Dodaj do ulubionych

kolejny problem z amalgamatem...

12.06.13, 20:54
Dzień dobry!

Dzisiaj byłam u stomatologa, w ramach NFZ. Dentystka założyła plombę amalgamatową w piątce, po czym powiedziała mi, że mam uważać przy nagryzaniu, bo ząb może się złamać. Twierdzi, że musiała tak wiercić, że ściana zęba została cienka i w zasadzie powinno być tam założone wypełnienie światłoutwardzalne.

Przyznam szczerze, że nie wiem co powinnam teraz zrobić. Iść do prywatnego dentysty i jak najszybciej wymienić plombę na światłoutwardzalną? Czy to nie obciąży dodatkowo zęba? A może po prostu uważać przy jedzeniu i liczyć, że nic się nie stanie?
Naczytałam się o tym jak amalgamat rozsadza zęby... Z drugiej strony niektórzy mówią, że amalgamat nowej generacji już nie ma takich właściwości. Kompletnie nie wiem co robić. :(

Niestety kwestia finansowa jest dla mnie bardzo trudna, stąd też wizyta u państwowego stomatologa. Mimo wszystko jednak łatwiej byłoby mi uzbierać na wymianę plomby niż na odbudowę zęba (jeśli w ogóle będzie co odbudowywać).

Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc, bo sytuacja bardzo mnie zmartwiła...

Obserwuj wątek
    • clarry79 Re: kolejny problem z amalgamatem... 01.08.13, 08:28
      Ja bym zdecydowanie wymieniła plombę i to natychmiast. Polecam Ci świetną klinikę Dental Design, w której jakiś czas temu wymieniałam swoje stare, czarne plomby na nowe. Pamiętaj też, że plomby amalgamatowe są szkodliwe dla zdrowia.
      • smtpm Re: kolejny problem z amalgamatem... 15.09.13, 18:00
        DMSA jest dostępny na Allegro:
        allegro.pl/dmsa-50mg-100kaps-chelatacja-rteci-rtecica-olowica-i3542236118.html
        (po jakimś czasie link może być nieaktywny, wystarczy sprawdzić w wyszukiwarce)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka