Gość: malask IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.07, 08:45 jeśli zbyt daleko zabrniesz w kłamstwo prawda juz cię nie wyzwoli, a zabije innych... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
333a3 Re: dzika kaczka 07.03.07, 09:22 Należy dążyć do prawdy lecz nie za cenę ludzkiego cierpienia. Prawda nie jest człowiekowi niezbędna,ludziom potrzebne są złudzenia. Ludzie słabi psychicznie potrzebują złudzeń, marzeń, które pozwalają cieszyć się życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tygryska_28 Re: dzika kaczka 07.03.07, 09:35 Czyli co? Kłamiemy tylko dla dobra innych? A jeśli to się wyda? Będzie im jeszcze bardziej przykro. Chyba trzeba po prostu mieć odwagę i mówić prawdę w odpowiedni sposób. Tak, wiem, to trudne ale ja wolę najgorszą prawdę niż milion małych kłamstewek, które i tak w efekcie do niczego dobrego nie prowadzą... Popmagają w złudzeniach ale tylko na chwilę... Jasne, że nie powiem Babci pewnych rzeczy, Rodzicom też oszczędzę pewnych stresów, ale to dla ich dobra i wtedy gdy ich to nie dotyczy... Trzeba umieć przekazać bolesną prawdę. To trudne, ale trudniejsze wygrzebanie się z kłamstewek... Odpowiedz Link Zgłoś
333a3 Re: dzika kaczka 07.03.07, 09:54 Witaj Tygrysko, ależ oczywiście, że masz rację. Ja zainspirowany tytułem tego postu, poszedłem tropem myślenia jednego z bohaterów "Dzikiej kaczki". Odpowiedz Link Zgłoś
tygryska_28 Re: dzika kaczka 07.03.07, 10:00 No tak. Zaległości w podstawowej lekturze... :( Nadrobię i wtedy się wypowiem na temat :) Pozdrawiam wagarowicza :) Odpowiedz Link Zgłoś
333a3 Re: dzika kaczka 07.03.07, 10:06 Nadrobimy razem na najbliższych wagarach. Pozdrawiam uroczą wagarowiczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
tygryska_28 Re: dzika kaczka 07.03.07, 10:12 Dramaty chcesz czytać na wiosennych wagarach? To powinno być coś optymistycznego, budzącego do życia :)) Odpowiedz Link Zgłoś
333a3 Re: dzika kaczka 07.03.07, 10:20 Na nasze pierwsze, wiosenne wagary przygotuje coś bardziej odpowiedniego. Może jakiś liryczny wiersz tylko i wyłącznie dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
tygryska_28 Re: dzika kaczka 07.03.07, 10:27 Oj no weź przestań, bo się zarumienię :) Tylko musimy się z wagarami pospieszyć bo nam wiosna minie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
333a3 Re: dzika kaczka 07.03.07, 10:32 Może sprawię, że wiosna zagości w Twoim sercu na stałe i wcale nie minie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kindzuk Re: dzika kaczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.07, 12:18 Długotrwałe "zalegalizowane" kłamstwo staje się normą i prawdą dla otoczenia. Otwarcie im oczu na "prawdziwą prawdę" dla nich staje się tragedią. Ludzie nie potrzebują kłamstw. Ludzie potrzebują w coś wierzyć. Nie mając szczegółowej wiedzy - wierzą w kłamstwo jako w prawdę. Odebrać im to - to śmiertelnie zranić. Ale początek tragedii jest na początku kłamstwa. A początek okłamywania - tam gdzie strach lub egoizm. Odpowiedz Link Zgłoś
sacsahuaman Re: dzika kaczka 07.03.07, 17:28 Klamstwo jak i oszczerstwo, o ile maja negatywna tresc o kims, bardzo szybko sie rozpowszechniaja. Klamcy i oszczercy nie umieja potem dobrowolnie odkrecic krzywdy wyrzadzonej swoim postepowaniem, wiec co pozostaje? U podstaw klamstaw moge lezec zarowno podlosc ,jak i strach, a nawet obawa i zycznie utzymania w tajemnicy nieprzyjemnej wiadomosci. Gorzej, gdy klamca, bedacy zarazem oszczerca, zyskuje sobie poparcie u odbiorcow. Wtedy to jest dopiero checa. Odpowiedz Link Zgłoś