a.kudla5 14.04.14, 07:17 Pani stomatolog zaproponowala mi zalozenie plomby z amalgatu , twierdzila ze nie sa szkodliwe.Zastanawiam sie czy jest to zgodne z prawda.Moze cos wiecie na ten temat ? Prawdopodobnie nie sa toksyczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.kudla5 Re: plomby amalgatowe 14.04.14, 16:05 Mialo byc plomby amalgamatowe oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
big_benka Re: plomby amalgatowe 16.04.14, 08:36 Sama mam wszystkie plomby amalgamatowe i jakoś żyję ;). Nie, nie są szkodliwe. I ich zakładanie jest zgodne z prawem ;). Są też trwałe i generalnie w miarę dobre, dla mnie minusem jest to, że są srebrne a nie białe, czyli po prostu nie za estetycznie wyglądają. Zastanawiam się nad ich wymianą tylko z tego względu, bo mam je już długo, długo i nie narzekam, bo nie wypadają, ani nie powodują żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
a.kudla5 Re: plomby amalgatowe 18.04.14, 11:12 Dziekuje za odpowiedz, mysle ze skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
ptynek Re: plomby amalgatowe 21.05.14, 01:28 Plomba plombie nierówna. Jeżeli jest założona dobra gatunkowo (!) plomba to jest ona lepsza niż słabej jakości światłoutwardzalne. te najdroższe amalgamatowe zawierające ponad 75% srebra są bardzo drogie i koszt plomby przekracza 130 zł. Tworzywa ŚWIATŁOUTWARDZALNE : są tanie jak polska arkona , chińskei, koreańskie-koszt mały, sa średniej klasy stosowane w 90% placówek: Gradia, Herculite, Charisma, oraz tworzywa z najwyższej półki jak Mutsumi, Renamel, Enamel koszt bardzo wysoki . Aby plomba się trzymała musi być odpowiednie spoiwo. Pytanie jakie ? tanie ok 40-50 zł solo bond lub jakiś Fuji czy takie które kosztuje 800 lub więcej do tego dochodzi sposób, jakość pracy, czas, osprzęt- podejście stomatologa do swojego fachu. Jednak wielu stomatologów to tzw. money collect a poza tym nawet nie dowiesz się co Ci zakładają za wypełnienie. Ale możesz mieć pewność że zapłacisz za to conajmniej! 200 % ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
big_benka Re: plomby amalgatowe 28.05.14, 09:11 Ale także te zwykłe, zakładane na fundusz, jeśli są zrobione fachowo, to są mocne i nie ma z nimi żadnych problemów. Wiem, bo mówię to z własnego doświadczenia, mam je już od kilku dobrych lat i nie zdarzyło się, by wypady albo by były inne problemy. Jeśli dentysta się przyłoży, to i taka nawet plomba może być bardzo dobrej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś