17.09.12, 22:31
Czy to prawda, że od nowego roku zmienia się rola BWRów?
Obserwuj wątek
    • brzydki_krasnal Re: BWR 18.09.12, 06:55
      Nie wiem co masz na myśli?
      Wydaje mi się, że zadania BWR zmienią się już od IV kwartału - jeśli chodzi o MSP. Trzeba równiez pamiętać o nowym kredytorze, nowych metodykach i zakończeniu resegmentacji. Kolejnym ruchem tak mi się przynajmniej wydaje będzie jednostopniowa analiza w korporacji. Łączenie z analizami korporacyjnymi zdziesiątkuje analityków BWR i ROK. Może wcześniej będzie analiza jednostopniowa klientów instytucjonalnych w rynku mieszkaniowym, co spowoduje ostateczną likwidację jakichkolwiek analityków w oddziałach. Może moje wizje są chore, ale generalnie stabilizacji nie powinno być.
      • spodek1234 Re: BWR 18.09.12, 08:43
        Absolutnie ma to ręcę i nogi. Potrzeba połączenia analityków ryzyka z korpo i RM jest oczywista. Zastanawiają mnie przede wszystkim terminy i ew. redukcję etatów..
        • ofiara_peruna Re: BWR 18.09.12, 20:11
          BWRy miały robić analizy w MSP.
          W ostatnich miesiącach był przeprowadzony pilotaż i robili wnioski powyżej 1 mln (nie wiem czy we wszystkich regionach czy tylko wybranych).
          Wyszedł z tego wielki niewypał bo okazało się, że trwa to trzy razy dłużej a większość opinii to negaty.
          Wątpię aby w tej sytuacji zdecydowano się żeby ryzykanci robili sprawy z ROKów bo to już nie przelewki. Są to Klienci znacznie bardziej wymagający i nie przypuszczam aby Zarząd ryzykował utratę "dojnych krów" w imię szukania zajęcia dla pracowników BWR.
          • spodek1234 Re: BWR 18.09.12, 22:00
            Ale przecież oni zawsze opiniowali wnioski MSP i korporacyjne jako analitycy drugiego stopnia. Pilotaż dotyczył jednostopniowej analizy MSP i rzeczywiście procedowanie wniosków trwało długo ale wynikało to głównie z braku znajomości aplikacji, z których wcześniej nie korzystali. Pytanie czy BWRy, które do tej pory opiniowały wnioski MSP, korporacyjne i RM przejmą analityków wszystkich rynków czy odwrotnie, analitycy BWR zostaną przeniesieni zgodnie ze swoimi specjalizacjami do poszczególnych rynków.
            • brzydki_krasnal Re: BWR 19.09.12, 06:24
              Do tej pory centra analiz tworzyła i organizowała sprzedaż (CAK, CMŚ), następnie one przechodziły do ryzyka. Logiczne jest że w ZAKi też przekażą analityków do CAR. Nie sądzę aby było odwrotnie lub analizy pozostaną w dwóch pionach.
              • exworker Re: BWR 19.09.12, 06:29
                Z tego co wiem to analityków z CAR przenoszą póki co do Powiatowych Urzędów Pracy.
                • spodek1234 Re: BWR 19.09.12, 10:04
                  Po to założyłem osobny wątek żeby nie było w nim złośliwych wpisów. Dzięki, że to uszanowałeś.
                  • exworker Re: BWR 19.09.12, 10:42
                    Przepraszam. Napiszę inaczej - pełni docenienia dla wkładu CAR w proces kredytowania zwalniają analityków z CAR.
                    • ofiara_peruna Re: BWR 30.09.12, 22:02
                      Zdaje się że od poniedziałku MSP już poza obszarem zainteresowań CAR. Zostało korpo i mieszkaniówka. Co dalej?
                      • laguna999 Re: BWR 01.10.12, 18:44
                        Co to znaczy, że "MSP już poza obszarem zainteresowań CAR"? Kompletna 1-stopniowa analiza w MSP?
                        • ofiara_peruna Re: BWR 01.10.12, 20:23
                          Dokładni:e jednostopniowa.
                          Tylko pierdzielą mi się te skróty. chyba powinienem napisać poza obszarem zainteresowań BWR.Ale wszystko jedno w każdym razie połowa roboty z ryzyka odeszła.

Ciekawe czy korporacje będzie teraz nieco sprawniej obsługiwana ale raczej nie byłbym optymistą ;-)

• hansk Re: BWR 01.10.12, 21:32
                            Szanowne koleżeństwo! Czy ktoś juz dostał zapowiadną podwyżkę zgodnie z zapowiedzią mailową dyrekcji?
                            • ofiara_peruna Re: BWR 01.10.12, 22:37
                              ja dostałem choć nikt mi nic nie zapowiadał, wpłynęło w sierpniu i już
                          • brzydki_krasnal Re: BWR 01.10.12, 22:50
                            Nie wiem z czego wnioskujesz że misie to połowa roboty BWR? O czasu scoringu i centralizacji analiz misiowatych, roboty z misiami było z miesiąca na miesiąc coraz mniej. Korporatów też raczej nie ma teraz za wielu. Przynajmniej w moim mieście.
                            Druga połowa roboty to bryndza rynkowa. Obracanie się wokół tych samych spraw: zmiany warunków, przedłużenia itp zaczyna przyprawiać o nudności.
                            • ofiara_peruna Re: BWR 01.10.12, 23:02
                              ok:. niech Ci będzie to 30% roboty mniej

więc czas rozpatrywania wniosków powinien skrócić się też o 30% (bo nie słyszałem żeby ktoś odszedł) z powiedzmy .... 9 do 6 dni roboczych
                              • brzydki_krasnal Re: BWR 02.10.12, 00:15
                                Widzę że nie masz pojęcia czym się zajmują ludzie w BWR. Liczby i % podajesz z sufitu albo z czegoś innego. Zastanów się ile analiza i akceptacja wniosków trwa w korporacji nie mówiąc o pisaniu decyzji, możesz tam znaleźć naprawdę dużo większe oszczędności czasu.
                                Przy tym kilka dni w CAR to ułamek procesu.
                                Nie moge sie doczekać kiedy będzie work-flow dla korporatów i rzetelny pomiar czasu, mam nadzieję że będzie lepszy w misiach
                                • ofiara_peruna Re: BWR 23.10.12, 22:09
                                  hej krasnalalu

zdaje się, że nie tylko ja zauważyłem, że odeszło Wam sporo roboty
                                  • brzydki_krasnal Re: BWR 25.10.12, 08:28
                                    A co masz na myśli? W BWR prawie wszystko już wiadomo, ZAKi to dopiero czekają zmiany
                                    • ofiara_peruna Re: BWR 25.10.12, 22:17
                                      tydzień temu napisałeś:

"brzydki_krasnal napisał:

> Marazm. Brak informacji. Nic się nie dzieje. Czyżby? Trwa oczekiwanie na:...
                                      > Pierwsza miesięcznica wątku. Coś ktoś wie?? "

więc chyba nie do końca wszystko wiadomo.

Ja wiem tylko, że już dwie osoby od Was pytały mnie czy nie ma w ZAKu jakiegoś etatu i stąd mój post. Wiem też, że nowy wydział, departament czy komórka (cholera wie wie co) od weryfikacji wycen jest zasypany podaniami z BWR.

I nie myśl sobie, że czerpię z tego jakąkolwiek satysfakcję bo wiem że prędzej czy później ja też zostanę w bardzo niemiły sposób potraktowany. Okażę się za stary albo zastąpi mnie nowy system albo ktoś z centrali .....

Po prostu odniosłem się do Twojego stwierdzenia sprzed paru tygodni, że macie tyle pracy a ja nie mam pojęcia na czym ona polega i td.

A czy w ZAKach się tyle zmieni? pażywiom, uwidiem :-)
                                      • brzydki_krasnal Re: BWR 25.10.12, 22:45
                                        To prawda tydzień temu było mniej wiadomo. Obawiam się że kolejny tydzień przyniesie więcej nowości.
                                        Do tej pory nikt nie przekonał analityków CAR, że po zabraniu kolejnych zadań, będą mogli wyżyć z samej korporacji. Póki co na brak pracy nie narzekam, ala za kilka miesięcy po wdrożeniu także innych zmian, na rynku pracy będzie bardzo ciasno. Stąd zgłoszenia analityków juz teraz.
                                        pozdrawiam
    • brzydki_krasnal Re: BWR 17.10.12, 21:14
      Marazm. Brak informacji. Nic się nie dzieje. Czyżby? Trwa oczekiwanie na:...
      Pierwsza miesięcznica wątku. Coś ktoś wie??
      • a_grafka_2 Re: BWR 17.10.12, 21:20
        Zapytaj w nowo powstałym klubie dyskusji merytorycznej.

Ponoć w tym celu został stworzony.
        • ukryty_wafel Re: BWR 17.10.12, 23:26
          Z tego watku widać wyraźnie, ze nikt nic nie wie. Nie doszukiwalbym sie jakichś głębszych treści w tym fakcie poza takim wlasnie. Ja tez nic nie wiem.
    • laguna999 Re: BWR 27.10.12, 09:17
      Ja uważam, że jednostopniowa analiza w korpo owszem powinna być, ale nie w odniesieniu do wszystkich podmiotów/transakcji. To często podmioty skomplikowane analitycznie. Osobiście wolę, gdy ktoś niezależny zweryfikuje moją ocenę w przypadku większych zaangażowań. Jednostopniową już w pewnym zakresie mamy - dla transakcji nie spełniających warunków aktywacji CAR. Pozostaje tylko kwestia przesunięcia punktów odcięcia. Jeżeli chodzi o analityków CAR, cóż, nie oszukujmy się. Charakter pracy, długoletnia bezkarność, brak właściwego nadzoru, w większości przypadków wypaczył tych ludzi. Owszem są jednostki zaangażowane, kompetentne, strata których byłaby trudna do powetowania, ale to mniejszość.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka