spodek1234 17.09.12, 22:31 Czy to prawda, że od nowego roku zmienia się rola BWRów? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brzydki_krasnal Re: BWR 18.09.12, 06:55 Nie wiem co masz na myśli? Wydaje mi się, że zadania BWR zmienią się już od IV kwartału - jeśli chodzi o MSP. Trzeba równiez pamiętać o nowym kredytorze, nowych metodykach i zakończeniu resegmentacji. Kolejnym ruchem tak mi się przynajmniej wydaje będzie jednostopniowa analiza w korporacji. Łączenie z analizami korporacyjnymi zdziesiątkuje analityków BWR i ROK. Może wcześniej będzie analiza jednostopniowa klientów instytucjonalnych w rynku mieszkaniowym, co spowoduje ostateczną likwidację jakichkolwiek analityków w oddziałach. Może moje wizje są chore, ale generalnie stabilizacji nie powinno być. Odpowiedz Link
spodek1234 Re: BWR 18.09.12, 08:43 Absolutnie ma to ręcę i nogi. Potrzeba połączenia analityków ryzyka z korpo i RM jest oczywista. Zastanawiają mnie przede wszystkim terminy i ew. redukcję etatów.. Odpowiedz Link
ofiara_peruna Re: BWR 18.09.12, 20:11 BWRy miały robić analizy w MSP. W ostatnich miesiącach był przeprowadzony pilotaż i robili wnioski powyżej 1 mln (nie wiem czy we wszystkich regionach czy tylko wybranych). Wyszedł z tego wielki niewypał bo okazało się, że trwa to trzy razy dłużej a większość opinii to negaty. Wątpię aby w tej sytuacji zdecydowano się żeby ryzykanci robili sprawy z ROKów bo to już nie przelewki. Są to Klienci znacznie bardziej wymagający i nie przypuszczam aby Zarząd ryzykował utratę "dojnych krów" w imię szukania zajęcia dla pracowników BWR. Odpowiedz Link
spodek1234 Re: BWR 18.09.12, 22:00 Ale przecież oni zawsze opiniowali wnioski MSP i korporacyjne jako analitycy drugiego stopnia. Pilotaż dotyczył jednostopniowej analizy MSP i rzeczywiście procedowanie wniosków trwało długo ale wynikało to głównie z braku znajomości aplikacji, z których wcześniej nie korzystali. Pytanie czy BWRy, które do tej pory opiniowały wnioski MSP, korporacyjne i RM przejmą analityków wszystkich rynków czy odwrotnie, analitycy BWR zostaną przeniesieni zgodnie ze swoimi specjalizacjami do poszczególnych rynków. Odpowiedz Link
brzydki_krasnal Re: BWR 19.09.12, 06:24 Do tej pory centra analiz tworzyła i organizowała sprzedaż (CAK, CMŚ), następnie one przechodziły do ryzyka. Logiczne jest że w ZAKi też przekażą analityków do CAR. Nie sądzę aby było odwrotnie lub analizy pozostaną w dwóch pionach. Odpowiedz Link
exworker Re: BWR 19.09.12, 06:29 Z tego co wiem to analityków z CAR przenoszą póki co do Powiatowych Urzędów Pracy. Odpowiedz Link
spodek1234 Re: BWR 19.09.12, 10:04 Po to założyłem osobny wątek żeby nie było w nim złośliwych wpisów. Dzięki, że to uszanowałeś. Odpowiedz Link
exworker Re: BWR 19.09.12, 10:42 Przepraszam. Napiszę inaczej - pełni docenienia dla wkładu CAR w proces kredytowania zwalniają analityków z CAR. Odpowiedz Link
ofiara_peruna Re: BWR 30.09.12, 22:02 Zdaje się że od poniedziałku MSP już poza obszarem zainteresowań CAR. Zostało korpo i mieszkaniówka. Co dalej? Odpowiedz Link
laguna999 Re: BWR 01.10.12, 18:44 Co to znaczy, że "MSP już poza obszarem zainteresowań CAR"? Kompletna 1-stopniowa analiza w MSP? Odpowiedz Link
ofiara_peruna Re: BWR 01.10.12, 20:23 Dokładni:e jednostopniowa. Tylko pierdzielą mi się te skróty. chyba powinienem napisać poza obszarem zainteresowań BWR.Ale wszystko jedno w każdym razie połowa roboty z ryzyka odeszła. Ciekawe czy korporacje będzie teraz nieco sprawniej obsługiwana ale raczej nie byłbym optymistą ;-) Odpowiedz Link
hansk Re: BWR 01.10.12, 21:32 Szanowne koleżeństwo! Czy ktoś juz dostał zapowiadną podwyżkę zgodnie z zapowiedzią mailową dyrekcji? Odpowiedz Link
ofiara_peruna Re: BWR 01.10.12, 22:37 ja dostałem choć nikt mi nic nie zapowiadał, wpłynęło w sierpniu i już Odpowiedz Link
brzydki_krasnal Re: BWR 01.10.12, 22:50 Nie wiem z czego wnioskujesz że misie to połowa roboty BWR? O czasu scoringu i centralizacji analiz misiowatych, roboty z misiami było z miesiąca na miesiąc coraz mniej. Korporatów też raczej nie ma teraz za wielu. Przynajmniej w moim mieście. Druga połowa roboty to bryndza rynkowa. Obracanie się wokół tych samych spraw: zmiany warunków, przedłużenia itp zaczyna przyprawiać o nudności. Odpowiedz Link
ofiara_peruna Re: BWR 01.10.12, 23:02 ok:. niech Ci będzie to 30% roboty mniej więc czas rozpatrywania wniosków powinien skrócić się też o 30% (bo nie słyszałem żeby ktoś odszedł) z powiedzmy .... 9 do 6 dni roboczych Odpowiedz Link
brzydki_krasnal Re: BWR 02.10.12, 00:15 Widzę że nie masz pojęcia czym się zajmują ludzie w BWR. Liczby i % podajesz z sufitu albo z czegoś innego. Zastanów się ile analiza i akceptacja wniosków trwa w korporacji nie mówiąc o pisaniu decyzji, możesz tam znaleźć naprawdę dużo większe oszczędności czasu. Przy tym kilka dni w CAR to ułamek procesu. Nie moge sie doczekać kiedy będzie work-flow dla korporatów i rzetelny pomiar czasu, mam nadzieję że będzie lepszy w misiach Odpowiedz Link
ofiara_peruna Re: BWR 23.10.12, 22:09 hej krasnalalu zdaje się, że nie tylko ja zauważyłem, że odeszło Wam sporo roboty Odpowiedz Link
brzydki_krasnal Re: BWR 25.10.12, 08:28 A co masz na myśli? W BWR prawie wszystko już wiadomo, ZAKi to dopiero czekają zmiany Odpowiedz Link
ofiara_peruna Re: BWR 25.10.12, 22:17 tydzień temu napisałeś: "brzydki_krasnal napisał: > Marazm. Brak informacji. Nic się nie dzieje. Czyżby? Trwa oczekiwanie na:... > Pierwsza miesięcznica wątku. Coś ktoś wie?? " więc chyba nie do końca wszystko wiadomo. Ja wiem tylko, że już dwie osoby od Was pytały mnie czy nie ma w ZAKu jakiegoś etatu i stąd mój post. Wiem też, że nowy wydział, departament czy komórka (cholera wie wie co) od weryfikacji wycen jest zasypany podaniami z BWR. I nie myśl sobie, że czerpię z tego jakąkolwiek satysfakcję bo wiem że prędzej czy później ja też zostanę w bardzo niemiły sposób potraktowany. Okażę się za stary albo zastąpi mnie nowy system albo ktoś z centrali ..... Po prostu odniosłem się do Twojego stwierdzenia sprzed paru tygodni, że macie tyle pracy a ja nie mam pojęcia na czym ona polega i td. A czy w ZAKach się tyle zmieni? pażywiom, uwidiem :-) Odpowiedz Link
brzydki_krasnal Re: BWR 25.10.12, 22:45 To prawda tydzień temu było mniej wiadomo. Obawiam się że kolejny tydzień przyniesie więcej nowości. Do tej pory nikt nie przekonał analityków CAR, że po zabraniu kolejnych zadań, będą mogli wyżyć z samej korporacji. Póki co na brak pracy nie narzekam, ala za kilka miesięcy po wdrożeniu także innych zmian, na rynku pracy będzie bardzo ciasno. Stąd zgłoszenia analityków juz teraz. pozdrawiam Odpowiedz Link
brzydki_krasnal Re: BWR 17.10.12, 21:14 Marazm. Brak informacji. Nic się nie dzieje. Czyżby? Trwa oczekiwanie na:... Pierwsza miesięcznica wątku. Coś ktoś wie?? Odpowiedz Link
a_grafka_2 Re: BWR 17.10.12, 21:20 Zapytaj w nowo powstałym klubie dyskusji merytorycznej. Ponoć w tym celu został stworzony. Odpowiedz Link
ukryty_wafel Re: BWR 17.10.12, 23:26 Z tego watku widać wyraźnie, ze nikt nic nie wie. Nie doszukiwalbym sie jakichś głębszych treści w tym fakcie poza takim wlasnie. Ja tez nic nie wiem. Odpowiedz Link
laguna999 Re: BWR 27.10.12, 09:17 Ja uważam, że jednostopniowa analiza w korpo owszem powinna być, ale nie w odniesieniu do wszystkich podmiotów/transakcji. To często podmioty skomplikowane analitycznie. Osobiście wolę, gdy ktoś niezależny zweryfikuje moją ocenę w przypadku większych zaangażowań. Jednostopniową już w pewnym zakresie mamy - dla transakcji nie spełniających warunków aktywacji CAR. Pozostaje tylko kwestia przesunięcia punktów odcięcia. Jeżeli chodzi o analityków CAR, cóż, nie oszukujmy się. Charakter pracy, długoletnia bezkarność, brak właściwego nadzoru, w większości przypadków wypaczył tych ludzi. Owszem są jednostki zaangażowane, kompetentne, strata których byłaby trudna do powetowania, ale to mniejszość. Odpowiedz Link