01.08.06, 13:08
...punktualnie o 17 wybije godzina "W".
Warszawianie staną oko w oko ze swoim przeznaczeniem,strachem,gniewem,
nienawiścią i odwiecznym wrogiem-szwabem!
Dziś,jak co roku o tej godzinie zawyją syreny,a zabiegany tłum stanie
by oddać cześć żołnierzom Państwa Podziemnego,pomordowanym mieszkańcom
miasta i dzieciom.
Umierali,po to byśmy my mogli żyć godnie-GODNIE!
I nie chodzi mi tu o sprawy materialne.
Nawet się niebo rozpłakało-nareszcie pada!To znak.
Świętujcie ten dzień razem z nami,mieszkańcami stolicy,Wy mieszkańcy
miast,miasteczek,wsi i wioseczek.
Wierzę,że krew oczyszcza wszelki brud.Pamięć o niej też.
Obserwuj wątek
    • azaheca Re: Dziś... 01.08.06, 13:12
      zapomniałam wywiesić flagę w swojej firmie,co za wstyd! Już to robię.
      • Gość: lola Re: Dziś... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 20:46
        A wiesz Wiarusik,że czasem potrafisz mnie jednak zaskoczyć.Dołączam się do
        Twojego wpisu.
        • white.falcon Re: Dziś... 01.08.06, 20:56
          Dziękuję, Wiarusik, za te słowa. Lepiej nie można tego ująć. Osobiście nie mam
          wpływu na wywieszanie flagi w miejscu pracy, ale może taka mała sugestia z
          mojej strony - oprócz miejsc, gdzie odbywają się obchody kolejnej Rocznicy
          Powstania, warto byśmy zadbali także o uczczenie miejsc, gdzie wiszą tablice
          pamiątkowe, upamiętniające powstańcze walki w konkretnych miejscach - od
          jednego znicza nikomu w portfelu nie ubędzie, a tych tablic jest dużo. U mnie -
          na Mokotowie też jest kilka i wracając z pracy poprostu pozapalałam przed nimi
          znicze. Nie uznajcie, że chwalę się, nic z tych rzeczy - poprostu może zróbmy
          taki gest pamięci w swojej okolicy zamieszkania, a na naszym forum jeszcze parę
          osób z Warszawy znajdzie się.

Pozdrawiam,
          Sokółka
          • Gość: lola Pamiętasz?... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 21:10
            Zapadło mi w pamięć zdanie jednej z Uczestniczek Powstania:"Tamśmy życie ze
            śmiercią zdradzali"...
            • white.falcon Oczywiście... 01.08.06, 21:42
              Jak można byłoby zapomnieć o tych ludziach. Niewiele dla nich mogę zrobić, ale
              chociaż pamiętać mogę.
              • justiz Pamięć (*) 01.08.06, 22:25
                Co roku w dzień Wszystkich Świętych zapalam znicz na grobie Powstańców Śląskich
                - to już taka moja tradycja, która stała się rodzinną tradycją. Choć w mojej
                rodzinie nie było żadnych powstańców tamtych wydarzeń - to jest to raczej
                odzwierciedlenie pamięci o wszystkich, którzy walczyli za swoją Ojczyznę, za
                idee i są częścią historii.

I chcę Wam powiedzieć, że ten grób jest zawsze najbardziej "rozświetlony" -
                ludzie nie są obojętni...

W moim mieście dziś o 17.00 też wyły syreny.

- wiarusiku - Powstanie Warszawskie nie zostało wzniecone wyłączne przeciw
                niemieckiemu okupantowi, ale przede wszystkim przeciw radzieckiej armii, dlatego
                mimo jego klęski (Powstania), należy mu się pamięć, bo był to chyba jedyny
                sprzeciw wobec przyszłości Europy Wsch. jaką niosła sowiecka "wolność"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka