych plutonów cały wyleciał na
minach. Myśmy absolutnie tę bitwę przegrali - uważa.
Obserwuj wątek
    • ballest Re: Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Ca 15.06.08, 15:57
      No czyli moj ojciec racja miou, danke Oppelner, besten Dank!
      Latami walczou uech z Braidem i innymi jednokomorkowcami, ale wkoncu se znod
      Polok z HONOREM i se przyznou do klynski.
      • kubiss Re: Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Ca 15.06.08, 18:22
        To że Niemcy "Opuścili" sami Monte Cassino w Polsce mówiło się od dawna
        Z pewnością do wielu ten fakt nie dotarł .
        Ja w każdym razie bardzo z tego powodu ubolewam .
        Gdyby Monte Cassino zdobywali Rosjanie to Ballesta na pewno nie byłoby dzisiaj
        na świecie .....:-I
        • kubiss Re: Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Ca 15.06.08, 18:23
          Powiedz nam Ballest jak sie udało twojemu ojcu żyć w Polsce będąc wermachtowskim
          mordercą ?
          • ballest Re: Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Ca 15.06.08, 20:52
            Wehrmachcie byl, ale konkretnie w Luftwaffe!
            Wyjasniam polskiemu kubusiowi-jednokomorkowcowi, ze na wojnie i na
            froncie nie ma mordercow, tylko som zolnierze co walcza a zolnierze
            nie som mordowani, tylko ginom!
            Mordercami byli i sa zolnierze Dywizji Maczka, ktorzy wzietych do
            niewoli pod Falaise wymordowali.
            Pod Monte Cassino byly tysz mordy, ale tych co mordowali, skazano na
            smierc.
            • kubiss Re: Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Ca 15.06.08, 22:04
              A powiedz jak twój tatuś faszysta sprawił to że po wojnie mieszkał w wyzwolonych
              Gliwicach ? Czy przemilczał Monte C . i udowouł Poloka ?
              • deutschschlesier22 Re: Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Ca 15.06.08, 23:54
                Gliwice wyzwolone? Od Slonsokow? Ciebie wszystko siy du..czy synku:-)))
              • szwager_z_laband Re: Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Ca 16.06.08, 05:00
                kubus wiysz ze tak jak ty to sam sie zachowujesz to zachowujom sie
                ino tchurze - fuj
                • ballest Re: Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Ca 16.06.08, 06:06
                  Zachowuje sie jak Hadziaj, to zachowanie znom i mnie wcale nie
                  dziwi, ze nie wie co to jest KINDERSZTUBA, czytej Etykieta.
                  Mnie ale bardziej dziwi, ze ten chopek nie mou rudymentarnego
                  pojyncia o historii, bo inaczy by tu nie skreslou, ze Gliwice
                  wyzwolono.
                  Co do mojego ojca, to po wojnie ludzie Mikolajczyka sie o jego
                  poparcie starali.
                  • kubiss Re: Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Ca 16.06.08, 17:47
                    Uwazam ze moje zachowanie i styl w jakim sie do was zwracam jest całkiem na miejscu :-) .
                    Jak inaczej można polemizować z potomkami wermachtowców którzy na swój
                    narodowosocjalistyczny sposób gloryfikują faszyzm i Niemcy ?
                    Gdyby mój ojciec czy dziadek walczył po "ciemnej stronie" to spaliłbym się ze wstydu . Wy jesteście z tego dumni ..... :-I

Na szczęście są Ślązacy i Szlezjerzy a nie tylko to drugie .
                    • ballest Re: Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Ca 16.06.08, 18:48
                      Kubusiu, ojciec nie mordowal w Brombergu, czy Lowiczu, albo na Lomzczyznie, on
                      walczyl w najlepszej dywizji II Wojny Swiatowej, za ktora Allianci I Dywizje
                      Spadochroniarska uznali!
                      • kubiss Re: Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Ca 16.06.08, 19:26
                        ballest napisał:

on
                        > walczyl w najlepszej dywizji II Wojny Swiatowej, za ktora Allianci I Dywizje
                        > Spadochroniarska uznali!

Mogło być tak jak piszesz .
                        Nie mie jest oceniać twojego ojca .
                        Być może był dobrym człowiekiem,który nawet nie spaprał sobie rąk krwią innego żołnierza .
                        Nie zmienia to jednak faktu że walczył po stronie okupantów i morderców z pod znaku swastyki i czarnej wrony .
                        A jego głównym fadenfuhrerem był szaleniec Adolf Hitler ..... :-(

--
                        Ps.Dawno dawno temu poznałem w Luxemburgu pewnego Belga , sympatycznego starszego pana który polubił mnie i moją dziewczynę .
                        Po roku znajomości zaprosiliśmy go na nasz ślub do Polski .
                        Odpowiedział mi że dla niego Polska jest zamknięta .
                        Spytałem smutny dlaczego ?
                        "Warum woltest Du nicht fliegen an mein Hohzeit ?"
                        Powiedział mi że on zrzucał bomby na Warszawę i nie ma moralnego prawa lecieć do tego miasta .
                        • ballest Re: Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Ca 16.06.08, 20:25
                          Wehrmacht nie mordowal wiec ej jak dzisiaj Amerykaniue, Wehrmacht to nie bylo SS
                          czy Gestapo, a Hitlera przysporzyla Niemcom Francja i Polska.
                          Amerykanie i Polacy sa do dzisiaj OKUPANTAMI, ale Niemcy sie czegos nauczyli i
                          nie poparli i nie popieraja amerykanskich mordestw.
                          Pod Monte Cassino cywilna ludnosc wloska uznala Niemcow za najbardziej
                          humnanitarnych zolnierzy a to ma cos znaczyc.
                          Sami Allianci sie w najlepszych tonach o niemieckich spadochroniarzach wypowiadali.
                          • cirano Re: Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Ca 17.06.08, 09:09
                            Es stimmt.
                            Ale i Waffen SS było postrachem Alliantow. Bić sie umieli
                            • ballest Re: Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Ca 17.06.08, 09:13
                              SS walczylo do konca, ale z innego powodu, bo wiedzieli, ze ich do
                              niewoli nie brano.
                              • kubiss Re: Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Ca 18.06.08, 21:40
                                ballest napisał:

> SS walczylo do konca, ale z innego powodu, bo wiedzieli, ze ich do
                                > niewoli nie brano

Niemców w ogóle nie powinni brać do niewoli ! ..... :-(
                                • ballest Re: Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Ca 18.06.08, 21:57
                                  Kubusiu my wiym o tym, ze Polacy "niewolnikow" roztrzeliwali, bo z
                                  zolnierzami zawsze przgrywali!
                                  • sloneczko1 Re: Polacy potwierdzaja swoja kleske pod Monte Ca 18.06.08, 22:56
                                    spiyrocie sie o stare dzieje,faktym je,że wiela ludzi tam zginyło a
                                    Wy ciongle ich kości wyciongocie na wiyrch,może by ich tak w
                                    spokoju jusz zostawić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka