10.11.05, 11:54
Co sądzicie o najbliższym (i trochę dalszym) sasiedztwie naszego budynku?

Z tego co wiem, to okoliczny komin i rozpadająca się posesja wraz
z "zabudowaniami gospodarczymi" ma niedługo zniknąć. Uważam, że to dobrze.
Generalnie cieszę się, że w pobliżu powstają kolejne nowoczesne budynki. Oby
dodały estetyki okolicy.

Fajnie, że blisko jest park, bo jest gdzie wyjść np. z psem, a zimą - nie
wiem czy wiecie - na łyżwy :-).

Z kolei ulica Kraszewksiego nie prezentuje się - jak na mój gust zwłaszcza
wieczorem - zbyt pozytywnie, ale ponoć miasto ma plany przekształcenia jej w
ciągu najbliższych lat w bardziej reprezentacyjny deptak.

Innym pozytywem jest rozwijana przez miasto sieć monitoringu. To cieszy, bo
biorąc po uwagę informacje o kradzieżach materiałów budowlanych z naszej
budowy, w okolicy wcale nie musi być sielankowo...

Co do sklepów, usług i rozrywki, to ja uważam, że sporo zmieni się w
najbliższym czasie po oddaniu okolicznych budynków, gdzie powstanie sporo
takich punktów na parterach oraz Anielin-Parku wraz z Albertem (nie wiem,
czy z galerią, czy bez). Tak więc wybór ( i konkurencja o klienta ) powinny
ulec poprawie. Z rozrywką - jest jak jest. Usługi - raczej ok., bo i poczta
i urzędy są w pobliżu.

Zieleń - można by się było zastanowić, czy nie zrobić kilku nasadzeń i nie
upiększyć nieco "dziedzińca". Z kolei bliskość sąsiednich bloków mogłaby być
może mniej "dotkliwa" gdyby zasadzić jakieś drzewa od strony zewnętrznej...

Bliskość kościoła na razie mi nie przeszkadza. Nie wiem, jak wam?

Hałas - jak dotąd nie stwierdziłem, żeby było za głośno. Zobaczymy latem,
przy otwartych oknach.

Co jeszcze trzeba dodać? Jestem ciekaw Waszych opinii...

Obserwuj wątek
    • groszek292 Re: Okolica 11.11.05, 00:18
      1.Ja uważam że jest to jedno z najlepszych miejsc w Pruszkowie na kupno
      mieszkania
      2. Owszem rozpadający się komin będzie rozbierany a tam z tego co się jeszcze
      dowiedziałam maja powstać nowe budynku TBS
      3.Park rzeczywiście jest super tylko te kaczki są trochę za bardzo spasione a
      z tymi łyżwami to o gałęzie sie można pozaczepisać ale jest np ok ja jeszcze
      dodam że jest blisko basen
      4.A co do ul Kraszewskiego i tak jest lepiej niż na Kościuszki czy B Prusa
      gdzie ruch jest niemiłosierny i ci ludzie co kupili mieszkania we wspomnianym
      Parku Anielin nie będą mieli ciszy choć będą mieli ładny widok na park , a
      wracając do ul Kraszewskiego to nie była bym tak entuzjastycznie nastawiona
      bo jak sięhgne pamięcią to plany o deptaku na tejże ulicy no troche ładnych
      lat mają myśle że śmiało moge powiedzieć że ponad 10

A co do sklepów to mam mieszane uczucia nie ma tam takiego sklepiku jak ja to
      mówei osiedlowego jest żabka ale ona jest droga , w strone kolejki też ani
      mięsnego jakoś fajnie wyposażonego , ja w tej chwili mieszkam jeszcze na
      osiedlu Staszica i tu jest kilka fajnych sklepów chociażby Dragon Albert , no
      Lidl też ujdzie , ale nie ma takiego sklepu mięsnego jak na Helenowskiej . Ale
      zaletą naszej okolicy jest bliskość targu zawsze świeże owoce to jest na plus

Bliskość kościoła też mi nie przeszkadza ale w lato te dzwony czy nie będą nas
      doprowadzały do rozpaczy zwłaszcza że biją co godzine ???????

• grinti Re: Okolica 11.11.05, 19:03
        Oklica jest ok i to ona bardzo przeważyła za tym, że kupiłam tu mieszkanie.
        Centrum miasta ale tak trochę schowane. Teraz mieszkam 40m od Alberta i takiego
        sklepu będzie mi brakowało (niedrogi i dobrze zaopatrzony no i samoobsługowy)
        ale nie wszystko można mieć. Cieszy mnie park i WKD no i w tym Centrum W Parku
        Anielin ma być kino.
        • grinti Re: Okolica - zieleń 11.11.05, 20:47
          Tak pomyślałam nad tą zielenią. Dziedziniec ma być zagospodarowany jeszcze
          przez K&K i z tego co widziałam kiedyś w jakiś planach ma być trawka i
          krzaczki. Co do drzew to zasadzenie ich na dziedzińcu nie jest możliwe z dwóch
          powodów:
          1 bo dziedziniec jest dachem garażu i za cienka jest na nim warstwa ziemi dla
          bryły korzeniowej drzewa
          2 bo dziedziniec jest raczej od strony północnej i tak jest to ciemna strona
          (mocy) naszego podwórka - myślę, że osoby mające okna tylko na tą stronę
          wolałyby ich nie zasłaniać dodatkowo

co do nasadzeń drzew na zewnątrz to sadzenie ich komuś pod oknami, żeby
          zasłonić nieładny widok to raczej niemiłe tym bardziej że trzeba by to zrobić
          na ich trawniku, bo u nas to już tylko chodnik. Poza tym jest sporo drzew w
          otoczeniu kościoła i mam wrażenie, ze osoby mieszkające na niższych piętrach i
          tak mają ich dużo przed oknami. Inną sprawą jest tempo wzrostu takiego drzewa...
      • karol7979 Re: Okolica 12.11.05, 17:03
        ad.3 Spacer po parku można moim zdaniem przedłużyć idąc jeszcze na teren
        szpitala w Tworkach. Ja tam byłem i podobało mi się.

ad. 4 Ostatnio szedłem Kraszewskiego i doszedłem do wniosku, że tam deptak nie
        ma szans powstać, bo są tam urzędy i sąd, a do nich musi być dojazd. Jedyne na
        co można liczyć remont ulicy. Można pomarzyć, że zrobią szerszy chodnik kosztem,
        moim zdaniem, zbyt szerokiej ulicy.

P.S. Ponieważ jeszcze nie znam Pruszkowa, bardzo proszę o adresy miejsc, gdzie
        warto robić codzienne zakupy. Co warto kupować na targu?

• groszek292 Re: Okolica 13.11.05, 10:08
          Ja odnośnie dwóch kwestii
          Ten deptak to miał być zaplanowany nie na całej długości ulicy tylko co kiedyś
          było mówione od Kościoła w strone ulicy B Prusa na tym takim małym kawałku

A co do robienia zakupów , nie lubie jedzenia z supermarketów ale takie tzw
          suche rzeczy to TESCO w Piastowie jest ok , a tu w Pruszkowie to uważam że
          Dragon (główną ulicą w strone Żyrardowa po prawej stronie po 4 światłach od MC
          Donalda nie licząc tych od MC Danola)w prawo przed piątymi nie przejeżdżając
          torów (znaczy się jednego toru ) - tu nawet polecam i wędline i wszystko może
          nie jest z tych tanich sklepów ale wszystko jest przynajmniej smaczne, a jesli
          chodzi o targ jest on tylko we wtorki i w piątki i tu polecam owoce warzywa
          kwiaty niekiedy słodycze jest tam wszystko owszem jest mnóstwo też ludzi nie
          srzedają tam zwierząt bo chyba targ się z tym kojarzy Napewno nie polecam
          kupowania mebli mięsa kury ubrania to wedle uznania to jest takie targowisko
          jak nie wiem pod halą mirowską
          A tak ogólnie w Pruszkowie nie ma fajnych sklepów ja raczej wszelkie inne
          zakupy robie w Warszawie lub w okolicznych supermarketach
          Ach zapomniała bym na ul Kościelnej jest jedna z lepszych piekarni więc mamy
          bliziutko . druga dobra z dobrym pieczywem jest na oś Staszica na ul
          Helenowskiej
          W Pruszkowie są dwa parki drugi park sokoła tak bliżej pociągu za MC Donaldem
          tam jak ktoś ma dzieci to tam jest fajny plac zabaw ( ale nie polecam
          wchodzić tam po deszczu okropny zapach od tych ptaszysk )
          A raz do roku są dni Pruszkowa na Zniczu to przy tej hali sportowej
          zapraszane są różne zespoły (była już Kaya Maryla Rodowicz ze dwa razy
          Myslowic , Stachursky , ostatnio to chyba był Bajm ,i już nie pamiętam ale było
          ich już kilkanaście ) jest to w jeden wekend maja lub czerwca
          Ogólnie miasto nie tętni życiem prosze się przejechać nie wiem ul Kościuszki
          ok godz 19 żywego ducha brak a to niby też centrum Pruszkowa my jesteśmy w tej
          szczęśliwej sytuacji że tu przy kolejce jest jakoś więcej ludzi
          • grinti Re: Okolica 13.11.05, 13:37
            Dla młodych ludzi (nastolatków) pruszkow chyba niewiele ma do zaoferowania. Nie
            ma klubów, pubów, kawiarni.
            • jerry2023 Re: Okolica 17.11.05, 10:56
              Za to jest dobra pizza na telefon
              Corrado
              728-48-49,
              a Najlepszy sklep to Dragon - dobrze zaopatrzony a dla stałych klientów karty
              zniżkowe - szkoda że od Hubala to spory kawałek na piechotę.
              • beata.wyrozebska Re: Okolica 17.11.05, 11:20
                Wielkie dzięki za info o sklepiku i pizzy:-) ja mieszkam w Pruszkowie od XI i
                praktycznie wogóle go nie znam a na razie nawet nie mam czasu aby wybrać się na
                spokojny spacer i troszkę poznać, praca, dzieciaczki i sprawki wykończeniowe w
                mieszkanku.
                pozdrowionka
                • grinti Re: Okolica 17.11.05, 13:21
                  Najlepsza pizza jest na ul. Kraszewskiego w Da Grasso
                  A Cafe Motyl (też ulica Kraszewskiego) - raczej nowa kawiarnia choć malutka ale
                  stylowo urządzona (kawa kosztuje tam piątaka)
                  • grinti Re: Okolica 15.02.06, 21:41
                    wiedziałam, że będę żałować alberta
                    - sklepy okoliczne są drogie i kiepsko zaopatrzone - niestety trzeba będzie się
                    przestawić na podjeżdzanie autem po większe zakupy
                    proste mleko w folii 2% - 1,66
                    ja chętnie kupowałabym polskie towary w polskich sklepach żeby polacy mieli
                    pracę ale niech do licha stanieją te towary, bo inaczej zawsze wybiorę
                    supermarket

czekam na wiosnę i lato bo wtedy bazarek uratuje honor handlu spożywczego w
                    okolicy - pomidorki, ogóreczki, jabłuszka
    • arkadiusz.lipiec Re: Okolica 16.02.06, 16:04
      Prace nad deptakiem zostaną rozpoczęte 1 marca z tego co się orientuję. W
      budżecie Pruszkowa na ten rok zostało zagwarantowane na cel zrobienia ulicy
      reprezentacyjnej 2,7 mln złotych, z których część będzie pokryta z UE. Proponuję
      zajrzeć do budżetu Pruszkowa...

A.
    • zwierz.alpuhary Re: Okolica 17.02.06, 00:02
      Generalnie cieszę się, że w pobliżu powstają kolejne nowoczesne budynki. Oby
      > dodały estetyki okolicy.

Oby. Niestety w większości przypadków to się nie sprawdza.

> Innym pozytywem jest rozwijana przez miasto sieć monitoringu. To cieszy, bo
      > biorąc po uwagę informacje o kradzieżach materiałów budowlanych z naszej
      > budowy, w okolicy wcale nie musi być sielankowo...

ekhm... Jak daleko sięgam pamięcią, Kościelna nigdy nie miała dobrej opinii. Nie
      wiem jak jest teraz, ale za moich czasów to nie było ciekawe miejsce. W rejonie
      bloków ZOR-owskich (te stare) też radziłbym uważać, różnie tam bywa.
      • karol7979 Re: Okolica 17.02.06, 08:48
        zwierz.alpuhary napisał:

> W rejonie
        > bloków ZOR-owskich (te stare) też radziłbym uważać, różnie tam bywa.

A które to są dokładnie? Jakiś adres?
        • zwierz.alpuhary Re: Okolica 17.02.06, 16:01
          > A które to są dokładnie? Jakiś adres?

wszystkie bloki między Hubala, Armii Krajowej, Lipową i Kraszewskiego, należące
          niegdyś do Zarządu Osiedli Robotniczych, zbudowane na wzór osiedli w Nowej
          Hucie. Mieszkają tam głównie emeryci ale i trochę dresów.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka