Dodaj do ulubionych

etyka w sprawie wynagrodzeń

09.02.13, 19:00
przeczytałam tekst i popadłam w zadumę....
zdaję sobie sprawę, że cały nasz kraj jest w ogonie europy....
pomyślałam o naszym banku....

"Rozmowa z prof. ekonomii Mieczysławem Kabajem z Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych

Czy tak duże rozpiętości w wynagrodzeniach, jak w Polsce, są dla Europy Zachodniej rzeczą naturalną? U nas akceptowana jest sytuacja, w której np. prezes banku zarabia 120-krotność najniższej płacy w tym banku.
- Nie, to nie jest normalne. W takich krajach, jak Francja, Niemcy czy Wielka Brytania, obowiązuje zasada, że prezes banku może zarabiać 20-krotność średniej płacy w swoim banku. Przy czym wzrost jego wynagrodzenia jest uzależniony od tej średniej. Jeżeli średnia rośnie, to rosną także jego dochody. Wobec tego prezesi w Niemczech, Francji i Wlk. Brytanii dążą do tego, by wynagrodzenia pracowników rosły. Płace prezesów rosną proporcjonalnie do wzrostu średniego wynagrodzenia. Wyższe płace to rosnący popyt, a popyt to nowe miejsca pracy.
Czy ta relacja płac zarządów do wynagrodzeń pracowników, wynosząca 1:20, jest gdzieś prawnie zapisana?
- Nie, to są zasady ładu korporacyjnego i etyki biznesu. One mówią, że nie może być tak, że płaca pracownika wynosi 1, a płaca prezesa wynosi 120, że to jest niemoralne. Nie ma przepisów, które by to regulowały. Płace prezesów we Francji, Niemczech i Wlk. Brytanii mogą się zwiększać proporcjonalnie do wzrostu średnich płac pracowników. To etycznie uzasadnione.
- W Polsce płace prezesów oderwano od średnich płac pracowników. Te rozpiętości nie powinny być wyższe niż 1:20. Rozpiętości wynagrodzeń są niewielkie w krajach skandynawskich, które najlepiej funkcjonują teraz w czasie kryzysu i mają najwyższe tempo wzrostu. Te kraje zawsze krytykowano za nadmierny "socjal", ale one najlepiej na tym wyszły."

to link do całego tekstu:
[url=http://praca.interia.pl/zarobki/news-wyzysk-polski,nId,775950]Tekst linka[/url]

Obserwuj wątek
    • a_grafka_2 Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 09.02.13, 20:42
      Przeczytałam całość...i wpisy pod artykułem....smutne

jeszcze fragment:

"Nie jest też prawdą, że w Polsce nie ma z czego podnosić pracownikom pensji. Jeżeli na kontach firm znajduje się 200 mld zł, a ich zarządy zostały suto nagrodzone, to znaczy, że w bankach są wypracowane przez pracowników zyski, których zostali oni pozbawieni. Powiedzmy mocniej: zostali ograbieni! "
      • malediablatko Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 09.02.13, 23:49
        Nic dodać, nic ująć. Tak właśnie jest między innymi w naszym PKO BP. Jakież to smutne...cieszyć się tylko może Zarząd i Prezes.
        Ograbili nas już ze wszystkiego co było możliwe...z wysługi lat, z trzynastek, z bonusa. Nawet już w niektórych oddziałach obniżają wynagrodzenie. To jest możliwe chyba tylko u nas.
        • alnovapko Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 10.02.13, 00:07
          Dowiedziałam się,że mają takie zakusy by obniżyc wynagrodzenie, ale jak to się ma do tego pisma w sprawie wartościowania stanowisk pracy? Tam napisali " Jednakże chcemy zapewnić , iż projekt nie zakłada zmiany wynagrodzenia pracownikom, których wynagrodzenie kształtuje się powyżej poziomu wynagradzania przyjętego przez bank " To jak się teraz bronić przed zmianą umowy ???
          • danuska123456 Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 10.02.13, 02:23
            alnowa to juz nie zakusy ale prawda !!! i jak się bronic? :((((
          • dragomir6 Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 10.02.13, 11:06
            Ja też właśnie zastanawiam się, jak to się ma do tego, że tam jest napisane, że nie zakładają zmiany wynagrodzenia. Jeśli zmieniają wynagrodzenie to pracownicy dostają wypowiedzenia zmieniające, ale chyba jest tam określony jakiś czas do którego można się określić, czy przyjmujesz, a jeśli nie - to do widzenia. Trzeba by to skonsultować z jakimś specjalistą
            • danuska123456 Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 10.02.13, 12:20
              Do wypowiedzenia zmieniającego stosuje się przepisy dotyczące zwykłego wypowiedzenia umowy o pracę (art. 42 § 1 Kodeksu pracy). Oznacza to, że pracownikom, którzy są zatrudnieni na czas nieokreślony, trzeba podać przyczynę wypowiedzenia warunków pracy i płacy. Przyczyna ta musi być konkretna, rzeczywista i zrozumiała dla pracownika!
              • alnovapko Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 10.02.13, 15:30
                Co się dzieje ,że forum z głownej strony jest niedostępne ????
                • danuska123456 Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 10.02.13, 16:04
                  chyba sie ktos wystraszył naszych wpisów o wynagrodzeniach:(
              • troublemaker69 Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 10.02.13, 16:55
                danuska123456 napisała:

> Przyczyna ta musi być konkretna, rzeczywista i zrozumia
                > ła dla pracownika!

Dostosowanie wynagrodzenia do obowiązujących w firmie przepisów. To nawet konieczne żeby uniknąć posądzenia o dyskryminację...

Art. 18 3a.
                § 1. Pracownicy powinni być równo traktowani w zakresie nawiązania i rozwiązania
                stosunku pracy, [b]warunków zatrudnienia[/b], awansowania oraz dostępu do
                szkolenia w celu podnoszenia kwalifikacji zawodowych, w szczególności bez
                względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, religię, narodowość, przekonania
                polityczne, przynależność związkową, pochodzenie etniczne, wyznanie,
                orientację seksualną, a także bez względu na zatrudnienie na czas określony
                lub nie określony albo w pełnym lub w niepełnym wymiarze czasu pracy.

Art. 18 3c.
                § 1. Pracownicy mają prawo do jednakowego wynagrodzenia za jednakową pracę
                lub za pracę o jednakowej wartości.
                • danuska123456 Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 10.02.13, 18:32
                  ja chcę wiedzieć dlaczego mam mieć obniżone wynagrodzenie????bo co ? kryzys??? to czemu tylko niektórzy mają ponosić koszty?
                  • klara1965 Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 10.02.13, 18:45
                    ja też chcę wiedzieć dlaczego mam mieć obniżone wynagrodzenie, najbogatszy Bank w Polsce dotknął kryzys, to chyba bzdura, wynagrodzenia chcą mi obniżyć o dodany w 2010 Bonus (13 wynagrodzenie)
                    • troublemaker69 Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 10.02.13, 19:13
                      klara1965 napisał(a):

> to chyba bzdura, wynagrodzenia chcą mi obniżyć o dod
                      > any w 2010 Bonus (13 wynagrodzenie)

To że odebranie bonusa jest niekorzystne dla pracowników było oczywiste od początku. Wystarczyło chwilę pomyśleć samodzielnie nie słuchając propagandy. Trochę za późno na oburzenie. Nawet ja tutaj o tym pisałem będąc ostro zwalczanym przez experta chyba ;) Teraz widać kto miał rację...
                  • troublemaker69 Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 10.02.13, 19:05
                    danuska123456 napisała:

> ja chcę wiedzieć dlaczego mam mieć obniżone wynagrodzenie????

Przecież napisałem... Nie możesz mieć powyżej widełek. Nic więcej się nie dowiesz.

> s??? to czemu tylko niektórzy mają ponosić koszty?

Bo mają więcej niż inni i jest to niezgodne z zasadami wynagradzania w firmie.

• dragomir6 Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 10.02.13, 19:58
                      No tak - widełki. Tylko, że jak zaczął się proces wartościowania to każdy otrzymał na swoją skrzynkę informację, a w niej był zapis mówiący o tym, że nie będzie obniżana pensja. To co? Okazuje się, że to było kłamstwo? Widocznie tak
                      • ukryty_wafel Pytanko 10.02.13, 21:58
                        A komu wogóle obniżono na razie wynagrodzenie? I za co?
                        • fig-a75 Re: Pytanko 17.02.13, 21:23
                          a masz coś do powiedzenia w sprawie etyki i wynagrodzeń?
                          • ukryty_wafel Re: Pytanko 17.02.13, 22:19
                            fig-a75 napisała:

> a masz coś do powiedzenia w sprawie etyki i wynagrodzeń?

Czy ja pisałem nie wyraznie, czy co? Zakończyłem dyskusje z Tobą. Nie dotarło?
                            Mam bardzo wiele do powiedzenia w sprawie etyki i wynagrodzeń. Ale ty do tej pory mialas gdzies to co pisałem, wiec skad Twoje nagle zainteresowanie moja opinia?
                            Na moje pytanie nie odpowiedziałaś.
    • nimfa09 Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 10.02.13, 18:47
      jaka etyka?, tego wymaga się tylko od pracowników na samym dole piramidy, którzy są tylko robolami, aby centrala mogła się bawić! Zrobili wartościowanie stanowisko, aby podnieść wynagrodzenie w ROD-ach i dla kadry kierowniczej. W żadnej innej instytucji nie ma takiego rozwarstwienia w wynagrodzeniach co w PKO BP. W zespole 2 osobowym + kierownik, to ten trzeci zarabia drugie tyle co podwładny, mimo że nie sprzedaje tylko robi głupie tabelki i monitoringi. Jak organizowane są jakieś konkursy to dla pracowników-sprzedawców są ochłapy, a największa kasa idzie dla menedżerów i dyrektorów. Po prostu robią z nas debili od roboty za psie pieniądze.
      • pkoaleksia Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 10.02.13, 23:18
        U nas w oddziale się mówi,że w ROD-ach specjaliści mają płace na poziomie kierowników w oddziałach. Naprawdę nie wiem za co. Nie mamy żadnego wsparcia, dawniej to chociaż udawali że chcą pomóc, teraz cisza. może też czeka ich redukcja. Moim skromnym zdaniem pracownicy bezpośredniej obsługi maja płace najniższe, ale niestety wykonują czarną robotę. Kierownictwo zajmuje się straszeniem i statystyka. Panie Prezesie do tabelek można zatrudnić osobę za minimalną płacę, po co jest dyrektor czy kierownik. U mnie kadra kierownicza urlopy spedza w Austrii, na Krecie itp. a szarych roboli nie stać nawet na wyjazd do Koziej Wólki.Życzę Zarządzającym dobrego samopoczucia.
        • nimfa09 Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 12.02.13, 19:21
          Dzisiaj, w ostatki, centrala bawi się w Kazimierzu Dolnym pod pretekstem omawiania wyników sprzedaży w lubelsko-podkarpackim w najlepszym hotelu i tu nie tnie się kosztów!!!! Zaproszeni też zostali dyrektorzy i kierownicy nielicznych oddziałów i to wcale nie najlepszych pod względem sprzedażowym, tylko towarzyskim. W dzisiejszych czasach liczą się tylko "lizusy" menedżerów wiązkowych. Podobnie też było przy przyznawaniu nagród pod koniec roku, dostali Ci, co najlepiej improwizowali. natomiast ROD-y co dziennie przesyłają nową tabelkę do uzupełnienia, bo przecież sprzedawcy się nudzą, a jak poimprowizują w idiotycznych tabelkach to od razu sprzedaż wzrośnie. Oczywiście dzięki przełożonym, bo gdyby nie oni to by nic nie było.
          • optim.us.prime Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 12.02.13, 20:42
            Skoro tak jest u najlepszego pracodawcy to jak jest u najgorszego ? Pytanie retoryczne.
          • a_grafka_2 Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 12.02.13, 20:54
            nimfa09 napisał(a):

> Dzisiaj, w ostatki, centrala bawi się w Kazimierzu Dolnym pod pretekstem omawia
            > nia wyników sprzedaży w lubelsko-podkarpackim w najlepszym hotelu i tu nie tni
            > e się kosztów!!!! Zaproszeni też zostali dyrektorzy i kierownicy nielicznych o
            > ddziałów i to wcale nie najlepszych pod względem sprzedażowym, tylko towarzyski
            > m. W dzisiejszych czasach liczą się tylko "lizusy" menedżerów wiązkowych. Podob
            > nie też było przy przyznawaniu nagród pod koniec roku, dostali Ci, co najlepiej
            > improwizowali. natomiast ROD-y co dziennie przesyłają nową tabelkę do uzupełn
            > ienia, bo przecież sprzedawcy się nudzą, a jak poimprowizują w idiotycznych tab
            > elkach to od razu sprzedaż wzrośnie. Oczywiście dzięki przełożonym, bo gdyby ni
            > e oni to by nic nie było.

To dzisiaj Wafla ni ma, można poszaleć ;)))
            • optim.us.prime Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 12.02.13, 21:01
              Pewnie wszystkich co wazniejszych procedurko-tabelkowco-amwayowcow z centralki wywialo na szkolenie- beda sobie gratulowac wynikow he he.
              • nimfa09 Re: etyka w sprawie wynagrodzeń 17.02.13, 20:32
                Oczywiście, takie szkolenia są potrzebne, menedżerowie wymieniają się doświadczeniami w osiąganiu tak imponujących wyników :))), w rodzajach tabelek jakie stosują, a może podejrzą u innych i jeszcze jakąś dotworzą, aby nie było monotonii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka