Gość: Dar_Natury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.03, 19:59 Ze szczęściem jest jak z powietrzem: Gdy je masz - nie dostrzegasz go. Gdy je tracisz - uświadamiasz sobie, że było. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
white.falcon Re: szczęście 30.05.03, 20:04 I po to mamy coś w głowie, by w odpowiednim czasie zdać sobie z tego sprawę i nauczyć się tej prawdy, która czasem bywa niewygodna. Pozdrv.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dar_Natury Re: szczęście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.03, 20:07 Moja pierwsza złota myśl od długiego czasu......ale trafna:-) Odpowiedz Link Zgłoś
white.falcon Re: szczęście 30.05.03, 20:14 Gość portalu: Dar_Natury napisał(a): > Moja pierwsza złota myśl od długiego czasu......ale trafna:-) Czyli zrozumiałeś prawa, rządzące tym światem?:) Pozdrv. Odpowiedz Link Zgłoś
cal-ineczka Re: szczęście 01.06.03, 01:10 hmm... ale jakim prawem on to śmiał zrozumieć?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
white.falcon Re: szczęście 01.06.03, 01:47 cal-ineczka napisała: > hmm... ale jakim prawem on to śmiał zrozumieć?!!! > Nie wierzysz w przypadkowe cuda lub cuda przypadku?;) Pozdrv.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cal-ineczka Re: szczęście IP: *.media4.pl / 10.5.14.* 01.06.03, 02:01 no cóż.. przypadki chodzą po ludziach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dar_Natury Re: szczęście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.03, 13:10 Po pierwsze, skąd wiesz, że jestem ON? A po drugie czemu tak się dziwisz? Odpowiedz Link Zgłoś
delicatesca Re: szczęście 02.06.03, 01:30 Pojecie szczescia jest bardzo indywidualne. Ale chyba to jest cos niezaleznego od sytuacji w jakiej jestesmy. To jest pokoj ducha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cal-ineczka Re: szczęście IP: *.media4.pl / 10.5.14.* 02.06.03, 01:43 >To jest pokoj ducha. ale ja nie chcialabym miec pokoju w którym straszy....! Odpowiedz Link Zgłoś
delicatesca Re: szczęście 02.06.03, 05:38 Gość portalu: cal-ineczka napisał(a): > >To jest pokoj ducha. > > ale ja nie chcialabym miec pokoju w którym straszy....! :))))))))))) Ja tez sie boje duchow:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cal-ineczka Re: szczęście IP: *.media4.pl / 10.5.14.* 02.06.03, 10:55 Wnioski: Boimy si szczescia (ducha) - czy unikać cmentarze? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_nek Re: szczęście 02.06.03, 15:00 Gość portalu: Dar_Natury napisał(a): > Ze szczęściem jest jak z powietrzem: > > Gdy je masz - nie dostrzegasz go. > Gdy je tracisz - uświadamiasz sobie, że było. Po pewnym czasie bycia razem uważamy, że jest to coś normalnego, że mamy czyjąś miłość i że kochamy. Niestety takie podejście się mści. Pozdrawiam janek Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: szczęście 02.06.03, 15:00 Uspokoję was: na cmentarzach nie ma duchów są tylko wampiry. Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: szczęście 02.06.03, 15:09 jmx napisała: > Uspokoję was: na cmentarzach nie ma duchów są tylko wampiry. > Wampiry są nie tylko na cmentarzach i niekoniecznie przychodzą o północy. Ale my tym krwiopijcom mówimy zdecydowane "NIE" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sunrise1 Re: szczęście 02.06.03, 15:12 kwasna_cytryna napisała: > jmx napisała: > > > Uspokoję was: na cmentarzach nie ma duchów są tylko wampiry. > > > > Wampiry są nie tylko na cmentarzach i niekoniecznie przychodzą o północy. > Ale my tym krwiopijcom mówimy zdecydowane "NIE" :-) My to mozemy sobie mówic, co tylko chcemy. Przyjdzie taki i wezmie Cię na śnie (konkretnie Twoją tętnicę ) z:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: szczęście 02.06.03, 15:18 sunrise1 napisała: > My to mozemy sobie mówic, co tylko chcemy. > Przyjdzie taki i wezmie Cię na śnie (konkretnie Twoją tętnicę ) Ależ proszę bardzo.... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sunrise1 Re: szczęście 02.06.03, 15:20 Czy jesteś pewna, ze to w pełni świadoma decyzja i nie będziesz jej załowała do końca życia ? :))) z:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: szczęście 02.06.03, 15:22 sunrise1 napisała: > My to mozemy sobie mówic, co tylko chcemy. > Przyjdzie taki i wezmie Cię na śnie (konkretnie Twoją tętnicę ) > > z:)))) Mordować się nie damy :-)) A zmordować .. kto wie ;PPPP Odpowiedz Link Zgłoś
sunrise1 Re: szczęście 02.06.03, 15:24 kwasna_cytryna napisała: > > Mordować się nie damy :-)) A zmordować .. kto wie ;PPPP A może....same trochę zmordujemy ?;PPPP z:) > Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: szczęście 02.06.03, 15:29 sunrise1 napisała: > kwasna_cytryna napisała: > > > > Mordować się nie damy :-)) A zmordować .. kto wie ;PPPP > > > A może....same trochę zmordujemy ?;PPPP > > z:) Piotr już nie daje znaku zycia - kto następny? ;-)) PS. Wampiry są faajne ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: szczęście 02.06.03, 15:42 jmx napisała: > > Piotr już nie daje znaku zycia - kto następny? ;-)) > > PS. Wampiry są faajne ;-)) > Miałaś na myśli wampirzyce chyba ?? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: szczęście 02.06.03, 15:46 kwasna_cytryna napisała: > Miałaś na myśli wampirzyce chyba ?? ;P Też ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: szczęście 02.06.03, 15:47 jmx napisała: > kwasna_cytryna napisała: > > > Miałaś na myśli wampirzyce chyba ?? ;P > > Też ;-))) > To może ja zdanie zmienię??? Wampirkom obu płci mówimy "TAK", ale tylko do czasu ??? :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: szczęście 02.06.03, 15:51 Nieeee.... jeśli powiesz TAK to juz na zawsze! Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: szczęście 02.06.03, 15:55 jmx napisała: > > Nieeee.... jeśli powiesz TAK to juz na zawsze! > Wampirki do USC ??? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: szczęście 02.06.03, 16:04 Papierek dla Wampirka nieważny. Jak już wejdzie w krew... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cal-ineczka zdecydowanie: NIE IP: *.media4.pl / 10.5.14.* 02.06.03, 19:10 cmentarze nie mają pieniedzy na wampirow, cmentarzom mówię: NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
white.falcon Re: zdecydowanie: NIE 02.06.03, 21:09 Gość portalu: cal-ineczka napisał(a): > cmentarze nie mają pieniedzy na wampirow, > cmentarzom mówię: NIE. Wampiry uwspółcześniły się i nie siedzą po cmentarzach - to przeżytek. Same zresztą kształtują taki swój wizerunek dla zmyłki społeczeństwa. Rozejrzyj się uważnie, ONE są wśród nas, w naszym otoczeniu.;) Pozdrv.:) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: zdecydowanie: NIE 02.06.03, 23:32 white.falcon napisała: > Wampiry uwspółcześniły się i nie siedzą po cmentarzach - to przeżytek. Same > zresztą kształtują taki swój wizerunek dla zmyłki społeczeństwa. Rozejrzyj się > uważnie, ONE są wśród nas, w naszym otoczeniu.;) > Pozdrv.:) Tak, tak - niegdy nie wiadomo co na Ciebie łypie zza monitora.... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
white.falcon Re: zdecydowanie: NIE 02.06.03, 23:37 jmx napisała: > Tak, tak - niegdy nie wiadomo co na Ciebie łypie zza monitora.... > > ;-) No właśnie. Czasem piaskowa burza przywieje coś dziwnego... Któż to może wiedzieć - wampir, dzinn?;) Pozdrv.:) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: zdecydowanie: NIE 03.06.03, 00:05 white.falcon napisała: > No właśnie. Czasem piaskowa burza przywieje coś dziwnego... Któż to może > wiedzieć - wampir, dzinn?;) > Pozdrv.:) A to tylko zgryźliwe zombie ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cal-ineczka Re: zdecydowanie: IP: *.media4.pl / 10.5.14.* 03.06.03, 05:26 > No właśnie. Czasem piaskowa burza przywieje coś dziwnego... Któż to może > > wiedzieć - wampir, dzinn?;) To wampiry sa takie lekkie? Skoro sa takie lekkie to latwo bedzie je zakopac do grobu. Kto wie? Nikt nawet niezauwazy ze byly. Beda szczesliwe. Trzeba tylko odgarnac liscie, wykopac duza dziure, i wiecie. Tak, zeby nikt nie widzial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dar_Natury :-((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.03, 21:13 Tak pięknie zaczęty wątek skończył się na wampirach i cmentarzach... Strywializowany :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
white.falcon Re: :-((( 02.06.03, 22:14 Gość portalu: Dar_Natury napisał(a): > Tak pięknie zaczęty wątek skończył się na wampirach i cmentarzach... > Strywializowany :-((( Ze swojej strony - przepraszam, ale trywialność czasem jest potzrebna. Zaś szczęście, to rzecz, której nigdy nie doceniamy, gdy posiadamy, a później myslimy - ależ byłem/am szczęśliwa, ale nie doceniłem/am tego. I może nie doceniamy, że w momencie, gdy to mówimy - jestesmy też szczęśliwi, tylko w inny sposób, bardziej dojrzały, inny. i znowuż powtarzamy ten sam błąd. Może zatrzymajmy się na chwilę i zobaczmy, czy przypadkiem nie jesteśmy szczęśliwi w danym momencie... Pozdrv.:) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: :-((( 02.06.03, 23:35 > Gość portalu: Dar_Natury napisał(a): > > > Tak pięknie zaczęty wątek skończył się na wampirach i cmentarzach... > > Strywializowany :-((( A mówienie, że doceniamy szczęście gdy już odejdzie nie jest trywialne? "Bo szczęscie to przelotny gość..." PS. Gratuluję skromności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dar_Natury Re: :-((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.03, 23:54 Gratuluję zgryźliwości. Zresztą nieuzasadnionej. Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: :-((( 03.06.03, 00:04 Gość portalu: Dar_Natury napisał(a): > Zresztą nieuzasadnionej. ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dar_Natury Re: :-((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.03, 23:56 Mądra i miła ptaszyna z Ciebie. P.S. Samochód się nie odnalazł? Odpowiedz Link Zgłoś
white.falcon Re: szczęście 02.06.03, 18:29 Gość portalu: cal-ineczka napisał(a): > Wnioski: > Boimy si szczescia (ducha) - czy unikać cmentarze? Sprowadzić egzorcystę i duchy same pójdą precz.;) Pozdrv.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dkenka Re: szczęście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.03, 15:58 Gość portalu: Dar_Natury napisał(a): > Ze szczęściem jest jak z powietrzem: > > Gdy je masz - nie dostrzegasz go. > Gdy je tracisz - uświadamiasz sobie, że było. a ja się z Tobą zgadzam:) w całej rozciągłości Odpowiedz Link Zgłoś
delicatesca Re: szczęście 03.06.03, 01:45 >To jest takie uczucie blogie po masazu. Albo gdy lezymy w sloncu na plazy. Albo chyba magiczne grzybcki i inne substancje, bo ci pod wplywem maja takie rozanielone oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
quickly Re: szczęście 03.06.03, 06:01 delicatesca napisała: "...Albo chyba magiczne grzybcki i inne substancje..." delicatesca, Ty jestes "fantazjia" z innego watku (i chyba piszesz tez pod innymi nickami), nieprawdaz? O "magicznych grzybkach" ("magic mashrooms") to nie wielu w Europie wie... To jest raczej rzecz unikalna dla kontynentu australijskiego. :)))) Z Melbourne chyba bedzie najblizej do King's Forest (np. z Diamond Creek), albo chyba od Ciebie jest blizej do Dandenong, zeby sobie nazbierac tych magic mashrooms? :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
delicatesca Re: szczęście 03.06.03, 08:23 quickly napisał: > delicatesca napisała: > "...Albo chyba magiczne grzybcki i inne substancje..." > > delicatesca, Ty jestes "fantazjia" z innego watku (i chyba piszesz tez pod > innymi nickami), nieprawdaz? > O "magicznych grzybkach" ("magic mashrooms") to nie wielu w Europie wie... To > jest raczej rzecz unikalna dla kontynentu australijskiego. :)))) > > Z Melbourne chyba bedzie najblizej do King's Forest (np. z Diamond Creek), albo > > chyba od Ciebie jest blizej do Dandenong, zeby sobie nazbierac tych magic > mashrooms? :)))))) jejuuu ale wpadka! I to wszystko przez te "niewinne grzybki" magiczne grzybki to jednak niebezpieczna rzecz :))). P.S. na serio (SERIO) nie wiedzialam ze to jest swoiste dla Australii. Odpowiedz Link Zgłoś
delicatesca Re: szczęście 04.06.03, 05:37 delicatesca napisała: > > jest raczej rzecz unikalna dla kontynentu australijskiego. :)))) Mowiac o kontynencie australijskim na forumach tej gazety jest nawet niemalo ludzi z Australii. Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: szczęście 03.06.03, 09:07 * Szczęście jest to to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy, ale na szukanie tego warto poświęcić życie." Stendhal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cal-ineczka Re: szczęście IP: *.media4.pl / 10.5.14.* 03.06.03, 10:55 kwasna_cytryna napisała: > * Szczęście jest to to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy, ale na > szukanie tego warto poświęcić życie." Amen Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: szczęście 03.06.03, 11:47 "Panie, pomóż mi trzymać język za zębami, dopóki nie będę wiedział, co chcę powiedzieć." Amen. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cal-ineczka Re: szczęście 03.06.03, 11:51 ok. Niech Ci bedzie. Kocham kogoś, osiagniecie z Nim "szczescia" (dlugiego, szczesliwego zycia) nie jest możliwe. Ale go szukam.. (po co?) A więc on jest moim szczęściem - zgadłaś. :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
robertoniro Re: szczęście 05.06.03, 00:42 kwasna_cytryna napisała: > "Panie, pomóż mi trzymać język za zębami, dopóki nie będę wiedział, co chcę > powiedzieć." > Amen. > :-) Najmadrzejsze slowa tutaj :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: szczęście 03.06.03, 16:00 "Beata quippe vita est gaudium de veritate" "Życie szczęśliwe to radowanie się z prawdy" św. Augustyn Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: szczęście 03.06.03, 16:09 Jeśli zamkniesz drzwi przed wszelkim błędem, prawda pozostanie za drzwiami. Tagore Rabindranath Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: szczęście 03.06.03, 16:17 kwasna_cytryna napisała: > Jeśli zamkniesz drzwi przed wszelkim błędem, prawda pozostanie za drzwiami. > Tagore Rabindranath > ... dlatego siniaki są niezbędne do życia. (Nie wiedziałam, że znasz Tagore) Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: szczęście 03.06.03, 16:23 jmx napisała: > > ... dlatego siniaki są niezbędne do życia. > > (Nie wiedziałam, że znasz Tagore) > do życia potrzebny jest święty spokój ;-) (nie wiem, czy znam Tagore, ale to powiedzenie znam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: szczęście 03.06.03, 16:50 Święty spokój to do wegetacji a do życia potrzeba wciąż nowych bodźców. Na które ludzie różnie reagują. Odpowiedz Link Zgłoś
kwasna_cytryna Re: szczęście 03.06.03, 22:57 jmx napisała: > > Święty spokój to do wegetacji a do życia potrzeba wciąż nowych bodźców. Na > które ludzie różnie reagują. > Pozwolę sobie się nie zgodzić. Święty spokój działania zewnętrznych pozytywnych bodźców nie wyklucza, a jedynie zakłada wyeliminowanie niepożądanych. Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: szczęście 03.06.03, 23:08 kwasna_cytryna napisała: > Pozwolę sobie się nie zgodzić. Święty spokój działania zewnętrznych pozytywnych > > bodźców nie wyklucza, a jedynie zakłada wyeliminowanie niepożądanych. Ha, nie nazywałabym tego 'spokojem' w takim razie. Ale to tylko kwestia definicji. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cal-ineczka eeeee 03.06.03, 18:29 jmx napisała: > "Życie szczęśliwe to radowanie się z prawdy" > św. Augustyn niekoniecznie jmx. Najwiecej ludzi wlasnie "znajacych prawde" - wpada. Popatrz na bandy przestepcze - handel kokainą. - Ci co sprzedają przecież wiedzą doskonale co to jest....oni tylko dla handlu - jednak Ci co stoją najwyzej - okazuje sie ze w końcu jednak wpadają. I tak jest ze wszystkim - wie się, że szkodzi, śmieje się człowiek z tego.. papierosy - ile razy odpowiedź brzmi: "Na coś w końcu trzeba umrzeć" - a potem dziwnym pechem umierają....na raka - i w pełnej tego świadomości -sami chcieli - czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: eeeee 03.06.03, 18:48 No chcieli, i żyją szczęśliwie (dopóki zyją) zgodnie z własnymi zasadami i świadomymi(?) wyborami. Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calin.....ka Juz wiem. IP: *.media4.pl / 10.5.14.* 03.06.03, 22:23 a tak, tak! Tylko tyle ze oni czasem chca z tego wyjsc ano i nie moga - bo nie moga i juz.] Mozg wytwarza falszywe receptory mowiace o tym - ze nie mozna przestac - te same mowiace o heroinie, milosci i szeroko pojmowanym "szczęściu" takim zludnym szczesciu. Szczescie, czy nieszczescie, musi sie i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
jmx nikt nie wie.... 03.06.03, 23:06 Życie jest nieco bardziej skomplikowane i braku szczęścia, poczucia braku i niespełnienia, niestety, nie można wytłumaczyć tylko nieodpowiednim stężeniem neuromediatorów w mózgu. Gdyby tak było świat pełen byłby szczęśliwych i zadowolonych ludzi - wystarczyłoby wziąć odpowiednią pastylkę. Nie ma jednej, prostej recepty na dobre życie. Trzeba żyć, po prostu. Najlepiej jak się potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
quickly Wszystko to: marnosc nad marnosciami... 04.06.03, 07:55 Szczescie? Takie cos nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cal-ineczka Re: Wszystko to: marnosc nad marnosciami... IP: *.media4.pl / 10.5.14.* 04.06.03, 08:10 racja, prochem jestes, w proch sie obrocisz Odpowiedz Link Zgłoś
vazniak Re: Wszystko to: marnosc nad marnosciami... 04.06.03, 09:06 Gość portalu: cal-ineczka napisał(a): > racja, prochem jestes, w proch sie obrocisz Synchronizacja z odpowiedziami quickly jest zadziwiajaca, wyczucie cud albo... sledzisz cala dobe ekran by "zlapac" drania :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
cal-ineczka moje szczęście..... 04.06.03, 16:09 > Synchronizacja z odpowiedziami quickly jest zadziwiajaca, wyczucie cud > albo... sledzisz cala dobe ekran by "zlapac" drania :-))) t Cod, to byl cod. Dzis spotkalam swoje szczescie. Wczesniej powiedzialam mu, ze chcialabym go zabrac do parku - byl. Siedze sobie na lawce - i mysle nad zyciem, a tu nagle widze - ktos sie przysiada - zupelnie podobny do mojego szczescia. Juz ktoras godzine myslalam nad tym jaki to swiat jest nieciekawy, i ze musze uczyc sie ekonomii, i w koncu stwierdzilam ze to wszystko jest.....ze ten caly swiat jest.....ze to wszystko trzeba poprostu........ I pomyslalam sobie - juz sie nie boje zycia! Bedzie co bedzie. Nie mam ochoty wiecej ukrywac tego jaka jestem. Udawac, ze wszystko gra. Idiotyzm. I chcialam wtedy z kims pogadac, tak bardzo chcialam wtedy z kims pogadac. Patrze- oczom nie wierze, cod - jakis koles sie dosiada. Moje szczescie - to Ty mnie tak kochasz ze mi go przyslales? Nie, nie chodzilo o zadna randke ani nic, chcialam poprostu z kims pogadac. I rozmawialam o wszystkim - ekonomii, o alkoholu, o pielgrzymkach, o imprezach - skad on wiedzial? Skad on wszystko wiedzial? tez jezdzil na pielgrzymki, i wiedzial co to KWC, (pakt przeciw pijakom) - o tych rzeczach normalnie z ludzmi sie nie rozmawia, ... Robil jakis drugi kierunek studiow. I taka pewna, ze to wlasnie byl on....ide do sklepu, kupuje ciasteczka podchodze do kasy i nagle....nie mam pieniedzy. Szukalam i szukalam, Nie! To przeciez niemozliwe! On nie mogl mnie okrasc! Przeciez Moje szczescie mi go przyslalo, a mi sie wszystkie marzenia od mojego szczescia spelniaja! .... Zasmucona wyszlam. Oddalam wszystkie rzeczy grzecznie na miejsce. Po wyjscie ze sklepu po raz wtory sprawdzam plecak - i nagle cod - pieniadze byly w bocznej kieszonce. Cod. Ten ktos ktorego spotkalam, to jednak byl cod. Kocham Cie moje szczescie! Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: moje szczęście..... 04.06.03, 16:14 Widać szczęście może być darem natury :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cal-ineczka Re: moje szczęście..... IP: *.media4.pl / 10.5.14.* 04.06.03, 19:40 DAREM - tak. I szczesciem jest te dary dostrzegać :-) Odpowiedz Link Zgłoś